2014. február 12., szerda

Starry eyed surprise

Egy ideje, néhány hónapja egyre többször jut eszembe ez a dolog. Mint elmélet, olyan, ami egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek. Először azt gondoltam, hogy a zaklatott lelkiállapotom teszi, és ahogy egyre nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb leszek, majd máshogy látom a dolgokat, de pont fordítva történt: jól érzem magam, és egészen szép kereknek látom az életem így, egyedül is - de mégis, egyre többször gondolok rá, hogy milyen lenne anyának lenni. Hogy milyen lenne egyedül gyereket vállalni. Nem most azonnal, de idővel. 

Néhányan tudjátok, hogy egészen közelről láttam, milyen az, mikor nagyon szeretnétek gyereket, és kiderül, hogy ez nem olyan egyszerű. Mert nem olyan, hogy akarod, és megvan rá a pénz is, bemész a boltba, kiválasztod, leemeled a polcról és hazaviszed. Egy csomó párnak rengeteg szenvedéssel, reménykedéssel, várakozással, könnyel, csalódással jár - aztán vagy összejön, vagy nem. Különösképp idegőrlő a dolog, ha már elmúltál 35. Annyi mindenen múlik, annyi mindenen bukhat, és nem csak a saját bőrömön tapasztaltam. Itt, az olvasóim közt is többen vannak, akik pontosan tudják, miről beszélek. 

36 éves vagyok, ez már az a kor, mikor nem nagyon érdemes várni. Nem így terveztem, de így alakult - álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer majd ilyesmin kell elmélkednem. Nagyon családcentrikus vagyok, és sok, legalább 3 gyereket képzeltem el magamnak mindig - őszintén, kétlem hogy beleférne még - és persze szerető férjet, kutyát macskát - oké, azok mondjuk vannak. Jelenleg egészséges vagyok, minden rendben velem, viszont pasi nincsen a láthatáron, és ki tudja mikor lesz, milyen lesz, mennyi idő telik majd el, míg eljutunk oda, hogy oké, akkor gyarapodjunk - és eljutunk-e oda? Akar-e a pasi is majd gyereket? Nem szakítunk-e 1-2-3 év múlva? 

Én nagyon nagyot csalódtam. Mondhatjátok, hogy a keserűség beszél belőlem, persze, biztosan az is, de én inkább józan észnek nevezném. Hiába nagy szerelem, gyűrű, meg ígéret, tündérmese, gyerek, közös élet, tervek, akármi, nekem már vannak kétségeim a tugedörforevörrel kapcsolatban. Tudom hogy van olyan, a családomban is nem egy, a szüleim, mindkét bátyám. De én már nem tudok a házasságra, egy kapcsolatra, egy szerelemre úgy gondolni, mint valami, ami... Given. Adott. Az öledbe hullik, és aztán többé senki nem veheti el tőled. Nem vagyunk összekötve. Bármikor történhet olyasmi, amitől ő sarkonfordul, és kisétál az ajtón. Vagy esetleg én sétálok ki, ki tudja? Annyi mindenen múlhat. Viszont olyan hátterem van, ami sokkal stabilabb egy férfinél: a családom. Ők sosem fognak elhagyni, sosem gondolják meg magukat. Ők szeretnek, támogatnak, itt vannak, bármi történjék is.

Egyre többször gondolok arra, hogy nem akarom leélni gyerek nélkül az életemet csak azért, mert nem találkoztam olyannal, akivel közösen gyereket, gyerekeket akarnánk. Gondolok itt spermabankra, mesterséges megtermékenyítésre. Gyerekvállalásra egyedül, önálló, független nőként. Önzés ez? Azt hiszem, igen, hiszen mi másért akarnék gyereket, mint hogy az én életem teljesebb legyen*? Hogy legyen kinek adnom? Biztosan nem lenne könnyű, sem fizikailag, sem érzelmileg, mint ahogy Tamko is megírta ezt, arról már nem is beszélve, hogy el sem tudom képzelni, hogyan adja be ezt az ember az ismerőseinek, a kollégáinak, a szomszédainak - még egy válást is alig bírnak lenyelni, nemhogy egy férfi nélkül (esetleg két nő, vagy két férfi által) vállalt gyereket. De ki lenne képes rá, ki tudna boldoggá tenni egy kisbabát, egy gyereket, akár egyedül is, ha nem én? Aztán meg ráérek neki apukát találni, nem? 

