2013. december 20., péntek

Karácsonyfa dilemma

Ma az utolsó csepp energiatartalékomat is elhasználtam, de kárpótolt, amikor az osztályaim, nagy, laza, szemtelen, gyönyörű kamaszok, halálosan cukin együtt énekelték, a táblára írt szöveget követve, az angol dalt Rudolfról, a piros orrú rénszarvasról. Annyira kellett somolyognom az orrom alatt, ugyanis képzeljétek, énekórán nem hajlandóak énekelni, nekem meg (kicsi győzködés után) igen, majdnem el is érzékenyültem. 

Délután elmentem boltba, mert teljesen üres a hűtőm, és ahogy álltam a DM közepén, feltűnt, hogy milyen fura álomszerű körülöttem minden, és kicsit elgondolkodtam, hogy akkor most összeessek-e vagy se. Aztán végül minden rendben volt, bevásároltam ma estére, hazatekertem, főztem vacsit, tálcára tettem egy frissen vásárolt somlóit a Pingvin cukrászdából, felkúsztam a kanapéra, és most úgy vagyok vele, hogy csak megmozdulnom, na meg beszélnem ne kelljen.

A munka, a betegség, torokfájás (ami még mindig jaaaaj), meg a mindenféle készülni- és találkoznivalók miatt tulajdonképp mindent, amit el kellene intéznem karácsonyig, az utolsó pillanatokra hagytam: takarítás, némi mosás (közben ez kész), vasalás, karácsonyi menü kitalálása (anyuval közösen), bevásárlás, Budapestre menés és vásárlás, kávébeszerzés, karácsonyfavadászat, további találkák lebonyolítása, és még sorolhatnám. És még úgy voltam vele, hogy még az ünnepek előtt beszerzem a kereteket a képeimhez, meg lehet hogy a komódot is megveszem, veszek ajándékot a szülinapomra anyu megbízásából - de az előbb rájöttem, hogy mindezt minek? Minek költök, stresszelek, rohanok? És a lakászépítős projektekre nem érek rá januárban? Hát dehogynem.

Lehet, hogy most csak a fájó torkom és a hullafáradtság beszél belőlem, de én ezt az egészet mégsem akarom erőltetni. Persze, kitakarítok, veszek némi kaját, főzőcskézek, de ennyi. Kinek akarok csudakarácsonyt? Nem akarok már Budapestre menni, nyomulni a tömegben, pénzt költeni, és olyan dolgok után kajtatni, amiktől kicsit sem leszek boldogabb. Nem hiányzik semmi, kávét, meg ajándékot majd veszek magamnak 27. után, a leárazásokkor, amikor már úgyis elegem lesz a pihenésből

És arra sem bírom rászánni magam, hogy vegyek karácsonyfát: 2 hét múlva úgyis kidobom... Szegény. Végülis vannak szép kis feldíszített faágaim, fahéj- meg vaníliaillatú gyertyáim, vagy kitalálok valami más, természetbarát megoldást (bár műfát nem szeretnék), és anyuéknál, meg a tesóméknál is lesz fa, most nem érzem hogy hiányozna. Aztán nem biztos, hogy nem fogom még meggondolni magam. 

Nektek, akik szintén egyedül éltek, lesz karácsonyfátok?

28 megjegyzés:

