2015. január 15., csütörtök

Cukor, málna, őszibarack

Ma a fél napomat orvosoknál töltöttem,  adtam rengeteg vért, beszéltem az endokrinológussal, visszamentem a háziorvosomhoz is, aki, miután végigtüsszögtem a vizsgálatot, nem engedett még vissza holnap dolgozni a kölykök közé. Nem mondom, hogy bánom, a ma délutánt is azzal töltöttem, hogy elpusztítottam úgy ezer papírzsepit, melegítettem a fejem infra lámpával (az mennyire szuper cucc így megfázás esetén, közben csukott szemmel valami csodálatos tengerpartra képzeltem magam), meg aludtam. Már meg is kaptam e-mailben a laboreredményeket, úgyhogy holnap is hajnalban kelek, és folyt. köv.: részt veszek életem első terheléses cukormérésén (kell valamit tudni róla azon kívül, hogy éhgyomorra menjek?), már alig várom (nem). Igen, kénytelen vagyok most utánamenni a dolgoknak, nem tudom, más hogy intézi el az ilyesmit, szabit vesznek ki, vagy kiíratják magukat a dokival, hogy egy másik dokihoz mehessenek? 

No de nem ez a lényeg, hanem hogy muszáj kicsit ellensúlyozni ezt az influenzás januárt. 


  • Sokan utálnak várni, várakozni. Én annyit rohanok, általában olyan nagyon zsúfoltak a napjaim, hogy kifejezetten értékelem, ha egyszer-egyszer tétlenül ücsöröghetek, álmodozhatok, zenét hallgathatok, olvashatok, tologathatom a cukorkákat a telefonomon. És a kedvencem: nézegethetem az embereket, miközben próbálom kitalálni, kik ők, milyen életük lehet... Nekem általában mindenki tetszeni szokott, de legfőképpen az időseket szeretem. Ma reggel az sztk folyosóján nagyon szépek voltak a fények, ez a néni a szép ruhájában pedig különösen tetszett.



  • Nem nagyon szeretem a csípős ételeket, így ritkán szoktam mexikóit enni, de ez az étterem az Oktogonnál annyira szép színes, már régóta lett volna kedvem kipróbálni. A múltkor épp arrafelé kerestünk egy helyet, ahol vacsizhatunk, hát itt volt a remek alkalom. Chilis babot ettünk, halálosan csípős volt, de a vírusok elleni küzdelem nevében megküzdöttem vele.



  • Reggeli. A kedvenc étkezésem. Ez itt a képen egy első reggeli, 2-3 órával később szoktam második reggelizni. 




  • Szeretem most a lakást, bár nagyon időszerű lenne egy szortírozás, egy csomó mindent ki kellene dobni. Szerintem elképesztő, hogy már januárban tudok csokornyi tulipánokat venni, hogy kicsit tavaszt varázsoljak itthonra. Ezeket a málnaszínű szálakat én vettem magamnak, nem tudtam őket otthagyni (tudjukhol), de a pasim is rendszeresen meglep. A tulipán a kedvenc virágom, és a vegyes-színes csokrok a kedvenceim.
  • Szinte az egyetlen hírlevél, amire rá szoktam nézni, a Body Shopé, innen tudtam, hogy leáraztak egy csomó mindent, és most kapható a két kedvenc szezonális illatom, a málnás és az őszibarackos, ráadásul most 30%-al olcsóbban. Mindkettő tényleg olyan, mintha magát a gyümölcsöt szagolgatnád, csak még intenzívebb formában. Nagyon szeretem a málnaillatú reggeli készülődést. 

22 megjegyzés:

  1. ez talán egy kicsit hülye kérdés, de neked milyen infralámpád van? ill. milyet érdemes venni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézegettem régebben, akartam venni magamnak, aztán apukám kitalálta, hogy ne vegyek, csinál ő nekem. Vett ilyen speciális körtét, ami ezekbe kell, és ami nemtom, 4-5 ezer forint, vett hozzá egy régi asztali lámpa foglalatot állványal a bolhán, és ez az infralámpám.

      Törlés
    2. Csak arra érdemes figyelni, hogy az izzó foglalata kerámia legyen, mert a műanyagot megolvaszthatja az infra égő.

      Egyébként én is nagy tulipán rajongó vagyok, ez volt az ovis jelem is :)

      Törlés
    3. Igen, igazad van, ezt akartam is írni, az enyém fém, ilyen brutál, ős, nyolcvanas évek cucc. Piros. :) A tulipánnál talán csak a katica menőbb, mint ovis jel. :) Az enyém roller volt. Az már majdnem bicikli, úgy látszik, valahol tudat alatt számít ez. :)

      Törlés
    4. Enyém lámpa is muzeális darab, egy állólámpából lett átalakítva, tiszta rozsda, de legalább bírja a hőt. Az égő pedig egyidős velem, úgyhogy érdemes beruházni, strapabíró jószágok :D