Beszéltünk már itt a blogban arról, hogy van mód a petesejtek lefagyasztására, ami lehetővé teszi, hogy akkor is lehessen kisbabád, ha mondjuk 45 évesen találkozol a nagy Ő-vel, mikor elméletileg már késő lenne. De ki tud, ki akar addig várni? 

Nem tudom, hogy lennék-e elég bátor egy ilyen döntéshez, és persze ehhez az is kell, hogy a családom támogasson mindenben - nekik még nem hoztam ezt fel. Biztos hogy emésztgetem ezt még 1-2 évig, és persze addig még bármi megtörténhet. Ti mit gondoltok erről?

*Még csak annyit kiegészítésképp, hogy nem a boldogságom keresem ebben, hiszen én azt gondolom, hogy egyedül, magaddal harmóniában is lehetsz boldog, egyfajta boldog, kerek, egész, kiegyensúlyozott, teljes életet élő, és gyerekekkel, házasságban is lehetsz tökéletesen boldogtalan. Inkább azt keresem, hogy ha majd 70 évesen visszanézek, akkor azt tudjam mondani, hogy oké, Ilonka, mindent megtettél, jól csináltad. 

22 megjegyzés:

  1. Ilonka, fájóan aktuális poszt.
    Hasonló korúak vagyunk, pasi a kanyarba sincs.
    Eléggé nehéz volt a tavalyi évem, többek között ezért is mert most először gondoltam bele igazán, hogy lehet, hogy hiába várok...hogy nem jön senki akinek pont én kellek, hogy nem lesz gyerekem. (és igen ütni tudnék a bevonzani szótól, és minden olyan családos ismerőstől, aki kéretlenül osztogatja a tanácsokat.)
    Nem tudom, hogy én elég bátor lennék e ahhoz, hogy belevágjak egyedül.
    De a bőrömön érzem, hogy idő van, végig kell ezt gondolnom, valamit döntenem kell a kérdésben.
    Nem erről álmodtam.



    VálaszTörlés
  2. Én mostanában nagyon ráparáztam erre, de sokkal szívesebben írnék róla, ha nem lenne public (pl máshol). Plusz ráadásul belefutottam ebbe:
    http://www.lightlybraisedturnip.com/women-over-30-are-ugly/

    a második oldalon már van vagy 70 komment, meg megy a csata, de azért ugye látjuk, hogy miről van szó, miket kommentelnek és kik. engem az ilyesmi eléggé visszavet (pedig a hétköznapi "sikerek" megvannak). komoly téma ez, mai állapotában talán meg is kockáztatom, hogy nem idevaló.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon csodálkozom, hogy hatással volt rád ez a cikk, én a szemöldököm sem emeltem meg. Hála istennek hogy egy csomó férfi tudja magáról hogy így gondolkodik, legalább egy percig sem rabolja az időm. Hiszen szerintem ezek az emberek csak egy feszes testet keresnek, nem társat. És egy ilyen ember mellett különben is, hol beszélhetnénk olyanról, hogy holtomiglan-holtodiglan? 10 év múlva úgyis lecserélné a már harmincas nőjét frissebbre, nem? Milyen értékrendről tanúskodik ez a gondolkodás?

      Én trollt még nem láttam itt, de ha jönnek, majd leveszem a posztot, vagy nem tudom.

      Törlés
  3. Ó, senkire se hallgassatok. Csak a szívetekre. Nehéz lesz (anyagilag, idegileg, időügyileg), de meg fogja érni! És nem szabad sok gyereknevelési könyvet olvasni, se ősanyákra hallgani (Isten őrizz), csak a szívetek és eszetek után menni. Én 41 évesen szültem. Sokáig ne gondolkodjatok, mert a test (ja, és a szellem is) egyre fáradtabb, ahogy idősödik. A gyerekneveléshez meg fittnek kell lenni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ja, mert ez a "gondolkodásról" szólt ám...

      Törlés
    2. Persze, tudom, hogy hiába a gondolkodás, ha...
      Egy évtizedig küzdöttem, pontosan értem. Biztatás akart lenni amit írtam, nem is gondoltam, hogy bele fog valaki kötni.
      Megyek is, bocs.