  1. Sosincs karácsonyfám- mert számomra annak csak szentestén van némi szerepe, azt meg eddig mindig a szüleimnél töltöttem. És egyébként is, szegény karácsonyfák, tudom unalmas duma, de barbár szokás ezért az egész mizériáért kivágni sok életet. a dézsás fák sem megoldás: ugyanúgy elpusztulnak, mert egy fának mindig minimum akkora a gyökere, amekkora a lombja, és a gyökérvégekben van a növekedő élő szövet, a parenchima (bocs de ezt most muszáj volt ideokoskodnom) azt meg levágják mindig, amikor a dézsába tuszkolják őket. többek között ezért van hogy sosem maradnak meg karácsony után, akkor sem ha azonnal kiültetik őket. Szóval le a karácsonyfaállítással! Fenyőgallyak ugyanúgy megteszik és illatuk is van, és azért az egy fokkal humánusabb. radikális karácsonyfaellenes vagyok, mint láthatod.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tudom... Borzasztó belegondolni, még akkor is, ha azt mondják, ezeket a fákat épp e célból ültetik, és hát húst is eszünk, és az is szörnyű, mégsem leszünk vegetáriánusok hogy megmentsük a röfiket, ugye. Ez egy hagyomány, lehet elítélni, de attól még van, és szeretjük, fura lenne nélküle. És nekünk van egy fenyő a kertünkben amúgy, már 10 éve, ami dézsás fa volt nálam, elültettük, és túlélte, azóta él és virul. :)

      De azt hiszem, elhalasztom ezt a saját karácsonyfázást arra az időre, ha majd saját gyerekeim lesznek. Addig is megmentek néhány fácskát.

      Törlés
    2. A gyökeres fenyôk nálunk is mind elpusztultak, de a dédinél az egyik már legalább 15 éves, óriási fa, minden fényt eltakar. Pont a nappali egyetlen ablaka elôtt van, ami egy teraszajtó.

      Törlés
  2. nekem sem lesz, holnap munka után hazamegyek a szüleimhez, és mivel egy hétig ott maradok, nem lenne értelme..szegény fa itt szomorodna magában.. ágakat már vettem, fel is díszítettem, szóval kicsi karácsonyi hangulat azért van. és van fahéjas gyertyám ;)

    VálaszTörlés
  3. Én Budapesten mindig az Oázis kertészetből béreltem dézsás fenyőt, amit aztán vissza lehetett vinni (még valami pénzt is visszaadtak), és ők aztán tovább nevelgették. Csak cepelni kell valakit találni, mert a dézsás verzió azért kicsit nehezebb, mint a vágott. Viszont szerintem olyan jó, hogy él, meg locsolgatni kell meg minden.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a szüleim azt is tutira el akarnák ültetni, hogy majd ők nevelgetik! :)

      Törlés
  4. Nekem szobafenyőm van, szóval tök jó. :) Azért csak óvatosan díszítgetem, hogy ne húzza le nagyon, de ráteszek egy pici lámpafüzért, és olyan jó hangulata van, amikor esténként meggyújtom, és leülök a szobába, nagyon szeretem..
    Amúgy torokfájás kapcsán: a sós vizes öblögetés pár órára jobbá teszi, ellenben nekem valaki mondta egyszer az egy(-két) gerezd fokhagyma szétrágását, és bár én olyan nyamvadék vagyok, hogy nekem még a dió is csípi a nyelvem, de egyszer annyira fájt, hogy mégis kipróbáltam, és esküzöm neked, másnapra már nem fájt.. (mondjuk majdnem belehaltam a fokhagyma szétrágásba :D ). Szóval ha gondolod, egy próbát megér.. :)
    Kávé: milyet kell venned, Nespresso?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet hogy én is felhúzok ide egy fényfüzért valahova, mondjuk a fenyőágakra, és az talán elég hangulat lesz. :)

      A fokhagymával az a gond, hogy egy nyelvtanár egyszerűen nem teheti meg, hogy jól befokhagymázik. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, rajtam néha még másnap is érződik... Szóval max vasárnap reggel tolhatok egy adag jó fokhagymás pirítóst, pedig imádom. És még holnap is lesz sulis karácsonyi ünnepség, utána meg ebéd, de majd utána kipróbálom, hátha segít, köszi.

      Igen, Nespresso. Tudom, lehetne rendelni is, nem tudom miért nem szoktam, mondjuk jó sokat kell, hogy ingyen elhozzák ide. De én időnként beugrom az Andrássy úti boltjukba, veszek kb 12-13 csomag kávét, nekem az 2-3 hónapig kitart, és olyankor kipróbálom ha van újdonság, szóval így szoktam.

