2020. július 14., kedd

pics, or it didn't happen

Persze a Kaleta-ügy után az én fejemben is megjelennek a kérdőjelek, hogy lehet-e, szabad-e képeket posztolni a gyerekről a közösségi oldalakon. Én mondjuk azt hiszem, azon az állásponton vagyok, hogy zárt profilra ésszel szabad, nyilván nem sokat, és nem töltesz fel fürdetős meg pucér képeket, de én nem akarok olyan szintű rettegésben élni, hogy ne oszthassam meg a csodacuki babám képeit a barátaimmal. Mivel csak azt használom ilyesmire, igyekeztem az instámat tök tisztán tartani, csak ismerősöket-barátokat bent tartani, hogy megmaradhasson egy kicsit intimebb, belső kör, és jó szívvel töltsek fel nagyon személyes fotókat is, de persze egy csomóan bekéredzkedtek, én meg engedtem, amit utólag kicsit bánok, pont ilyen okok miatt. Időnként mondjuk szoktam törölgetni olyan arcokat, akikről fogalmam sincs,vagy ők maguk nem instáznak aktívan, csak - gondolom - stalkolnak nézelődnek. Hogy ide, a tökéletesen nyílt felületre, ahova én magamról sem töltök fel semmit, mi kerül majd, azt még nem tudom. 

62 megjegyzés:

  1. Ugyanolyan rossz megkozeliteskent gondolom, h ha kiraksz kozossegi oldalakra fotot a gyerekedrol, akkor te nem jarsz el felelosen, mert kiteszed a gyereked fotojat, mint azt, amikor azt mondjak, h a no kinezete, kihivonak tartott magatartasa idezi elo reszben a nemi eroszakot. A bunos buntette sulyanak meghatarozasakor ezek nem lehetnek enyhito tenyezok. Ne az aldozatok buntudatnovelese kisebbitse az o tettuk fokat. Ne az legyen a normalitas h nem mutathatod meg masoknak a gyerekeid kozossegi oldalakon nehany hetkoznapi elethelyzetet bemutato kepen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kaleta-ügytől fglenül, a gyerek még nem tudja megmondani, hogy ő akarja-e, hogy kint legyen róla bármilyen kép, teljesen védtelen és kiszolgáltatott ilyen szempontból (is). Én emiatt nem teszek ki olyan képet, amin bármennyire is beazonosítható. Nem azért, mert azt tartom normálisnak, hogy az áldozat alkalmazkodjon.

      Törlés
    2. De Vera, te SOHA nem fogsz egyetlen képet sem kitenni a babátokról sehova?

      Törlés
    3. Most látom csak a kérdést. Arccal nem. Amúgy egy megosztott Google fotóalbumba tesszük a képeit, a család ott látja, a barátaimnak ill. ha valaki megkér külön, és vagyunk olyanban, akkor annak "privibe" küldök.

      Törlés
  2. Szerintem nyugodtan semmit. Kibírjuk és megértjük. Én soha, sehol nem rakok ki a gyerekekről képet, még az ovis csoportban sem engedem. Ahogy nekem pl tök szuper téged olvasni anélkül is, hogy tudnám ki vagy vagy hogy nézel ki, nyilván a babárol is szívesen olvasok a fotója nélkül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem se. A blogolvasóknak, akiknek nagy része számodra gondolom, ismeretlen, semmi köze a kisfiad képeihez.

      Törlés
    2. Egyet értek. Biztosan egy kis cuki csoda. Édes pici emberke, Te pedig népszerű. Sokan olvasnak. Kibírjuk. Megértjük. Melletted vagyunk. :)

      Törlés
  3. Ezen en is gondolkoztam sokat, nem csak a Keleta-ugy kapcsan. Arra jutottam, hogy sokszor hatulrol fotozom oket, igy at tudom adni a helyzetet, a hangulatot, a cselekvest kepen keresztul is, de talan ok sem fogjak kesobb sem bantonak erezni. Amikor megszulettek, en sem tudtam mindig megallni, hogy ne mutogassam oket. Idovel ez is valtozik. Esetleg egy-egy reszletet megmutatni beloluk. A nagy szeploirol epp a napokban csinaltam egy kepet, amin csak a szeme latszik. Vegul nem tettem ki, de mas miatt.
    En ugyan nem hasznalom stalkolasra az instat, csak szeretem nezni a kedves kepeket (bar pont a napokban irtam rola, hogy nagyon furcsa lett ez az uj instagram-vilag, es nem tudom, mennyire jo ez, hogy akik kitalaljak ezeket az alkalmazasokat epp arra alapoznak, hogy az emberek ugyis csak szep kepeket akarnak megosztani, amire a tobbi ember is vagyik majd, es erre jo kis marketinget lehet epiteni - lasd influenszerkultura), de nyugodtan torolj a kovetok kozul, hiszen en sem tartozom belso korbe. Ezek teljesen ertheto dolgok. Nalunk csaladon belul van egy privat facebook csoport, oda szoktunk meg kepeket feltolteni, de nem tudom azt sem, az mennyire biztonsagos.
    Egyszer azt olvastam valami szakertotol, hogy azokon a platformokon, ahol nem kell fizetni a regisztrációért sem más szolgáltatásért, ott maga a felhasználó a termék. Hiába teszem priváttá a fiókom, nem attól félek, hogy majd az a pár követőm fogja rosszra használni a képeim, hanem az alkalmazás adja majd el a hirdetőknek, h minél tovább analizálhassák reklámcélra, onnan meg bárhová tovább kerülhet... Oké, én erről valószínűleg sosem fogok tudomást szerezni, ha megtörténik. Csak hát mégis fura.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem semmit. Vagy egy kis takarót, vagy ujjacskát, valamit, ami hangulatot ad vissza, de a gyerek nem kerül ki a világhálóra.

