2017. február 19., vasárnap

Tej, kenyér, szalonna, kolbász

Nos, volt már ennél izgalmasabb hétvégém, de nem mondom, hogy bánom. Pénteken nem éreztem magam túl jól, pihentem, meg kitakarítottam a lakást, aztán aránylag korán lefeküdtem aludni. 

Szombaton itt volt az unokaöcsém, aki 14 éves, és most fog felvételizni angolul. Nagyon jól beszél, úgyhogy leginkább technikákat mutattam neki, hogy hogyan adhatja el magát a legügyesebben, töltelék kifejezéseket néztünk át, meg megmutattam neki, hogyan vezesse be a témákat, amiről beszélnie kell. Mondtam neki, hogy sose feledje, hogy nem arra kíváncsiak, hogy mit mond, hanem hogy hogyan beszél angolul. Volt például egy ilyen kérdés (voltak példák megadva), hogy ki a kedvenc popsztárja, és hogyan néz ki az illető (wtf), ő pedig elakadt, és nézett rám csendben, merthogy nincs kedvenc popsztárja. És akkor mondtam, hogy ilyenkor mondja el őszintén, hogy ő nem hallgat ilyen típusú zenét, és nem jut eszébe senki, akit bemutathatna, de hogy szerinte egy népszerű énekes manapság bizonyára jóképű, divatosan, egyedien és a legújabb divat szerint öltözködik, amit folyamatosan demonstrál is a követőinek az instagramon és a facebookon - vagy nem tudom, bármit, csak beszéljen. A poén az, hogy tényleg kb. bármit el tud mondani angolul, szóval nem aggódom érte.

Ő most 14 éves, és ha egy-egy családi mosoly kapcsán együtt vagyunk, akkor jobbára ökörködünk - úgyhogy most nagyon jó érzés volt filmekről, könyvekről, meg családról beszélgetni vele. Gondolom azért is nyílt meg jobban, mert angolul beszéltünk, én is tapasztaltam már, hogy angolul könnyebb például az érzéseimről beszélnem. Amúgy igazi Molnár:), okos, vicces és mindenről megvan a véleménye. 

Itt volt az apja is, a bátyám ugye, meg az öccse, együtt ebédeltünk Anyuéknál. Anyu görhenyt csinált, nem tudom, ti tudjátok-e, mi ez, a pasim, mikor meghallotta, azt kérdezte, hogy ez valami betegség? Másutt talán tócsninak nevezik, krumpli lereszelve, összegyúrva tojással, pirospaprikával, olajban kisütve. Mi Anya házi ketchupjával szoktuk enni, meg mézes teával - uh, nagyon finom, igazi szombati családi ebéd.

Ezt meg anyuék előtt találtam, mikor a kutyát vittem sétálni, anyukám írta apunak, hogy mit vegyen a piacon. Hát igen, ők igazi fitnesz konyhát vezetnek. 

19 megjegyzés:

  1. Nálunk görhöny, és nincs benne pirospaprika :) Egy barátoméknál cicege, a többségnél pedig tócsni.

    És a világ legkirályabb kajája, pláne fokhagymás tejföllel! :D

    VálaszTörlés
  2. Nálunk lepcsák, de paprika nélkül.:)
    Imádom.

    VálaszTörlés
  3. Ezerféle néven hallottam már (nálunk tócsi),de ez a görheny visz mindent.:D
    Tuti én is valami ronda bőrbetegségre gondoltam volna.;D

    VálaszTörlés
  4. recsege, imádom :)

    mi tojás és paprika nélkül csináljuk. csak krumpli meg liszt.
    (ti nem raktok bele lisztet v csak nem írtad?)

    szeretem bazsalikommal v lestyánnal bekeverve, v simán,
    tepsiben sütve is, de olajban, ropogós külsejűre a legkedvencebb :))
    reggelinek, vacsinak, nasinak... mindenhogy :D

    nemár, most csinálnom kell!

    VálaszTörlés
  5. Nálunk matutka néven fut, apukám és öcsém kedvence.
    A görheny tényleg fertőzőnek hallatszik :D

    Tök klassz, hogy unokaöcséd így tud angolul. Suliban jött így bele? Vagy különóra? (Nekem muszáj járatnom a gyereket, hiába elit gimi, sosem lesz másként nyelvvizsgája.) Vagy éltek ők is külföldön is?

    VálaszTörlés
  6. Lapcsánka ott ahol én felnőttem, krumpli és liszt, olajban kisütve.
    Az unokaöcséd tényleg nagyon ügyes, engem is érdekelne, hogy tanult meg ilyen jól angolul?