      Törlés
    2. Most január 31-ig 5 csomag fölötti rendelésnél ingyen kiszállítják, szóval szerintem rendelj. :)

      Törlés
    3. Óóóóó, ezt aztán a meglepi, köszi! :)

      Törlés
    4. csatlakozom a foghagyma után szaglók csapatába! Én is nyelvtanár, én is kihagyok egy csomó kaját mert másnap is büdi vagyok tőle. És nem értem, mások másnap miért nem azok már. Szóval most megörültem, hogy nem vagyok egyedül :D

      Törlés
    5. :) Most épp szerintem a világon senki nem fokhagymaszagúbb nálam!

      Törlés
  5. Nekem ez lesz az első karácsonyom fa nélkül. De igazából meg sem fordult a fejemben, hogy vegyek, vagy ne, egyértelmű, hogy nem.
    Amúgy én imádom a karácsonyt, meg a fát, fenyőillatot, díszeket, mécseseket, de ez idén mind kimarad... Magamnak nem öltöztetem díszbe a lakást. Minek?
    Szerencsére nem is kell itthon lennem: 24-én és 25-én nővéreméknél leszek, 26-án pedig megyek dolgozni, ez lehet morbidul hangzik, de én mondtam, hogy szívesen bejövök és ezért nyitunk ki.

    A cserepes fenyőkről tapasztalat: ami nekünk tavaly volt cserepes fenyőnk a kávézóban, idén is ő van és ugyanolyan szép (ugyanaz a fa!).
    Remélem jövőre ilyenkor már boldogan karácsonyozhatok és abban pedig egyre biztosabb vagyok, hogy cserepes fenyőm lesz majd...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tulajdonképpen nekem ez az igazi dilemma, mert ha lenne pasim, és boldogan turbékolnánk, akkor evidens hogy lenne fánk, de így, hogy egyedül vagyok....? Így ne legyen? Csak a párban élőknek jár otthonra a cuki karácsonyfás hangulat? Megfosztom magam az 'igazi' ünnepi hangulattól, csak mert egyedülálló vagyok?

      Mert én úgy tervezem, hogy aránylag sokat leszek itthon, és én azért látom magam, hogy kuckózom itt a kanapén, olvasok, meg nézem a filmeket, és közben itt illatozik mellettem egy szépen feldíszített, fényfüzéres, formás kis fa. Azért szerintem ez így pasitlanul is szívmelengető lenne. Hm.

      Az jó, szerintem, hogy a tesódéknál karácsonyozol! 26. után meg már én is akarok mindenféle szociális őrületet, szóval nekem nem fura, hogy szívesen mész a kávézóba.

      Törlés
    2. Amikor egyedül éltem, mindig volt fám. Mű volt Viszont nagyon szép, és feldíszítvé meg végképp megtévesztő. A fények, a gyertya, illat, összhatás adott egy olyan hangulatot, amitől nekem is jó kedvem volt. Szerintem, mindenképpen állíts te is. Miért ne?

      Törlés
  6. nekem van egy műfenyőm a szekrény tetején, de az aztán ott is marad, nincs rá igényem. pláne utána leszedni róla a díszeket. meg aztán csúnya is szegény, úgy örököltem :D sőt, idén szerintem még anyukáéknál sem lesz fa, valahogy kinőttük a dolgot teljesen. meg aztán a műanyag nagyon rusnya már, lehullott róla szinte minden és csak a kopasz drótja van, újat nem akarunk venni (nekem a fehér tetszene, de az max a saját lakásomba, oda meg ugye minek, lásd komment eleje) az igazi meg sok gonddal jár (főleg arra gondolok, hogy kicsapja a kezemet a gyantája), meg ne is haljon meg miattunk egy fa. ágak lesznek egy vázában (van amúgy kertünk fenyőfával, gondoltunk rá h idén végre kivágjuk, de megesett a szívünk rajta, úgyhogy az alsó ágait szedjük csak le), elég az. meg azért itthon a lakást feldekoráltam (amennyire macskabiztosan ez megoldható volt).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezért mondom hogy a műfenyők olyan szomorúak és évről-évre egyre inkább azok, ahogy egyre porosabbak, és egyre kevesebb szőrük van. :(

