2013. november 6., szerda

Ősz van? Hát akkor együnk.

Idén ősszel terápiaként használom a főzést, azt, ahogy olvasgatom, keresem a csodás, nyálcsorgató recepteket, összeírom a bevásárlólistát, beszerzem az alapanyagokat, lehetőleg több helyről (imádok kaját venni, keresni, szaladgálni érte, sétálgatni a polcok közt, válogatni a hentesnél és a piacon, az ételhez illő bort választani), majd mindent előkészítek, megtisztítom, majd végül megfőzöm. Otthon, biztonságban érzem magam a főzéstől, úgy érzem olyankor egy kicsit, hogy minden rendben van. Nagyon szeretem azokat a típusú ételeket, amikhez csak elő kell készíteni az alapanyagokat, bedobálni őket egy tűzálló edénybe, és betolni néhány órára a tűzforró sütőbe. Talán azok a kedvenc pillanataim, mikor a forró sütő már bemelegítette a konyhát, tele a levegő a husi, a zöldségek és a fűszerek illatával, én már elmosogattam (országomat egy mosogatógépért, na meg egy kádért), megterítettem, és van egy pici időm hogy olvasgassak a konyhaasztalnál, míg a sistergő hozzávalók önállóan ebéddé varázsolódnak.

Jamie szerintem nagyon jó az ilyen típusú ebédekben. 

Recept itt
  • A másik, amivel már évek óta szemeztem, de néhány hete főztem meg először, az Jamie feleségének kedvenc marharaguja, és azóta az enyém is. Igazi őszi étel ez is, szintén az összedobós, sütőben órákig sütős technikával készül, és attól különleges, hogy rengeteg édeskés gyökérzöldség van benne: rengeteg sütőtök, fehérrépa, répa, krumpli, édesburgonya. Az utóbbi helyett csicsókát ír a recept, de én azt nem szeretem annyira, úgyhogy édesburgonyát vettem helyette a piacon, még a szüleim sem ismerték, és nagyon-nagyon bejött. És a finom marhával, ami kb 2 óra alatt vajpuhára fő, elképesztő ízkompozíció, kicsit Marokkó jutott róla eszembe, mmmm. A többiek puha kenyérrel ették, én anélkül, a rengeteg zöldséget tekintettem köretnek, és így diétás fogásnak is elmegy. Mondjuk amilyen finom, nehéz belőle keveset enni. Ahogy szoktam, most is a saját ízlésemre és a hűtőm tartalmához igazítottam a receptet, például kihagytam belőle a sűrített paradicsomot és a csicsókát, articsókát pedig eszembe sem jutott beletenni, de szerintem elrontani nem lehet. A zsálya és a citromhéj viszont nagyon jól áll neki, abból bátran sokat tegyetek. ITT a recept magyarosított változata egyébként.
Eredeti recept
Szeretünk, Jamie!

1 megjegyzés:

  1. Az elsôt elkészítettem már többször is, és nagyon szeretjük! I love Jamie!!

    VálaszTörlés