2021. október 26., kedd

foghkefe

Ma nem aludt itthon a Kismaki, tegnap dél körül leraktam őt a nagyszülőknél, már egy hete nem látták, csak ma délután megyek érte. Nagyon szeret náluk lenni, mondjuk meg is értem, mert rengeteg figyelmet kap és nagyon jól főznek. Én is ott ebédeltem náluk, aztán meg leparkoltam a kocsit a Frankelen és besétáltam a városba kicsit mászkálni. Nagyon cukik egyébként, mert sokszor van ilyen, hogy ott eszem-kávézom náluk, és aztán programom van, és múltkor mondtam, hogy majd viszek oda fogkefét, mert jólesne ilyenkor egy fogmosás, és ma ott várt egy gyönyörű, új, sárga fogkefe. Dani is kapott, mert ő is mossa már a rengeteg (tényleg!) fogát reggel-este, mint a nagyok. Nem tudom, hogy nézhető-e a videó?


Este még elmentem jógázni, aztán egyedül aludtam itthon, mert Barni vidéken. Végre befejeztem a Maid-et, nekem nagyon tetszett, és hiánypótlónak találom a téma miatt, bár itt a többi bloggerrel való eszmecsere után kicsit olyan érzésem van, mintha tök más sorit néztem volna, mint ők. Nekem egyébként sokkal megdöbbentőbb és gyomorszorítóbb volt, mint bármilyen horror (amit amúgy nem nézek), az első résznél volt olyan, hogy nem bírtam idegekkel, és ki kellett kapcsolnom (amikor az autópályán kidobja az ablakon a kislány a babáját, és a csaj kiszáll, hogy megkeresse). Én nagyon-nagyon átéreztem ennek a lánynak a sorsát, nagyon haragudtam a környezetére, sírtam is párszor, úgy látszik, ez az egyedülálló, segítség nélküli, kiszolgáltatott anyuka kisgyerekkel-téma az én thrillerem 💜

Ma délelőttre pedig hatalmas takarítást tervezek. Már írtam helloagi bloggernél, hogy szeretnénk mi is robotporszívót venni, de nálunk annyira összetett a terep, hogy vacillálok, hogy valami ilyet vegyünk-e inkább, amit egyszerűbb napi szinten előkapni, és fel is mos. Aztán elmegyek edzeni, talán fél óra szauna is belefér, 3 körül pedig visszaszerzem A Ház Urát. 

21 megjegyzés:

  1. Nézhető és cuki :) A sorozattal én is detto így voltam, nagyon hamar ki is végeztem, tetszett nagyon.

    VálaszTörlés
  2. Nekünk pont ilyen Philips porszívónk van, és hát imádom! Azóta szeretek porszívózni...igaz robot porszívót nem próbáltam még.

    VálaszTörlés
  3. Csakis robotporszívó! Nálunk is van mindenféle terep, jól boldogul, és fel is mos. Nekem mindkettővel van tapasztalatom, a nyeles nyomába sem ér.

    Mici

    VálaszTörlés
  4. Nekünk mindkettő van: én az akkusat tudom jobban kihasználni, a robotot alig-alig indítom be. A robotos előtt mindent fel kell pakolni, el kell rámolni, ami nekem macerás. De pl. nagyon jó, amikor elutazunk és bekapcsolom induláskor. Az akkus (nekünk Dyson van) könnyű, gyorsan előkapható. Nekem nagyon beválik.

    VálaszTörlés
  5. "ohhehe!" :D nagyon édes és ügyes!
    (nálunk épp tiltólistán van a fogkefe, mert valamelyik este egy épp frissen kijött fognál felsértettem az ínyét vele, és elkezdett vérezni... mindkettőnknek traumatikus volt, Dani azóta fürdeni se akar :()

    VálaszTörlés
  6. A robotporszívóval kapcsolatban: én sokkal macerásabbnak találom, mint a nyeleset vagy milyet, mert elő kell neki készíteni a terepet. Ha sok dolog van a földön, meg a fal mellett, akkor azokat el kell húzni, ki kell vinni, nem minden alá fér be, a fal meg a bútor között is elég helynek kell lennie... nekem sokkal egyszerűbb menet közben elhúzni a tárgyakat. Olyan helyiségekben jó, ahol kevés dolog van.

