2015. november 2., hétfő

School 2

Válaszolva néhány eddigi kérdésre: 

  • Ez a suli olyanoknak szól, akik elvégeztek valamilyen vendéglátóipari szakképzést (Gundel, Dobos, a mi sulink, meg van egy talán Hódmezővásárhelyen is), ezért van, hogy már mindenki elmúlt 18-19, mire ide kerül. Vannak francia osztályok, de van egy program (Eurotour) külföldi diákok számára is, ezen keresztül kerülnek be a magyarok, akik nagyon sokan vannak. Vannak pincérek, szakácsok, cukrászok, pékek, meg még egy csomó más, de a magyarok általában ezekre járnak. Akár több szakmát is ki lehet tanulni több szinten, ha sokáig itt maradsz. Havonta egy hét suli van reggeltől este 6-ig, itt tanulják az elméletet-gyakorlatot, 3 hetet pedig különböző városokban dolgoznak, a munkahelyeket a suli szerzi nekik, kapnak fizut is, és abból tudják fizetni az iskolát, ami - bizony - fizetős, de így kifizethető. Iszonyúan szigorúak a szabályok, ha valaki nagyot hibázik, második esélyt kaphat, harmadik viszont senkinek nem jár, kirúgják őket. Csak egy példa: minden csínytevésért hibapont jár. A suli és a kolesz területét az egy hét alatt egyszer, szerda délután 6 és fél 10 közt lehet elhagyni (ne felejtsük el: ezek a tanulók kvázi felnőttek, 24 éves is van köztük). Ha más napon észreveszik, hogy valaki kilóg (cigiért mondjuk) az 5 hibapont. 20 hibapontnál repülsz az iskolából. Nem könnyű ilyen fiatalon kijönni kvázi egyedül, tanulni, rengeteget dolgozni, és hát totál mély víz, mert megérkeznek, egy szót sem tudnak franciául, de minden ezen a nyelven van, a szakmai oktatás is. Úgy tűnik, időközben jól megtanulnak amúgy. 
  • Nem szívatom a kolléganőm a franciával, egyszerűen az van, hogy vagy nem beszélnek a tanárok angolul, vagy ha igen, de már rájöttek, hogy én azért tudok kicsit franciául, csak úgy hajlandóak beszélni velünk. Pl. az igazgatónő tud angolul, de azt játsszuk, hogy én angolul szólok hozzá, és ő franciául válaszol. És igen, fordítok a kolléganőmnek, de pl ha megnézünk egy órát, ott azért nem tudok végig szinkronfordítani (meg nem is akarok). 

2 megjegyzés:

  1. Klassz, hogy ilyen suli van :) Jó lehetőség a fiataloknak.
    Van nekik intenzív francia tanítás is? Heti hány órában?

    Oké, a francia-angol kapcsán teljesen igazad van. Az órán megfigyelők vagytok & így, hogy tudsz franciául, még több dolgot tudsz valóban megfigyelni, hazavinni a ti sulitokba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, intenzíven tanulnak, heti sok órában, a különböző évfolyamok különböző óraszámban, de gyakorlatilag nem annyira itt a suliban tanulnak meg szerintem, hanem IRL.

      Törlés