2021. április 8., csütörtök

hinta palinta

Na, hát úgy tűnik, mégiscsak korai volt felrakatni a nyári gumikat az autóra. Nem tudom, mostantól mikor érdemes ezzel foglalkozni, júniusban, hogy már biztosan ne legyen hó és fagy? Pedig olyan megtévesztő, ha kinézek az ablakon, a gyönyörű, színes virágaimat látom, meg a fűszernövényeket, amik dús bokrocskákként burjánzanak, ennyit számít, hogy mindig itthon vagyok, és naponta kétszer átnézem őket, hogy mindenki jól érzi-e magát. Néhány méterrel hátrébb pedig már rügyeznek a fák, és szemben a park is egész szépen zöldell már. 

Valamelyik nap a Tabánban voltunk sétálni, és megláttunk egy kicsi, teljesen üres játszóteret. Már régóta szemezek ezekkel a baba-hintákkal, amik tök jól fixálják az ülni épp hogy tudó gyereket is, és most itt volt a remek alkalom, hogy kipróbáljuk: azt a boldog nevetgélést! Csak 3-4 percig lökdöstük kicsit, meg én közben fogtam a kapucniját, biztos, ami biztos, de azóta már itt nálunk is megálltam vele picit hintázni séta közben, amikor nem nagyon volt más. A mi játszónkon van egy 'fészek' hinta is, az tényleg szuper ilyen pici babával is, imádjuk (ez nem ilyen 'gyerekem van' T/1, nekem is nagyon bejön, nem csak neki). 

Tegnap a játszón odajött egy kislány (3 körüli lehetett talán? fogalmam sincs, hogy ezek a kis méretű emberek mennyi idősek lehetnek), bemutatkozott (valami olyan fura neve volt, amiről tudtam, hogy biztosan nem bírom majd megjegyezni, Zsolna talán?) megkérdezte, hogy a kisbabát hogy hívják, fiú-e vagy lány, és hogy jöhet-e velünk beszélgetni, míg hintázunk. Úgy negyed órát voltunk együtt, kérdezgetett Daniról, végig irányította a beszélgetést. Utólag azon gondolkodtam, hogy ez a kiscsaj sokkal talpraesettebb, mint én valaha voltam/leszek, hogy odajön, és tök lazán új barátokat szerez, ilyen skillt én is akarok! 

Ezek pedig annyira tetszenek! Mindkét nagymamám gyönyörűen hímzett, és Mami, anyu anyukája engem is megtanított kicsit, bár szépen sosem ment. Lehet, elkérem anyutól a hímzőfonalakat. 



30 megjegyzés:

  1. A hintázás jót tesz a gyerekeknek, segít az agyi fejlődésben. Itt van róla egy jó kis összefoglaló, bár lehet már olvastál erről. https://www.gyerekszem.com/hinta/ A farmerek tök jók a gombás tetszik a legjobban. :) Nekem is meg kellene tanulnom hímezni.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, köszi! Én első sorban a baba szórakoztatására használnám, de ha ennyire fejleszt, annak külön örülök!

      Törlés
  2. +1 a hintázáshoz és tök jó hogy van arra babahinta. Nekünk csak a gyerekhinta volt a közelben és ilyen 9-10 hós kora körül állandóan fel akart benne állni. Szívszélhűdés közeli volt a hintáztatás...
    Hát igen, ilyenek ezek a mai ovisok. Nekem volt olyan mikor egy 5 év körüli kislány kerek-perec megkérdezte, hogy ugye én a nagymamája vagyok a (z akkor még 1 év körüli) lányomnak. :-))

    VálaszTörlés
  3. Nekunk van egy adamo babahintank, ami csak azert erdemes emlitesre, mert bereltuk az allvanyat, es vissza is kuldtuk, mert 5 honaposan hasra fordult benne a lanyom es kikuszott volna a vegen. Miota szepen ul, szeretnek neki juniort, mert szerintem nagyon elvezne :D es lassan szezonja is lesz, hogy vegyunk egy fuggoszek allvanyt (ez volt a terv a berelt allvannyal eredetileg).

    VálaszTörlés
  4. Velem tavaly(előtt?) elegyedett szóba egy 10 év körüli lett (!) kislány a buszon, gyönyörű angolsággal, egyszerűen csak leült mellém és elkezdett beszélni hozzám, én meg csak néztem, hogy öööö mitkellmondaniilyenkor :D

    VálaszTörlés
  5. Nyitottsag: gyerekfuggo is, a lanyom (10 eves) naggyon zarkozott volt kisgyereknek, ezzel szemben a fiam (5 eves) tulsagosan is baratkozo, ha olyan napja van, minden szembejovonek koszon, de egyebkent is kb 5 perc, hogy meghivjon valakit vendegsegbe, es pl mar siman vasarol egyedul, elmondja, mit ker, visszajaro, stb.
    T/1 nyilvan egyeni preferencia, van aki szereti, van aki nem, de annyira rohogtem, mikor legutobb a fiam baratkozott a homokozoban, es apuka mondta, hogy "ket es fel evesek vagyunk", mire a fiam megallt, ranezett, latszott, hogy gondolkozik erosen, majd megkerdezte: "te ket es fel eves vagy?!" :D :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. érthető, hogy megdöbbent :D

      valamelyik nap voltam oltatni, és ott végignézte a hölgy a kitöltött adatlapomat, végig így : van valami autoimmun betegségünk? voltunk betegek az elmúlt néhány hétben? szedünk valamilyen gyógyszert? stb. A végén, mikor megkérdezte, hogy SZOPTATUNK? Akkor mondtam neki, hogy én igen, Ön is? :D
      (fun fact: nem kaptam meg, az Astra Zenecánál a szoptatás kizáró ok, ezt a háziorvosom nem tudta.)

