2014. június 29., vasárnap

Kávét?

Talán még van, aki emlékszik, hogy laktózérzékeny vagyok. Néhány éve nem iszom tejet, egyéb tejterméket keveset, leginkább csak sajtot, túrót csak túrós tésztán Rudiban és palacsintában, joghurtot csak sütiben, de egyiket sem napi szinten, pedig nagyon szeretem. Sokkal jobban érzem magam azóta, régen rendszeresen volt problémám a hasammal, azóta csak ha nem bírom magam visszafogni, és eszem valami nagyon tejeset. Sajnos nekem a laktózmentes tej sem jött be, így le kellett mondanom a habos-babos kapucsínókról, pedig azt én imádom, még vérprofi aeroccinóm is van hozzá, ami a világ harmadik legnagyobb találmánya szerintem (szorosan a tampon és a Nespresso után), de mostanában csak akkor porolom le, ha valaki másnak készítek valami tejhabos csodát. Nagyon finom Nespresso kávém van itthon, úgyhogy még mindig az a napom kedvenc része, és vagy csak simán presszó kávénak iszom, cukor, meg minden nélkül, vagy rizstejet, mandulatejet öntök bele. Egy ideig kerestem a tökéletes igazi, finom, habosítható tejpótlót, de miután rájöttem hogy a szójatejben ösztrogén van, a rizstejnek nagyon fura a halmazállapota, a többi meg leginkább csak a futottak még kategóriában szerepelhetett, lemondtam erről, nem olyan fontos. 

Viszont most találtam valamit, ami nagyon finom, és kókuszízű, és én azt (mint tudjuk) nagyon szeretem. Kókusz-rizstej, hozzáadott cukor nélkül. Sajnos nem habosítható (pedig annyira reménykedtem), de nem lehet minden tökéletes.  


23 megjegyzés:

  1. Szia Ilonka,

    Nagyon helyes ez a kis kávés csésze! :)

    Ezzel a kókusz-rizstejjel pedig már hónapok óta szemezgetek, de az eddigi "tejpótlék" próbálkozásaim miatt nem mertem megvenni. Elég sokat csalódtam jópár termékben...és hát ezek nem éppen pénztárca-barát dolgok... :(
    Sajnos én is laktózérzékeny vagyok és szeretném a laktózmentes tejet leváltani vmi finomabb és egészségesebb verzióra. Akkor ezt a kókuszosat szerinted érdemes lenne kipróbálnom?

    Szép napsütéses, lazulós-töltekezős vasárnapot! :)



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, nem olyan mint a tej azért ez sem. :( Szerintem nem rossz, próbáld, ki, hátha.

      Törlés
  2. ezzel laktózmizériával én is küzdök, bár nekem még inkább intolerancia, mint allergia. a laktózmentes tej mindenesetre nem megoldás. érthetetlen.
    apukámtól kaptam cseppeket, amit sütéshez és főzéshez is lehet használni, nekem nagyon jól bevált, ezt használom:
    http://bolthely.hu/arcanum/id/03177_Lactase_Comfort_csepp_10ml
    (nagyon sokáig jó egy flakon)

    az alpronak van még mogyoró itala és vaníliás szójateje. utóbbi tapasztalataim szerint prímán habosítható (a kis manuális tchibos habosítómban). sajnos ezek cukrot is tartalmaznak és a tejeskávétól nagyon messze állnak.
    nekem ez a kókuszos savanyúvá tette a kávét, de lehet kapni a DM-ben 2-3 decis kiszerelésben, úgy talán olcsóbb, Katako!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tippet, Violet! :)

      Törlés
    2. A szójatej nekem maximálisan bejött, de az a mennyiségű ösztrogén, amit napi 2 nagy tejeskávéval bevinnék, az nem fér bele. Erről a cseppről már én is hallottam, mondjuk főzéshez-sütéshez igyekszem laktózmentes cuccokat venni, de majd lehet h kipróbálom.

      Törlés
    3. ja a csepp mehet egyből (hideg) tejbe is és utána lehet inni/melegíteni/forralni, tehát kávézáshoz is használható. szerintem jó cucc

      Törlés
  3. En a kamut tejet is szeretem, sokan mondjak, h fura az ize, de en inkabb edesnek erzem, edesebb mint a rizstej, a mandulatejjel az a problemam, h csillagaszati osszegert aruljak :( a mogyorotej olcsobb, de nem annyira mint a rizs. majd raszokom a hazi keszitesu magtejekre. rizstejet pl mar csinaltam es nagyon fincsi lett :)

    (En is laktozerzekeny vagyok, de szerintem az emberiseg tobbsege is az, csak egyuttelnek a tunetekkel)

    VálaszTörlés
  4. arra nem gondoltál h csinálsz magadnak házi kókusztejet? lereszelt kókusz + víz, állni hagyni, leszűrni, kész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én napi 1 deciért nem vagyok hajlandó ezzel szarakodni. :)

      Törlés
  5. én is érzékeny vagyok, de csak nagyobb mennyiségben jön elő, a kávéba tett tejtől pont nem de egy tejeskávé már határeset (jobb esetben csak haséfájás), fagyitól viszont simán tud. régebben a sparos laktózmen

    de az min múlik hogy lehet-e habosítani?

    VálaszTörlés
  6. Kóskusztej? http://www . kokodairyfree-- én erre esküszöm, mióta felfedeztem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én láttam a bio abc-ben (az ELTE-vel szemben a körúton) meg más bioboltokban, de az internetpatikában is mintha láttam volna, vagy a napi bio-n nézd meg.

      Törlés
    2. http://www.napibio.hu/koko-kokusztej-ital-natur-1000ml?search=k%C3%B3kusz&page=3

      http://internetpatika.hu/KOKO_KOKUSZTEJ_ITAL_NATUR_250ML

      (az intipatiban tuti elírták)

      Törlés
  7. Nekem a kókuszTEJSZÍNT sikerült már nagyon szépen felhabosítanom próbáld ki te is ;)

    VálaszTörlés
  8. http://naturonline.net/spd/MED056/Cocomas-100-os-kokuszkrem-200ml

    VálaszTörlés
  9. nekem most a kölestejet ajánlották, hogy az finom is, nem is brutálédes és könnyen elkészíthető itthon is. Mondjuk nekem a házilag készítéssel az a bajom, hogy tök keveset használok és olyan kis mennyiségért nem állok neki macerázni vele, ha meg normál mennyiséget csinálok, akkor megromlik :S

    VálaszTörlés
  10. Annak idején már volt egy laktózmentes poszt, és minden idők legnagyobb kommentszámát érte el, és most is, erről a témáról úgy látszik mindenkinek van véleménye. :)

    VálaszTörlés
  11. Én csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy a laktóz (azaz tejcukor) érzékenység és a tejfehérje-érzékenység két különböző dolog, ha neked a joghurttól, túrótól, stb is panaszaid vannak, akkor az valószínűleg az utóbbi probléma. Én ezeket a magtejeket csak turmixokban tudom jóízűen meginni, kávéhoz valahogy egyik sem passzol (én nem vagyok érzékeny a tejre, csak próbáltam a tehéntej helyett valami egészségesebb pótlót találni), meg hát tényleg a hab a legjobb része a kávénak :)

    VálaszTörlés
  12. Dehat velem is valami habos csodat ittal.
    .egyebkent en is hasonloan vagyok a tejjel pedig imadom. En mandulatej bolond vagyok. Csak borsos az aruk.

    VálaszTörlés