    VálaszTörlés
  7. gyönyörű Dani, az a tökéletesen egyenes háta...

    VálaszTörlés
  8. Team nyeles porszívó. Szerintem a robot inkább szellős terekbe jó, előtte pakolászni kell, úgyhogy inkább nem vettünk. A Maid nekem az év sorozata volt, szerintem is szívszorító, pedig még gyerekem sincs :D

    VálaszTörlés
  9. Nekünk robot van, és imádom. Egyszerű, gyors, alapos. Simát 2 és fél éve nem vettünk a kezünkbe, csak orrszíváshoz.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon aranyos Dani, és elképesztő gyorsasággal fejlődik. Jókat fogtok játszani vele, szórakoztató társaság lehet :)

    VálaszTörlés
  11. Jelentem, már nézem a Maidet és jövök majd eszmét cserélni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, hát szerintem egész jól bemutatta a bántalmazás lélektanát, meg, hogy mit él át ilyenkor egy nő, mennyire nehéz ebből kijönnie, mennyire kevesen segítenek neki és értik meg, és hogy hányszor kell pofára esnie mielőtt tényleg visszaszerzi a kontrollt az élete felett. Tetszett, hogy nem a legegyértelműbb, fizikai bántalmazás folyt és, hogy a visszaemlékezéseken keresztül lehetett látni, hogy milyen fokozatosan építette le a lány önbizalmát, függetlenségét és ott voltak amúgy a figyelmeztető jelek is, amikből le lehet(ett volna) szűrni, hogy ez a srác sosem fogja egyenlő partnerként kezelni ezt a lányt.
      Kár, hogy kevés infó-átadás volt, de a legfontosabbak talán elhangzottak (hogy átlag 7x megy vissza egy áldozat a bántalmazójához, hogy az érzelmi erőszak is erőszak, és, hogy az erőszak csak fokozódni fog idővel, illetve, hogy a pénzügyi függésben tartás mennyire jellemző). De szerintem okosan bele lehetett volna csempészni több felvilágosítást, amit nem bemutatni kellene, hanem kimondani: pl hogy a bántalmazók nem változnak, illetve nem is éri meg nekik változni (ott az apa karaktere, akinek a viselkedéséből ezt kikövetkeztethetjük, de vajon elég egyértelmű, hiszen nem látjuk verni senkit a jelenben?). Vagy hogy a gyerekeknek fontosabb az, hogy biztonságban éljenek, mint hogy van-e apjuk. Meg, hogy az áldozatnak folyamatosan választania kell az alapvető jogai között: ma éhen halok vagy életben maradok? a tulajdonomról mondok le inkább vagy a biztonságomról? szabadon döntök vagy lemondok erről, hogy ne legyek hajléktalan? van jogom egy tisztességes eljáráshoz, és az tisztességes, ahol nem értem, mit mond a bíró? azzal veszélyeztetem a gyerekemet ha egy agresszív, alkoholista bántalmazóval él együtt vagy azzal, hogy egyik napról a másikra élünk egy penészes lakásban? lemondok arról, hogy a munkámért pénz jár, csak azért, hogy egyáltalán legyen munkám, amivel majd talán pénzt is keresek egyszer? az egészséghez van több jogom vagy a tanuláshoz, esetleg a lakhatáshoz? És ezekben egyszerűen nem lehet jó döntést hozni, miközben mi kívülállók és a sorozatban szereplők nagy része is folyamatosan ítélkezünk, hibáztatunk és értetlenkedünk. Kivel szemben? Az áldozattal szemben, nem pedig a bántalmazóval szemben, akinek senki nem mondja azt egyszer sem, hogy így ne beszélj senkivel / ne bánts mást / ne korlátozd a mozgását / ne zárd be / ne alázd meg / ne lökdösd / ne törj-zúzz / ne vedd el a kocsiját / ne félemlítsd meg. Még talán azt se mondják neki a környezetében, hogy ne igyon (hiszen azért iszik, mert szegény nem tud nem inni! Meg nem tud nem bántalmazni se néhanapján, nézzük el neki) - egyébként az alkohol és a bántalmazás között viszonylag kevés az összefüggés, de persze felerősítheti. Csak a srácnak nem az a baja, hogy függő, hanem, hogy bántalmazó. Szóval ez az egész tök jól bemutatja, hogy mitől társadalmi probléma ez, amiben minden egyes emberek van felelőssége és szerepe.

