2020. augusztus 23., vasárnap

balcsi love

Mielőtt összeismerkedtünk, én néhány évente egyszer jutottam el a Balatonhoz. Anyuékkal gyerekkoromban szintén így, az üzemi üdülőkbe (Tungsram és Senior) mehettünk el nyaranta egy hétre, és volt, hogy épp úgy alakult, hogy végig 15 fok volt. Mindig imádtam a Balatont, de inkább reménytelen, nosztalgikus, romantikus vágyódást éreztem iránta, mert soha nem volt az enyém, ha értitek, hogy értem. Az enyém a Duna volt, mondjuk tudom, hogy az is csodás. 

Én most ezt, hogy Barniéknak van ez a kedves kis házikójuk egy gyönyörű helyen, 50 méterre az egyik legjobb strand titkos bejáratától, hogy van kedvenc naplementés helyünk és kávézónk, hogy a strandon a büfében nem kell sorban állnom és van számlánk, és van bácsi a kikötőben, aki bármikor elvisz minket vitorlázni, én bizony fel se fogom. Én azt gondolom, hogy a Balaton mindannyiunké, és szörnyen szomorú, hogy egyre kevesebb része van, ahol nem a kormányközeli arcok építenek yachtkikötőt meg teniszpályát épp, szinte alig van olyan partmenti telek, ami nincsen magánkézben, hogy a szabadstrand ritka, mint a fehér holló, és hogy egy átlagos család számára egy balatoni nyaralás szinte megfizethetetlen. Annyira jó lenne, ha egy kis balcsi időnként mindenkinek elérhető lenne. 


40 megjegyzés:

  1. Van nekem egy ilyen szemelyes missziom, hogy folyton basztatom a helyi kepviselotestuletet meg jarok a nyakukra, amiert sorra epulnek a tarsashazak az epitesi szabalyzat ellenere. Legutobb kivettek csomo Natura 2000-es teruletet a vedelem alol, megkerdeztem a polgarmestert, hogy ezek szerint, akkor ha valaki mondjuk egy szallodat szeretne epiteni legkozelebb a balatoni panoramas dombra, ahol korabban vedett erdo van, ret meg fak es allatok, mostantol megteheti? Mi akadalyozza meg benne? Es csak szettettek a kezuket... Elobb-utobb mindegyiknek ez lesz a sorsa a kovetkezo husz-harminc evben. :(((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben biztos vagyok. Mikor Kanadában éltünk láttuk hogy rengeteg gyönyörű tóhoz még csak közel sem lehet menni (nemhogy a partjára) mert az egész magántulajdon, körbe van építve. Olyan házakkal amiket filmeken látsz, hogy a teraszról indul a csónak. Szóval azt akarom mondani, világjelenség, úgyhogy ez már sosem fordul vissza. Én mondjuk nem sokat voltam ott, pár hétvégét, céges rendezvényt, de én is sajnálom.
      Egyébként minket még anno Szentendrén fenyegetett meg az önkormáynzat mikor tiltakozni mentünk hogy a társasházunk mellett lévő kis erdőt ne vágják ki (egy parkot építettek oda amit azért nem akartunk hogy az ablakunk alatt ne járkáljanak idegenek) közölték velünk hogy ha nagyon ugrálunk akkor benzinkútnak adják ki a területet és nem parknak. Szóval ja, mindent megtehetnek...

      Törlés
  2. Én vagy 20 éve nem voltam a Balatonon. Gyerekkoromban mindig ott nyaraltunk, a BM üdülőkben. Aztán drágább lett a Balaton, mint a tengerpart, és akkor onnantól máshova jártunk belföldre. Most itt a 2 gyerek, velük sem oda járunk, pedig biztos szép, de valahogy berögzült, hogy baromi drága és ha esik meg hideg van, mit csinálunk stb.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem egyáltalán nem drága és nem is értem miért mondja ezt mindenki? Lehet találni éttermet olcsóbbat, drágábbat mindenki kitudja választani magának. A lángos speciel Fenyvesen a legjobb lángososnál a parton, akire rá kell szólni hogy ne rakjon rá annyi sajtot és tejfölt, mert a lángost is szeretnéd érezni, szóval a lángos olcsóbb, mint a harkányi strandon (itt lakom, most voltunk) Mindenhol vannak drágább és olcsóbb szálláshelyek, így a Balatonon is, meg pl. Horvátországban is (mert mindig ezt hozzák fel példának, hogy olcsóbb) Mindenki megtalálhatja a pénztárcájának megfelelő nyaralást akár belföldön, akár külföldön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Szerintem is drága a Balaton. 2 felnőtt 3 gyerek . Közel 1 millió forint. A nagylànyom 12 éves, ő már felnőttnek számít. És ez az ár nem szálloda, oda nem is merek ajánlatot kérni. Ebben max. egy reggeli van.
      A Horvát tengerparton ugyanennyiből all inclusive, vagy félpanzió van. Nem apartman, hanem hotel. És azért egy tengerpart lássuk be, nem a Balaton.
      Igen lehet olcsóbbat találni itthon, csak mondjuk ugyanazért a pénzért külföldön jobbat, többet kapsz.

