2020. június 15., hétfő

clafoutis

És ha én nem is tudok sokat enni, a körülöttem élők (Barni, az öccse, meg a kis vendégeink) azért igényt tartanak rá, hogy legyen kaja. Úgyhogy valamelyik nap vettem a lidl-ben tortilla lapokat, megpirítottam őket serpenyőben, megtöltöttük csilis babbal, sajttal, tejföllel, avokádóval meg paradicsommal, és isteni volt, de tényleg, nagyon. Még sosem vettem otthonra tortilla lapokat, de Barni megígértette velem, hogy ezentúl mindig tartunk otthon. 

És még valamit csináltam, ami első volt az én konyhámban: clafoutist. Azaz nem, hogy nem sütöttem még, de nem is kóstoltam soha, egyszerűen adott volt, hogy meggyes süti (a piskóta nem a kedvencem), és a receptje egy könnyű, kevés cukorral-liszttel készült, nagyon tejes finomságot ígért - és egyáltalán nem csalódtam. Igazság szerint a tepsi 2/3-át azonnal, még langyosan megettük (úgy a legfinomabb), és a többit el kellett dugnom magunk elől, hogy másnap meg tudjam kínálni Pillát meg a pasiját, mikor látogatóba jöttek hozzánk. Úgyhogy azt meg kivégezték ők ketten. 

Én fél kg fagyasztott meggyet raktam bele, nagyon egyszerű és iszonyúan finom (recept ITT).






13 megjegyzés:

  1. Micsoda környezet, micsoda süti!

    VálaszTörlés
  2. Mi sokszor eszünk tortillat, amíg pirul sajtot sonkát paradicsomot rukkolat majd megint sajtot teszek bele, felhajtom a két szélét, megfordítom, megpiritom és isteni!
    Nemrég én is csináltam tejes pitet, epreset, kb ugyanaz a recept, de nekem meg pont olyan volt, mint egy alb@szott vastag, nem jól megsult palacsinta. Pont vaskos nak ereztem, nem olyan könnyűnek, mint reméltem. Ízlések és pofonok, ugye... 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így jártam! XD Először azt hittem nem sült át... aztán rákerestem neten, és kiderült, hogy ez ilyen.

      Törlés
    2. Amit én csináltam, még fahéj is volt, azt hittem maga lesz a csoda 😀. Arra gondoltam, talán egészen vékonyra kene sütni, de nem volt vastagabb, mint pl Ilonkáé. Valószínűleg tényleg csak nem az én - mi, mert még Kicsi is csak a tetejét ette le - ízlés világunk.

      Törlés
  3. Mi is imadjuk a tortillat, vajon szoktam hust es gombat piritani + majonez + uborka + paradicsom + sajt ilyesmiket szoktunk tenni bele, isteni:)

    VálaszTörlés
  4. Szeretek ragut gyártani a tortillába, salátát, mindenfélét, de a kedvencünk a "paraszt tortilla", amit a férjem talált ki, és egyszerűen félbehajtva kolbásszal, hagymával, sajttal tölti, csak mikrózza és kecsöp-mustárral esszük:D Viszont most láttam gyors pizza recepteket, a tortillát úgy pakolják meg, mintha pizza lenne, és grill módon sütik rá a sajtot a sütőben, azt ki szeretném még próbálni:D

    VálaszTörlés
  5. Ez ranezesre hasonlit a mamam tejespitejere. Ha nem fogyoznek, megneznem a receptet is...
    🙄

    VálaszTörlés
  6. Megsütöttem ezt a receptet ma frissen szedett ropogós cseresznyével, de nekem a 30 perc, az inkább 45-50 lett. Amúgy nagyon finom, villámsüti :)Köszi a tippet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem amúgy tök más típusú sütit kapsz, ha tovább sütöd mert 30 percnél még lágy marad, de persze úgy is biztosan jó!

      Törlés
    2. Fogpiszkálóval néztem és még ráragadt a tészta, így még 5 percekre visszaraktam. Így is ruganyos maradt, mintha puding lenne a tésztája. Már vár a következő adag cserkó, ma újra sütöm :)

      Törlés
  7. Nekunk mindig van itthon tortilla lap es toltom mindennel, ami epp itthon akad. Ultimate maradekbol csodat alapanyag, szoktam tojassal, zoldsegekkel, szosz, ugyanez tojas helyett tonhallal, csirkevel, sonkaval, sajttal es jo magyarhoz illoen :D a holland pasim kedvence a virslivel, sajttal, paradicsommal toltott tortilla. Toltjuk, hajtjuk es kontakt grillben sutjuk/melegitjuk.

    A heten en is belefutottam egy villamgyors 10 perces sutibe a vegan (nem vagyok az, de 3 osszetevos a tesztaja) epres galette-be. Mar a 3.-at sutottem ezen a heten :)

    VálaszTörlés