2015. május 4., hétfő

The kids

Azt meséltem már, hogy csütörtökön kirándulni megyek? Bizony, kísérőtanárként egy 11. évfolyamos osztállyal, akiket már egy ideje nem tanítok, de bírtuk/bírjuk egymást. Egerbe megyünk. Hát, nem tudom... Az osztályfőnökük aláíratott velük egy beleegyező nyilatkozatot, hogy ez egy alkoholmentes kirándulás lesz, amiről őszintén remélem, hogy nekem nem kell aláírnom, és ihatok egy pohár bort a vacsihoz. A viccet félretéve: én simán megbíznék a kölykökben, hogy vissza tudják fogni magukat, és miért ne ihatnának meg 1-2 sört esténként (kettő éjszakát töltünk ott, anyám), de az a helyzet, hogy a kollégák kinevettek, amikor előadtam az elméletemet a tanáriban. Drágám, mondta egy kolléganőm, ne légy naív, ezek a gyerekek nem két sört, hanem egy üveg pálinkát isznak meg fejenként. És aztán előadtak egy csomó horror sztorit majdnem a medencébe fulladó részeg kölyökről, hajnal 3-kor kihívott mentőkről, meg hasonló szösszenetekről.

Ööö. Kezdek elbizonytalanodni, hogy jó ötlet volt-e belemenni ebbe a kalandba.

23 megjegyzés:

  1. Ójajj, az ilyen zéró alkoholos megállapodásokból lesznek a másfél literes ásványvizes üvegbe töltött vodkák és társaik.. szerintem sokkal jobban működik, amikor meg van beszélve, hogy lehet inni, de csak sört és bort, semmi tömény. Amikor nekünk ezt mondta az osztályfőnökünk, annyira jól esett, hogy ezt engedi és bízik bennünk ennyire, hogy mi is tiszteletben tartottuk a kérését és csak a sörözés ment, amitől senki nem készül ki. Sőt, amikor 12.-ben Prágában azt mondta, hogy el vagyunk engedve éjszakára, csak annyi a kérése, hogy ne részegedjünk le, annyira megszeppentünk a belénk vetett bizalomtól, hogy már éjfélkor kopogtattunk színjózanul a szobája ajtaján, hogy "Tanárnő, visszajöttünk épségben, az est további részét a szálláson töltjük, ha nem tud tőlünk aludni, szóljon nyugodtan."
    Mondjuk ez a szerződés dolog jó ötlet, így lehet, hogy ők is komolyabban veszik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én abszolút ezt az irányt választanám, és hinnék is benne, de nem én vagyok az ofő, ez már egy letárgyalt ügy. No majd meglátjuk.

      Törlés
  2. szoktak alkoholmérgezést kapni diákok osztálykirándulásokon. szerintem nagyon kell óvakodni az ilyen kirándulásoktól, ha nem muszáj jobb nem menni.

    VálaszTörlés
  3. Nálunk annó az osztálykiránduláson egy este alatt négyen kerültek kórházba. Nem csodálom, hogy a legtöbb suliban már nem vállalják a tanárok az ottalvós osztálykirándulásokat. A gyerekek nagy része csak az esti lerészegedést várja, a nappali kirándulást meg végig "rosszalkodják".

    VálaszTörlés
  4. Aúúúúú. Köszi a bíztatást!

    VálaszTörlés
  5. Én voltam kísérőtanár osztálykiránduláson. Mondjuk tizedikesekkel. Nekik jófej ofőjük volt, úgyhogy korlátozásokkal, de lehetett alkoholizálniuk. Szerintem ő nagyon jó kapcsolatot alakított ki a diákjaival, tisztelték őt, értékelték, hogy nem idióta, mint sok másik tanár volt a suliban. Úgyhogy hoztak is alkoholt. Sőt, előtte elkezdtek puhatolózni, hogy és én mit szeretek inni, hoznak nekem is. Annyira kis cukik voltak. És aztán volt is ivás, de mértékkel, semmi extra nem történt. Leszámítva, hogy mi fürdőhelyre mentünk és nem gondoltam, hogy vizes lesz majd a hajam is :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én bízom benne, hogy jól fog elsülni a dolog. Valahogy...:)

      Törlés
  6. Milord erre elmesélné, hogy az egyik (n<11) osztálykiránduláson mindenki kapott osztályfőnöki intőt, kivéve azt a két embert, aki szétszívta az agyát. (Ti. tegye fel a kezét, aki ivott alkoholt)
    De nyugi, addig nincs nagy baj, amíg nem biofüvet szívnak.