      Törlés
    2. Ez azért brutálul hangzik? Hogy jött ki? Erre melyik átlagcsaládnak van pénze?
      ( egyébként nem tudom elhinni, hogy egy apartmannba, menüt kajálva, ingyen strandon ennyibe kerülne egy hét. És igenis attól még felejthetetlen, szép nyaralás lehet egy családnak mert nem szállodába történik)

      Törlés
    3. A lényeg szerintem az, hogy pl. az én 5 fős családom nem ugyanazt kapja ugyanannyi összegért. Miért maradjak itthon apartmanban főzni ( amit egész évben csinálok) amikor külföldön ugyanennyiért hotelban vagyok félpanziós ellátásért és a tengerparton, ahol van még rengeteg olyan hely amit nem ismerek stb. Stb.
      Egyébként régen mi is jártunk a Balatonra. Voltam apartmanban, magánházban és főztem is nyaraláskor. Valószínűleg az igényeim is változtak ( pláne a gyerekek számának növekedésével ). Szép hely a Balaton is, de már ismerem, tudom milyen. Ha már százereket kell fizetnem akkor inkább elmegyek olyan helyre ahol még nem jártam.

      Törlés
    4. Egy millió?? Hogy mik vannak, csak tátom a szám. Amúgy én sosem főztem sehol, az nem nyaralás ha az ember főz és kiszolgál másokat.

      Törlés
    5. Mi is épp a balcsin nyaralunk 10 napra jottunk 150 az apartman ( kb 30 nm) eddig kaja ugyileg 80-100k majd vasárnap megyunk haza. szerintem a kaja penz is siman lesz 150 :) mi reggelizni bevasarolunk a strandon egy langos napkozba este vagy itthon eszunk vagy etteremben. Durvak az arak.. foleg a strandi büfékben. 690ft volt a legolcsobb citromos gösser amit láttam. de szerencsere az ettermek nem kovetik ezt a trendet. igy alakult ki az a vicces helyzet hogy ha beulsz egy menő etterembe ugxanannyit fizetsz mint a strandi büfénél... csak igényesebb a hely + kaja+ kiszolgálás. :) na ez a durva :D a többi nem vész. :)

      Törlés
  4. Gyerekkoromban egyszer voltam a Balatonon, aztán egyetemistaként minden nyáron ott éltem meg a fiatalkori szerelmet (ugyanazzal a lánnyal btw :)).
    Utána sokáig elkerülték az útjaim, de pár éve visszataláltam és most már a gyerekeinkkel van egy kedvenc, titkos, pici strandunk, a legszebb balatoni háttérrel (Tihanyra és Füredre). Hétvégén pont úgy tettem, ahogy Te, beúsztam és élveztem a csendet, a hullámokat, a látványt, a víz ízét. Ha egyik irányból nézem, nem ér annyit, mint egy meleg tenger, ha másikból, akkor nem cserélném el a sós vízre, pálmafás partra. Rohadt nagy kincs, nem véletlen, hogy mindenki fáj rá a foga.

    VálaszTörlés
  5. A Balaton nekem örök szerelem, bár imádom a tengert is, gyermekkorom minden nyara itt telt és azóta is szinte minden évben itt vagyok pár napot. Nagy kincs a dédmama házikója, közel egy kisebb strandhoz, ahova kb. csak az itteniek és a nyaranta visszatérők járnak.