    Én részemről a sehova semmit elvet vallom, a facebookon sincsen fent kép senkiről, és az oviban, suliban is megtiltottam, hogy a gyerekeim képe felkerülhessen. Ennek nem a pedofíliához van köze, hanem ahhoz, hogy 20 év múlva lehet a gyerek nem örülne neki, ha egy állásinterjún az ovis sarazós képeiről röhögnének, vagy mit tudom én.
    Nekem kamaszok már a nagyok, speciel ők már néha fényképet elkészíteni sem engednek, ezt is tiszteletben tartom. Vagy pl. a nagyfiam úgy engedett szülinapján egy képet csinálni, hogy megígérem senkinek nem mutatom meg, még az apjának se engedte elküldeni. Ők már ki tudják legalább fejezni mit gondolnak erről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is ezért. Mondjuk ovónéni kirakja, hogy de cukin eszik a tejbegrizt full kakós maszatosan. Megy a csoportba, vagyis látja 28 ember, 28 család, 28 rokonság. Innentől követhetetlen. Pl vmelyik nagytesó csinál belőle mémet, szétküldi haveroknak stbstb.

      Törlés
    2. Egy ilyen interjúhelyzetben én sokkal jobban el lennék keseredve ha a gyerekeim nem kérnék ki maguknak (teljesen jogosan) felháborodva a magánéletük ilyen mértékű megsértését. :)

      Törlés
    3. Hát pedig képzeld, az interjúztató azzal kezdi sok helyen, hogy végig nézi az összes rólad található infót a neten. Rólam mondjuk most csak szakmai tartalmakat talál, de egészen meglepő mennyire utána bírnak keresni embereknek.
      Én is döbbentem meg már meg, hogy mi köze van a munkáltatónak, hogy akarok-e gyereket 5 éven belül, meg párkapcsolatban élek-e, meg azon is, hogy mivel a melóhelyem honlapján mindenkiről van fent kép, megjegyzéseket tesz a kinézetemre. Persze kikérheted magadnak, de attól még a döbbenet ott marad, meg a rossz érzés is.
      Vagy pl. egy kedves ismerősöm vezetett egy varrós blogot, volt kint pár kép, ahogy a gyerekei az általa varrt ruhákban vannak, és valaki lelopta a képeket és utána reklámnak használta saját célra.
      Én amikor 23 évesen első állásinterjúmon voltam, köpni-nyelni nem tudtam ilyen helyzetben, mert kb. minden olyan kérdés elhangzott, amit leírnak, hogy mit nem kérdezhet meg egy interjúztató. Igazából fényképet se kérhetnének, mégis mindenhol kérnek. Te mernéd azt mondani, hogy bocsika, nem küldök, ha ezen múlik a megélhetésed?
      De amúgy csak egy példa volt, nem kell állásinterjú, bármilyen helyzetben is ne legyenek róla ilyen szinten visszakereshető dolgok fent.
      Az óvónénik morogtak persze, mert csak úgy fényképezhettek, hogy az én gyerekem ne legyen rajta, de nem igazán érdekelt. Mikor az első gyerekem ovis volt még nem volt az ovinak facebook oldala és megvoltunk anélkül is tök jól. :)

      Törlés
    4. Szerintem pedig fell kell lépni minden olyan esetben, amikor egy interjún túlkapás van. Egyátalán nem OK (még akkor se ha az ember csak huszonéves), hogy ilyeneket benyeljünk, mert egyrészt törvénytelen, másrészt rendkívül megalázó. Nem hiszem egyébként, hogy az ember megélhetése múlik rajta, hogy egy ilyen kérdésre nemet mond. Hiszen akarnék-e hosszú távon egy olyan környezetben dolgozni, ahol ennyire semmibe veszik a magánéletemet? Meg hát ha nem is rögtön, de biztos van másik interjúlehetőség ha az ember keresgél. Az pedig ha a céges belső hálón valaki a hivatalos képemen röhögcsél, az szerintem az ő szegénységi bizonyítványa.
      Igen, tuti utánanéznek az embernek egy interjú előtt, ebben egyátalán nincsenek illúzióim. De nem hiszem, hogy egy teljesen átlagos HR-es (aki nem a nemzetbiztonsági hivatalban, a Googlenél vagy a Facebooknal dolgozik) meg tudna nézni egy zárt csoportba vagy privát Instára posztolt képet.

