2015. június 3., szerda

Pincér!

Ma vizsgáztattunk 8-tól fél 3-ig egy darab 5 perces szünettel, kemény volt. Az utolsó órában már hangosan korgott a gyomrom nekem is, meg a kollégámnak is. Aztán hazarohantam, ettem, majd kitekertem a vonathoz, de nem kötöttem ki az állomáson úgy, ahogy szoktam, hanem felraktam a vonatra, és bevittem Budapestre. Most, hogy kipróbáltam gyakorlatban is, meg kell, hogy állapítsam, hogy rengeteg pénzt (vonaljegyek), energiát (én szörnyen sokat szoktam kutyagolni Budapesten) és időt spórolok meg így. Nekem természetes közegem a bringa, és emiatt nagyon bátran, határozottan és lendületesen közlekedem, nem ijedek meg a forgalomtól és az autóktól, de azért azt látom, hogy ez nem a Dunakanyar, ahol elengednek az autósok, szóval valószínűleg hordanom kellene a sisakom, de hát ugye meleg van, meg a frizurám, jajj. No de a lényeg, hogy annyival lazább volt így, szabadon tekeregni, én soha többé nem gyalogolok seholse.

Amúgy ma angolórát mentem tartani Budapestre egy nagyon kedves barátnőmnek, és mikor megérkeztem a Nyugatiba, 6:47-kor, hogy na, akkor megyek haza, akkor jöttem rá, hogy BASSZUS elfogyott otthon a kávé, és vennem kell, különben meghalok. És a Nespresso 7-kor zár az Operánál. 
6:47. Nyugati. Rájövök, hogy úristenúristenúristen, nem lesz holnap kávém. Felpattanok a bicajra.
6:55. Az Operánál. Belépek a Nespresso bolt ajtaján, a biztonsági őr bezárja utánam az ajtót. 
6:59. Egy nagy szatyor kávéval a kezemben kilépek az ajtón.
7:06. Felülök a hazafelé tartó vonatra, ami 25 perc alatt haza is ér velem. 
A lényeg a lényeg, hogy kerékpározni a világ legvagányabb, és egyben legszabadabb érzése, én úgy sajnálom azokat, akiknek nincsen részük ebben, az hogy lehet, hogy nem teker mondjuk mindenki?

Ja, és azt meséltem, hogy mióta vettem magamnak egy matróz-stílusú, fekete-fehér csíkos, igen csinos felsőt, azóta az összes fővárosi bárban ez lett a felszolgálók egyenruhája, különösen azokon a helyeken, ahová én járok? 

11 megjegyzés:

  1. Jajj Ilonka én úgy irigyellek, hogy ilyen ügyesen bringázol! Én valami oltári béna ember vagyok; a 2013-as szezont egy könyöktöréssel, az ideit pedig kéztőcsont-töréssel sikerült kezdeni. Mármint értsd ezt úgy, hogy első alkalommal, amikor felültem mindkét év tavaszán a bringára, akkorát estem, hogy eltört a kezem....
    Nem adom fel, és a törések óta tekertem: Leányfaluba, meg Rómaira, meg a barátnőmhöz, aki a Feneketlen tónál lakik, de konkrétan halálfélelmem van, hogyha ki kell menni a kocsik közé. És akkor a budapesti "vezessük a bringautat a buszsávban" verziót ne is mondjam....
    Hogy kell megtanulni biciklizni jól? :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én 12 éves korom óta életvitelszerűen (vagy mi) bringázom. Mindenütt, mindenhova. Szóval rutin. Azért ha lehet, akkor tényleg el kell kerülni a nagy forgalmat, nekem az a benyomásom, hogy mindenütt van párhuzamos utca, ahol van bringasáv, még az egyirányú utcákban is mindkét irányban.

      Törlés
  2. Csatlakozom M. Grayhez, nálam is az van, hogy csak a jól bejáratott bringaútvonalaimon merek közlekedni. Pl. a Bartókon kénytelen vagyok a Móricztól a hídig a kocsik között nyomulni, és konkrétan halálfélelemem van, nem véletlenül: folyton szükségtelenül közel jönnek, a jobb fejek rám is csavarják a kormányt, szóval én parázom. Na de majd júliustól, amikor már nem veszek BKV bérletet, gyakorlok.
    (egyébként mennyi a bringajegy, mondjuk, Vácig, a vonatra? vagy nincs is olyan?)
    A matrózcsíkos nálam örök szerelem. Ha a világ összes felszolgálója és utcaseprője ebben járna, sem csökkentené a rajongásomat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jesszus, a Bartók. Konkrétan helyből ugrottam fel legutóbb a járdára (biciklistől) amikor odaért mögém a busz. Láttam, hogy jön, gondolom kikerül, mert amúgy vasárnap volt, és ki tudott volna, de neeeeem, jó közel jött, hogy összecsináljam magam. Biztos vicces.
      Én minden nap kocsival járok, és sose szívatom se a bicósokat, se a motorosokat, inkább arrább húzódom, hadd menjen. De nem ez az átlagos. Na mindegy, a pasim azt mondja, hogy nem vagyok reménytelen eset (bár lehet, hogy csak vigasztal :D), majd nyáron gyakorlok én is :).

      Törlés
    2. http://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/jegyvaltas-jegyarak

      én most nagyon megörültem, nekem is csak 235 ft lesz pluszban felcígölni a biciklimet :) Vác meg még közelebb van.

      Törlés
    3. Ennyi, ùgy látszik, ez fix ár. Olcsóbb, mint egy bkv jegy.

      Törlés
  3. Most tanulok vezetni és mindig lever a víz ,ha bringást látok a közelemben, tök béna vagyok, és rettegek, hogy nekik megyek. A legtöbb biciklisen semmi védőfelszerelés nincs. Szerintem ez tök nagy felelőtlenség egy olyan közlekedéskultúrájú városban, mint Budapest.

    VálaszTörlés
  4. húúú, te tényleg ilyen lazán mersz tekerni Bpen? vidéken én is mindenhova bringával jártam, de az már tíz éve volt, és most tervezem felhozni, de hótziher, hogy nem fogom merni rendes közlekedési eszközként használni... annyiszor akartam korábban, és másnapra mindig eltaknyolt valami ismerős, de nagyon, és akkor mégjobban beijedtem.

    én is rengeteg sztorit tudok, ahol direkt ráhúzzák a kormányt, meg rákanyarodnak... (ex bringával jár.)

    ez olyan, hogy ha fél az ember, akkor nem szabad egyből nekimenni a forgalomnak, ugye? hanem kicsiben, bicikliutakon, max csendes környéken meg kis utcácskákon?

    VálaszTörlés
  5. Milonka, én most akarok venni magamnak biciklit, mert a munkahelyivel minden délben tekerek. Nem tudom milyet vegyek (azt tudom, hogy legyen olcsó :/ ).

    A láncnak milyennek kell lennie szerinted? PErsze, ne 1500 forintos, de van valami, amit tudni kell erről egy bicajanalfabétának?

    A csíkos pedig nem is pincéres, hanem gondolás. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont a múltkor nézegettem az olx-en, szerintem lehet nagyon jókat venni használtan, jó áron. Ezt a lánc kérdést nem is értem.:) majd írok emailt bringatémában.

      Törlés
  6. Budapesten sosem bicikliznék. Rettegek a kocsiktól, pláne hogy ütöttek már el. Na ezért nem biciklizek :D De pl. kitekerni Szentendrére, ilyesmik, azt mindig élvezem.

    VálaszTörlés