    VálaszTörlés
  6. Milonka rákerestem ingyenes szabadstrandokra, és ezeket találtam:
    Hol strandolhatunk, kiépített környezetben INGYENESEN:

    Balatonakarattya: Gumirádli szabadstrand
    Balatonberény: Balatonberényi szabadstrand (Csicsergő sétányi szabadstrand)
    Balatonboglár: Bólya közi strand
    Balatonboglár: Fiumei strand
    Balatonboglár: Jankovich-telepi strand
    Balatonboglár: Kodály Zoltán strand
    Balatonboglár: Platán strand
    Balatonboglár: Sziget strand
    Balatonfenyves: Központi szabadstrand
    Balatonfenyves: Csalogány-közi szabadstrand
    Balatonfenyves: Balatonfenyves-alsói szabadstrand
    Balatonfenyves: Fenyőstrand
    Balatonfenyves: Pozsony utcai szabadstrand
    Balatonföldvár: Kutyabarát fürdőhely
    Balatonkenese: Alsóréti szabadstrand
    Balatonkeresztúr: Vitorlás utcai szabadstrand
    Balatonlelle: Szabadstrandok (Nyugati, Határ utcai, Szirom közi, Csöpi közi)
    Balatonmáriafürdő: Szabadstrandok
    Balatonőszöd: Ligetes strand
    Balatonszárszó: Bendegúz téri szabadstrand
    Balatonszárszó: Móricz utcai szabadstrand
    Balatonszemes: Vigadó szabadstrand
    Balatonszemes: Hullám úti szabadstrand
    Balatonszemes: Központi strand (Berzsenyi úti szabadstrand)
    Balatonvilágos: Alsóréti szabadstrand
    Fonyód: Fürdő utcai szabadstrand
    Fonyód: Árpád parti szabadstrand
    Fonyód: Bélatelepi szabadstrand
    Fonyód: Városi szabadstrand
    Fonyód: Huszka utcai szabadstrand
    Fonyód: Báthori utcai szabadstrand
    Keszthely: Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert
    Örvényes (felújítás alatt): Platán szabadstrand (Vadkacsa)
    Siófok: Újhelyi strand
    Siófok: Ezüstpart szabadstrand
    Siófok: Aranyparti szabadstrand
    Siófok: Balatonszabadi – Sóstó szabadstrand
    Siófok: Szabadstrand a pesti vonathoz
    Szántód: Rigó utcai szabadstrand
    Szántód: Juhász Gyula utcai szabadstrand (Beach Party)
    Tihany: Gödrösi szabadstrand
    Tihany: Somosi szabadstrand
    Zamárdi: Nagystrand (Bácskai utcai)
    Zamárdi: Jegenye téri szabadstrand
    Zamárdi: Táncsics utcai szabadstrand (T-Beach)
    Zamárdi: Kiss Ernő utcai szabadstrand
    Zamárdi: Keszeg utcai szabadstrand
    Zamárdi: Klapka utcai szabadstrand
    Zamárdi: Gyöngyvirág és Pipacs utcai szabadstrand

    "CsodalatosBalaton.hu forrásmegjelöléssel"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha megnezed, ezek 90%-ban a deli parton vannak. Akarattya es Keszthely a ket csucsban, az eszaki parton csak Tihany van, illetve Orvenyes. Orvenyesen most szerelik fel a beleptetokapukat, ha uj kepviselotestulet lesz, fizetosse fogjak azt is tenni.
      Szoval csak annyit akarok mondani, hogy az eszaki parton mar szinte nincs hely, ahol hozza tudnal ferni a Balatonhoz ingyen, kiepitett kornyezetben. (Aprocska dugihelyek persze vannak, peldaul Szepezden.)
      Egyelore Budapest, a celebek es az oligarchak itt kivannak lebzselni, hiszen itt van inkabb borkultura, vitorlasklubok es "fine dining forradalom". Ha majd elfogytak a szabad teruletek, es mindenhova epult egy luxuslakasos lakopark, meg ket tajjellegu paraszthaz koze is egy negylakasos tarsashaz, akkor valoszinuleg a deli part lesz a kovetkezo. De nekik meg van par evtizeduk.
      Nemreg a Tiborczek vettek a falunkban villat, de olyan szomszedunk is akad, aki egy komplett deszkas felcsovet epitetett a gyereknek a kertbe. Nagyon tajba illo. :D Hidd el, a szabadstrandok helyzete csak a jeghegy csucsa annak a haracsolasnak, ami itt folyik.