      Törlés
    2. Kedvencem a "szobatiszták vagyunk".... :-))))

      Törlés
    3. Jé, ezt nem is tudtam az Astráról! (Nem mintha itt testközelben lenne.) És másmilyet kaptál?

      Törlés
    4. Varosmajorban oltanak soron kivul olyan anyukakat, akiknek 1 evnel fiatalabb a babaja, hatha elkerult az info :)
      Idopont sem kell, csak korhazi zarojelentes vagy anyakonyvi kivonat, meg taj es szemelyi!

      Törlés
    5. Akkor nem kaptam, mert azon az oltóponton (a 16. kerületben, nekem ott van a háziorvosom) nem volt más, meg a SOTE-tol is elhajtottak pár napja, mert csak fél éven aluli babák anyukáit oltották ott aznap, de tegnap voltam én is a Városmajorban, és kaptam Pfizert. (Köszi, Ági!)

      Törlés
    6. ó, gratula, vagy mit kell ilyenkor mondani :) használd egészséggel!

      Törlés
    7. köszi:) Vera, nálatok mi újság van ezzel?

      Törlés
    8. 6 csoportra van osztva a lakosság, mi a legutolsóban vagyunk, most kezdték az 5. csoportot oltani. lassú, de biztos (csak az EMA által engedélyezett oltások vannak). a terhes nőket most vették előre az 5. csoportba, és vannak pletykák arra vonatkozóan, hogy esetleg a szoptató anyákat is előreveszik, de egyelőre semmi hivatalos.

      Törlés
    9. ha a hatból már az 5.-nél tartanak, az szuperjó, nem? mindjárt sorra kerültök ti is.

      Törlés
    10. Az utolsó kettő, és azon belül is a legutolsó a legnagyobb csoport, szóval ez most vszleg még egyszer annyi idő lesz, mint idáig eljutni, de szerintem esélyes, hogy június-július környékén sorra kerülünk :) Az ígéret az, hogy szeptemberre mindenki be lesz oltva (2x).

      Törlés
  6. Ú, ezek a hímzések tényleg nagyon jók, lehet lenyúlom az ötletet. :)

    VálaszTörlés
  7. miután olvastam róla, hogy a hintázás milyen hatékony szorongásoldó felnőtteknél, mert a kiskori ringatást idézi fel bennünk, vettem egy függőágyat, és nagyon jól bevált. már alig várom, hogy jó idő legyen a használatához :))

    VálaszTörlés
  8. Közel 6 és 4 évesen is imádják a hintát a gyerekeim. Régebben a repülés volt a lényeg, minél magasabbra kellett őket lökni, most már inkább egyedül és csak lazán csinálják, szerintem megnyugtatja őket a lengedezés.
    Ahogy stabilan tudtak ülni, olyan 8-9 hónapos koruktól vittük őket hintázni, az idegrendszerük fejlődése miatt.

    VálaszTörlés
  9. ezek a hímzések baromira jók, én egyszer tudtam rávenni a mamámat, hogy a farmeremre hímezzen virágokat, nagyon szép is lett szerintem de mondta, hogy soha többet, mert farmer anyagot nagyon nehéz és megküzdött vele :( persze biztos lehet hozzá speckó tűt meg ilyeneket venni, amivel könnyebb, nem tudom, nem értek hozzá egyáltalán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mondasz valamit! lehet, hogy mission impossible. majd elkérem anyukám gyűszűjét, az segít kemény anyagoknál!

      Törlés
  10. Ti felnőttként nem szédültök a hintában? Nekem - különösen a fészekhintában - szinte halálfélelmem van. Vagy valami olyasmi. Gyerekként meg imádtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fészekhintában nem, bár azokról eléggé lelógok 🙂. Egyébként tényleg nem olyan élvezetes hintázni, mint gyerekkoromban, most már maradok öregesen a hintaágynál.

      Törlés
    2. Érdekes, nekem a rendes, láncos körhintával volt hasonló élményem tavaly. Gyerekkoromban imádtam, mindig felültem rá, ha lehetőség adódott. Tavaly meg konkrétan féltem rajta.

      Törlés
    3. Nekem simán hányingerem lesz rajta, gyerekként szerettem persze.

      Törlés
    4. úgy hallottam, egyensúlyzavar okozhat hintán való szédülést

      Törlés
  11. Ezek a hímzett farmernadrágok nagyon megragadták a fantaziámat. Fel is pattantam az elliptikus tréneremre, remélem nyárra elhagyhatom a hosszított felsőket. :) Én vettem tavaly a keresztlányaimnak aldis fészekhintát, aztán egész nyáron fetrengtem a kislánnyal meg a kutyákkal. Vicces volt, hogy a húgom is meg a sógorom is mindig benne feküdt, azzal a jelszóval, hogy hintáztatják a gyereket. :)

    VálaszTörlés