    VálaszTörlés
  7. Egérke - pirospaprika nélkül :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. At egérke nálunk egy kis apró fánkféleség:)

      Törlés
  8. Nálunk macok vagy tócsni, jó sok fokhagymával!!! Azt hiszem, ma ez lesz az ebéd :)

    VálaszTörlés
  9. nem hiába nem görheny néven híresült el a michelin csillagos éttermek étlapján :D

    a 'hogy nézzen ki egy popsztár' sokkal emberibb, mint amikor én voltam 14 és mentem szóbelizni a rigó utcába és egy veszett kutyáról kellett képleírást adni. nyilván óriási pontlevonással, ha nem tudod megnevezni, mit látsz.

    VálaszTörlés
  10. nálunk elég sűrűn van, ma is épp ez volt a vacsora. krumpli, liszt, só, bors, fokhagyma, és opcionálisan tojás. meg sok-sok tejföl. családilag tócsni, de ismertem mindenféle néven - tócsi, lapcsánka, lepcsánka, macok, cicege, placki -, viszont a görhenyről még életemben nem hallottam. :D valószínűleg egyébként azért hangzik úgy, mint valami ronda betegség, mert olyan, mintha a göthösség és a vörheny összerántása lenne.

    ezt most találtam: http://www.nosalty.hu/ajanlo/70-nevu-tocsni-vagyis-lepcsanka

    VálaszTörlés
  11. Az egérke mifelénk durvára reszelt alma, liszt, tojás + fahéj mehet bele is + rá is fahéjas porcukor, esetleg vaníliás tejföl. Olajban is lehet sütni, de 200 fokon sütőpapíron zsiradék nélkül is tökéletes :)

    Anno millió éve nyelvvizsga - 16 évesen a mikrohullámú sütőről kellett volna beszélnem. A szitu szerint én voltam az eladó. Ad 1:sosem láttam még mikrót. Ad 2: mint fizikából tök hülye, magyarul sem tudtam volna semmit mondani a teljesítményről... :D

    VálaszTörlés
  12. Boci, Ms. Merylla, nyelvtanulás téma: Szerintem nekünk családilag különlegesen jó nyelvérzékünk van, mondjuk az nem árt. Az unokaöcsém Gödre jár egy általános iskola (Huzella) kéttannyelvű osztályába, ahol első osztálytól emelt óraszámban tanulják a nyelvet, és a környezetet, meg még nem tudom, mit, szintén angolul oktatják nekik. Harmadikos volt amúgy, mikor emlékszem, a fa részeit tanulták, és meg kellett tanulniuk a nem olyan könnyű szöveget angolul, tök szépen felmondta, és belekérdeztem, és nem csak bemagolt szöveg volt, hanem értett is belőle mindent. Harmadikos korában.

    Más diákom is van most a gimiben (oké, _egy_ fiú), aki onnan jött, és az is nagyon jól tud angolul (kb hibátlan, bonyolult nyelvtani szerkezetek használata, választékos nyelv). Mondjuk a bátyám azt mondja, hogy a Bálint nem csak a suliból hozza ezt, hanem mindenféle angol videókat néz a youtube-on olyan témákban, amik érdeklik őt, és a tesóm szerint (aki szintén nyelvtanárként végzett, most fordítóként dolgozik), ez a titok. Amúgy érdekes, hogy a másik fiú, a sulis tanítványom, szintén egyfolytában youtube videókat néz angolul, és ő is azt mondja, hogy a legtöbbet onnan szed fel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és a Bálint nem jár különtanárhoz, és a bátyámnak sem kell vele foglalkoznia, a múltkor én segítettem, hogy megértse, mikor kell sima, és mikor folyamatos present perfectet használnia, de amúgy teljesen önállóan tanul.

      Törlés
    2. Szerinted mikor érdemes elkezdeni a nyelvtanulást? A Lány szeptemberben kezdi az ovit, azon gondolkodunk, hogy menjen-e angol oviba? A körzetesben 1 magyar és 1 angol anyanyelvű óvónő van a csoporttal. Mi mindketten jól beszélünk angolul, éltünk is kint és szeretnénk később kimenni, hogy pár évet külföldön járjon iskolába. Nagy kérdés, hogy mennyi haszna lenne? Felesleges extra stressznek nem szeretnénk kitenni, magyarul korához képest kiemelkedően jól beszél, nagyon gazdag a szókincse.

      Törlés
    3. Fogalmam sincs, én csak a felnőttoktatásban vagyok otthon. Tanítottam annak idején ovisokat, de szerintem amit ott heti 2x fél órában játékosan megtanultak (állatok, számok, mondókák), azt pár év múlva 10 perc alatt megtanulják. Persze ha fixen van ott az oviban valaki, aki angolul beszél hozzájuk, az gondolom hatékonyabb - de mondom, igazából nem tudom. Én harmadikos voltam, mikor elkezdtünk angolul tanulni, de szerintem értelme olyan ötödikes korunktól volt, akkor kaptunk egy nagyon jó tanárnőt, akinek az alapokat köszönhettük, nyolcadikban már középfokúztunk.

      De látod, az unokaöcsém példája azt mutatja, hogy működhet ez korán.

      Törlés