2024. április 18., csütörtök

i want to ride my bicycle

Uncsi, tömény bringa-téma, ha nem érdekel, ne nyisd meg. 



Az utóbbi években szinte egyáltalán nem bicóztam - én, akiről azt mondta egy ismerőse még Vácon, hogy még sosem látott gyalog. Csak biciklin. Tizenéves korom óta szorosan hozzátartozik az életmódomhoz az, hogy én bicajon megyek mindenhova, még Budapestre is be szoktam magammal vinni a vonaton, és ott is azzal közlekedtem. Persze sokat rontott a dolgon, hogy autóm lett, de azért így is rengetegszer tekertem, ha menni kellett. De mióta gyerekem van, számomra a két dolog nem egyeztethető össze. Barni bringáján volt gyerekülés elöl, de nekem az túl nagy, kényelmetlen, és az elől lévő ülés sem a legpraktikusabb, főleg nem az egyre nagyobb gyerekkel. Az én bicajom egy filigrán kis gép, egy centi vastag (vékony) kerekekkel, nem lehetett rá gyerekülést rakni. 

Barni régóta mondogatja, hogy vegyünk nekem egy bicajt, de mindig elszörnyedtem, hogy mennyibe kerülnek az új darabok, meg nem is igazán tudtam, milyen kéne nekem. Mindenképpen valami vagány, sportosat akartam, férfi vázasat, verseny-szerűt de nem koskormánnyal. Kiderült, hogy van ez a kategória, hogy fitness bike, ami tulajdonképpen egy országúti bicó egyenes kormánnyal, vékony (de nem túl vékony) kerekekkel., ami elmegy betonon is, terepen is. Sok helyen körülnéztem, sok mindenkivel beszéltem és hamar rájöttem, hogy egy letisztult, nem feltűnő, de jó gépet szeretnék, hiszen legalább 10 évre veszem. Nekem az is fontos volt, hogy legyen segítségem a kiválasztásban és legyen időm jó döntést hozni. Végül a Bringaland-ben volt olyan választék, amivel már tudtam mit kezdeni, és ott voltak az eladók olyan cukik és segítőkészek (Andit és Áront keressétek, ők a kedvenceim), hogy nem éreztem cikinek sok bringára ráülni, kérni egy csomó gépről árajánlatot és visszamenni többször is nézelődni, újra és újra átbeszélni. Végül egy Giant-et választottam, nem a legújabb modellt, nem a legjobb felszereltséggel, de nekem tökéletes. Várni kellett rá 4 hetet, na az nem volt könnyű, iszonyúan türelmetlen voltam. Miután megkaptam, mentem vele egy kört a városligetben, 5 kilométert, és jelezte az órám, hogy ez eddig a leghosszabb biciklis edzésem. Az órám 3 éve megvan.... Kellett kicsit állítgatni, beletelt pár alkalomba, míg igazán kényelmes lett. Én mondjuk simán megkértem más bicósokat, mikor egyedül tekertem, hogy segítsenek - a bringás egy nagyon kedves és összetartó népség. Vettem rá gyerekülést, ami egy kényelmes kis fotel, és azóta ketten nyomulunk Danival mindenhova, mindketten imádjuk. Ha messzebb kell menni, feldobom az autóm hátuljára, ott leveszem, és már gurulunk is, de fél óra alatt elérünk olyan játszókat is a környéken, ahova eddig csak autóval tudtunk menni. Annyira várom vissza a szép időt, na meg a nyarat, hogy ezer helyen tekerhessünk. És milyen gyönyörű erdei utak vannak a környéken!




Ez csak egy bicaj, persze, mindegy is, hogy milyen. De hihetetlen, hogy mekkorát nőtt így az életminőségem, az általános boldogságérzetem, hogy újra bicajjal mehetek mindenhova, akár velem van Dani, akár nincs. Újra bringás lány lettem és már mindig az maradok.


11 megjegyzés:

  1. Szia! Itt egy zugolvasó :)
    Annyira jó olvasni, hogy másnak is akkora boldogság és szabadság a bicikli, mint nekem.
    Akkor váltottam autóra, amikor a harmadik gyerkőcöt már nem tudtam hová tenni a biciklin :) Jó, ez erős túlzás, de egy alföldi nagyvárosban nincs az a távolság, amit ne lehetne biciklivel elérni. Aztán teltek az évek, és mostanában lett újra terem arra, hogy a városi szaladgálás helyett, a saját örömömre tekerjek. Ilyenkor tavasszal az átható virágillatban, és harsogó zöldben hatalmas élvezet barangolni.
    Már csak arra kellene valami megoldást találni, hogy ugyanezt az örömet okozza a hegyekben való barangolás is, de ott maradok a túrabakancsnál, egyszerűen nem találom a motivációt (és az erőt) hogy feltekerjek egy egy dombra.
    Köszönöm Milonka, hogy megosztottad ezt a bejegyzést, mosolygossá tetted a napomat :)
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de szuper, örülök, hogy te is tekersz, és hogy megírtad! itt is vannak dombok kerékpár-útvonalakkal, mi már első alkalommal nekimentünk egynek, de a tüdőnket kiköptük. :D nálam tervben van edzeni ilyen útvonalakra is, meg hát ha felérsz, lehet lefelé gurulni, az meg annyira jóóóó.

      Törlés
  2. Legjobb téma, szuper poszt és szuper bicó!! Gratulálok az új családtaghoz, nagyon szép. Az én biciklim is ez a kategória, hasonlóan is néz ki. Imádom

    Én a legkíváncsibb arra vagyok, hogy milyen ez a biciklitartó az autón? Én is annyira szeretném vinni a bicót autón (de kettőt), viszont tavaly feladtam a dolgot, mert túl bonyolultnak és drágának tűnt. Nem tudtam hogy van olyan biciklitartó, amihez nem kell vonóhorog például...
    De most fellelkesítettél, hogy lehet hogy megoldható és nem kell annyira túlgondolni... én is úgy szeretném, ha új helyekről indulhatnánk, és nem kellene mindig ugyanazt az 5-10 első kilométert letekerni, akárhova is megyünk

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://www.thule.com/en-hu/bike-rack/trunk-bike-racks/thule-clipon-3-9103-_-910301 Ez az, a legegyszerűbb Thule kerékpárszállító. Sajnos nem minden autóval kompatibilis, ahonlapon meg tudod nézni, melyikkel használható. Érdemes használtan venni, sokan árulják töredék áron, mert megvették, hogy milyen jó cucc, aztán kiderült, hogy csak porosodik a garázsban, mi is így kaptuk valakitől.

      Törlés
  3. Júj de szép kis járgány! Nekem is fitness bike-om van, nagyon szeretem :) Üdv újra a bringások táborában! 😍

    VálaszTörlés
  4. ah, gyönyörű, gratulálok hozzá, csodás örömteli poszt :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon vagány! Maradandó élmény ez Daninak! Is!
    :-))

    VálaszTörlés
  6. De jó volt ezt olvasni! És az utolsó fotó a kocsival MH a bicóval 😍 sok boldog kilométert kívánok!

    VálaszTörlés