      Törlés
    3. Nem hiszem hogy van itt helye egymás helyretevésének, megsértődésnek meg főleg nem, lazítsatok kicsit. Tény, hogy nem arról van szó, hogy azt nem tudom eldönteni, hogy szüljek-e most, vagy csak később. Hanem hogy szüljek-e egyedül.

      Törlés
  4. Ha hiszed, ha nem, én is gondolkoztam a spermabankon, miközben mindenféle pasasnál próbálkoztam (elsősorban a neten, de kollégákkal, barátok barátaival is stb.), mindenkiben a gyerekeim apját láttam. Eszelős voltam. Aztán végre egyszer valaki azt mondta, ő is akar gyereket (biztos hihetetlen, de a 101 pasasból, akikkel össze...melegedtem egy sem akart gyereket). Meg is csináltuk. Persze elhamarkodott döntés volt, mert... Tudod miért. A gyerekeket nem bántam meg. Na de visszakanyarodom. Én 35 évesen azt mondtam magamnak, 41 éves korig adok magamnak esélyt. Legfeljebb 42-ig. De legeslegfeljebb 45-ig. :) annyira akartam gyereket, hogy arra nincs szó.

    Ja, és valóban voltak olyanok, akik a bevonzás sztorival jöttek. :)

    Ahogy elnézem, te okosan csinálod, nem futsz mindenki karjába, hogy hátha akar gyereket. Én tényleg ilyen voltam, de hála a jó égnek, hogy azok a psasok nem akartak gyereket, mert most még ennél is jobban megnézhetné, magam. Atyagatya, mikre képes a hormonrobbanás, csak most gondolok bele. (Remélem, nem olvassa senki családtagom,,hogy mekkora lilaliba vagyok... Kár, hogy a saját blogomon nem írhatok le ilyeneket, francba.)

    Szerintem még azt érdemes vizsgálgatnod, hogy nem izgulnál-e azon (finomkodom, de azt akarom irni, hogy megbanod-e azt), hogy nem szeretnéd a gyereket annnnyira, mert (kiderülhet), hogy egy baromtól van. Én azt mondom, hogy erre kevés esély van, elnézve a saját példámat. Sikerült egy "sokszorbarmot" kifogni (igazából mostanában én vagyok a kritikán aluli, apjuk meg jófej), a gyerekeket mégis szeretem.
    Csak kuszán tudok írni erről.

    VálaszTörlés
  5. Nem ismerlek személyesen, egy ideje olvaslak csak Lenszi tanácsára. Ez alatt az idő alatt azonban kiderült számomra, h egy érett, felelősségteljes nővel van dolgom, aki oké... nyilván a rossza a tapasztalat miatt is, de óvatosabb is lett talán. Gyerekekkel foglalkozol, említed a stabil családi hátteret, "benne vagy a korban", anya kívánsz lenni. Mi a kérdés? KIT ÉRDEKELNEK AZ ISMERŐSÖK? :) hajrá :)

    VálaszTörlés
  6. nálunk a családban volt egy lány, aki egyedül vállalt kisbabát, konkrétan örökbe fogadott egy cukker kisfiút, és csak akkor jöttem rá, hogy ezt furcsállani kellene, amikor kérdezték páran, hogy nem fura-e, hogy egyedül vállal gyereket. Szerintem akadnak emberek rajtam kívül is, akik nem is értik, hogy mi lenne a fura vagy firtatnivaló abban, ha egyedül vállalsz gyereket. Persze kurva nehéz lehet, de ahogy látom a környezetemben, egyik-másik családban lehet, hogy egyszerűbb lenne egyedülálló anyának lenni, mint még a férjet is gardírozni ;)

