2019. október 28., hétfő

lakberendezés 38 négyzetméteren

A lakás aprócska területe miatt, meg mivel mindkettőnknek sok ruhája van, nem olyan könnyű itt minden holminknak helyet találni. Váltogatjuk a téli/nyári kollekciót, meg meglehetősen sok cuccot tárolunk az ágyneműtartóban, ami szerencsére rengeteget elnyel, de persze nem ideális. Nekem egy ideje van rá ötletem, hogy hogyan nyerhetnénk egy csomó helyet: egy olyan módszerrel, amit annak idején alkalmaztam otthon is (ha van olyan, aki eléggé régóta olvassa a blogom): előrébb húztam a kanapét, ami így térbe került, és mögé is lehetett bútort pakolni. Ezt én az ikeában gyakran látom, és nagyon tetszik a térkihasználásnak ez a maximalizált megoldása. Ilyen volt Vácon:



És ilyen lett itt: 



Kisebb lett a hely előtte, de mégis sokkal hívogatóbb lett a kanapé, otthonosabb, egy kis kuckós sziget. Mögötte pedig kényelmesen el lehet sétálni az erkélyig. A komódok pedig 16 új fiókot rejtenek, a világ összes cuccát elnyelik, teljesen kiürült az ágyneműtartó, és egy csomó ruhánk, ágyneműnk stb. kapott új helyet. 

A következő projekt, hogy szeretném elhozni a képeimet Vácról, egyesíteni őket Barni képeivel, és a szemben lévő falon összehozni egy szép, színes galériát, valahogy így:







17 megjegyzés:

  1. De szuper! Előtte be volt tolva a kanapé a hátsó falig?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi! igen, és a két oldalán volt könyvepolc, meg szekrény.

      Törlés
  2. Nekem is középen volt a kanapé az első, 34 nm-es kis lakásomban (mögötte tükrös ruhásszekrény, az még jól nagyította is a teret. Ennek ellenére rejtély, hogy 38 nm-en hogy tud két felnőtt elférni (már a cuccokat értem nyilván). Valamit nagyon jól csináltok. Mi momentán 3-an 140 nm-en élünk, iszonyat kupi van, állandóan takarítok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))
      úgy, hogy még csak két éve vagyunk együtt, a pasim ocd-s, én pedig nagyon igyekszem!:)

      Törlés
    2. Gyerekek előtt is is 36 nm-en éltünk sokáig, ráadásul az teljesen egy légtér volt. Én teljesen biztos vagyok benne, hogy kisebb helyen kevesebb felesleges dolgot halmoz fel az ember, jobban odafigyel a térkihasználásra, ezért nagyságrenddel könnyebb rendet tartani és takarítani. Arról ne is beszéljünk, egy-két gyerek mellett miért van iszonyat kupi és miért kell állandóan takarítani. :D Két felnőtt optimális esetben nem borítja ki a poharát/levesét, akármijét kétnaponta, ha maszatos lesz a keze, azonnal elmegy megmosni, ahelyett, hogy a függönybe vagy a fotel huzatába kenné, nem dugdos titokban a másik háta mögött kekszdarabokat a kanapé réseibe, és legfőképpen nem rohaszt meg egy fél almát a szekrénye hátuljában, amire már csak a muslincák megjelenése hívja fel a figyelmed.

      Mi 94 nm-en vagyunk négyen, mi terveztük az utolsó négyzetméterig, úgyhogy számunkra optimális. Nemsokára öten leszünk. Ha 100-110 nm felett kéne rendet tartanom, szálanként tépném ki a hajam.

      Törlés
    3. Mi 48 nm-ről költöztünk 128-ra, és nagyon sok energiát tettem abba, hogy a régi lakásból csak olyan cuccok menjenek át, amiket tuti használunk. Nagyon szépen kiválogattunk mindent és én ott sopánkodtam, hogy kongani fog a lakás. Na ehhez képest fullon van minden. Mondjuk mindennek van helye, és sztem kisgyerekkel főleg ez a kulcsa a kupinak: ha el lehet pakolni, akkor minden sokkal jobb.
      Na ettől ftlenül karácsonyra jön a robotporszívó az ellen amit szvszl ír....