      Törlés
    2. azt mesélte a barátnőm, akinek a barátnője azt mesélte, hogy aki számít, az a Balatonon vitorlázik, fine dining degusztációs menüt eszik, és ért a borokhoz. ha meg nagyon számít, akkor kormányközeli és van birtoka a Balatonon.

      aztán témát váltottunk.

      Törlés
    3. Es bezz, mit akartal ezzel mondani?

      Törlés
    4. semmit tanulságosat nem akartam ezzel mondani, csak elmeséltem, hogy valaki mesélte nekem, akinek mesélték, aki úgy látja, hogy.

      Törlés
    5. Jo, hat oke, csak azt hittem, van tanulsag. :) Kivulrol nem tudom, milyennek latszik, elni benne pont ilyen.

      Törlés
  7. Azt még elfelejtettem odaírni, hogy ez 2020-as adat.

    VálaszTörlés
  8. Imádom én is a Balatont, szerencsém van, van a családnak egy kicsi háza. Amikor először utaztunk a tengerhez (Horvátország), én titokban féltem, hogy utána nem lesz már "elég jó" a Balaton, de nem történt semmi ilyesmi.
    Imádom, ha rossz az idő akkor is, gyönyörű!
    És szerintem is lehet spórolni, nem annyira nagyon drága, ha van lehetőség főzésre, szabadstrandra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A főzés kb. az utolsó, amit egy nyaralás alatt szívesen csinálnék... 😅

      Gyerekkoromban előbb jártam a Tátrában és a horvát tengerparton, mint a Balatonon, nem igazán nőtt a szívemhez a magyar tenger.
      Azóta sem tudtam különösebben megkedvelni, bár Tihany pl. tényleg szép, de maga a Balaton, a strandok állapota és úgy általában az infrastruktúra sem nyűgöz le különösebben.
      Nem értettem soha, mi ez a nagy szerelem másokban a Balaton (és környéke) iránt, de lehet, hogy ez csak az én defektem.

      Törlés
    2. Agi,csatlakozom.

      Cirmifül,szerintem Balatonon pont nem a túristas helyek szepek.
      Tihanytol engem pl a hideg raz:-(

      Törlés
    3. Nekunk Tihanyban van hazunk; azzal a faluval semmi baj nem volt addig, amig fel nem kapta a ner. Persze ott az apatsag meg a paprikahaz; de ez olyan, mintha Szentendret az ottani Dunakorzoval azonositanad. Tihanyban van a Belso tonal egy csomo szep utca, lenn a revnel is, es tokjo Dios meg Godros is. Volt egy csomo jo strand is, szabad is meg fizetos, de miota (nem)Rogancilu meg Dzsudzsak meg Lölö vettek ott birtokokat, tele lett az egesz mindenfele ner-hez dorgolozo arcokkal. Mindegyik nyilvan valami kivakarozott proli, aki minimum 5os bmw-vel vereti 60-nal a lako-piheno ovezetben meg kortyolja a koktelt a Plage18-on. Sikk lett oda menni, aki meg regota nyaral ott vagy esetleg ott lakik, az menekul.
      Egeszen jol lathato, hogy a gazdag retegnek epul ott minden, mikozben tonkreteszik a tavat. Mint valami kibaszott saskahad, lelegelik, elhasznaljak - aztan hha bealgasodik, tonkremegy, tovabb allnak. Iszonyat.

      Törlés
    4. Tihany regen is kiemelt hely volt,csak talan nem ilyen nagysagu birtokon laktak a partkatonak.es nem ennyien..nem volt ennyire feltünö.

      Törlés
    5. Cirmifül, én se értem a Balaton-hypot :)) szívesen megyek társasággal, mert van egy hangulata, meg engem az egyik balatonparti településhez köt az első szerelmem, de ennyi. Szóval nem vagy egyedül :)

      Törlés
    6. Star70 - Biztos igazad van, csak mivel eleve nem vagyok egy Balcsi-fan, nem igazán érdekelnek a nemturistás helyek sem arrafelé.
      Két éve 3 napot töltöttünk a férjemmel Tihanyban, leginkább a kilátás tetszett a tóra, na az tényleg szép volt. A többi része annyira nem győzött meg, hogy bármikor is visszatérjünk.

      Vera - örülök, hogy nem vagyok egyedül. 😉

      Törlés
  9. Szinvaltoszemülany,az Szepezdfürdön van es az is fizetös,csak aaz egyesületnek kell perkalni:-)
    Ha egyre gondolunk.A nagy szepezdfürdöi strand ahol kb öten vannak meg föszezonban is 2 felnltt 1 diak 1100 ft egesz napra.Igaz nincs csak egy steg de van akinek ez eleg(ja es kis jatszoter is)
    Azzal egyetertek hogy a dragasag a legkisebb baj...mert itt pl hazakat adnak ki napi 10ezeert(4 fönek pl)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem ugyanarra gondolunk. :) Ez nem strand, csak egy parmeteres resz, ahol megszakad a nadas. Kabe 20 ember fer el egyszerre kenyelmesen. :)

      Törlés
    2. Jaaa,azt en sem tudom:-)Ezek szerint szomszedok vagyunk:-)

      Törlés
    3. A, nem, sajnos egy ideje arrebb koltoztunk. Regen Kovagoorson laktunk, imadtuk, de a gyerekek miatt kenyszeruen behodoltunk az infrastrukturanak, es kozelebb huzodtunk a Veszprem-Fured-Almadi haromszoghoz. Szepezden sem furodtunk mar evek ota. :(

      Törlés
    4. Teljesen erthetö,bar Tapolca eleg sokat fejlödött,ott is van mar minden.

      Törlés
  10. Valahogy össznépileg évtizedek óta nem tudunk mit kezdeni a Balatonnal.A romos épületek meg a gaztenger váltakozik a százmilliós villákkal.A programkínálat szánalmas,egy normális bringát nem lehet kölcsönözni, a többi meg hüllőshow és Afrikapark...Kora nyáron voltam sétálgatni a déli parton, Balatonszéplakon úgy telezsúfolták a partot, hogy az apartmanokban belelátnak egymás szájába.Plusz egy utcával beljebb rothadó épületek,egy volt diszkó pl.Egyetlen nyomi ABC, ahol be lehet vásárolni.Aki itt 25 millióért vesz egy parti 20 nm-es apartmant, ezzel az infrastruktúrával megelégszik?Szerintem pár év múlva lecseng a hype, és ezek az épületek is üresen állnak majd.Értelmesebb lett volna a kempingeket fejleszteni a part mellett, de azokat inkább pusztítják.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "a többi meg hüllőshow és Afrikapark"

      Annyira autentikus Zamárdi-Felsőn a cirkusz, a 7-es út mellett legeltetett elefánttal...

      Törlés
    2. Tényleg, az ősi balatoni elefánt 😁 Én szeretem a Balatont, azt, amit a természet alkotott. De az, amit az ember hozzátett, inkább elkeserít. Azt hittem, a "Zimmerferit", a csiliárdokért kiadott kertvégi kunyhókat meg a víz-liszt, palacsintát nem lehet fokozni, de mégis. Én szeretem a Balatont, örülnék, ha lenne egy aranyos kis háza a családnak a tónál, de amikor ott vagyok, mindig nevetek-sírok az állapotokon.

      Törlés
    3. Lina, az eszaki meg a deli part amugy ket kulon vilag. Szerintem igen meglepodnel, ha eszakon elmennetek Vaszolyra, Dorgicsere, Salfoldre, Pecselyre, Furedre, Badacsonyba, ennetek a Vigmolnarban, a Baricskaban, a Neked foztemben, a Szomszed kertjeben, a Safrankertben, a Papok borozojaban, a Koviragban, a Bistro 71-ben. Nem éppen a viz-liszt palacsinta vonal.
      Imadom a deli partot, ott toltottem minden nyaram, de a mostani hype nem Balatonszeplak, Zamardi meg az utszeli elefant korul van. (Regen meg nem volt hype, siman csak ez volt elerheto az embereknek. Amikor meg valoban elerheto volt.)

      Törlés
    4. Az északi part valóban kicsit jobb, de ami színvonalas benne, az a legtöbb embernek nem elérhető. Badacsonyban a felkapott helyen két burgerért, két sült krumpliért, két sütiért és két szörpért 10 ezer forintot fizettünk. Ezért Budapesten Náncsi néninél megebédelünk, és ezt az én tágabb rokonságomban jó, ha két család megengedheti magának. Én sem fizettem volna ki, ha a párom nem lenne burgermániás. Vannak szuper helyek, de ezek amellett, hogy eszméletlenül drágák, kis szigetek. Körülöttük meg sok helyen csak a romok, valahogy nem állnak össze egy egésszé. Badacsonyban a kikötőnél ruhás bódék vannak, kiülős kavézók helyett, az állomásnál a bódésort inkább nem is említem, kb. 80-as évek. Badacsonytomajon van egy pizzéria és semmi más, a part nem is elérhető. Szepezden két étterem van, ha többet akarunk, autóba kell ülni. Én ezt kevésnek találom, ha valahol eltöltök egy hetet. Elkeserítő számomra, hogy amit a természet adna, a víz közelsége, az kihasználatlan. Ahogy autózunk az északi parton, több rohadó telep mellett megyünk el, gyerektáborok voltak talán, évek óta senki nem kezd vele semmit. Van fejlődés, tegnap láttam pl. Tomajon az állomásnál egy új helyet, de nem akkora, hogy indokolná a 10 ezres hamburgerezést.

      Törlés
    5. Badacsony szinten kiemelt hely.En nem szeretnem ha ennel is több etterem lenne,böven van valasztek,olcsobb is dragabb is.Az,hogy autoba kell ülni...igen de Pesten is autozok minimum fel orat ha valahova be akarok ülni.
      Szerintem jobb a helyzet mint par eve,de sok etteremnek nem eri meg egesz evben nyitva tartania,ezert is vanak ilyen arak.Van sok ami nem csak nyaron tart nyitva(Szepezden is..6 ezerert 3an ettünk 2 fogasos menüt,sok mas helyen van menü..)szerintem azert ne egy fövarosi ellatast varjunk mar itt el:-(
      A regi gyerektaborokat aruljak,tavaly majdnem lakopark epült a helyen.

      Törlés
    6. De Milonka is epp ezt irta, es en is ezt mondom, h a Balaton (elsosorban eszaki part) szuper hely, es teljesen idokolatlanul draga. Persze, hogy sok 10 ezer egy hamburgerezesert, ettol fuggetlenul meg rengeteg marha jo hely van, nem csak annyi, amennyit Tomajon vagy Szepezden lattatok (akinek egy-ket hete van nyaranta a Balatonra, ertelemszeruen be van korlatozva, nem fogja a osszkepet latni ugy, mint akinek van egy hazikoja, es lejar tavasztol oszig, vagy eppen itt el), es ezert kene sokkal elerhetobbe tenni mindent, hogy ne csak egy szukebb reteg tudja rendszeresen elvezni mindezeket a dolgokat. Ha peldaul nyaralni jonnenk ide, akkor nekunk is maradna a liszt-viz palacsinta meg neha egy langos a strandon, mert se penzunk, se kapacitasunk nem lenne arra, hogy minden nap valamelyik klassz helyen egyunk, meg bejarjuk kelettol nyugatig az osszes erdekes latnivalot. Teljesen mas lenne az a Balaton, ahol csak a parti bodesort latjuk, eszunk valami bufekajat vagy pizzat, meg mondjuk tomegelunk egyet Tihanyban levendulaviragzaskor.
      Nekunk van lehetosegunk megismerni a Balaton igazi arcat, mert az belefer, hogy egy ev alatt 5-6x elmenjunk vacsizni a draga helyekre is, meg lassacskan felfedezzunk minden erdekesseget, nem csak azokat, amiket a turistak probalnak bezsufolni programkent nehany napba.
      Errol szol, amit Milonka irt, meg sokan gondolunk, hogy a Balaton mindenkie, nem kene a penzes retegnek kisajatitani azzal, hogy csak nekik elerheto a szinvonalas ellatas, a jo kajak, a hajozas, a posh strandok meg a luxuslakoparkok es gyonyoruen felujitott kuriak.

      Törlés
    7. igen, pontosan erre gondoltam én is szvszlány, köszi, nagyon jól megfogalmaztad.

      Törlés
    8. Egyetértek, éppen ezért lenne jó egy olyan országos szintű koncepció, ami ennek érdekében születne. Hogy legyen kemping is, bringaút is, drága hotel, szuperétterem, borászat is. És élhető, heverészős helyek a vízparton. Egy program, ami biztosítaná, hogy egész évben érdemes legyen a tó mellé menni. De húsz éve sem volt ilyen, és nem úgy látom, hogy most lenne.

      Törlés
    9. Orszagos szintu koncepcio az van, csak kicsit mas az elkepzeles...

      Egyebkent ma jott szembe: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3085518624894340&id=117201198392779

      Törlés