      Én hiszek ebben az ovis-jel-karmában, nem is csodálkoztam, amikor unokatesóm rohant az oviba (és felhasználta kapcsolatait), hogy jó jelet szerezzen a kislányának: katica lett, levélen, menőség :) Azért a rollert sem lehetett könnyű lerajzolni, viszont nagyon egyedi :)

      Törlés
  2. Terheléses vércukor vizsgálatból van 2 pontos és 3 pontos. Ahol a pont a vérvételek számát jelenti. A kétpontosnál vesznek x és x+2 órakor vért, a hárompontosnál x+1 órakor is. A legtöbb helyen nem mehetsz el a 2 vagy 3 vérvétel között, ha rosszul lennél, akkor ott helyben tudjanak segíteni. Na azért nem kell megijedni, de elég sok cukrot meg kell innod feloldva vízben, éhgyomorra. Érdemes vinni egy citromot, ha hozzám hasonlóan nem szereted az édeset, azt bele lehet csavarni. A vérvételek között nem lehet inni még sima vizet sem, ezért érdemes úgy odamenni, hogy ittál valamennyit. Ez azért is hasznos, mert éjszaka kiszárad mindenki egy kicsit és összeesnek a vénák, ha megiszol legalább egy fél liter folyadékot sokkal könnyebben szúrnak meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miii? Rendesen vénásan vért vesznek??? Én azt hittem, hogy csak úgy megszúrják az ujjam, mint ahogy itthon szoktunk vércukrot mérni. :( Tőlem ma annyi vért vettek, most úgy érzem, nincs bennem több felesleges. :(( Hát köszi az infókat, nagy lett volna a meglepetés, ha ezt ott tudom meg. A citrom-ötletet is köszi, viszek!

      Törlés
  3. A cukorterheléshez hasznos dolog citromot vinni, hogy fogyaszthatóbb legyen a tömény cukros víz. Ill. érdemes ellenőrizni, mikor vesznek vért a 2 óra alatt, mert legtöbb helyen nem félóránként nézik.

    Nagyon szépek a tulipánok, hogy passzol a szirmok színe a Body Shop málna szériájához! Nálunk a párom sem bírta ki, ő is hozott tulipánt tudjukhonnan :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, viszek, és jó, majd mérem, azt írja a papírom, hogy 0, 60, 120 perc. Igen, nagyon összeillenek! Tulipán kell otthonra, ugye?:)

      Törlés
  4. A terheléses cukorvizsgálat minden előzetes híreszteléssel ellentétben egyáltalán nem olyan borzasztó. :)
    Először csak az ujjadat bökik meg, aztán vesznek vért, és aztán (ha két pontosra mész), 2 óra múlva még egyszer.
    Én mondjuk a löttytől tartottam (mert nagyon utálom az édest), de csak egy édesebb limonádé volt (vittem citromot).

    VálaszTörlés
  5. Válaszok
    1. 0, 60 és 120 perc van a papíromon, nem vagyok jó matekból, de az gondolom 3 pontosnak számít?

      Törlés
    2. igen, az az :) Akkor jó :) A 2 pontosnak nem sok értelme van szerintem, pont a lényeget nem mutatja. De akkor szuperség :)
      Én már többször túléltem a terheléses vizsgálatot, pedig híres vagyok a tű látványától elájulástól is, szóval tényleg túlélhető, ha még én is túléltem vagy tízszer már :D

      Törlés
    3. :)) Én ilyen kicsavarodott nyakkal szoktam az ellenkező irányba nézni, de azért mindig túlélem valahogy. :) A hölgyek meg mindig nagyon profin kedvesen szóval szoktak tartani, míg csapolják lefelé a vérem.

      Törlés
  6. most vettem pont ilyen színű tulipánokat :))) és még vázám is van ilyen tulipánszínű :) - jobbulást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem csodálom, hogy te is ezt a színt választottad, gyönyörű! És köszi! :*

      Törlés
  7. (Bezzeg) Franciaországban megkérdezik a laborban, hogy milyen ízű "szörpöt" kér, citromosat vagy narancsosat. Kiveszik a hűtőből a gyógyszergyárban készített és professzionálisan felcímkézett löttyöt, és egészségére. Nincs otthonról hozott citromozás.

    Én itthon láttam, hogy a profik citromlét vittek, de volt olyan labor is, ahol ki volt készítve.

    Szerintem finom, valóban nagyon édes, de én szerettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, belguimban is igy volt! :)
      Ilonka, jobbulást!

      Törlés
  8. Szerintem meg arra készülj, hogy vénás lesz, nekem nem volt ujjbökés, de lehet, hogy ez szakrendelő függő, és mivel én is 3 pontoson voltam, 3-szor szúrnak. Vigyél könyvet, zenét, ha szeretsz várakozni, itt lesz mire. :-) És mindenképp legyen nálad csoki, keksz, szendvics, meg ital, hogy a 3. után azonnal tudj enni, elkerülendő a rosszullétet.

    VálaszTörlés
  9. Most esett le, hogy már túl vagy rajta. Még szerencse, hogy ennyi okos tanácsot adtam. :-)

    VálaszTörlés