    VálaszTörlés
  7. Ezen lehet gondolkodni, de nem lehet (csak) ésszel dönteni. Szerintem. Ha szeretnéd, ha akarod, akkor menni fog. Akkor bele kell vágni. A hogyan?-on és a hogy lesz tovább?-on kell gondolkodni. Mert az biztos, hogy baromi nehéz. Még családban is, nemhogy egyedül. Ha megszületett a döntésed, akkor nem lesz gond beadni a családnak. És egy ilyen támogató, meleg környezet biztos elfogadja majd. Legkésőbb akkor, amikor először meglátják :) A tágabb világ véleménye meg baromira nem számít.
    Az is biztos, hogy rengeteg ellenérvet lehet felhozni, de megoldhatatlan probléma ebben a témában nem létezik. (Azért azt hozzáteszem, hogy az ország keleti részén élő, mélyszegénységben tengődő, tanulatlan nőnek biztosan nem mondanám ezt ilyen határozottan. De csak azért, mert neki a saját léte is bizonytalan.)
    Én megértem azt is, ha valaki nem akar gyereket. Nem gondolom, hogy egy nő élete csak ezzel lehet teljes. De én mindig vágytam gyerekre, sokat küzdöttünk érte (lombik), és biztos, hogy élném az életem gyerek nélkül is, még akár boldog is lennék, de a hiánya életem végéig elkísérne. Engem. Lehet, hogy más ezzel másképp van.
    Ez nagyon személyes, nagyon belső döntés. Ha eljutsz oda, ogy akarod, akkor tedd, és akkor eloszlanak az ellenérvek, mindenre lesz válasz. És az sem biztos, hogy társ nélkül kell majd felnevelned. Viszont az időfaktor egy nő számára mindig szigorúbb, mint a férfiaknak. 36 évesen azért még van erre időd, de nem annyi, mint egy 30 évesnek.

    VálaszTörlés
  8. Érdekes, én ezt nem látom önzésnek, szerintem teljesen természetes ösztön ez...nagy adag erő , kitartás és jó családi háttér kell a spermabankos megoldáshoz, de én mindig is azt gondoltam, hogy gyereket megbánni soha, senki nem fog (állítólag vannak kivételek). Meg aztán az élethez nincsenek receptek, ma már szerencsére mindenki úgy él nagyjából ahogy szeretne vagy amilyen lehetőségei vannak. Közhely, de igaz: ha te elfogadod a döntésedet, a külvilág is el fogja fogadni.

    Engem inkább az foglalkoztatott egy kicsit, hogy a gyereknek hogyan adom be később, mert eltitkolni nem akartam volna.

    Aztán persze lehet h úgy fogsz járni, mint egy volt osztálytársnőm, akinek a 15. érettségi találkozónkon nem volt se gyereke, se pasija, most meg (idén lesz a huszadik, te jó ég) HÁROM gyereke és egy férje van! A FB-on láttam csak, nem ismerem a történetet, de nem semmi, nem? Olyan jó kedvem lett a történettől.

    VálaszTörlés
  9. Vágj bele! Szüljél, vagy fogadj örökbe. Nagy kaland a gyereknevelés, kár lenne kihagyni.

    VálaszTörlés
  10. nem ismerjük egymást mi sem, csak egy ideje olvasgatlak.. viszont ismerem magam és van véleményem a témáról.. ha érdekel:)
    szóval, a nagyobbik fiamat 30 évesen szültem, az édesapjával nem maradtunk együtt (ő volt a tinikor nagy szerelme.. kb. 10 év után elköszöntünk egymástól..), aztán nem sokra rá megismerkedtem a mostani párommal (immár felnőtt fejjel, egyedülálló egy gyerekes anyukaként..), akivel szintén lett gyermekünk, őt 36 évesen szültem..
    a nagyobbik fiam most 16, a kisebbik 10, tehát roppant egyszerű=46 éves vagyok.. és a nagyobbik fiamnak épp megfelelő társaság.. azonban a kisebbik fiam már - bár imádom, és természetesen legtöbbször nem mondok nemet és igen gyakran kell félretenni azt, amit én szeretnék - fáraszt..
    ezzel csak azt akarom mondani, hogy még ha a szülés lehetséges is idősebb korban, az energiáidat nem tartalékolhatod a végtelenségig.. ha most úgy érzed ideje van (még akkor is, ha épp nincs mellett senki.. mondom, ezt is próbáltam.. nem állt meg az élet:) és bár nehéz volt, tartást adott az egyedül töltött idő!), és van is rá megoldás (mondjuk spermabank), akkor én azt mondom: NOSZA! de tényleg..
    hát így.. Fruska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En ennek pont az ellenpeldaja vagyok. Nekem most sokkal nagyobb a turelmem mint 10 eve. Akkor az otthonulest es az egesz napos babazast sem viseltem volna olyan jol mint most, amikor kifejezetten elvezem.

