2020. április 30., csütörtök

hope

Volt valamelyik nap egy mélypontom, hogy hát egyáltalán nem így képzeltem ezt a terhességet, bezárva, egyedül hagyva ezzel az egésszel, anyukám nélkül, a barátaim nélkül, mivel panaszmentes vagyok, az orvosom nélkül stb. Persze, itt van Barni, és ő tökéletes társam ebben is, meg mindenkivel tudok beszélni telefonon, de akarnék időnként orvoshoz menni, személyesen tanácsot kérni tőle, ultrahangon megnézni a babámat, találkozni a barátaimmal, meg akarom a szüleimet is. Ráadásul van esélye, hogy nem szülhetek majd a választott dokimnál, hanem majd az ügyeletes orvosnál lehet csak, és amitől legjobban félek, hogy van esélye, hogy Barni nem jöhet be velem a vajúdásra-szülésre, hanem egyedül kell végigcsinálnom az egészet. Nagyon szeretnénk szülésfelkészítésre járni, de csak online tudnánk, azt meg... nem tudom elképzelni. Jövő héten megyek a 30. heti UH-ra, és Barni oda sem jöhet el velem, és ez nyilván nem csak nekem rossz, hanem főleg neki, hogy nem láthatja a babánkat. A jelenlegi állás szerint nincsen lehetőség nyilatkozat tételére sem, így mivel nem vagyunk összeházasodva (azt sem tudtunk, ugye), a gyerek automatikusan az én nevemre fog kerülni, és majd valamikor később lehet nyilatkozatot tenni visszamenőleg. Szóval egyáltalán nem így képzeltem ezt az egészet.

De aztán egy ponton rájöttem, hogy ezen nem szomorkodhatok folyamatosan, ez van, kész. Van még több, mint két hónapunk a szülésig, én reménykedem, hogy nem most fog beindulni a vírus, hanem joggal lazítanak a megszorításokon, és talán júliusra nagyjából helyrerázódnak a dolgok. Úgyhogy úgy döntöttünk, kicsit lazulunk mi is, hogy ne őrüljek meg. Elmentünk anyuékhoz egy délutánra, anyukám csinált nekünk rakott krumplit, nekem meg külön tökfőzeléket, illetve "nem neked, hanem a kisbabának". Kutyáztunk, sétáltunk, aludtunk, apukám megszerelt nekünk valamit, beszélgettünk - annyira jó volt. 

Voltam boltban egyedül, nyugodtan, sietség, para nélkül válogattam a lidlben a kaják közt, ahogy békeidőben szoktam. Voltunk ma reggel kicsit sétálni, egy olyan gyönyörű helyen, ahol normál esetben özönlenek a turisták, most meg szinte kettesben voltunk, meg még néhány kutyasétáltató. Megjött a kávé, amit rendeltem, meg a gyönyörű, piros, Baywatch terhesfürdőruhám, hétfőn pedig fodrászhoz megyek. Imádjuk a teraszt, és nagyon jó itthon együtt. Minden rendben lesz. 



33 megjegyzés:

  1. Nagyon szurkolok nektek, hogy Barni bent lehessen a szülésnél!

    VálaszTörlés
  2. Arra nincs lehetőség, hogy csináltattok korona tesztet és ha negatív, akkor bemehet a pasid? Andris húga múlt szombaton szült és nekik így engedték, hogy benn legyen a férje.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyelore minden szuleszeten igy mukodik szerintem. Tesztelnek elotte a kitolasi szakta mehet az apa. (A vajudas alatt most nem lehetnek bent.) A Szent Imres csoportban legalabbis allando tema, es ott sok szervezet kepviseloi jelen vannak (biztos mas korhazas csoportokban is) a TASZ-tol kezdve a Masallapotot a szuleszetbenig, de a torveny nem valtozott, az apa jelen lehet a szulesnel. Bizzunk abban, hogy nem fog sulyosbodni az egeszegugyi helyzet, hogy ez megvaltozzon. Az nagyon rossz lenne.

