2020. július 26., vasárnap

i

Biztos én működöm nagyon furán, de nekem az index-mizéria után nagyon jó érzésem lett, egyrészt jó volt látni, hogy milyen sokan megmozdultak és összefogtak (ez az összefogás hiányzik szerintem itthonról nagyon, mert nem tudom, ha pl. a Covid-ról van szó, akkor az is a politikáról szól), másrészt, hogy van ez a szuper, összeszokott, ügyes-okos csapat, és majd csinálnak egy még jobbat, már pénzéhes, hozzá nem értő tulajok nélkül, mi meg szépen megtanuljuk, hogy pont úgy, ahogy a New York Times-ért, a hazai, minőségi sajtóért is fizetni kell. Dr. Mérő Lászlónak (imádom őt, még a matematikáról is csodálatosan tud írni, pedig hát én meg a matek...) van egy nagyon jó cikke a témában, ha esetleg valaki. 

Egyébként itt vonult el a tömeg kb az ablakunk alatt, mi meg az erkélyről lelkesedtünk, hogy nézd, Dani, ők írják most a történelmet.

17 megjegyzés:

  1. Teljesen egyetértek, és én ugyanígy látom ezt, csak - azon a bizonyos Mérő-íráson kívül - senkinél nem látom viszont ezt a hozzáállást. Mindenki búcsúzik, meg temeti az indexet... pedig én is remélem, hogy ez egy tök jó hozzáállás, amiből csak jó dolgok származhatnak majd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tele van a facebook "hová utaljak" meg "eddig nem támogattalak titeket anyagilag, de majd most" kommentekkel.
      Azért még ha össze is jön egy masszív támogatói vagy előfizetői bázis, nulláról felépíteni egy informatikai hátteret nem lesz egyszerű, az archív anyagokhoz való hozzáférés hiánya is óriási veszteség.
      Már 200 ezer követője van a facebookjuknak, de azért az olvasótábor egy jelentős része ott fog ragadni a régi indexen, megszokásból, tájékozatlanságból.

      Törlés
    2. Biztosan nem lesz zökkenőmentes, meg nyilván nem csak arról van szó, h egyszer átutalsz ötezret, hanem h havonta kifizeted az előfizetési díjat. Sok segítséget fognak kapni.

      Ha lesz új portál, nem hiszem, h maradnának, az Origónál sem maradtak:).

      Törlés
  2. En írtam egy lelkendező megjegyzest az egyik ujsagiro insta oldalara (hogy gratulalok a kiallasert, le a kalappal, , annyia örülök, hogy egy emberkent leptetek le, es ennyi tehetseges ember biztosan megtalalja az utjat), de ket napig volt fenn az instan es rajtam kivul mindenki csak sajnalkozott (szinten nagyon megertem), es ettől 2 nap utan olyan furan ereztem magam, hogy töröltem. Illetve egy nő meg valaszolt is nekem, hogy hogyan gondolom, hogy ebben az orszagban meg talalnak masik munkat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De igazabol nem bantam meg, hogy töröltem, mert lehet, hogy nekem ez az egesz inspiralo es remenykeltő volt (mint tanúságtétel), de ugy ereztem valószínűleg erzeketlen barom vagyok, mert ők meg most vesztettek el a munkajukat, amit őszinten sajnalok.

      Törlés
  3. Szeretném hinni, hogy Neked (és Mérő Lászlónak és Fanninak és by zenjebilnek) van igazad/tok, de nagyon pesszimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy meg fog tudni maradni a fidesz által leuralt (média)piacon bármi, ami tényleg független és tényleg minőségi. Az, hogy egy emberként állt fel a szerkesztőség, gyönyörű gesztus, és nagyon remélem (én is), hogy el fognak tudni helyezkedni ezek az emberek a szakmájukban olyan pozícióban, amilyet megérdemelnek (akár egy új indexnél, akár nem), és nem halnak éhen vagy kényszerülnek külföldre.

