2014. július 18., péntek

Adulthood for dummies

Egy ideje nem tudok aludni. Rendszeresen felébredek hajnalban, és aztán annyi. Tegnap éjfél körül feküdtem le, és nem volt még 4 óra, amikor már ébren voltam. 2 órányi forgolódás után úgy láttam, jobb felkelni. Hiába szemmaszk, olvasás, meditálás, bárányok számlálása, nem tudok visszaaludni, vagy maximum csak ilyen félálomban lebegés van, ami csak szenvedés, és ami után kialvatlanul, nyúzottan ébredek megint. 

Iszonyúan pörög az agyam mindenfélén, aggódom, elemzek - pedig mindez abszolút nem jellemző rám, ha valaki, hát én képes vagyok könnyedén venni a dolgokat. De most valahogy nem. Annyi döntés előtt állok, mikor tudnom kéne választani, kitalálni, így, egyedül. Van, ahol az egyik megoldás nekem jó, viszont másnak rosszul fog esni, a másik megoldás pont neki jó, és az persze nekem nem. Tavaly nyáron eldöntöttem, hogy önző leszek, és csak olyasmit csinálok, ami nekem jó, de ez néha persze nem ilyen egyszerű. Be kellene tartanom egy régen tett ígéretet, ami most a legeslegrosszabbkor jön, és tökéletesen keresztbe húzza a dolgaimat. Van egy ügyünk, aminek a megoldása egy régi barátságot csapna teljesen agyon, és tényleg nagyon szar, igazságtalan, viszont meg kellene ejteni ahhoz, hogy az élet menjen végre tovább. És hát vannak a dolgaim, amikor csak egyszerűen nem tudom, mit csináljak, nem tudom, hogy lenne jó. És a legrosszabbak? Mikor egyik megoldás sem tűnik jónak, és mégis túl kellene esni rajta valahogy. 

Tudom, hogy rébuszokban beszélek, be is fejezem, és hát kinek nincsenek ilyen problémái, sokkal nagyobbak is, esetleg. Csak valahogy annyira egyedül érzem magam ezekkel a problémákkal most, nincsen kivel megbeszélnem, nincsen férjem, aki józanul, szépen, tisztán, kívülről látja a piszlicsáré ügyeimet, támogat, tanácsot ad. A barátaim, a szüleim, a bátyáim nem látnak igazán bele, és bizonyos dolgokkal kapcsolatban nehéz is megnyílnom, meg hát a tanácsok sem feltétlenül mindig jók, nem ismerhetnek minden körülményt, főleg az érzelmi szálakat nem. 

Tudom, tudom, felnőttem, ez ilyen. Csak nem tudom, hova tűnt a könnyedségem, a harmóniám, az intuícióm, az ösztöneim, amik mindig automatikusan, minden dráma és különösebb agyalás nélkül a jó irányba terelnek. Aludni akarok. 

9 megjegyzés:

  1. Sajnálom. Szerintem a kettő összefügg, mármint hogy a problémákon rágódás miatt nem tudsz rendesen aludni, ugyanakkor a nemalvás miatt nem látod olyan tisztán a dolgokat, mint szoktad. Valahogy el kellene egy kicsit távolodni ezektől és megpróbálni kikapcsolni, aztán amikor nem is várod, akkor villámcsapásszerűen jön az ötlet/megoldás. Nem mentek például a lányokkal a Balcsira hétvégén?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem megyünk, de van egy csomó programom meg tennivalóm. Nem akarok, de attól még agyalok.

      Törlés
    2. Ja és másoktól is hallom most ezt a nemalvást, kicsit reménykedem, hogy esetleg van valami front, és főleg az a gond, esetleg a hormonjaim.

      Törlés
    3. Én sem tudok aludni pedig egész héten hajnali 4kor keltem és 2-3 környékén aludtam (haha) el...

      Törlés
  2. Tudom, hogy teljesen nem lehet ilyenkor leállítani az agyalást, de talán kicsit a háttérben futtatni igen. És bármi is az oka, remélem a hétvégén kialszod magad és helyükre kerülnek a dolgok. Én a meleg miatt alszom rosszul pár napja - vagy csak szeretném arra fogni :)

    VálaszTörlés
  3. Tudom, hogy ellene vagy, de ha ez egy hosszabb ideje így van, akkor vegyél be valami nagyon enyhe altatót. Nekem a pszichóm azt mondta, hogy MUSZÁJ aludni. Az agyalást nem tudod csak úgy kikapcsolni, és ha ez már az alvást veszélyezteti (mikor nem agyalnál végre...), akkor közbe kell lépni. Gonosz ördögi kör :(.

    VálaszTörlés
  4. Az alvás nekem sem megy, hajnali 4, 5 óra, éjszaka forgolódás, remélem csak ez a hét ilyen!

    VálaszTörlés
  5. A vizslás fiú sem tud aludni! :) Szerintem is rajtunk kívül állóak az okok. Mondjuk én olyan fáradt vagyok, hogy ha ma sem tudok aludni, akkor botrányt csinálok (vagy bevetem az M. Gray által ajánlott megoldást).

    VálaszTörlés
  6. En sem, vegigdolgozott ugyelet utan 23-kor fekudtem le egy nagyon zuros nap utan (42 vegigizgult es teljesitett ora utan), legkondi van, a meleg nem ok, sportolni is voltam, nem ettem este es most nincs agyalos gond. Raadasul az en alvokam csodalatos. Remelem ma fogsz szundikalni.

    VálaszTörlés