      Törlés
    2. Dél-Pestiben, bent lehet apuka végig, még a két órát is ott töltheti, de utána nincs látogatás. Tesztelés meg nincsen, van egy gyors lázmérés meg a kikérdezés. Amennyire tudom, Szent Istvánban ugyanez a helyzet. Az Imrében súlyos járvány van, biztos azért szigorúbbak, nem lehet?

      Törlés
    3. Az Imre kijelolt ellato intezmeny lett koronavirusos betegek szamara, de szerintem teljesen korrektul csinaljak. A vajudasnal amugy par eve meg egyebkent sem lehetett bent apa, csak a szuloszobara mehetett mar. Most atmenetileg visszaallt ez a rendszer. Az elsot meg igy szultem. Vegulis logikus, hogy ha tizenakarhany orat elhuzodik a vajudas, jelenleg nem tudjak biztositani, hogy az apak vegig ott legyenek. Sajnos mar regota csak ugyeletben lehet szulni, de abban kitartanak, hogy a szulesnel (aktiv, szuloszobai szak) es az arany egy-ket oranal egyutt lehessen a kis csalad. En abban bizom, hogy a bababaratkent elhiresult korhazak hasonloan allnak ehhez hozza, es minden ovintezkedes megtetele mellett az apas szules (kitolasi szak) lehetosegenek elvetele lesz a legutolso szankcio naluk. Mas korhazak persze mar eddig sem jeleskedtek ezen a teren sokszor, nem meglepo. Remelhetoleg Milonka is ilyen korhazhoz tartozik, es az, hogy az orvosa meg mindig csak bizonytalan abban, hogy lehet, - e vele szulni, talan azt mutatja hogy abban az intezmenyben - egyelore - meg az Imrenel is jobb a helyzet. Hiszen ott mar a valasztott orvos sem lehet a nokkel, de az edesapa igen. En csak remenykedem, es kivanom a legjobbakat, hogy ez igy is maradjon.

      Törlés
    4. színváltószeműlány: "a torveny nem valtozott, az apa jelen lehet a szulesnel" - pont a Másállapotot a szülészetben oldal közvetíti folyamatosan, hogy hiába nem változott, nagyon sok helyen egyáltalán nem engedik be az apákat a járványra hivatkozva. Az a magyarázat, hogy ez bár az operatív törzs stb. is elmondta többször, hogy az apák bent lehetnek, ez csak "ajánlás", nem szabály, és így tulajdonképpen a kórházra van bízva. :(

      Törlés
    5. Ahogy, mondtam, igen, korhaza valogatja. A "jobb" korhazakban viszont szerencsere tartjak magukat a torvenyhez - ameddig az valoban lehetseges. Remelhetoleg Milonka is ilyenben tud szulni. Ugy kepzelem, korultekintoen olyan intezmenyt valasztott mar az elejen, ahol ez (a kisero jelenlete) fontos szempont. Olyan korhazak valasztottak eddig az apak kitiltasat, akik amugy se jarnak elen a szules koruli jogok tiszteletben tartasaban. Had' ne jellemezzem oket. Szoval tovabbra is drukkolok es crossfingerz!

      Egyebkent maximalisan aterzem. Most november vege a terminusom. Ha igaza lesz a szakembereknek es keso osszel jon a masodik hullam, pont ugyanez lesz a szitu. Jelenleg egy full gondozatlan terhessegem van ugy, hogy az elozo babank sulyosan beteg volt. Legkorabban a 12. heten - majus kozepen - fogok rola barmit tudni. Most csak a tunetekbol kovetkeztetek, hogy egyaltalan meg elo terhesseg.

      Szerintem ezeket a szorongasokat most ugy lehet legjobban oldani, hogy bizik az ember a szamara elonyosebb forgatokonyv megvalosulasaban.

      Mindenkinek kitartast!