      Törlés
  7. Van adventi koszorúm, azt szeretem! :)
    Karácsonykor én is otthon leszek a családdal.
    Nem vágyom fára, szerintem rosszabb pillanataimban (amiből mostanában kijut) csak magányosabbnak érezném magam tőle.

    VálaszTörlés
  8. Nekem kis cserép cukorsüveg fenyőm van az ablakomban :)

    VálaszTörlés
  9. Én ajánlom ezt a törpe cukorsüvegfenyőt, ami nekem is van, pici, aranyos, minikarácsonyfa, és utána simán kiteheted kertbe vagy erkélyre, és jövőre is jó (Blahán van idén is). Amúgy szerintem én sem vennék addig normális nagyságú fenyőt, míg nincsenek gyerekeim, mert szerintem én majd akkor fogom otthon tölteni a szentestét meg a karácsonyt, addig biztos átmászkálunk majd ide-oda, ahol meg úgyis van. Na jó, lehet, egy picikét vennék, ha csak ketten lennénk a lakásban, de most egyelőre semmi igényem nincs saját fára. :/

    VálaszTörlés
  10. igeeeeeeeeeeen, lesz! És már alig vártam, hogy legyen ilyen. Ez az első karácsonyom egyedül (eddig vagy szülőkkel vagy pasival osztoztam a fán), úgyhogy eldöntöttem, hogy olyan rondára díszítem, amilyenre én akarom, nem szól bele senki, hogy "ez nem így szokás" vagy ez "túl lányos" vagy túl akármilyen. Lehet, hogy nagyon ronda lesz, de az enyéééééééééém :)
    És finom illatos lesz a lakás és várom már. Holnap lesz felállítva, mert azért 24-25-26-án családi körberohangálás lesz és látni is akarom, nem csak itthagyni magányoskodni.
    Szóval lesz, lesz, lesz :)
    Persze lehet, hogy jövőre már nem leszek ilyen lelkes a témában, de most még határozottan az vagyok :)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na tessék. Akiket kérdeztem, itt, meg IRL, mindenki anti-karácsonyfa, te vagy az első lelkes! :)

      Törlés
  11. Hat, a legeslegeslegszebben karacsonyi diszbe oltoztetett otthont anyukam egyik baratnojenel szoktam latni, aki egyebkent egyedul el, es kepzomuvesz-tanar.Nemcsak hogy van karacsonyfaja, de koszoru, s.k. diszek, regi csaladi diszek, meg amit csak el tudtok kepzelni. Kalacs- es mezeskalacsillat...hm, ahogy ragondoltam, rogton jobb lett a kedvem picit (eppen feldiszitettem egy sebteben megvett pici, foldlabdas fat-amit az allatkak miatt az erkelyen hagyunk, es egyebkent is itthagyunk, amikor hazamegyunk karacsonyozni a szulokhoz-, mikor jott a hir, hogy a csalad egyik baratja nagyon-nagyon beteg:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom. :( Én hangsúlyozom, attól hogy valaki egyedül él, én megértem hogy akar karácsonyi hangulatot, miért is ne, szóval megértem anyukád barátnőjét, főleg, ha ő ilyen kreatív. Amúgy volt olyan telem, hogy magam alatt voltam, és akkor nem is akartam fát, meg letojtam a karácsonyt, de most nem ez a helyzet... Csak nem tudom, boldogabbá tenne-e.

      Törlés
  12. Igen, megertem, ez most nem egy konnyu kerdes :(
    Es koszonom!

    VálaszTörlés