      A varrós ismerősöd sztorija nagyon ótvar, remélem az ismerősöd utánament és leszedette mindenhonnan. Erről eszembe jutott egy nagyon hasonló saját sztori, ahol egy zárt csoportba posztoltam 1 képet, majd egy távoli ismerős egy másikon keresztül már másnap megkérdezte, hogy miért vagyok reklámarc egy varrós blogon. Szóval értem, hogy vannak veszélyei a posztolásnak, én inkább azt nem szeretem, hogy a munkaadónak mindent el kell nézni, mert ő adja a pénzt. Nem kell, nem is szabad. A gyerekeknek ezt is meg kellene tanítani. És igen, én szoktam havi szinten posztolni gyerekekről képet, de szerintem tizedannyi veszélyt nem okozok a későbbi karrierjére vagy emberi kapcsolataira, mint amennyit ő maga fog majd a saját posztjaival.

      Törlés
    5. Igen, leszedette, és utána vízjelet rakott minden képére, amit feltett, olyanokra is, amin senki nem volt, csak a ruha.
      Én sajnos sok ilyenben nyuszi vagyok, talán azért, mert 4 gyereket tartok el egyedül, nem merek ugrálni.
      Sok dolog miatt kiállok, a munkámat nem merem veszélyeztetni.
      A képemen nem röhögcsélt, inkább zaklató jellegű célzásokat tett, manapság talán már nem merne, mert súlyosabb következményei lennének.

      Törlés
    6. Biztos mindenkinek megvannak a saját dolgai, ami mellet kiáll, nekem ez a munkahelyi megalázás és jogok semmibevétele, neked ezek szerint más (mi egyébként ketten tartjuk el a gyerekeinket, ebben igazad van). Annak örülök, hogy tényleg kevesebbet lehet manapság megtenni, mert súlyos következményi lehetnek. Én hiszek benne, hogy azért, mert egyre többen felszólaltak.

      Törlés
    7. Nagyon nehéz ez, sok mindentől is függ ám. A gyerekeim érdekében pl. bármiben kiállok és bármilyen konfliktust vállalok, olyat is, amit magamért soha nem tettem volna meg.
      Viszont a tavalyi évben is zaklatott feljebb valóm, aki aztán bocsánatot kért, és habár hónapokig nagyon kényelmetlen, kellemetlen volt vele dolgozni, de azóta nyugi van ilyen téren. De nem mertem volna "ügyet" csinálni a dologból. Annyira sok a teher rajtam, és annyi sok rosszat hallgatok, hallgattam már magamról a perek során, meg posztolgatott rólam a volt férjem, hogy nem lett volna erőm most egy mukahelyi vizsgálaton esetlegesen azt bizonygatni, hogy nem én voltam kihívó, vagy nem én másztam rá a feljebb valómra. Úgy véltem van elég bajom. Persze ha sorozatosan ismétlődött volna, akkor más helyzet lett volna.

      Törlés
  5. Szerintem a zárt profilra/albumokban is ésszel érdemes csak fotókat közzétenni, pont, ahogy írod is. És nem csak a Kaleta ügy miatt.
    Nekem pl. van pár olyan ismerősöm, aki naponta(!) legalább 5, de inkább 10(!!) fotót tesz ki az amúgy tényleg cuki gyerekéről, de na. Bármennyire is cuki a kölök, azért azt erősen túlzásnak tartom, hogy a minden lehetséges szögből készített amúgy tökugyanolyan fotókat közzé is tegyék. Elhiszem, hogy neki ez fontos, mert számára a Pistike/Julcsika minden szögből a legcukibb baba, de mások számára egy idő után tök unalmassá válnak ezek a képek, főleg ha naponta tolják az arcukba. Elég sok ilyen ismerős követését állítottam le az évek során.
    Mint mindenben, ezen a téren is fontos a mértékletesség.

    Nekem mindig is zárt volt az insta és a fb profilom, számomra ezek túl intim felületek ahhoz, hogy korlátlanul követhessen bárki.
    A leendő babám fotóit tényleg csak a legszűkebb kör láthatja majd, ebben biztos vagyok.

    VálaszTörlés
  6. Nekem olvasni a blogod mindig is kicsit olyan regény szerű volt.( főleg a gyerekeim óta, amikor sokkal kevesebb időm van olvasni, a blogokat tudom inkább csak követni) Ismeretlenként várod mi történik a főhőssel, hogy alakul a történet. Persze, ha van valamilyen hangulatos kép az mindig szuper. De egy regény sem egy képeskönyv. Személyes képeket, a gyerekeimről fotót én is már csak a privát oldalra teszek ki. Bár szerintem eddig is remekül kezelted mit engedsz ki magatokról.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem teljesen mindegy, hogy zárt bármi, ha felteszed akkor az fent is van. Bármit fel lehet törni és ugye az internet nem felejt....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van. Ott van valahol egy szerveren.

      Törlés
    2. És ha nem raksz fel semmit sehova, csak épp mindent felhőben tárolsz?