      Törlés
    2. Az a legborzasztóbb, hogy amúgy az itt-ott kommentelők meg véleményt írók többsége is az áldozatnak a viselkedését elemzi, meg hogy miért nem ezt csinálta, miért nem lépett hamarabb, miért nem állt ki jobban magáért, miért nem érzett együtt szegény szerencsétlen bántalmazóval, akinek milyen nehéz. De azt tök kevesen kérdezik meg, hogy 1: egyáltalán miért bántja a pali? 2: miért lehet mentség a bántalmazásra bármi (nehéz gyerekkor, függőségek, szép megbánó szavak stb). Hiszen neki így is elég baja van, ahhoz képest mennyire küzd, hát nem tehet semmiről, megbánta, higgyük már el, hogy majd most már tényleg változni fog, jár neki az esély, joga van a gyerekhez stb.
      Nekem is nyomasztó és szívszorító volt nézni, többször megkönnyeztem, de azért is, mert végtelenül átérzem ezt azok alapján, amiket egyébként rendszeresen látok/olvasok/hallok az önkéntes munkám során. Ez egy keserves és igazságtalan, magányos kínlódás éveken vagy egy egész életen át. Ezek alapján én tényleg nem tudtam úgy nézni ezt a sorozatot, hogy a lány választásain és reakcióin töprengtem volna, amikor ő tényleg csak szimplán próbál kimászni ebből a rettentő mély gödörből, amit vizualizálva is megkapunk, de tudom, hogy sokaknak ez nem ennyire tiszta. Nekem csak tényleg az a döbbenet így olvasva kommenteket máshol, hogy van, akinek még 10 óra után sem egyértelmű, hogy itt bántalmazás, nem pedig nézeteltérés meg konfliktusos/vad szerelem zajlott, amiből csakis egyetlen kiút van, a menekülés.

      Törlés
    3. köszi, hogy elmondhattam :))

      Törlés
    4. Mi köszönjük, hogy elmondtad! Én kötelezővé tenném ennek a sorozatnak a megnézését nőknek és férfiaknak egyaránt, és aztán a kommented elolvasását is, hogy segítsen megérteni, mert szerintem pont úgy, ahogy itt sem értjük, hogy mi történik igazán, miben van ez a lány, mit szerencsétlenkedik, milyen hülye döntéseket hoz, a való életben sem fogjuk érteni, ha egy ismerősünk hasonló helyzetbe kerül. :(

      Törlés
  12. Még egy szavazat a nyeles vezeték nélküli porszívóra. Xiaomi robotunk van, nagy nappali-konyha-fürdő akadálymentes térben, de mindent fel kell pakolni előtte, ha alapos takarítást akarunk, majd utána lepakolni. Plusz a robotból minden alkalommal a HEPA szűrőből is kiszedni a szennyeződést, felgyűrt hajszálat, szörszálat, nem csak a tartályból. Háromszor meggondolom az indítását, míg a Rowenta álló aksist előkapom, és fél pillanat alatt felszedem amit szeretnék, egyszerű tartály ürítéssel kipucolom. Állandó bútora már a nappalinak.
    Ja és a Maid nagyon jó film, de többet szorongtam rajta mint egy skandináv krimin. Minden nő egy hős aki ilyenen átmegy, és van ereje felállni.

    VálaszTörlés
  13. Irtó édes a Dani. És milyen nagy már! ❤️️️
    Én is nagyon örülök, hogy írsz, szomorú lenne, ha megszűnnének az írásaid.

    VálaszTörlés