2022. március 11., péntek

csontember

Apu elvitte Danit sétálni, ami tökéletes lehetőség lenne, hogy már dobáljam is bele az edzős cuccaimat a hátizsákomba, és söpörjek mozogni, ahogy megint (sokezredszer) megfogadtam, de épp az imént toltam be a sütőbe egy kardamomos banánkenyeret, úgyhogy meg kell várnom, míg elkészül. Bah. 

Amúgy is el akartam mesélni, hogy (bocs a TMI-ért) új típusú bőrkeményedések lettek a talpamon a kislábujjam alatti párnácskákon, és a pedikűrösöm szerint rosszul terhelem a lábam, és javasolta, hogy menjek el egy ortopédus szakorvoshoz. Van is egy elég jó cipészet Vácon, kb 3 percre tőlünk (bicajmértékkel nyilván, ki jár gyalog), náluk van ortopédia szakrendelés is. Tegnapra volt időpontom, megvizsgált a doki, kiderült, hogy mindkét talpam párnácskáin ugyanott van tyúkszem. Nekem még sosem volt, és fura, hogy most tökéletesen egyszerre, a két lábamon ugyanott lett, ez mitől van? Na és írt nekem talpbetétet, két fajta géppel is mintát vettek a lábamról, két hét, míg elkészül, ki kell majd venni a cipőmből a betétet, és a helyére rakni. Azt mondták, hogy tartásbeli problémákon is segít, mert  valahogy jobban kihúzza magát tőle az ember, eltűnik tőle a derékfájás, és jobban fogom magam érezni tőle. Én annyira belelkesedtem, és elkezdtem nagyon-nagyon várni, hogy az új talpbetétem nagyot javítson az életminőségemen, még a recis hülgyet is megkérdeztem, hogy nem lehet-e valahogyan meggyorsítani a folyamatot, kicsit furán nézett rám. Ja, hát így 40 fölött az ilyesminek örül az ember a legjobban. 

Én babaként laza csípővel születtem, és hogy ne legyen csípőficamom, kengyelt kellett hordanom, aminek eredménye egy szép S betű a gerincemben, aminek a súlyvonala amúgy majdnem egyenes, de én pl sosem tudnék állómunkát végezni, és oda kell figyelnem, hogy karban legyen tartva a hátam, mozgással, súlyzós edzéssel, jógával, masszázzsal, csontkováccsal. Megnézte ezt is a doki, a csípőmet is, és azt mondta, egészen rendben van, de mozogjak rendszeresen, mert 40 felett az a legnagyobb titka a jó közérzetnek, az izmok és a csontok azt szeretik, ha használják őket, ha nem, akkor leépülnek. Milyen egyszerű, nem? 

Na, asszem megsült a süti, indulok is tovább javítani az életminőségemet. 


Jenny M

14 megjegyzés:

  1. jaj én úgy szeretem amikor írsz :-)

    VálaszTörlés
  2. Tök érdekes, ahol az én talpbetéteimet szoktam készíttetni ott egyből elkészül. Vajon miben lehet ennyire más?
    Egyébként szerintem nagyon hatásos. Nekem volt egy időszak amikor már nem is tudtam járni és ülni is csak folyamatos hideg borogatással és akkor kezdtem el ilyen személyre (azaz lábra) szabott talpbetétet csináltatni. Nem hamar de olyan fél-egy év alatt megszűnt a fájdalom.
    Kár, hogy normál cipőben nem hordható, csak 1 számmal nagyobb bakancsban, sportcipőben illetve hát otthon papucsban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom ott, ahol te csináltatod, van ilyen gép, ami elkészíti, itt meg nincsen. Vagy nem tudom. De neked is doki írja fel receptre?

      Törlés
    2. Nem, képzeld el ott csak egy gép van meg hát úgy megnézik hogy mit kell korrigálni. Nekem harántsüllyedésem van. De nekem az o" és átadott egy prospektust. LBT azt hiszem a bolthálózat címe. Úgy kerültem oda én is évekkel ezelőtt.
      És azóta olyan másfél évente csináltatok új betétet annyi idő alatt ellaposodik.

      Törlés
    3. hm, nem tudom, gondolom, több típus/márka van. ez egy gyógycipőket készítő hely amúgy, de rendel itt orvos is. szerintem egyébként ezt is meg tudod rendelni recept nélkül is, ha tudod, hogy milyen kell, csak TB-re sokkal olcsóbb (7e egy pár, úgy kb 30 lenne).

      Törlés
    4. Látom hogy valahogy kiesett a kommentemből egy rész. Szóval az volt a lényeg, hogy nekem az ortopéd annyit mondott hogy "csináltasson talpbetétet". Mindenféle recept nélkül.

      Törlés
  3. mi rendszeresen csináltatunk a gyerekeknek (9-11) is (mindkettőnek befelé dől a bokája), hordják rendesen. Nekünk mindkét féle volt már, az azonnal csinálós is, meg a heteket várós is - mindkettőt doki írta fel.

    nem egyformák (külföldön élünk, az itteniek szerint az azonnal csinálós is jó, jó, de 20 évvel ezelőtti technológia... mondtam nekik, hogy attól még jó volt, hogy nem az űrhajósoknak szánták.)

    VálaszTörlés
  4. lehet, hogy mostanában máshogy terheled magad, tudod, pl egy kis súlyzót magadra kötsz néha hordozóban? :D <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát igen, én is gondoltam erre:) mondtam is amúgy a dokinak, hogy szültem mostanában, amire azt felelte, hogy hát igen, a nők szoktak időnként :D. gondolom, ezzel azt akarta mondani, hogy ez feature, nem bug, és hát tényleg.

      Törlés
  5. Milonka a tyúkszem leggyakrabban a rosszul megválasztott cipő miatt alakul ki, ha a túl szűk lábbeli nyomja a lábad egy pontját, pld. meggyűrődik egy ponton a talpbélésed, szóval ez is okozhatja.
    Megfelelő cipőre való váltás meg is oldhatja a problémádat, ha megszűnik a kiváltó ok, a tyúkszemed akár magától is elmúlhat.
    A talpon előforduló tyúkszem, különösen a magas rüsztű embereknél fordul elő, ahol a talp egy pontján nagyobb a terhelés.
    Sok sikert kívánok a tyúkszem elmulasztásához!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm szépen:). az utóbbi időben legtöbbször reebok cipőket hordok, és érzem, hogy nem a legkényelmesebb (a régebben preferált adidas cipőimhez képest, azokban van harántemelő párna), lehet, hogy itt van a kutya elásva. magas rüsztöm nincsen.

      Törlés
  6. Elegáns késéssel szédülök ide, de akkor megerősíteném, hogy a derék- és (esetemben) csípőtáji fájdalmakat tényleg elmulasztja a talpbetét, én nagy rajongója vagyok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. emlékszem, hogy írtál róla, eszembe is jutott, mikor elkezdtem utánajárni. már elkezdtem hordani, és biztos vagyok benne, hogy nekem is jót fog tenni! köszi!

      Törlés