      Törlés
    3. Felhobol is leszedheto. Szerintem para. Persze nem lehet rettegesben elni, en is megosztottam mar es fogok is meg kepeket, es felhoben is tarolok csomot, mert nincs energiam ezeken agyalni, hogyan jut ki. Siman lehet, h az Andorid, az iOS, az akarmelyik telefonos oprendszer is lenyulja a kepeidet es tovabbitja szerverekre. Ettol meg nem fognak az emberek visszaterni arra, hogy mobillal egyaltalan ne is fotozzanak.

      Törlés
    4. Igen én is így gondolom. En ugyan nem használok felhőt de telefonnal fotózok és bizony az szinkronizál a laptopommlal. A baj ott kezdődik mikor a gyerekek kezdik el fotózni magukat.

      Törlés
  8. Valaki elmagyarázza nekem hogy a zárt csoport és/vagy felhő miért probléma? Ha valaki pár havonta, évente kitesz egy gyerekfotót mondjuk a családi csoportba, azzal mi a baj? Meg amúgy személyes Facebook oldalon is, miért olyan nagy gond ha van néhány fotó a gyerekről? Milyen interjúztató fogja kikeresni az interjúzó személy édesanyja profilját és keresi ki, hogy hogy nézett ki az illető gyermekkorában, 15 éve? Elég abszurd gondolat. És mióta ciki gyereknek lenni? Anyád szeretettel megosztotta 2020-ban az 500 ismerősével néhány fotódat, és majd 2040-ben ezen ég a fejed? Nem tudom elképzelni. Azt meg már végképp nem, hogy egy teljesen átlagos normális baba- vagy gyerekfotó majd egy pedofil kezébe kerül. Azért már... Sajnos van elég kiskorú szexuális tartalmú anyag a neten, vannak TikTok videók, vannak chatoldalak, vannak a gyerekük minden napját lefilmező YouTube-osok, szóval nem hiszem hogy épp egy teljesen random személy átlagos gyerekfotója keltené fel a pedofil figyelmét. Nyilván Kaleta gyűjteményében sem Facebookos és blogos anyukák gyerekfotói voltak.
    Ezt most a kommentek miatt írom, mert nekem túl van lihegve a téma. Az hogy ki mit vagy mit nem tölt fel és hova, az mindenki saját döntése,nyilván. Nem is kell magyarázni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Részemről az a válasz, hogy a fb-ra/instára a felnőtt ismerőseimről is csak a beleegyezésüket teszek ki képet, és aki még nem tudja a beleegyezését adni, arról elvből nem. Nem élek vissza azzal, hogy még nem tudja kifejezni a (potenciális) nemtetszését. Nem azért, mert ciki képeket tennék ki, amiket majd gáz lesz megtalálni x év múlva, és nem is a pedofilok miatt.
      Zárt csoportban, korlátozott hozzáférésű albumban, szóval ahol jól kontrollálható, ki látja és mit csinál vele (nyilván ez bizalmon is alapszik), más. De ez az én véleményem/elvem, nekem kell tartani magam hozzá.

      Törlés
    2. Válasz lillanak, nem a hr

      Törlés
    3. Elnezest elment egy felbehagyott mondat.

      Törlés
    4. Nekem pl. a 13 évesem már nem is engedi, hogy fényképezzem, gondolhatod, hogy megosztani képet magáról mennyire engedne...
      Szerintem a family vloggerek terén már nagy változás kellene, hogy legyen, brutál, hogy egyesek mit művelnek a saját gyerekeikkel a neten. Szerintem itt messze nem a pedofíokról van szó, hanem azokról, akik a gyerekeikből csinálnak pénzt, és minden elemi szabályt megszegnek a gyerekek védelmével kapcsolatban (amikor konkrétan a gyerek a videóban könyörög, hogy anya ezt ne filmezd le, és az anyja meg kirakja...)
      Én magamról se teszek fel képet, szóval úgy tartom korrektne, hogy a gyerekekről sem. Akit valóban érdekel a gyerek az úgy is látja élőben. :)

      Törlés
    5. Nekem nagyon tetszenek azok az elvek, amikről Gyurkó Szilvi beszél több helyen, például itt is:
      https://wmn.hu/ugy/783-ezeket-gondold-at-mielott-kepet-posztolsz-a-gyerekedrol