    VálaszTörlés
  7. Mondjuk engem szülőként mélyen felháborítana az ilyen tanári engedéllyel kicsit ivás is. Mert ezt ne! Nem vagyok naív, de nehogy már pedagógusi engedéllyel lehessen inni 10-12-eseknek.

    VálaszTörlés
  8. Na, nekem az idösebb kollegak mindig ezt mondtak: hogy eleg egy kiakasztott szulö...
    Pedig en is hiszek abban, hogy ha jo a kapcsolat a kölykökkel, es megbizunk egymasban, az nagyobb garancia az igazi baj elkerulesere, mint a tiltas. Oke, nyilvan attol is fugg, hanyadikosokrol van szo, de a 17-18 evesekkel siman muködhet.
    Svedorszagba vittem gyerekeket csereprogramozni nehany even at, , tisztaban voltam vele, hogy tiltani az ejszakaba nyulo bulizast/ivast egyenesen röhejes lenne, nem vagyok veluk. Inkabb azt kertem, hogy ha buli van, szoljanak elöre, hogy en ne igyak a kollegakkal, hogy ha barmi van, gyorsan es hatekonyan tudjak reagalni. Ezek a kis edesek meg sms-eket is kuldtek hajnali kettökor, hogy "szuper volt a buli, mindenki rendben hazaert". Masnap pedig beszamoltak a reszletekröl.

    VálaszTörlés
  9. Az en osztalytarsaim 97ben mar drogoztak osztalykirandulason. Majd 99-ig kettonek sikerult ongyilkosnak lenni, harmadiknak bedrogozva totalkaros autobol polytraumasan kikerulni. Rendes, normalis, jo fej tanaraink voltak es megbeszeltuk, hogy lehet bort inni, az ofo vette jofejsegbol. Jah es ez egy gimi volt, viszonylag jo kepessegu gyerekekkel. Nalunk eleg volt egy gazdag, akinek kapcsolatai is voltak es o szerezte, a tobbi meg tolta...

    De gondolom azert ez meg manapsag sem napi szintu dolog. Bar nem ertem miert kell 17 evesen matt reszegre inni magukat, egyaltalan inni, de vsz en lemaradtam 1980ban.

    VálaszTörlés
  10. Az en osztalytarsaim 97ben mar drogoztak osztalykirandulason. Majd 99-ig kettonek sikerult ongyilkosnak lenni, harmadiknak bedrogozva totalkaros autobol polytraumasan kikerulni. Rendes, normalis, jo fej tanaraink voltak es megbeszeltuk, hogy lehet bort inni, az ofo vette jofejsegbol. Jah es ez egy gimi volt, viszonylag jo kepessegu gyerekekkel. Nalunk eleg volt egy gazdag, akinek kapcsolatai is voltak es o szerezte, a tobbi meg tolta...

    De gondolom azert ez meg manapsag sem napi szintu dolog. Bar nem ertem miert kell 17 evesen matt reszegre inni magukat, egyaltalan inni, de vsz en lemaradtam 1980ban.

    VálaszTörlés
  11. hát... nálunk már nyolcadikban ment a sörözés. én nem voltam, de mesélték, hogy este előkerültek a sörösüvegek. a gimis gólyatáborról nem is beszélve. de pl amikor tizenegyedikben Ausztriában voltunk, 1 db sört mindenkinek engedélyeztek fejenként :) mindenki elfogadta, nem volt belőle gond.

    VálaszTörlés
  12. mi osztálypénzből, közösen ittunk egy pohár bort, este meg a kísérőtanár velünk együtt folytatta az ivást, és az osztályfőnökünk vállalhatatlanabbul nézett ki, mint az osztály nagy része.
    de szerintem amúgy mindegy, hogy tiltva van-e vagy engedve, egy osztálykiránduláson úgyis fognak inni valamennyit

    VálaszTörlés
  13. Sztem én egy kő alatt nőttem fel szatyorban.
    Asszem negyedik után (tehát elérettségiztünk, elballagtunk) volt egy kenutúra, ahol esténként sörözgettünk meg fröccsöztünk, meg a lányok vettek közösen egy doboz cigit (érezzük a fertő mélységeit). A(z) (volt) ofőnk úgy megsértődött első este, hogy nem állt velünk szóba. Aztán nagyjából lehiggadt, hogy felnőtt mindenki, és kb azt csinál amit akar.
    De mindez harmadikban, vagy korább totál elképzelhetetlen lett volna. Btw én is azt gondolom, hogyha megtiltasz vmit, akkor a kamaszok csak azért is csinálni fogják, szóval nem tudom mennyire jó ötlet előre kikötni ezt.

