2019. május 20., hétfő

koin

Én a bevételem egy részét, a magántanítványoktól érkezőt készpénzben kapom, ami azért jó, mert nem nagyon kell kivennem pénzt a számlámról. A múltkor viszont egy hétvégén keresztül nem fértem hozzá a számlámon lévő pénzhez (don't ask), és épp aznap este mentem egy koncertre, meg utána Vácra, de gondoltam, hogy nem baj, mert olyan 15 ezer forintnak lennie kell a pénztárcámban. Majd megnéztem, és kb üres volt - amin annyira meglepődtem, hogy az is eszembe jutott, hogy esetleg valaki kivehetett belőle pénzt. Aztán leültem, és leírtam, hogy a héten kitől mennyi pénzt kaptam, majd azt is, hogy mire költöttem (ebéd itt, kávé ott, csekk, bevásárlás, kifli stb), és kijött az egész pluszmínusz kb nullára. Tehát tényleg kivett valaki a pénztárcámból egy csomó pénzt: én.

Ezen annyira kiakadtam, hogy egyrészt ennyire nem érzem, hogy mennyit költöttem a héten, másrészt, visszanézve a listát, mennyi értelmetlen kiadásom van (850 forint egy teáért egy kávézóban, atyaég). Na. Én a magántanítványoktól érkező lóvét mindig amolyan ajándéknak élem meg, örülök neki, ha van, plusz zsebpénz, de nincs nagy baj akkor sem, ha épp kevesebb bevétel jön innen. De lehet, hogy nem így kéne hozzáállni. 

Na, és Phoebe mondta, hogy ő használ egy alkalmazást, amiben vezeti a bevételeit és a kiadásait, és akkor eszembe jutott, hogy én is használtam egy ilyet régen, méghozzá egy szuper, díjnyertes, magyar alkalmazást, a KOIN-t. Praktikusan fel lehet vezetni, hogy mikor, mire mennyit költöttél, vannak kategóriák, be lehet állítani feladatokat, nagyon egyértelmű és átlátható, és a lényeg, amiért én a legjobban szeretem, hogy csodálatosan szép a grafikája, van rajta kutya meg bicikli, és az ikonok is vércukik, nézzétek: 

Egyébként azóta, mikor költök, vagy kapok valahonnan pénz, alig várom, hogy beírhassam a koinba, nagyon szeretem, hogy jól átlátok így minden pénzügyet. Ráadásul, mivel tudom, hogy be kell írnom, kétszer meggondolom, hogy elköltsem-e azt a pénzt - Phoebe is ugyanezt mesélte egyébként. Nagyon jó kis cucc, sokkal jobb, mint az excel, amit régen használtam, és utáltam. Van ios-re, androidra is, töltögessétek, ha nincs még ilyenetek.

11 megjegyzés:

  1. én Toshlt használtam (pár hónapja abbahagytam, mert kb 5e ft különbség volt minden hónap végén a kiadásokban és rájöttem, hogy dögunalmas vagyok, mindig ugyanaz jön ki és ráunta), de lehet, kipróbálom ezt, tényleg kis cuki <3

    VálaszTörlés
  2. milyen feladatokat ad az app? már több mint egy éve használom, de még ez nem jött elő nekem, ahogy a kutyás grafika sem... vajon mit nem veszek észre rajta?
    szuper kis alkalmazás, szeretem nézegetni a grafikonokat rajta. :) csak én nem látom rajta a bevételeim-kiadásaim eloszlását, mindig csak a kiadásokat, és ez azért zavaró

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem ad feladatokat, te állíthatod be a jövőben kifizetendő dolgokat, azt hívja feladatnak. ez a nyitógrafikája, ha megnyitod az appot. de hát látszik, bal oldalt a kiadás, jobb oldalt a bevétel, felül az egyenleged, alul meg zöld ikonok a bevétel, a többi színes a kiadás... lehet, hogy neked csak kiadásaid vannak:)? nem tudom, frissítsd:)

      Törlés
    2. aha. nem léptem be vagy egy hétig, és azalatt teljesen átalakították! :D
      pillanatnyilag még nem tudom kezelni, mert nem áll kézre, de majd igyekszem, mert tök hasznos kis segítségnek tartom. :)

      Törlés
  3. Még csak csütörtök óta használom, de máris egy csomó embernek ajánlottam azóta (és határozottan jó hatással van a népszerűségi indexemre), iszonyú jó*, köszi a tippet :)

    (*kivéve, hogy szembe kell nézni a valósággal, hogy mennyit költök - dehát sajna pont ez a célja.)

    VálaszTörlés
  4. Én tavaly januárban kezdtem el írni a kiadások az, megdöbbentem mennyit költöttünk. Aztán ezt sikerült jócskán visszafaragni és most, kb másfél évvel később kezdek megint megcsúszni egy kicsit, szóval itt az ideje, hogy elővegyem.

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom Magyarorszagon elerheto-e a "Finnazguru" nevu app, de az is brutal jo. Osszekapcsolodik a szamladdal, amikor kapsz fizut elore "levonja" a fix havi kiadasaidat (pl. berlet, biztositoasok, stb) es igy egybol latod h valoban mennyi penzed marad a honapra. Ha valami kiadasod van azt meg egybol beteszi egy kategoriaba, pl felismeri a BKV-t --> kozlekedes kategoria. Amiota ezt az appet hasznalom sokkal jobban tudok sporolni, es nem kell magamnak bepötyögni a kiadasokat :)

    VálaszTörlés
  6. Ilonka azóta képzeld van egy sokkal menőbb alkalmazás erre, bár az nem magyar: money manager a neve, és egy piros háttérben malacka figura a logója. nézd, meg én ma kezdtem el használni, és írtó menő!!! puszi Ph.

    VálaszTörlés