      Törlés
    6. Vera: igen, ezt szokás mondani, de a saját gyerekedet nem hasonlíthatod egy felnőtt ismerősödhöz. A gyerek esetében MINDENRŐL a szülő dönt. Nem kérheted ki a 3 éves gyereked véleményét arról sem, hogy melyik oviba szeretne járni, mégis kell ovit választani. Nem kell kikérni a véleményét, hogy milyen ruhát adj rá, hogy fázik-e, hogy mit egyen, hogy mikor menjen aludni stb. A szülő dolga az, hogy a gyerek nevében döntéseket hozzon, és mindig minden esetben a gyerek érdekeit nézze, illetve ne ártson neki. Egy felelősségteljes szülő felelősségteljesen kell hogy tudjon dönteni arról is, hogy akar-e képet feltenni, milyet és hova vagy nem. De akár igen, akár nem, nem azért, mert a gyereked nem tud beleegyezni, hanem mert te mint a szülő, azt tartod jónak. És ez nem csak a képekkel van így, hanem mindennel... Ezer dolog van amiről egy gyerek nem tudja kifejezni a potenciális nemtetszését. De ilyen a szülőség és a gyerekség. Minden nap rengeteg döntést hozol a gyereked helyett, és nyilván lesznek olyanok amikről később azt gondolja, hogy nem volt a legjobb döntés, de ha neked megvoltak a saját érveid amellett, az sokkal többet ér, mint azzal érvelni, hogy a gyereknek ESETLEG nem tetszene.

      Törlés
    7. Lilla: persze, de a fázik/ovi/mit adok neki enni stb. tényleg a gyerekről szól, a képek kipakolása viszont a szülőről, hiszen neki esnek jól a lájkok, szívecskék, kommentek. A gyerek életéhez ezek nem adnak semmit hozzá.

      Törlés
    8. Igen, Gyurko Szilvi tenyleg az etalon minden gyerekjogi temaban. Ezt a cikket par eve olvastam, annak az osztrak esetnek a kapcsan, amikor egy lany beperelte a szuleit a kozossegi oldalakon megosztott fotok miatt - most megint elokerestem: http://gordius.blog.hu/2017/04/23/beperelhet_a_gyermekem

      Törlés
    9. Vera: igen, de én most nem is azokról beszélek, akik átesnek a ló túloldalára a posztolással, hanem a másik végletről, amiket itt a kommentelők is írnak többen, hogy SEMMIT, még zárt csoportba se, sehova, mert jaj, mi lesz. Ezt túlzásnak érzem. És nem minden a gyerekről szól. Hogy mit ad hozzá a gyerek életéhez... Nem kell hogy mindig minden hozzáadjon valamit az életéhez. Nem kell hogy körülötte forogjon a világ. És ha a nagymama, a nagybácsi, a legjobb barát vagy a szomszéd néni életéhez ad valamit az a havi pár fotó, az miért nem fontos? Miért az számít, hogy majd a távoli jövőben mit gondol róla a gyerek és nem az, hogy a jelenben mennyi örömet okoz olyan embereknek, akiknek fontos a gyerek már most? Ha valakinek van egy zárt instagram-fiókja vagy facebook-csoportja, akkor miért ne láthatná ott akár pár száz ember a gyerek fotóit? Én erről beszélek...
      És a szülők által megosztott fotóknál ezerszer nagyobb probléma az, hogy a majd 8, 10, 12 stb. éves gyerek miket tölt fel magáról... Ismerek 9 és 12 éves gyereket és az osztályban mindenki napi szinten gyártja a TikTok videókat, tolják fel a kontentet ész nélkül. Nem a szülő által megosztott dolgok a probléma valódi forrása.

      Törlés
    10. Az abszolút semmit én is túlzásnak érzem, nálam pl. egy megosztott Google fotóalbum lett a kompromisszum, de sztem mindenki eldönti magának. Mindegy igazából, én csak meg akartam magyarázni az eredeti kérdésedre, hogy én mit miért (nem) csinálok, de sztem ne próbálkozzunk egymás meggyőzésével, a gyerek-related kérdésekben mindenkinek nagyon határozott és érzelmektől átitatott véleménye van.

      Törlés
    11. Szerintem én írtam a semmit. :) Nekem magamról sincsen fent kép a facebookon, és van kb. 12 ismerősöm, facebook profilom is csak a gyászcsoport miatt lett, amúgy abszolút nem használom, van, hogy 3-4 hónapig sem lépek fel rá. A nagyszülők minden héten többször látják a gyerekeket, minden rokonnal, akinek valóban fontosak vagyunk pont eleget találkozunk ahhoz, hogy ne legyen szükségük képekre. Meg mondom, nekem a legnagyobb már lassan 16 éves, ők már meg tudják mondani mit akarnak és mit nem, és nem akarnak.
      Ez teljesen egyéni dolog, én az egész közösségi média világot nagyon károsnak tartom, instafiókom sincsen, és nem is nézem, nem követem ezeket a dolgokat. Mármint úgy értem senkit se követek. :)
      Nekem egyszerűen nincsen pár száz olyan közeli ismerősm, akiknek valóban fontos a gyerekem, akiknek valóban fontos azokkal meg éppen elég rendszeresen találkozunk és látják.
      Nem a pedofilok miatt, ismét hangsúlyozom.

      Törlés
    12. Én is semmit. Tényleg. Instagramom nincs, facebookom is kizárólag az ovi miatt, de nulla kép és ismerőst se jelölok. Egyszerűen nincs szükségem ezekre. Nagyszülők közel, így nem is volt szükség eddig képeket küldeni.