      Törlés
    4. Fu, eszembe jutott, h amikor az elso lanyunk volt harom honapos, akkor onnantol egy evig egy gyonyoru, felujitas alatt levo paraszthazban laktunk. Minden helyiseg epitesi terulet, beton, szerszamok, nulla futes, a furdoben 14 fok. Egyetlen tetoteri szobat (kabe 20 nm hasznos alapterulet) rendeztunk be, egy hatalmas matraccal a foldon es egy kis - epitesi maradekokbol sajat kezuleg eszkabalt - asztallal, aminel ettunk, dolgoztunk, filmeztunk. Persze a szobaban volt futes. Azota is emlegetjuk, eletunk egyik legszebb eve volt. Az osszes cuccunk dobozokban volt felhalmozva a foldszinten, ki se nyitottuk oket, nem hianyzott semmi. Koltozosnel a cuccok haromnegyedet kidobaltam.

      Törlés
    5. 3 éve költözünk, egy csomó cucc a pincében dobozokban. Eszembe sem jut. Egy barátom mondta egyszer, hogy ha kicsi a lakás, dobj ki pár dolgot és milyen igaz!

      Törlés
    6. https://kiszamolo.hu/a-cuccok/

      Törlés
    7. Ja, pont igy. 2012 es 2018 kozott 7-szer koltoztunk. Mindannyiszor egyre kevesebb es kevesebb cuccunk lett. Mondjuk a konyvekhez ragaszkodom, es az sokezer peldany, ugyhogy egy kombi csomagtartojaba sajnos sosem fogunk elferni. :)

      A ferjemmel, aki akkor meg csak a fium volt, kezdetben az en lakasomban laktunk. Harom ev utan atkoltoztunk az o lakasaba, atvittem a konyveim, es elmentem ket honapra Becsbe. Mikor hazajottem, par nap mulva szakitottunk, a lakasom mar ki volt adva, ugyhogy a meg mimdog dobozokban levo konyveim cuccolhattam at mashova. A nagynenem ajanlott fel atmenetileg egy ures szobat. Amikor meglatta a dobozaim, kedvesen, de rezignaltan annyit mondott, hogy ha hozza akart volna valaki ennyi cuccal koltozni, o is azonnal szakitott volna, ugyhogy csak ne csodalkozzak. :DDD (Nem a dobozok miatt szakitottunk btw. A konyveimet a ferjem is imadja, szerintunk a legjobb lakberendezesi targyak. Minden helyisegben vannak.)

      Törlés
    8. Csak baromi sok portorlest igényelnek így a polcok. Én már kezdek azon gondolkodni hogy bedobozolom őket. Vagy ti hogy oldjatok meg?

      Törlés
    9. Nekunk uvegajtos konyvszekrenyeink vannak. De mikor nyitott polcokon voltak, akkor se vettem eszre, hogy regeteg portorlest igenyelnenek. Lehet, olyan helyen laktunk akkor, ahol nem volt sok a szallopor.

      Törlés
    10. Én nem nagyon törölgetem, a polcok szélén vannak a könyvek, így előtte nem kell törölni.

      Törlés
  3. vállalsz lakberendezést másoknak is? :D annyira karakteres és otthonos és bohó és praktikus minden, amihez hozzányúlsz!

    VálaszTörlés
  4. Hős vagy. Mi anno 2en 50 2en éltünk, azt hittem, megveszek, hogy nem tud senki egyedül lenni. Most 150 m2en vagyunk 4en.isteni. Mindennek van helye, van tér és nincs kupi, mert semmi nem felesleges.

    VálaszTörlés