2020. február 6., csütörtök

Koppenhága - kaja

Minden nap kaptuk ebédet az iskolában, és nem tudom, mikor ettem utoljára ilyen egyszerre finom, egészséges és változatos kaját minden nap. 

A menza úgy néz ki, hogy már 11-től lehet ebédelni, van egy köret- és salátabár, kb 15-20 fajta körettel: több fajta friss salival, ananásszal, különböző (kb 10 fajta) párolt zöldséggel, több fajta feltétű és típusú tésztával, kuszkusszal, újhagymás tejföllel.  Nagyon durva és színes a választék, még a negyedik napon is csorgott a nyálam, mikor megláttam. Van még ezen kívül mondjuk 2 fajta krumpli (ilyen tepsis-típusú), meg valamilyen husi, minden kirakva nagy fémtálakba. 

És a gyerekek fogják a tányérjukat, szednek rá bármit, amit szeretnének, fognak egy italt azokból, amik ki vannak rakva, kifele leadják a menzajegyüket, valahol leülnek és megeszik. 1200 gyerek jár az iskolába, de nem volt sorbanállás, különösebb tumultus, gondolom 11 és 3 közt szépen eloszlanak. És ilyeneket ettem: 




Életem végéig tudnék itt ebédelni. Az első nap például 3-kor mentünk, és már elfogyott a husi, de egyáltalán nem hiányzott, sőt.

Meséltem Barninak, meg elküldtem neki a képeket, és mondtam neki, hogy ha hazamegyek, kicsit meg akarom reformálni az étkezésünket, és most ő is tök lelkes. Egyébként volt egy pasim, aki amúgy tök nagy seggfej volt (pl. jó ideig követett meg stalkolt még a szakításunk után), de nagyon jól tudott főzni, tőle tudok pár alap trükköt. És azt is tőle tanultam, hogy ha zöldségeket párolsz, vagy sütsz mondjuk wokban, akkor fontos, hogy minden zöldséggel külön dolgozz, és ne egyszerre süsd őket, mert amúgy mindennek ugyanolyan íze lesz. Pl. kölön a gombát, hagymát, répát, cukkinit stb. És így színesebb meg ízesebb lesz minden, és lehet mindet addig sütni, ameddig kell, nem lesz semmi túlpárolva, maradhat minden roppanós. És itt is ezt láttuk, hogy minden zöldség külön volt tálalva, csak abból szedtél, amit kívántál. 

Egyébként a sulinkban nagyon gyenge a menza, úgyhogy otthon majd szeretnénk erről mesélni, hátha el lehet érni némi változást, szerintem a szülők és a gyerekek is nagyon támogatnák. 

8 megjegyzés:

  1. Szerinted a magyar gyerekek vevok lennenek a sok zoldsegre? Sajnos a (tagabb) csaladunk gyerekei (2-11 ev) soha nem szednenek maguktol zoldseget pedig valtozatosan fozunk mindannyian :(
    (En kertem a multkor a szep szines halas etel receptjet)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom ezt általánosságban kijelenteni, de a mi sulinkba nagyon sok tudatos szülő hozza a gyerekét, hiszen az is egy tudatosság, hogy hajlandó fizetni a jobb/más típusú oktatásért. Nálunk sok gyerek vega, vegán, iszonyúan környezetttudatos, és sokszor látom, milyen kajákat hoznak, és igen, szerintem ők örülnének, megennék a zöldségeket. De itt is van krumpli, tészta, kukorica, ananász stb, amit az is megeszik, aki a hagyományosabb dolgokat kedveli. Érted, annál, ami most van, a rántott dolgoknál, az egy fajta köretnél, a sűrű főzelékeknél ez minden szempontból ezerszer jobb. Vagy kellene egy próbaidőszak, és abból le lehetne vonni a következtetéseket.

      Sőt, mi amúgy azt beszéltük, hogy a mi sulinkban a szülők valószínűleg többet is hajlandóak lennének fizetni a jobb minőségű ebédért.

      Törlés
    2. Ez olyan nehéz ügy. Én nagy zöldségevő vagyok, szóval példa és zöldség van. Ehhez képest a 4 éves még a krumplit sem eszi meg, a másfél éves meg bármit.