      Törlés
  9. Én is abszolút Lillával értek egyet, és valószínűleg így is fogom csinálni. Sem abban nem hiszek, hogy óriási kárt okozok a gyerekem lelkében azzal, hogy időnként kiteszek róla egy-egy fotót, sem abban, hogy a zárt profilon a teljesen átlagos, tök normális képeink hatalmas érdeklődést válthatnak ki illetékteleneknél - sőt, inkább én is azt gondolom, hogy esetleg a követői érdeklődését vesztheti el az, aki a gyerekes kontentet nyomatja állandóan (tudjuk, mit gondolok erről, haha), engem is idegesít, és ki is szoktam követni azt, aki csak a babáról/gyerekről rak ki képeket. Illetve ez sem törvényszerű, mert Miának, Mirtillnek és Á.Annának pl tök nagy rajongója vagyok, de náluk művészi szinten folyik a dokumentáció.

    Egyébként megjegyzem, hogy itt köztünk is van nem egy olyan blogger, aki a saját blogján magáról 0 képet rak ki, de a gyerekéről simán posztol - vagy hát eddig így csinálta.

    VálaszTörlés
  10. Meg szerintem ez az egész kérdés mondjuk a Nánási-Ördög szinten igazán érdekes, nem úgy, ahogy egy átlagos halandónál előfordul.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ott sajnos a gyerekek a brand reszei, mint altalaban a celeb- es influenszer-csaladoknal. Erdekes volt pl. Bartos Erika APG-konyveinek az utoelete is, ahol a gyerekei egyaltalan nem orultek annak, hogy a fel orszag az o gyerekkori torteneteiket olvassa - nem is adjak mar ki a konyveket, az antikvar peldanyokert pedig tizen-huszonezer forintokat kernek.

      Törlés
    2. Most lehet, hogy sokan nem fognak szeretni, de szerintem az APG könyvekért egyáltalán nem kár, hogy már nem adják ki őket... 😜
      Bartos Erika összes műve instant agyhalál, nem szívesen olvasnám a gyerekeimnek és a kezükbe sem adnám soha, nemhogy tizen-huszonezreket fizessek értük.
      Egyébként megértem B.E. gyerekeit, hogy nem örültek, amiért a fél ország belelátott a gyerekkorukba, én sem örülnék a helyükben.

      Törlés
    3. Egyetertek, en sem birtam :D Egy konyvunk volt tole, ajandekba kaptuk - a gyerekek nagyon szerettek, nekem viszont teljesen lezsibbadt tole az agyam.
      https://www.origo.hu/kotvefuzve/blog/20110321-a-bartos-erika-virus-miert-utaljak-a-szulok-az.html

      Törlés
    4. én meg ezt nem értem: tök átlagos gyerekkori történetek, ami normális esetben minden gyerekkel megtörténik. szólhatott volna ez Sára-Laci-Tamásról is. a Bogyó és Babóca is ugyanez csak állatkákkal.

      Törlés
    5. Voltak benne fotók is.

      Törlés
    6. Szárnyati gézamalac, ugye hogy mennyire zsibbasztó az APGt olvasni? 😜
      Egyelőre saját gyerek hiányában csak az unokahugaimnak kellett hogy olvassak APGt, amikor kicsik voltak. Muszáj volt átköltenem a sztorikat, hogy ne aludjak el felolvasás közben és így legalább jót szórakoztunk mindannyian.
      A leendő gyerekeim viszont tutira nem fogják ismerni Bartos Erika szenzációs műveit - tőlem legalábbis biztos nem fognak róluk hallani soha.

      Törlés
    7. Zsofff, nekem csak az a bajom Bartos Erika könyveivel, hogy végtelenül primitív a szövegük és a grafika sem szívmelengető egyáltalán. Szerintem komoly szépérzékromboló hatása van BE műveinek vizuális téren is, nem csak irodalmilag.
      Mert pl. a Boribon és a Kipp-Kopp mesék is nagyon kis egyszerűek, mégis valahogy kellemesebb és bájosabb a grafikájuk, szerethetőbbek a karaktereik, mint a bárgyún vigyorgó BogyóésBabóca vagy az APG szereplői.
      Persze tudom, nem tetszhet mindenkinek ugyanaz és ez nem is baj.
      Csak ha már van választási lehetőség, akkor BE világát inkább hanyagolom.

      Törlés
    8. Ni kölcsönkaptunk egy APGt, de egyáltalán nem érdekelte a gyermeket. Vettünk egy Bogyó és Babócát is, de az sem tetszik egyiküknek sem. Van kismillió mesekönyvuk, úgy látszik, értik, értik, mi a jó.

