2019. május 3., péntek

on the road again

Szerdán megint elmentünk csavarogni, elképesztően gyönyörű idő volt. Megnéztük a Bory várat Székesfehérváron, ti már jártatok ott? Ez egy apró, tündéri Disney-kastély Fehérvár közepén, egy szobrászművész építette magának (!) kb 40 éven keresztül, tele van szobrokkal és festményekkel, de tényleg bárhova nézel, mindegyik kis eldugott ficakban van valami szobor, vagy színes biszbasz, teljesen odavoltam, vagy 2 órán keresztül csámborogtunk benne, ideális kiránduló célpont, ha esetleg kerestek ilyesmit. Most, ebben a Trónok Harca-hangsúlyos időszakban amúgy is lelkesebb vagyok minden iránt, ahol picit nagyobb az esély, hogy felbukkan egy sárkány, vagy egy befalazott királylány, de egyébként is nagyon különleges ez a hely. 

A pasim Székesfehérvárra járt főiskolára, úgyhogy rengeteg dolgot mutatott és mesélt mindenfelé, nagyon izgi volt kicsit belelesni az emlékeibe. Voltunk enni a Placcban, ami egy tó közepén lévő étterem, és bár nagyon jó élmény volt ücsörögni ott, a napon, végül nem ettünk olyan nagyon jót. Aztán egyszer csak leült egy néni és egy bácsi a mellettünk lévő asztalhoz, rendeltek egy-egy sört, és elmesélték a pincérnek, hogy épp ma van 50 éve, hogy megismerkedtek ebben az étteremben. Erre mondta a pincér, hogy ő még fele annyi ideje sem él... És tényleg, 50 év, úristen. Nagyon jó érzés volt látni őket, ahogy csendesen beszélgetve iszogatták a pohár sörüket. Azt hiszem, ezek az élet nagy dolgai. 

Aztán még elkirándultunk Inotára, felmásztunk néhány dombra, fetrengtünk a selymes fűben azon a gyönyörű helyen - ezek meg az én életem nagy pillanatai. Van ott egy régi, használaton kívül lévő gyár, megnéztük azt is, nagyon vonzódom a régi, elhagyatott helyekhez, amikről ordít, hogy micsoda történetük van, meg hát gyönyörűek is ezek a régi, téglából épült ipari épületek. Ha esetleg van köztetek bárki, aki játszott a Szibéria című, zseniális, nyomozós-kutatós játékkal - teljesen az a hangulat jön vissza nekem az ilyen kihalt helyektől. 





4 megjegyzés:

  1. A Bory várat kb. 2 éve fedeztem fel, addig nem is hallottam róla és számomra teljes ámulat volt, hogy egy ilyen létezik Magyarországon :) Nagyon tetszett nekem is amikor ott jártam és a története is annyira megkapó. Én úgy tudom, hogy a férfi a feleségének és az iránta érzet szerelmének is állított az épülettel emléket, emiatt hívják a "magyar Taj Mahal"-nak is. :)) Emlékszem, volt egy mellszobor a feleségéről a vár egyik oldalánál egy kis fülke szerű részben (Bory Jenő alkotása szintén), alatta pedig egy gyönyörű vers, amelyet a feleségének írt.

    VálaszTörlés
  2. igen-igen! én még romantikára kiéhezett kamaszlányként jártam ott - gondolhatjátok :) a feleségszobor meg a vers, meg a sok apró, varázslatos részlet, ahh...

    mondjuk a néniék-ott-50év részen meg most elsìrtam magam, mindjárt megjön, szóval hormonok, de azért tudd, milonka, hogy hatásos a poszt :D

    meg a te nagy pillanataid is, az a hangulat... ezeket ismerjük, jó olvasni is, meg veledérezni is. sok ilyet még!

    VálaszTörlés
  3. Syberia! Automatonok! Odavoltam azért a játékért.

    VálaszTörlés
  4. Syberia, yesss! És most látom, hogy van harmadik része is :)

    VálaszTörlés