2020. június 10., szerda

Szanatórium

Fogalmam sincs, mi történik az emberrel egy szanatóriumban, vajon ma is töltenek-e ott időt emberek, vagy ez csak a híres írók szokása volt régen, de valahogy úgy képzelem, hogy ilyen lehet a szanatóriumban eltöltött idő, mint ahogy most mi élünk itt a Balcsin jelenleg. Lassú tempó, sok-sok pihenés, kevés ember körülöttünk, kicsi terápiás munka,  befelé figyelés.

  • Emlékszem, az egyik alkalommal, mikor a nőgyógyászomnál voltam a kórházban,  sétálgatott ott egy csaj, aki tök vékony testalkatú volt, és kb mintha rá lett volna photoshoppolva a testére egy egészen valószerűtlenül nagy pocak. Na most már én is ugyanezt látom, ha a tükörbe nézek, tényleg, ahogy ac bloggger is írta, mintha egy egész, 10 kilós görögdinnyét lenyeltem volna. Ennek megfelelően eléggé nyüglődöm, felszínesen, egyszerre csak perceket alszom, nem bírok ülni, feküdni. Vannak jó napok, amikor tök jól érzem magam, és vannak órák, amikor egyszerűen nehéz. Minden értelemben. Pl a sógornőm nem hajlandó a terhes kifejezést használni, szerinte a nők várandósak hát, oké,  lehet ezt szépíteni, de az egészen biztos, hogy ez az utolsó hónap, amiben én vagyok most, ez 100% terhesség.
  • Pénteken a volt kollégáim egy kerti összejövetelt tartanak Vácon, és morfondíroztam rajta,  hogy hazamegyek, de én ennyit nem bírok már vezetni. Kb fél-egy órát bírok ki az autóban ülve, akkor is, ha nem én vezetek, utána egyszerűen nem bírok magammal, fáj a hátam, a bordáim környékén, és minden pocikám azt kiáltja, hogy elég. Szóval nem tudok egyedül hazavezetni Vácra, illetve tudnék, csak nem akarom megkockáztatni ezt a szitut (ez olyan másfél-két óra lenne innen).
  • Még ha nem is szuper nyári az idő, szombat óta szinte minden nap napoztunk-olvastunk kicsit a strandon, én kétszer csobbantam is. Teljesen feltölt a napsütés, és már mindketten szép barnák vagyunk. 
  • B tesója elhozta a komódunkat ma Budapestről, úgyhogy nagyon szépen alakul a szobánk a kis gyerekkuckóval a sarokban. Még ezt is lehet pimpelni, de már itt is van minden, ha esetleg itt szeretnénk időt tölteni majd a bébivel.
  • Ezt a házat Barni szülei és a két fiú közösen használják. Pár éve nagyon szépen felújították, és képzeljétek, van egy csodálatos kinti konyha, amit imádok, fa szekrényekkel, tűzhellyel, hűtővel, mindennel. Barni anyukája faipari mérnök, és ő tervezte, így iszonyúan jól ki van találva, gyönyörű, praktikus, ha nem vagyunk itt, elzárható, és elképesztően jó, hogy jó idő esetén (de esőben is, mivel fedett) lehet kint főzőcskézni. Van hozzá egy fedett helyen lévő, hatalmas asztal is, szóval tökéletes. A szülők idén még nem voltak itt, úgyhogy birtokba vettem, fullra kitakarítottam, kiszelektáltam és átrendezgettem egy jó pár dolgot (annyi mindent ki tudnék dobni, de persze erre nem érzem feljogosítva magam), tettem egy nagy csokor jázmint az asztalra, és most ott főzőcskézek egy csomót. 
  • Nagyon kevesen vannak a városban, hétvégén kicsit több ember volt, de nem számottevően. Néha délután elmegyünk, és krúzolgatunk az autóval kicsit a környéken, zenét hallgatva, az ablakon kikönyökölve, és megnézegetjük a szép/kacsalábon forgó/cuki/ízléstelen nyaralókat/házakat, Barni meg közben mesél a vidékről. A legtöbb nyaraló még le van zárva, csend van. Gondolom, ahogy a sulinak vége, a szezon is beindul lassan. 

ez most az ultimate kedvenc

17 megjegyzés:

  1. Re. első bekezdés: pont ma mondtam a férjemnek, hogy semmi bajom a terhességgel, sőt tökre élvezem a harmadik trimesztert, egyszerűen csak már _nehéz_, a szó legszorosabb értelmében. Kitartás! Másfél-két hónap múlva már ennyit se fogunk aludni ;)

    VálaszTörlés
  2. Ez a kockas ez abrosz, vagy konyharuha?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tányéralátét, mint egy asztali futó, csak kicsi.