      Törlés
    9. Bocsi, azt nem írtam, hogy kinek céloztam a kommentemet: arra írtam, hogy a gyerekeket nem értem, hogy talán fel is jelentették az anyjukat ez miatt?!A igaz, hogy fotók is vannak benne, de ... na, nem tudom, szerintem ez csak egy ürügy volt, hogy kibaszhassanak anyával :/
      Nálunk is volt BE könyv (egyiket se én vettem. és én is tovább ajándékoztam, amint bírtam :D ), de mi pl. arra használtuk, h a képeket nézegettük, amíg Ati 2 éves körüli volt, így tanulta a szavakat. Erre mondjuk jó volt egynek. Ati tatája hegedűkészítő volt, így az Alfonzos hegedű összetörős és újat készítős rész, az kicsit róla is szól és olyankor beszélgettünk róla, amíg még emlékezett rá. Szóval, persze agyzsibbasztó egy bizonyos kor fölött már, de 1-2 évesen szerintem tök rendben van egynek (igen, én ilyen, a gyereket már 1 évesen youtube-oztato anya vagyok...).

      Törlés
    10. Nem tudom, hogy Milonka ezt még hogy bírja cérnával, de nekem le kell írnom: itt van pár troll (anyuka).

      Törlés
    11. @pigi aztán ezzel a kommenttel most előrébb vagyunk? vagy mi volt a célod ezzel? de komolyan.

      Törlés
    12. Én nem tudok a témához hozzászólni, de én nem látok trollokat, vagy nem tudom, mire gondolsz @pigi

      Törlés
  11. Az oké, hogy oviban vagy társaságban megkéred, hogy ne legyen rajta a gyerek a képeken. De egy strandon, fürdőben stb hogy lehet megakadályozni, hogy valaki ne csináljon a fürdőruhás gyerekről képeket? Sajnos nem lehet teljesen az ilyent kivédeni. Én mosolygós, nem pucér fotókat rakok fel a gyerekről, amit ismerősök látnak, és nincs ismeretlen ismerősöm, akit csak úgy visszajelöltem volna. Amúgy egy újszülöttről egy fotó, pont semmit nem mond. Pár hét, és már totál máshogy fog kinézni, olyan gyorsan változik ilyenkor. De ezt mindig a szülő dönti el, hogy mit tart megfelelő viselkedésnek ezzel kapcsolatban. Én a Tóth Gabit nem értettem teljesen, hogy utólag letöröltette az összes fotót a gyerekről. Ha valaki ezekkel akar visszaélni, már úgy is rég lementette magának gondolom. Utólag már nem sok értelme volt törölni szerintem.

    VálaszTörlés
  12. Ha az ember egy kicsit tud programozni és szembesül azzal, hogy milyen könnyű a dns szerverek között "eltévedni" meg a jelszavak titkosítása hogyan történik, akkor soha semmit nem fog megosztani a neten. Én a semmit híve vagyok, de megértem azt is, aki ennyire nem paranoiás. Egy valamit nem érték meg, amikor celeb anyuka a saját gyerekét nem fotózza csak hátulról, de az ott lévő 32 másik szemből telibe persze mehet biodíszletnek a Nők lapjába v az instára.

    VálaszTörlés
  13. Tegnapi cikk a témában, pont most jött szembe: https://divany.hu/eletem/2020/07/14/pedofilia-online-ter/

    VálaszTörlés
  14. Ah ha megérem írni fogok egy posztot a saját blogomon is, de azért itt felteszem a kérdést mert ide tartozik, aztán legfeljebb nem jelenik meg - nem fogom zokon venni.

    Szóval én vagyok az, azt hiszem, aki itt fentebb említve volt miszerint én magamról nem rakok fel képet, de a gyerekről igen. Igaz, egy zárt blogban teszem ezt, FB-n soha semmit. De persze Anyukám posztolt már képet a gyerekemről FB-n, ahogy közösen ülnek, amit ő a szintén nagymama barátnőinek szánt. Nem kerdezett meg rola.
    Az én fő gondom az, hogy ez kicsit olyan mint a "kütyük" megtiltása vagy nem, a gyereknek. Baromi szimpatikus az, hogy nem nézünk tévét, nem veszünk okostelefont, otthon lexikonból és nem a wikipédiából keressük meg ha valami kell, sőt szótárt használunk mint mindenki a 2000-es évekig, de kérdés? Meddig tiltható ez meg? Előbb utóbb a gyerek a közelébe fog jutni ezeknek az eszközöknek. Ugyanúgy mint a csokoládé. Én kb 15 éves koromig nem ettem csokoládét, utána is keveset mert pénz nem volt és az egész felnőttkoromat az édességfüggéssel töltöm. Valahol a génjeimben volt.
    Na ugyanez a kütyükre, tévére, fotókra. Valahol valaki fel fog tenni képet a gyerekről, ha más nem a gyerek magáról 12 évesen. Na és az lesz majd a veszélyes.
    Szerintem a "mai világban" vagy elköltözöl egy lakatlan szigetre, vagy alkalmazkodásra tanítod a gyereked mindenhez.

    Visszatérve a blogomhoz és a fotókhoz, le fogom majd törölni az internetről nyilván. De, ha valakinek kellett már úgyis rég megszerezte, lemásolta azokat a fotókat, azokat az adatokat. Azokat a gondolatokat - amik sokkal veszélyesebbek lehetnek adott esetben mint egy fotó.