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Mondjuk, hogy ezt törvényesen így összehozták, az elég durva. Se házasság, se gyermek az apa nevén. :(
    Én is nagyon szorítok, hogy megoldjon valahogy, mert azért ez érzelmileg elég kegyetlen.

    VálaszTörlés
  5. Szorítok én is! Én akkor lazultam le, mikor 3 hete az ötéves gyerekemnek idegbetegen kezdtem magyarázni, hogy ne fogjon össze mindent a parkban, mert lélegeztetőgépre kerülök és meghalok.Akkor ráébredtem, h igy nem lehet élni, becsavarodok és a kisfiamnak nem szabad ilyet hallania tőlem, ugyhogy azóta próbálom a körülményekhez képest és a józan ész határain belül normálisan kezelni ezt az egészet.

    VálaszTörlés
  6. Én azt hittem, minden ügy intézhető, csak előzetes időpont foglalással. Esetleg nempesten?

    VálaszTörlés
  7. ❤️ (tudom, nagyon helpful komment. de átérzem, amiről írsz)

    VálaszTörlés
  8. Mit mondtak, miert nem tehettek nyilatkozatot? Nalunk minden ugyintezes mukodik, egyszeruen csak idopontot kell kerni. Mult heten vonattam ki az autot a forgalombol. Ezt elintezik, apasagit meg nem? Mi a kulonbseg? Vagy a budapesti hivatalokban most szunetel a szemelyes felfogadas?

    VálaszTörlés
  9. A mi városunk önkormányzati honlapján apaságival kapcsolatban a járvany alatt ez szerepel

    A személyes megjelenést igénylő teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatok felvételére ugyancsak előzetesen egyeztetett időpontban kerülhet sor.

    VálaszTörlés
  10. Nézz utána, nincs olyan, hogy
    hogy nem tehet apai elismerőt a párod. Nem tagadhatják meg. Anyakönyvi ügyekben nem utasíthatnak el. Ha Bpen nem megy, menjetek vidékre, nem lakóhelyhez kötött. Az utólagos elismerés bonyolultabb.

    VálaszTörlés
  11. Szia Milonka,
    Múlt hét csütörtökön született meg a kislányunk. Nagyjából ugyanezeket szorongtam végig, sokféle nehezítéssel a háttérben, ráadásul full ügyeletben szültem, senkit sem fogadtunk -őszintén, nem is hiányzott. Apa szerencsére bent lehetett. Most már itthon szuszog a kisgyerek rajtam, de kemény volt, és még most sem minden könnyű. szóval ha szeretnél friss élményekről beszámolót, vagy kérdezni, írj rám nyugodtan!

    VálaszTörlés
  12. Nincsen egységes policy a kórházakban, van, ahol bent lehet az apuka (vagy valaki) tesztelés után, van, ahol csak a szülésre mehet be ( a vajúdásra nem), és van, ahol nem engednek be plusz egy főt, és egyedül kell szülni. Azt, hogy mi lesz 2 hónap, vagy akár két hét múlva, senki nem tudja, a nőgyógyászom sem tudja még a saját kórházáról megmondani, de még azt sem, hogy tudok-e majd nála szülni (pl orvosi vizsgálatra is csak a 36. héttől mehetek, ameddig panaszmentes vagyok). A vírushelyzet felülírja a jogot, hogy az apuka bent lehessen, ezt a kórház vezetése döntheti el jelenleg.