    VálaszTörlés
  14. Mi nem ittunk oszt.kiránduláson. Valószínűleg azért, mert 1988 túl régen volt, valamint vidéki kisvárosiak voltunk. Aztán egyszer egyik oszt.társ szülinapján valaki hozott pálinkát, megittuk, onnantól fogva egy fát támogattunk, hányni kellett (nem sikerült), és elment a kedvünk az italozástól. Na jó, voltak még házibulik, de részegek nem lettünk.
    2005 körül újra nekifutottunk az alkoholnak. Droghoz nem jutottunk, franc tudja, mitől úsztuk meg, talán a vidék miatt, a csóróság miatt.

    VálaszTörlés
  15. Minket kilencediktől minden kiránduláson engedett kimenni este a városba az ofő, tizedikben egyszer jöttek vissza a fiúk mattrészegen (de veszélyes állapotba mondjuk senki nem került) akkor volt hozzájuk egy pár keresetlen szava, amiktől egészen biztos, hogy nem érezték nagyon jól magukat (mondjuk itt is megvan, hogy tisztelték nagyon), utána is töretlenül engedett minket, mindig annyi volt a kikötés, hogy ha visszajönnek, ne látsszon rajtuk, hogy ittak. Működött.
    Nem értek egyet azzal, hogy az osztálykirándulást ki kéne hagyni. Egy jól megcsinált osztálykirándulás hihetetlen erő egy pedagógus kezében szerintem. A tanáron múlik az is, hogy ezt kihasználja-e, és az is, hogy képes-e kihasználni, vagy az alkoholmérgezéses gyerekekért való izgulásban merül ki egy kirándulás. (Ilonka, ezt ne vedd magadra, látom, hogy csak kísérőként mész és nem sok beleszólásod van a dologba. :))

    VálaszTörlés
  16. Én semmi erőt és összetartást nem éreztem az osztálykirándulásokon (2000-ben érettségiztem), inkább rettegést és szorongást. Mert én az osztály nemivós, nemhányós, nembulizós részéhez tartoztam, és az "ilyeneket" a többiek cikizték-szivatták, bántották. Én semmi bulit és összetartást nem éreztem abban, hogy a kirándulás nappali részében sem tudtam viselkedni: hogy végigröhögték az idegegenvezetőt, karcolták a templomi padot, csak azért is megfogdosták a múzeumi tárgyakat, stb. Nemhogy nem élveztem, ebben ma sem látom az értelmet. Az ofő magasról tett rá, éjjel berúgott és boldogan szexelt a pótofővel. Megjegyzem, ez elit suli volt. Ebben az életkorban jórészt a csordaszellem dolgozik, felesleges múzeumokat mutogatni, inkább túrázni kellene vinni a tiniket, ott végighangoskodhatják a napot. Ugyanennyire nem értem, amikor beterelik a tiniosztályokat a színházba: halára unják, szelfiznek, esznek, végigröhögik és ezzel igencsak zavarják a többi nézőt, sőt, nem egy előadást végigszenvedtem már miattuk (pl. iszonyat jót és nagyon röhögtek az Úri muri alatt Zoltán öngyilkosságának pillanatában). MIlyen pedagógus az, akinek nem tűnik fel, hogy ezt nem kell erőltetni????

    VálaszTörlés
  17. Nyilván van ilyen is, olyan is. Reméljük Ilonkának a jófélében lesz része. Az én meglátásom alapján egyébként az a gyakoribb. ..és hogy biztassalak elmondom, hogy egy olyan osztálykiránduláson sem vettem részt, ahol említésre méltó gáz lett volna, sőt, ismertségi körből sem tudok ilyet idézni. Ellenben volt sok-sok jó élmény, tanárral sörözés, de abszolút tiltás mellett is.
    Még egy dolgot jegyeznék meg: itt senki nem beszélt amúgy 10-12 éves gyerekekről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, köszi, én bízom benne, hogy jó lesz! 11.-12. osztályosokat írt, nem éveseket, olvasd vissza a hozzászólást.

      Törlés
    2. Igen, 11., 12.évfolyamról van szó, nem évről:-) Bár úgy hallom, már hetedikben is megy az ivás a kirándulásokon:-((((

      Törlés
    3. Ahhh, valahogy odaláttam, hogy EVeseknek. Bocsánat.
      Hát, biztos előfordul hetedikben is, reméljük, csak kicsit.

      Törlés