    Akkor is volt pedofilia mikor nemhogy Facebook meg okostelefon de meg fenykepezogep sem volt. A tesomat a 80-as evekben IRL cukros bacsi uldozte a kisvarosban a szocializmus es a rendorallam kellos kozepen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De a gyerekedet megtaníthatod mit szabad és mit nem az interneten, és minek milyen veszélyei vannak. Ahogy megtanítod arra is, hogy hogyan kell átkelni az úttesten, meg biciklivel közlekedni. Aztán lassan, fokozatosan szabadon engeded, és bízol benne, hogy mindenre megtanítottad amire kell, és engeded, hogy elkövesse a saját hibáit, és reménykedsz, hogy nem fog súlyos, az életét nagyon károsan befolyásoló hibákat elkövetni. Viszont nagyon más, ha a gyerek posztol magáról valamit, és, ha te. Ahogy más az is, ha a gyereket úgy éri baleset, hogy veled van, és úgy, hogy nincs veled.
      Nálunk ez folyamatos beszédtéma, és folyamatos magyarázás, és a gyerekek megértik. Nekem pl. a lányom még nálam is ezerszer óvatosabb ilyen nethasználati kérdésekben.
      Szerintem meg minden csoki, amit nem ettél meg a javadat szolgálta. :) Ráadásul most már a saját felelősséged mit eszel, gyerekkorban meg a szülő felelőssége.

      Szóval nem a tiltásban, hanem a beszélgetésben hiszek ezen a téren is.

      Törlés
  15. Mi egy alkalmazast (Tiny beans) kezdtunk el hasznalni az ikrek szuletesekor, ami leginkabb az instara hasonlit. Meghivasos es a jogosultsagokat is lehet kontrollalni. Itt latszik az arcuk, vannak videok is, csak a csalad es a legszukebb barati kor lathatja.

    Instan hatulrol, felulrol, stb vannak, de ez regi dontes. Apukam az egyetlen, akinek evente egyszer engedem egy kep feltolteset, de ha rajta mulna, akkor allandoan posztolna...

    Nagyon halas vagyok azoknak a bloggereknek, akik engedik a privat instajuk koveteset, de ha meggondoljak magukat, azt is el fogom fogadni.

    VálaszTörlés
  16. Mar korabban is meg akartam kerdezni, most az instas kukkolokra tett megjegyzesed megint eszembe juttatta: aki nyilvanos blogot ir, vagy beenged olvasokat/latogatokat a zart blogjara, instara, stb., azt miert zavarjak a kommentek vagy a nezelodok? Ez most nem piszkalas, komolyan erdekel, mert mar mas blogokon is belefutottam ilyen kifakadasokba. Benne van esetleg az, hogy igaz, hogy ez egy nyilt felulet, de ez megiscsak a te viragoskerted, es a neked nem tetszo gazokat irtanad (bena hasonlat, de nem jut most jobb az eszembe)? De ha zavar, akkor miert tarjatok nyitva/engedtek be olvasokat? Vagy csak az van, hogy neha besokalltok, de egyebkent szivesen veszitek az esetleges kulonvelemenyeket is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az instaban pont az a lenyeg, h ugye itt a blogon eleg sok privat dolgot kiteregetek magamról, ezert ha meghuzom a vonalat, hogy azon tul nem adok ki magamrol infot, akkor ahhoz szeretnem magam tartani. pl az instamon ugye van egy csomo privat kep is rolunk, azt nem szivesen adom ki ismeretlen blogolvasoknak. nem akarom tuldimenzionalni, nyilvan nincs semmi akkor sem, ha valaki lat engem, vagy Barnit, vagy a gyereket, csak hat konyorgom, nem eleg az a tomenytelen info, amit tok jo szivvel teritek itt?

      A kommenteket szerintem mar kifejtettem. Igyekszem elengedni, de hiányzik az az idő, mikor még lehetett a komment-szekciómban nem-gyerekes témákról beszélgetni nem-anyukákkal is (nem az utolsó 5 posztra gondolok, azok tok jogosan gyerek-témák).

      Törlés
  17. Szerintem azon is múlik, hogy eleve a szülő mennyire kitárulkozó a social mediaban. Én pl gyerek előtt sem semennyire, at iwiwen voltam utoljára. Egyszerűen én ilyen vagyok. Más meg más. Talán ennyi az egész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is ezerszer le akartam már magamat törölni a FB-ról, de az a baj, hogy mostmár információszerzéshez szükséges. Nincsenek már fórumok, szerintem a gyakori kérdések is kihalt, csomó cég nem update-eli rendesen a honlapját. Egyszerűen az FB-ről szerzel információt. Pedig engem is baromira zavar mert néha 10-15 perceket eltöltök rajta a semmivel...

      Törlés
    2. De ezt nagyon könnyű rendezni, én is fent vagyok a facen, úgy, hogy semmi info nincsen rólam csak a nevem. Van asszem 12 ismerősöm, és jól van. :) Így nyugodtan tudok keresni, ha valami szükséges, de ha nem szükséges akkor meg 4 hónapig sem nyitom meg.

      Törlés
    3. Biztosan. De én vhogy mégiscsak létezek nélküle.

      Törlés