    VálaszTörlés
  4. persze hogy szuper, történelmi, tiszteletreméltó és legyenmásik.
    node azért erős önáltatásnak, indokolatlan hurráoptimizmusnak gondolnám nem foglalkozni azzal, amiért ez megtörtént. a helyzettel, a tendenciával, az egésszel, amiből hosszú távon nem lehet kimaradni, nem lehet nem tapasztalni.

    na, az rettenetes. hogy itt tartunk, az nagyon-nagyon az.

    sokkal többről van szó, mint az index.

    ezen nem segít az se, ha újjáéled fizetősként, bármilyen okos is a MérőLaci. attól sajna csak még kevésbé lesz hozzáférhető ez a fajta információ-forrás, mégbuborékabbá válik az amúgy is túl szűk buborék... hiába tűnhet összefogó erőnek, csak azokat fogja össze kb, akik eddig is ott voltak már, én úgy látom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván tisztában vagyok a helyzet súlyosságával, és a véleményemet önáltatásnak és indokolatlan hurráoptimizmusnak nevezni kissé erősnek érzem, bár szíved joga azt gondolni, vagy leírni, amit gondolsz. De láthatja mindenki, hogy az országban jelenleg bármit megtehetnek velünk, és semmi nem történik, bamba borjúként csinálja tovább az ember a dolgát, bármilyen gyomorforgató dolgot is tesz az ország vezetése.

      Most egy csapat ember végre felállt, és azt mondta, hogy nem. És aztán egy csomó ember mögéjük állt. Én ebben látok, remélek változást, ha te nem, oké, nyilván a jövő zenéje, hogy mi történik majd.

      Törlés
    2. Szerintem amugy ez egy oriasi problema itthon: hogy az emberek bamba borjukent bamulnak barmi is legyen. Ott volt a fekete ruhas nover, semmi nem lett. Itt van a nat, azt a tanarok nezik. Ott van a kaleta ugy, celebek torolnek kepeket visszamenoleg (ilyet ki csinal 2020-ban? amit felraksz a netre, az marad) es ennyi. Ott van egy csomo bantalmazasi ugy, semmi.
      Nagyon tisztelem azt a 80 embert aki felallt, mert ok is mondhattak volna, h hitelem van, albit kell fizetnem, gyerekem van, ehen halok; de nem tettek. Full respect nekik, de azt gondolom, hogy amig nem mozdulnak meg nagy tomegek es tartosan, addig semmi nem lesz. Aki tud elmegy, a maradekot meg ellopjak.

      Egyszer a volt fonokommel beszelgettunk errol az egesz jelensegrol: sajnos a jelenlegi hatalomnak akkora gazdasagi ero van a kezeben, hogy teszem azt tiszetesseges valasztasok utjan hiaba valtjuk le oket, siman megfojtanak azt, aki utanuk jon. Aztan lehet mutogatni, hogy lam-lam, mi mennyivel jobban csinaltuk.
      Szoval bar lenne igazad, de amig az emberek nem ernek meg erre a gondolatra, hogy mindenkinek ossze kell fogni es minden erot egyesiteni kell ellenuk (es ez lehet h akar egy forradalom - sajnos); addig itt nem lesz semmi.

      Ettol fuggetlenul en is remelem, hogy lesz masik.

      Törlés
  5. Tisztelet. Lelkesites. Remeny.
    1) az, hogy mertek az egzisztencialis semmibe ugrani, mert nem hajlik a gerincuk, mert kiallnak az elveik mellett, oriasi erot ad sok embernek. Peldakepek.
    2) az, hogy egyutt mozdultak, oriasi erot sugaroz. Osszefogast. Egyseget. Peldat mutatnak. Nem veletlen moccant ertuk, veluk, a sajat gerincunkert annyi ember.

    Annyira felemelo, felszabadito volt ott lenni, menni a tomeggel.