      Törlés
    2. igen, én is élveztem, amíg egy csecsemőről és kisbabáról volt szó (mondjuk 8-9 hónapos koráig). aztán onnan meredeken csökkent az élvezet.. a folyamatos jövés-menés (napi 2x minimum, hogy sokat legyünk szabadban, levegőn), a játszóterezés, az otthoni extra elfoglaltságok (például lego-város építése.., stb.), aztán kis szünet (kényelmes óvodás lét) után most az iskola.. már sokadjára "vagyok" elsős.. szóval, bár biztos van, aki ezt is bírja, én ezt már nem annyira szeretem.. de ezt csak sutyiban mondom, nektek.. Lalikám ebből mit sem sejt:)))

      Törlés
    3. ja, csak hogy egyértelmű legyen: nem a türelmem/kedvem/stb. hiányzik, hanem az az elnyűhetetlen tempóm, ami még 3-4 évvel ezelőtt is meg volt.. (nem működik a lift? rántok egyet a vállamon és három szatyorral+gyerekkel felfutok a 8-ikra.. ez volt.. ma már nemhogy nem futok, de kis túlzással vánszorogni is csak alig bírok.. na, így..)

      Törlés
  11. De jó :)
    Nekem van olyan ismerősöm, aki 44 évesen bevállalja. Neki muszáj. És nincs család a háta mögött. Én abszolút támogatom benne. És téged is!!!!! Ennél szebb dolog szerintem nem is lehet, és ha jön egy pasi később, ő gyerekkel is elfogad, aztán jöhet még 1-2 gyerkőc tőle is...csak, hogy meglegyen az a 3 ;)

    VálaszTörlés
  12. Miert erzed önzesnek? Önzes az, ha gyereket akarsz, hogy megtarts egy pasit. Mert az nem a gyerekröl szol, hanem rolad. Ha szeretnel gyereket, apa nelkul is akar, atgondolod, merlegelsz, es ugy döntessz, hogy kepes vagy ra, es meg a csaladod is tamogat, akkor csinald. Gyereket szulni, gyereket nevelni nem önzes;epp ellenkezöleg: rengeteg lemondas, valtozas, önmagad totalis hatterbeszoritasa joideig. De közben eletet adsz valakinek ( lehet ennel nagyobb dolgot adni?), es persze kapsz majd boldogsagot cserebe a gyerekedtöl.
    Nem önzes, sok akaratot es megfontoltsagot mutat. Es bizalmat is, mert bizony nehez lesz egyedul, kulönösen az elejen.

    VálaszTörlés
  13. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólásokat, főleg az esik jól hogy mindenki ilyen pozitív és támogató. Értelemszerűen nem fogok beleugrani így nagy hirtelenjében, mert nem vagyok azért érzelmileg túl jól, adok még magamnak időt, 1-2 évet, aztán ha még mindig változatlan a helyzet, akkor belevágok. Persze jobb lenne, jó lenne valakivel együtt, nem egyedül... Hátha. Hátha rámtalál a szerelem. És először inkább szülnék, nem örökbe fogadnék, de amúgy azt is szívesen.

    Franciakulcs: ilyen nekem is volt, 27 évesen hirtelen szingliként, hogy jöttek szembe a pasik az utcán, és nézegettem őket, hogy ő lehetne gyermekeim apja... Vagy ő! Én is rá voltam görcsölve. Aztán volt egy olyan pasim egy évig, hogy nem is értem magam, hogy állhattam szóba vele, borzalmas volt. Na jó, tudom: istenien főzött. :) Na azóta pasiban nem hozok kompromisszumot. Rettegek attól, hogy olyan valaki legyen mellettem, aki nem hozzám való, akivel nem értjük meg egymást 100%-ig. Akkor inkább egyedül. Meg most még mindig nincsen bennem, hogy pasizzak. Sok minden hiányzik, persze, de én még egy komoly kapcsolattal várnék.

    VálaszTörlés
  15. Ja, és tegnap a sógornőmmel vacsoráztam, és el akartam mondani neki hogy min gondolkodom. De nem bírtam. Azt hiszem, féltem, hogy hogy reagálna.

    VálaszTörlés