    VálaszTörlés
  13. Nálunk volt a kórházban anno ingyenes szülésfelkészítő, de ez nem az apukával együtt fújtatós típus, hanem olyanokról volt szó, ami konkrétan a szülésnél történik. De közben is fogják mondani mindig ami épp történik, talán a legfontosabb és betartandó dolog, hogy ne fejbe nyomj, hanem majd érezni fogod, hogy hogyan tudod lefelé tolni a fájásnál. Meg a szülésznők mondták, hogy két helyre egyszerre nem tudsz nyomni, tehát vagy ordítasz, vagy nyomsz. Barátnőm mondta amit ő is mástól hallott, hogy szülésnél a gyereknek segítesz, neki is nagy erőfeszítés megszületni, nem csak az Anyának szülni. Én látogatási tilalom alatt szültem, Apuka csak szülésnél volt ott, plusz a 2 óra, aztán szépen hazaküldték. Minden rendben lesz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi:). Értem én, de ideális esetben mindenképp elmennék felkészítőre, meg terhesjógára is. Nyilván egy csomó minden van online, de szerintem egészen más lehet élőben, nekem jólesne résztvenni ezeken.

      Törlés
  14. Én teljesen megértem hogy sokan aggódnak hogy bent lehet e az apa, jó lenne előre tudni hogy mi a helyzet. Viszont lehet higy úgy alakul hogy örülnél neki ha nincs bent, ezt nem lehet előre tudni hogy reagálsz előre a fájdalomra. Engem kifejezetten zavart a férjem jelenléte meg hogy mondotagga hogy milyen ügyes vagyok. Tudom hogy ügyes vagyok, kussoljon :D az viszont szuper volt hogy utána ott volt és én picit pihenhettem, ő meg fotózott meg segített a szülésznőnek. Remélem minden úgy fog alakulni ahogy elképzelted a szülést! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp örülnék, ha bent lenne, ismerem és bízom benne, nem szeretném egyedül végigcsinálni, tudom, hogy sokat segítene.

      Törlés
  15. Engem ez a maszkban vajúdás akaszt ki apránként, elsőre nem aggasztott, de még a védőnőm is kiakadt rajta, azóta együtt szurkolunk, hogy még elég messze vagyok, hogy ez ötöt változzon.
    Tökre átérzem az összes szomorúságod :( igazából hétfőn egész délután az anyák napján sírtam, hogy nem tudunk haza menni, aztán kicsit jobb azóta, de vannak ilyen napok.
    Én amúgy járok dokihoz. Persze tök szar, hogy nem jöhet be a férjem és aggódva néz, ahogy kifele jövök, mert úgy izgul, már az arckifejezésemen akarja leolvasni, hogy mit mondtak. Ezek az alkalmak mindig nagyon feldobnak minket, úgy jövünk haza, mintha problémánk se lenne az életben:D eddig 2x voltam... A 3. trimeszteri uh-ra a Czeizelbe kértem időpontot (csak mert ott van, ahova járok, nem tudtam semmit az egészről, nem akartam sztk-ba menni), de utólag nagyon örülök, hogy kapok felvételt, legalább meg tudom mutatni már. :D A sima terhesgondozós uh-kon is kaptam 1-1 képet, de azokhoz erős képzelőerő kellett, és tőlem fél perc leírás, hogy lássák mi micsoda.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon átérzem. A 24. heti UH-t én is a kórházban csináltattam (oda még akkor a pasimat beengedték), de az nekünk semmit nem mondott, illetve ezért most egy magánklinikára megyek, oda, ahol a 12. hetit is csinálták (maga IKL blogger, ha ez mond valakinek valamit:)), ugyanolyan okból kifolyólag, mint te. Méregdrága, de itt nagyon jól dokumentálják majd nekünk.

      Törlés
    2. IKL blogger, wow! 😃❤️

      Törlés
    3. nem tudja egyébként, hogy én tudom, h ő az:) és most is hozzá megyek.

      Törlés
    4. Nekem IKL évfolyamtársam volt az egyetemen, tök jó, hogy hozzá kerülsz :)

      Törlés
  16. Ugyanezeket szorongtam végig, de kitartás, 2 hónap alatt még lazíthatnak a dolgokon és szerintem fognak is. De persze sok múlik magán a kórházon. Szülésfelkeszítést meg tartok én neked, erre úgysem lehet felkészülni:)

    VálaszTörlés