      Törlés
  3. És arrafelé nyitva vannak már hétköznap is a helyek? Amikor pár hete Balaton-office-t toltunk, szinte minden csak péntek-szombat-vasárnap volt nyitva :S A fiúk totál kivoltak, hogy nem lehet kávézni :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak, aha, de vendégek nincsenek, teljes hullaszag. De pl itt is csak hétvégén fizetős a strand, hétközben csak besétálsz - de mondom, sehol senki.

      Törlés
  4. Balatonakarattyán voltatok már a Nánásiék boltjában? Sok ínyencséget is lehet kapni, biztos tetszene a hely. Biztos sokat jelent most, hogy ilyen szuper helyen tudsz rákészülni a szülésre, mint egy nyaralás :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. voltunk, képzeld, én pont nem értem azt a helyet, mert oké, hogy van rózsaszörp 5000-ért, meg kávé, amit a Pali asszisztense csinál csigatempóban, de amúgy meg szerintem azért jár oda a nép, hogy Nórival csináljon egy közös fotót, mert amúgy nem hiszem, hogy ad a hely bármi különlegeset.

      Törlés
    2. Oh, sajnálom, hogy csalódás volt. Még nem voltunk, de csábítónak tűnt. Igen, eléggé nagy volt a hírverése, de nyilván tarthatatlan, hogy ők ketten álljanak egész nap a pultban.

      Törlés
    3. Én sokkal inkább azt gondolom, hogy valaki olyannak kène a pultban állni, aki ért hozzá, mondjuk egy baristának. Na mindegy, ha megnézitek, majd írd meg, hogy nektek hogy tetszett!

      Törlés
  5. Szerintem pont ilyen a szanatórium. Én most 6 évvel később vagyok, mármint a Lány 6 éves, én meg 6 évvel vagyok a szülés után. A napi munka után fekszem éppen az udvaron 2 fa között a nyugágyban, a Lány saraz a kertben és sokkal jobb, mint akármilyen tengerparton. Sok mindent hozott az életünkbe ez a tavasz, ha kicsit lassabb és szanatóriumosabb lesz az élet, már megérte.

    VálaszTörlés
  6. Namost akkor ez a tökfőzelék fasirttal?
    Én is állandóan ezt enném mostanában (mondjuk én kaporral).
    Nagyon szuper, hogy nem járatnak naponta CTG-re, és kétnaponta UH-ra, akkora baromság, szuper nőgyógyászod van. Kitartást az utolsó hetekhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen.

      Nem az ő döntése, ez most a vírus-policy, tünetmentesen csak a 36. héttől lehet bejárni vizsgálatokra, addig csak a kötelező laborok és ultrahang (ami volt is).

      Törlés
    2. Hát szerintem nálam belejátszott a pénzéhség, és ügyesen rá lehetett "ülni" a rettegésemre. Nem mertem nem bemenni ctg-re. De csak fárasztott, hiszen fél napos procedura volt mindannyiszor. Utólag már tökéletesen egyetértek a nyugati országok metodológiájával, hogy nem kell annyi UH meg CTG mert semitől sem véd meg, de nem tudtam volna ellent mondani akkor.

      Törlés
    3. álunk csak betöltött 38. héttől volt NST, nem is értem máshol miért van olyan korán. Így persze sokon nem vettem részt, mert 38. héten meg is szültem szinte mindegyiket. :) UH meg egyáltalán nem volt a 32. hét után hivatalosan, mert az én dokimnak volt UH-ja. Mondjuk amikor a legkisebbnek a 36. héten 96 mm-s BPD-t mért mondtam, hogy többet inkább ne mondja mennyi. :))

      Törlés
    4. Nekem pl a 25. hettol kellett CTG-re jarni, mert be-bekemenyedett a hasam, es kiderult, rendszeres osszehuzodasaim vannak akkor is, amikor epp nem erzem. Eloszor magneziumot kaptam egy csomot. Attol nem allt le, igy valami asztmagyogyszert irtak - mert h az jo a mehizomzat ellazitasara is. Es tenyleg, szinte pakkra a kiirt idopontban szultem.

      Törlés
    5. Gynipralt szedettek velem is az első három gyereknél, kb. uygyan erre, mégsem járattak NST-re. Mondjuk azóta már túl is haladta az orvostudomány ezt az egészet, mérges is vagyok, hogy tök feleslegesen mérgeztem magam ilyenekkel.
      Koraszülést ugyanis nem tudnak leállítani, max. késleltetni pár napot (ami arra elég lehet, hogy a tüdőérlelő szteroid hasson), a magnézium kb. halottnak a csók. Aztán 4X1 grammot szedettek abból is. A Gynipral szarul hatott a szívemre, arra is kaptam gyógyszert,, volt, hogy napi 19 db szart kellett bevennem.
      Na mindegy, ezt azért írom le, mert Milonka ezen már túl van. :)

      Törlés
    6. Én cukros voltam mindkét esetben, szóval már a huszonvalahanyadik héttől nst volt.

      Törlés