2014. november 9., vasárnap

Joghurtos almás lepény

Majdnem azt írtam, hogy tökéletesítettem a kedvenc francia gyümölcslepényemet, amit már megosztottam veletek, és remélem jó sokan meg is sütöttétek (ugye), de igazából nem lett tökéletesebb, csak más lett. Kinyitottam a hűtőt, és Milonka-stílusban kitaláltam, hogy sütök valami sütit a maradékokból, volt jópár foltos, a végét járó alma, egy elfekvőben lévő natúr Cserpes joghurt, amit már nem akartam tartogatni, meg egy félig elhasznált tejszín. És így született ez a finom süti. 




1. Az eredeti receptet innen ismerhetitek.

Hozzávalók: 

25 dkg finomliszt
13 dkg vaj
1 db tojás
2-3 ek (barna)cukor 
1 csipet só

A töltelékhez: 

1 kg alma
3 dl joghurt
1 dl tejszín (elhagyható, akkor kicsit több joghurt kell)
2 evőkanál cukor
1 tojás

Elkészítés:

1. A lisztből, 1 tojásból, felkockázott vajból, cukorból, sóból tésztát gyúrunk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kör alakúra, egy kivajazott (22-25 cm-es) piteformába simítjuk (illetve belenyomkodjuk), széleihez igazítjuk, villával megszurkáljuk és 160 C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.

2. Az almát megpucoljuk, feldaraboljuk, az elősütött tésztára borítjuk (a francia lepényeken szépen sorba vannak rakva a szeletek, nekem ilyesmire nincsen energiám, meg nem is szeretem a szabályos dolgokat). A joghurtot kikeverem a tejszínnel, a cukorral és a tojással, majd egyenletesen ráöntöm az almára. 160 fokon sütöm kb 40 percig, ha megdermedt a joghurt, akkor kész. Frissen, langyosan is finom, de nem mellesleg a legtutibb reggeli lehet kávé mellé.




1 megjegyzés: