2020. augusztus 11., kedd

no milk today

A tejmentes étrend meglepően zökkenőmentesen megy, most már több, mint 3 hete. Mondjuk tény, hogy elsétálni a tej/sajtpult előtt bármelyik szupermarketben kínzó fájdalom, de máskor eszembe sem jut. Odafigyelek, hogy a kenyér, meg a felvágott is tejmentes legyen, mondjuk ha rá van írva, hogy nyomokban tejet tartalmazhat, azzal nem foglalkozom. Amúgy is nagy mandulatej fogyasztó vagyok, de szinte mindenre találtam alternatívát, a lidlis vegán tejföl pl ugyanolyan ízű, mint a normál tejföl. Talán a tejcsoki az egyetlen, ami hiányzik, láttam, hogy létezik rizstej alapú stb, de ennyire nem fontos. Étteremben eleve olyasmit választok, ami nem tejes, meg szólok, hogy ilyen diétán vagyok, és akkor pl kihagyják a bolognai szószból a vajat. Egyébként van egy sanda gyanúm, hogy tök feleslegesen csinálom ezt a diétát, mert a baba egy percig nem volt hasfájós, a pofiján lévő kiütések (amik azóta tökéletesen eltűntek) pedig nem biztos, hogy a tejtől voltak. Lassan egy-két tejes dologgal bepróbálkozom, aztán meglátjuk, hogyan reagál a bébi szervezete. 

De ezt a posztot tulajdonképp azért írom, hogy elmeséljem, ha még nem tudnátok, hogy az Algidának van egy ananászos jégkrémje, a Solero, ami ráadásul nem csak vizes, hanem tele van igazi ananászdarabokkal is, és elképesztően finom, és ha ez nem lenne elég, most kijöttek a mangós Soleroval, OMG. És csak miután megettem a felét, akkor jöttem rá, hogy teljesen ugyanolyan színű, mint a táskám. 


24 megjegyzés:

  1. Imádom, a helyi kisboltban mindig felvásárolom az egész készletet, mert a környéken a nagyobb boltok csak az epreset forgalmazzák. A legszuperebb jégkrém evör! :)

    VálaszTörlés
  2. Bocs, ha beleokoskodás, vagy ha már kizártátok, de a kiütések simán lehetnek a melegtől is!
    (Nálunk is vannak amúgy, és amikor nincs hőség, akkor jönnek-mennek, van, hogy nulla darab van, másnap meg megint egy csomó, és én mindennap ugyanannyi tejet fogyasztok nagyjából. De nyilván nincs két egyforma Dani :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hat de ezt mondom, h ezer dologtol lehet, nem csak a tejtol. Mondjuk teny, h azota teljesen elmult (es pl most van csak igazan kanikula).

      Törlés
    2. tudom, hogy nem szereted a tapasztalatokat és egyben kérlek is, hogy akkor egyből töröld a kommentemet, ha beleokoskodásnak érzed, de azt senki se mondta, hogy tejkiütés? mármint hogy nem azért, mert tejérzékeny a gyerek, hanem a te tejed olyan tápanyagdús, hogy így reagál rá pár napig, ami tök normális és el is múlik, de nem a te általad fogyasztott tej miatt van, hanem az anyatejed zsírossága miatt. mint amikor sok szotyit eszünk és pattanásosak leszünk, úgy. most itt jön az a rész, hogy nekem ez volt mindkét gyereknél, de tényleg ez volt :))) és védőnő/gyerekorvos csak mosolygott, hogy ennek igazából örülni kell és nehogy aggódjak miatta.
      de persze nem úgy értem, hogy azonnal álljál le a diétával, mert nálam ez volt, csak hogy például van ez a dolog is és bocsbocsbocs! :))))

      Törlés
    3. :)

      De, persze, nyilván, ez az elsődleges ok, ami szóba jön ilyenkor, de neki annyira csúnya volt, sűrűn mindenütt, még s fülén, nyakán is, nem sima tejkiütésnek tűnt. De ha az is, ilyenkor, mint esetleges lehetőséget, ki szokták venni a tehéntejet is az egyenletből, kb mindent, ami szóba jöhet, h egyszerűen megkönnyítsék a baba emésztését (ahogy írom, lehet, h feleslegesen, mert pl a nosószert nem bírja, amivel mosok, de azt is lecseréltem). De a lényeg, h teljesen rendbe jött.

      Törlés
    4. Milonka: igazad van; valamiért úgy értelmeztem az erre vonatkozó mondatot, hogy nem biztos, hogy a tejtől van, lehet más kajától/összetevőtől is. Nem mindig megy a szövegértés sajnos :D

      Törlés
  3. Lanykam alig 1 hetesen csupa voros kiutes lett, de durvan. Nekem tejmentes dietat irtak elo: elmult.
    Lanykam kb 1 honaposan ujra csupa kiutes lett, de durvan - pedig en meg tejmentes dietan voltam.
    Rajottunk, h mindketszer kaptunk kisebb vodornyi szamocat ajandekba. Imadom, igy hat egy nap alatt betermeltem. A gyermek erre volt allergias. Kesobb, mikor ő ette / hozzaert is az volt egy ideig - majd kinotte. Majusi gyerek, igy evek ota hazi szamocatorta a szulinapi tortaja.

    VálaszTörlés
  4. Jó hát bevallom az autó is nagyon tetszik meg a táskád is.
    Egyébként feltűnt, hogy elől ülsz. Simán elvan hátul egyedül a baba?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fuh hát ezzel az autóval csak a baj van, terveztük lecserélni, csak jött a pandémiával egybekötött munkanélküliség:(.
      Elöl szoktam, alszik az autóban, de most a Balatonról hazafelé tudtuk, h nyűgös, és akkor hátra ültem hozzá. Akkor is aludt.

      Törlés
    2. Jó hát csak amennyit láttam az autóból. Hozzáképzeltem a többi részét. :-)
      Szuper hogy bírja hátul. Mondjuk én meg 5 év alatt már meg is szoktam hátul (ha hárman vagyunk, ha ketten akkor mese nincs külön kell ülnünk).
      Volt olyan hogy jobb kézzel tartottam a cumisüveget hogy igyon míg a ballal vezettem. Állati veszélyes, tudom. Habár nem annyira mint az a fotó ami pár éve futott hogy a körúton a dugóban araszolva egy anyuka vezetés közben, a kormánynál ülve szoptatta a nagyon pici - pár hónapos - babáját.
      Én átéreztem, tudom hogy van az az üvöltés amikor az ember már nézi, hogy mivel vághatja fel az ereit, de ez azért még nekem is über veszélyesnek tűnt.

      Törlés
  5. Azt olvastam,h."teljesen ugyanolyan izu,mint a taskam",en meg igy:wtf, te aztan alapos vagy!

    VálaszTörlés
  6. Babatémához még nem igazán tudok hozzászólni, úgyhogy inkább a kajatémára válaszolnék:
    Igeeeen, ismerem ezt a Solerót, eszméletlen finom az ananászos meg a mangós is.
    De a kedvencem még mindig a mangós-maracujás Anjuna, úgyhogy köszi a tippet!

    A táskád pedig gyönyörű! 😍

    VálaszTörlés
  7. Megragadom a lényeget: mangóóóóó! :)

    VálaszTörlés
  8. a lidl-ben van dobozos mango sorbet, az is elég finom, meg a tescoban a feketeribizlis, már ha valaki szereti a fekete ribizlit
    szintén tejmentes diéta során kattantam át ezekre, amúgy van pár friss gyerekes anyuka a közelemben, de nem ismerek olyat, akit ne tiltottak volna le a tejről egy időre, azt meg szerintem sohasem fogjuk megtudni, hogy igazából mitől voltak a pöttyök

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mangos sorbet-t én is kaptam, csak borzasztóan édesnek találom. Szerintem sem fogjuk megtudni:). Csak találgatás.

      Törlés
    2. Engem egyik gyereknél sem tiltottak le semmiről szerencsére.

      Törlés
  9. Igen, tényleg elég édes, majd kipróbálom ezt a Solerot.
    Nekem már nem kell tartanom a diétát, de próbálok odafigyelni, kevesebbet fogyaszatni, édességet, sütit inkább tejmentesen, de cserébe sok sajtot eszem :)))

    VálaszTörlés
  10. Egy hónapos kontrollon voltunk, amikor csupa pötty volt az arca, akkor mondta a gyerekorvosunk, hogy nagyon szigorú diéta kell, péksütire, mindenre figyeljek, de kaptunk krémet is az arcára. Azt mondta,hogy ez tejekcéma, a tejfehérjétől.Aztán a két hónapos kontrollon mondta, hogy lassan visszaépíthetem,de figyeljem,hogy ha visszajönnek a pöttyök, akkor újra diéta. Nem jöttek vissza.
    Olvastam azt is, hogy az is okozhatja,hogy még nem elég fejlett az emésztésük, de ez változik, azért is nem okoz később gondot.
    De én a pöttyök előtt ettem epret is, mert valaki azt mondja lehet, valaki azt, hogy nem, de pont eperszezon volt, én meg imádom, minden reggel ettem pár szemet..Az is okozhatta elvileg.

    VálaszTörlés
  11. A nagy gyumolcsos jegkrem- es sorbet-teszt (itt is egy mangos lett a befuto):
    https://maradokapenzemnel.blog.hu/2020/08/13/magas_gyumolcstartalmu_jegkremek_tesztje

    VálaszTörlés
  12. Imadom jegkrem! Folyton vadasznom kell mindenhol, ugyhogy altalaban feltankolok belole es van a fagyoban mindig. Van belole citromos is, legalabbis Ausztriaban. Annak a kozepen raadasul ilyen puha, folyos tomeny citrom íz van.

    VálaszTörlés