2016. február 20., szombat

Amit a kockás ingről gondolok

Annyi minden érdekes eset történik a suliban, amiket nem tudok/merek itt elmesélni, ugyanazért, amiért más sem mer nyíltan mesélni a blogjában a munkahelyéről. Nálunk is nagyon nehéz, túl vagyunk terhelve, sok értelmetlen szabály van, alig bírjuk fizikailag, emberileg. Mi egyházi iskola vagyunk, nem a KLIK alá tartozunk, nem tőlük kapjuk a fizetésünket, és emiatt meg is érkezik mindig időben, plusz nálunk van laptop mindenkinek, fűtés, wc papír, fénymásolás, kréta, és ilyen módon szerintem nálunk könnyebb, mint egy klikes suliban. Viszont a hülye szabályok (portfólió, kötelező bent tartózkodás, rengeteg ingyen helyettesítés, belső ellenőrző csoport stb) ránk is ugyanúgy vonatkoznak, plusz van egy csomó egyedi, más típusú nehézség, főleg emberi, amiről nem mesélhetek itt, csak a lényeg: szeptember óta 8 kolléga hagyta itt az iskolát, és minden okuk megvolt rá, ráadásul szinte biztos, hogy szépen lassan elmennek mások is. 

Én épp akkor kezdtem itt dolgozni, amikor a közoktatási rendszer faszságai újdonságai életbe léptek, így nekem ez a természetes, ami most van, hogy gyakornok lettem, hogy portfóliót kellet írnom. Én nyelviskolából jöttem, ami máshogyan, más miatt volt könnyebb/nehezebb. Én örülök neki, hogy legkésőbb 3 körül otthon vagyok minden délután, és több a fizum, mint a nyelvsuliban volt, ahol minden járulékot levettek a fizetésemből, a végén alig maradt valami, ráadásul este 8-ig volt tanítás, és nem volt fizetett szabadság, betegszabadság. Meg hát basszus, itt van nyári szünet, lávláv. A kollégáim mind azt mesélik, hogy azelőtt sokkal lazább volt az egész, nem volt ilyen stresszes, és az emberi konfliktusok is azóta éleződtek ki, hogy jóval többet kell dolgozni, és ingyen kell helyettesíteni. Mivel mindenki hullafáradt, sokkal több a betegállomány is, ami persze újabb helyettesítésekkel jár. Például ha van 7 órám 8 órára elosztva (hétfőn és kedden is így van nekem), és egyetlen órám lyukas, abban 100%, hogy be vagyok osztva, hogy tartsak meg egy matekórát. 29 órám van az egyik héten, ami gyilkos, a másik héten 23, de olyankor meg helyettesítek sokat. Ezért az osztályfőnöki tennivalókat az órán csinálom meg, még jó, hogy van órám az osztályommal bőven, de így is minden szünetben van valami ügy. 

Szóval én azért nem hőbörgök nagyon, mert egy jól terhelhető, hivatástudattal rendelkező, maximalista igásló vagyok, amit meg kell csinálnom, én megcsinálom. Megírtam a portfóliót, nem csak tessék-lássék, hanem kihoztam belőle a maximumot (100 oldal lett), a minősítő vizsgám is szuperjól sikerült, és szerintem az arra való készülés alatt értem el a flow állapotot a munkámban. De az tény, hogy én is, aki tele vagyok energiával meg szerelemmel a munkám iránt, fiatal vagyok, lelkes, nincs családom, gyerekem, akiért rohanni kell az oviba, szóval én is azt érzem, hogy iszonyúan túl vagyunk terhelve, nem csak mi, a gyerekek is, ezer tesi, hittan, nem tudom, egy csomó osztálynak minden nap 7-8-9 (!) órája van, és mivel a mi tanulóink nagy része nem helybéli, egy csomóan fél 5-kor kelnek és 4-5 körül érnek haza. És utána még lecke meg tanulás? Arról már nem is beszélve, hogy jó lenne sokkal többet készülni, tervezni, és ha van 2 lyukasórám, akkor ez már szuperül megy, de ha van egyben 7-8 órám, akkor a túlélésre játszom. És van még egy csomó dolog, ami lehetne sokkal jobb, de én (szerintem) nagyon ügyesen, de ésszel lavírozok a szabályok között, a szakmai részéből pedig igyekszem kihozni a legjobbat, csak arra koncentrálok, hogy a gyerekek megtanuljanak angolul, sikerüljön az érettségijük/szakmai vizsgájuk. Ha bemegyek egy órára, az rajtam múlik, meg a gyerekeken, ott nincsen mellébeszélés. 

Ami szerintem reális lenne: 
  • Maximum 21 óra hetente, osztályfőnökségért órakedvezmény (mondjuk 3)
  • A kötelező óraszám csökkentése (tesit csökkenteni viszont komolyabban venni, hittant, erkölcstant és társaikat felejtsük el, ésszerűen átnézni a többi tantárgy óraszámát)
  • Fizessék ki a helyettesítéseket
  • Portfólió, minősítő vizsga, belső ellenőrző csoport stb azonnali elfelejtése
  • Ne legyen ilyen, hogy kötelező bent tartózkodás, úgyis készülsz, javítasz, nem mindegy, hogy ezt bent vagy otthon csinálod?

Szóval igen, bennem is kockás ing dobog. 

2 megjegyzés:

  1. Hajrá kockás ing! Milonka, te amúgy a suli után mennyit foglalkozol még otthon a munkáddal? (gondolom kell dolgozatokat javítani, készülni órákra, ilyenek)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon változó, én igyekszem nem hozni haza munkát, hanem ha nincs lyukasórám, inkább bent maradok még tovább, és ott csinálom meg, de persze most is van nálam úgy 40 témazáró, amiket holnap fogok kijavítani.

      Törlés