Tegnap meg akkora fail-t villantottam a konyhában, nem is emlékszem több ilyen kudarcra, általában kifejezetten jól szokott elsülni minden, amit főzök. Nagy mellénnyel álltam neki túrógombócot csinálni (a Street Kitchen receptje alapján amúgy), mert nem először készítettem, és emlékeztem, hogy ez sima ujjgyakorlat. Kicsit gyanús is volt, hogy milyen kevés dara van benne, de úgy reklámozták, hogy így habkönnyű lesz. Már ott elbasztam, hogy a nyers gombócokat nekiálltam főzés előtt belegöndörgetni a pirított zsemlemorzsába. Már a felével készen voltam, mikor rájöttem, mekkora idióta vagyok, és előadtam egy kisebb idegösszeroppanást Barninak, szegény, nem is értette, mi van, próbált jótanácsokkal ellátni, ami olaj volt a tűzre, mert ő egy rántottát sem tud megsütni. Ekkor még nem tudtam, hogy tökmindegy lesz a túl korai prézlizés, mert az összes gombóc szétesik a vízben úgyis teljesen. Ekkor már olyan idegállapotban voltam, hogy azon gondolkodtam, hogy melyik szanatóriumba tudnék bevonulni pár napra hétre, ahol remélhetőleg jól leszedálnak majd egy időre - azt hiszem, némileg túlreagáltam ezt a kis konyhai malőrt, bocsánatot is kértem miatta Barnitól, mikor kicsit megnyugodtam, meg bevettem egy adag magnéziumot. Szerencsére nem csak a lúzer túrógombócom volt az ebéd, előző nap főztem sűrű gulyást sok zöldséggel kuktában (a titkos konyhai fegyverem, minden szuper lesz benne, lehet, hogy a túrógombócot is abban kellett volna), és az tökéletes lett. A legviccesebb amúgy, hogy végül iszonyú finom lett a túrógombócmassza is, és tényleg habkönnyű volt, csak nem volt gombóc formája - végül rászórtuk a prézlit és jóízűen megettük porcukros tejföllel (Dani birslekvárral, mert ő nem hisz a tejfölben-tejszínben). Pont ott ebédelt nálunk Barni anyukája is, szerencsére az epizódomnak nem volt tanúja, az ebéd meg nagyon ízlett neki.
Nem készültek képek, szóval mindent el kell hinnetek nekem.
Ha vigasztal: azt a habkönnyű receptet én is leszívtam már, ugyanígy jártam. De mi is megettük és ízlett, a császármorzsa-állagtól függetlenül. :)
VálaszTörlésigen amúgy meglepően jó volt:)
Törlésén annyit szívtam habkönnyű receptekkel, hogy fel is adtam, főzök egy szupersűrű tejbegrízt, belekeverem a túrót, megformázom, főzés nélkül belehempergetem a megpirított zsemlemorzsába és bár tudom, hogy nem is habkönnyű, meg nem is igazi, de nekem mindent megér, hogy nyugodt maradhatok. :)
VálaszTörlésmegértelek :D én már azért nem egyszer csináltam jó túrógombócot, szóval nem adom fel!
TörlésA széteső gombócokkal anya és én többször befürödtünk, legutóbb már kevésbé voltak légiesek a gombócaim, de legalább egyben maradtak.
VálaszTörlésigen, kamu szerintem, hogy ilyen kevés grízzel is egyben maradnak.
TörlésGabriella konyhaja turogomboc receptje alapjan nem fog szetesni es tenyleg konnyu lesz.
VálaszTörlésköszi!!
TörlésSzia Milonka! Ismerem az érzést, ha szétesik az ételem, akkor kb. az életem is. Nekem a grízgaluska, májgombóc, linzertészta szokott nehéz perceket okozni, a túrógombóc már 90%-ban sikerül. Anyukám receptje (gyanítom, Horváth Ilona a forrása) alapján csinálom: 25 dkg túró, 1 tojás, 1 csipet só, 1 csapott evőkanál liszt, 2 cs. e.k. gríz. A túró jó ha zsíros ("maszek", nem rögös borzadály), és összegyúrás után 1/2 órát hűtőben pihentetni kell a masszát, hogy a daraszemek megdagadjanak. Én viszonylag kis (kb. gesztenye) méretű gombócokat formázok, és a víz amiben kifőzöm, épphogy gyöngyözik, nehogy a lobogás csapassa szét a cuccot. De így is van 10%, hogy szétesik, ilyenkor a tehén és/vagy a tyúk a hibás, punktum.
VálaszTörlésfú nekem a 2 e. k. gríz is nagyon kevésnek tűnik.
TörlésYoutube-on “Szoky konyhája” receptjeiből minden nagyon jól szokott sikerülni, a túrógombóc is jó lett:)
VálaszTörlés