    214ezer koveto most. Ha csak minden 3.ember havonta bedob 1000-3000 forintot, akkor havonta
    kb 140 millio. Indulashoz adjunk 5-5 ezret - abbol az adossagukat is letudhatjak, es ossze tudnak rakni egy indulo szerkesztoseget.

    Kellenek. Kell egy ilyen csapat, akik tajekoztatnak, es most mar tudjuk: peldat is mutatnak ❤

    Amivel extra elkeserito szembesulni, az agymosott zombihadsereg a kommentszekciokban. Felelmetes, hogy azt a rengeteg, egymasnak is es a tenyeknek full ellentmondo baromsagot komolyan hiszik + h mennyire nem zavarja oket, ami korulottuk tortenik.

    Az Index, ez a csapat, hivjak oket ezentul barhogyan, lelkesit, es pozitiv energiat sugaroz.
    Hiszem, hogy megmaradnak, egyutt maradnak, ha a nev valtozni is fog. Sot, tkp csak igy maradhatnak meg - egy lassu atmenettel lassan valtozott volna a portal kormanyzati zombi klonna, ok pedig 1-2-5-osevel elszallingozva szetszorodtak volna.

    Az index.hu nelkuluk egy kiuresedett, ertektelen semmi.
    Ok az Index, ok a szabad sajto.
    Es ezt ma mar mindenki tudja. Azok is, akiket ez agyverzesig idegesit - mert biztosan nem ilyen lovat akartak, amikor elkezdtek oket vegzalni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kommentelő zombihordában az a legszebb, hogy ők is nap mint nap az Indexet olvasták. Mindenki ismeri maga körül azokat a "nemzeti" gondolkodású embereket, akik szidnak mindent, ami az ő világképük szerint libsi, de azért ők is a libsi oldalról tájékozódtak.

      Sajnos lemorzsolódás így is lesz. Az jól hangzik, ha majd azt mondják, csak együtt csináljuk tovább vagy együtt szeződünk le bárhová, de az Index valódi szellemiségét 15-20 ember csinálhatta, a többi csak sallang volt, blogostól, díványostól, filmestől, zenéstől, ezek a témáikkal simán elvannak más keretek között is. Az időtényező is számít, többségük nyilván nem jómódú ember, aki megteheti azt, hogy hónapokig vár arra, lesz-e bevétele.

      Törlés
    2. én értem, de senki sem várja el sztem a index és az olvasóközönség átemelését egy más nevű portálra, meg lehet tippelgetni, hogy hány rovat, meg mikor, de majd kiderül.

      Aki meg továbbra is a régi indexet olvassa, meg a régi origót, azért nem kár szerintem.

      Törlés
    3. Azért nem kár, de az olvasottság az a szám, amit előre lehet tolni. Biztos, hogy bármilyen formában is folytatják, csökken az olvasótábor és ezzel közelebb kerülnek a céljukhoz "azok".

      Törlés
    4. "Aki meg továbbra is a régi indexet olvassa, meg a régi origót, azért nem kár szerintem" - de pont belőlük lesznek a további agymosottak (szavazók), és így sose lehet rendszert váltani :((

      Törlés
    5. sajnos a szavazók nagy többsége nem olvas SEMMIT. Az indexet se a szavazók többsége olvasta, hanem az olvasók többsége.
      Nem az index/újindex/origo/bármi olvasói fognak rendszert váltani (és az újságnak se az a feladata, hogy rendszerváltókat termeljen ki).

      Törlés
    6. Nem így értettem, hanem hogy aki maradt az origónál/indexnél megszokásból, azt így még könnyebben fogja elérni a kormánypropaganda.

      Törlés
  6. Én is drukkolok az Indexeseknek. Csak hát egyénileg nincs idejük várni, hogy majd lesz pénz, majd lesz szerkesztőség stbstb. Mert hát X, Y és Z nem tud a semmiből élni, enni kell, lakni kell, és ehhez pénz kell. Muszáj lesz elhelyezkedni, dolgozni, nincs idő hónapokat várni.

    VálaszTörlés