      Törlés
  2. Van ilyen menza itthon is, persze alapítványi iskolában. De azért elgondolkodtató, hogy tényleg sok-e a 4-500 Ft-hoz képest az 1200, ha egyébként a szülő a munkahelye melletti menüs helyeken simán kifizet ugyanennyit a saját kajájáért. Ha ennyiből igényesen meg lehet etetni a gyerekeket, akkor miért nincs több ilyen hely? Persze, tudom, nem mindenki, meg nem bárhol az országban tudja ezt megfizetni. De az óvónőktől, gondozónőktől tudjuk, hogy a gyerekeink nagyon vacak kaját kapnak az aviban, bölcsiben, otthon muszáj a legminőségibbet adni nekik, ha nem akarjuk, hogy moslékon nőjenek fel.

    https://streetkitchen.hu/szakertunk/az-orszag-legszuperebb-iskolai-menzajan-jartunk/

    VálaszTörlés
  3. Mi éppen most rugózunk ezen (oké, tavaly decemberben indítottuk el a lavinát), önkormányzat vs szülők, hogy tegyünk már valamit, közösen, mert ez tarthatatlan. De tényleg az. Én egy ideje nem fizetem be a gyerekeim menzáját, minek, úgysem eszik meg, amit ott kapnak. Inkább főzök nekik. Elég melós dolog.

    Megmutattam a makiknak amit fotóztál. Megkerdeztem tőlük, hogy mit szólnak. Azt mondták, megennék. Még a fiam is, aki rémesen válogatós. Ugyan a krumplit nem, mert azt ő nem eszik, salátát sem, de a répát, borsót , rizst, paradicsomot, tésztát, húst igen.

    VálaszTörlés
  4. jajj de irigykedem.
    egy naiv kérdés:
    Mi a csuda áll annak az útjába, hogy itthon is ilyen legyen a menza?
    Pénz? Korrupció? Valami más?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A második. Budapesti, közepesen elit kerületben a bölcsiben szuper kaja volt, az oviban meg botrányos. Előbbiben sok zöldség, főzeléknek de nem a lisztes fajta. Az oviban nutellás kenyér, mákos tészta előtte átlátszó húsleves. Csupán annyi a kulonbseg, hogy a bölcsőde szociális intézmény, az óvoda meg oktatási. Én mindent megpróbáltam, de mindent kimagyaráznak. És gond a szülők érdektelensége is ha senki nem fizetné be az ebédpénzt, akkor nem lenne ez. Egyébként mi a költségek 25%-át fizetjük, naponta 1250Ft-ból főznek fejenként. Egyszer elkezdtem számolni és kb 300-400 ft között van az étel költsége. Konyhasnenit, szállítást nem adtam hozzá.

      Törlés
    2. Szerintem kulturális különbségek is. Otthon például nemigen szokás "sima" zöldséget enni köretnek. Mi kulturálisan inkább leves, főzelék vagy savanyúság formájában vagyunk a zöldségekhez szokva és ilyet hogy egy adag zöldborsót, brokkolit, zöldbabot csak megfőzve vagy párolva rakjunk a kaja mellé, a magyarok nemigen csinálnak (hagyományosan egyáltalán nem). És a mi hagyományos ételeink mellé nem is nagyon illik... (tejfölös, rántott, paprikás, rántásos, édes stb kaják). Én svédországban élek és itt kisebb cécó az evés, a főzés. Itt tipikusan az van hogy nem azért élünk hogy együnk hanem azért eszünk hogy éljünk és ebben az is bennevan hogy sokkal tudatosabb a legtöbb svéd a táplálkozással kapcsolatban és nem csak azt eszi ami finom. Hétköznap simán 10-15 perces kajákat össze-/bedobnak és kész. Egyharmad hús, egyharmad szénhidrát, egyharmad friss zöldség a tányéron. A svédek általában napi kétszer esznek melegételt, vagy legalábbis főételt, tehát nem az hogy reggelire, vacsorára kolbászos fehérkenyér hanem ebédre mondjuk saláta vagy leves és otthon este főznek.
      Na szóval a lényeg hogy lehetne persze ilyen kajákat, mint a dán, a gyerekek elé pakolni de Dániában ez nem fura, szokatlan, új, hanem A Kaja. És ha otthon anya apa nagyszülők mind ilyet, így esznek akkor nem fog a gyerek a vasárnapi rántott hús sültkrumpli után sírni. Ja és itt nyilván az egészséges uzsonna, tízórai is alap. A gyerekek annyit szaladgálnak a suliban, napköziben hogy örömmel falják be a körtét, almát vagy egyéb egészséges ételt amit kapnak és nem kalácsot, buktát vagy "nutellas" kenyeret kapnak ésnnincs is a nyavalygás ezek után mert ha valóban éhes vagy akkor megeszed amit kapsz és nem finnyáskodsz

      Törlés