2019. január 12., szombat

a lét elviselhetetlen könnyűsége

Pilla a születésnapom alkalmából elvitt színházba. A Vígszínházban voltunk, a Sóvirág című darabot néztük meg, ami egy fiatal táncos és egy 94 éves néni tánca, párbeszéde. Az egész nagyon intim és szép volt, az elején könnyedebb, ahogy mindketten elmesélnek pillanatokat az életükből, aztán a néni, aki holokauszt-túlélő, elmeséli a borzalmakat is. Én is sírtam közben, Pilla is, de szerintem mindenki a nézőtéren. Mégis az a darab üzenete, hogy bármin túl lehet lépni, lehet ilyen történettel is boldognak lenni, és az élet csodálatos. Én mégis úgy sétáltam haza, hogy azt járt a fejemben, hogy a világ szönyű és gonosz, és ha ilyen dolgok megtörténhetnek, akkor semminek semmi értelme.

Persze ez az érzés elhalványult, amikor hazaértem, és Barni a karjaiba vett, és tudom én, hogy tényleg szép az élet, de nem tudom, hogy lehet-e tragédiákon, nem hogy a holokauszton, de csalódáson, váláson, családtagok elvesztésén, baleseten, szörnyű gyerekkoron, mérgező szülőkön valóban túllépni. 

Ma viszont egyedül vagyok itthon, délelőtt sétáltam egy óriásit, és láttam egy srácot, aki a kiskutyájával futott, szépen, lassan, kocogva, hogy a kutty bírja a tempót, elképesztő harmóniában. És akkor viszont úgy éreztem, hogy a világ egy gyönyörű hely, és nagyon, nagyon szépen lehet itt élni. 

6 megjegyzés:

  1. Van egy nő Lippai Mariann, neki meghalt a kislánya, és ő is arról ír, beszél, tanácsot ad, hogy hogyan lehet így is boldogan élni. Én nem tudnék, azt hiszem nem akarnék. Szerintem ez is embertípus kérdése, de szerintem van amin nem lehet túllépni. Ezzel együtt hiszem, hogy az élet szép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Túllépni talán nem is lehet, felállni igen. Persze nagyon sokféle élethelyzet van, és nagyon sokfélék vagyunk mi emberek, de mindig van miért, van kiért, egy gyermekért, a párunkért, a szüleinkért, egy barátunkért. Tele a világ olyan idegenekkel is, akiknek pont ránk van szüksége, akár 5 perc erejéig. Egy ajándékkal teli cipősdobozért, egy kórházban felolvasott meséért, egy őszinte hogy vagyért.

      Törlés
  2. Pilla nagyon-nagyon egyetértek a mondandóddal. Nagy erő, és idő kell hozzá, mármint a mély gödörből való felálláshoz, de meglehet tenni!

    VálaszTörlés
  3. Kell, hogy lehessen. Túllépni, mármint. Kintsugi. Az élet szép!

    VálaszTörlés
  4. Valahol, nem tudom hol, talán a Forbes-on olvastam egy nagyon hosszú interjút ezzel a 94 éves nénivel, hihtetlen inspiráló volt, emlékszem, hogy mesélt erről a darabról is. Tuti csodás ember lehet!

    VálaszTörlés