2019. január 5., szombat

csillagászat for dummies

Már régóta tudom, hogy a pasim karácsonyra a Beastie Boys könyv, meg a Bosis pulcsim férfi változata mellé egy sétát fog kapni a Hosszúlépéstől (illetve tőlem). Végül a csillagvizsgálós túrát választottam, főleg a helyszín miatt, sokszor járunk arra, de ez egy elkerített, a halandók előtt elzárt terület. Ő nagyon jól ismeri Budapestet, és odavan a különleges helyszínekért, plusz tudtam, hogy ide nem olyan egyszerű bejutni - meg hát csillagászat, űrkutatás, űrutazás, Nasa, földönkívüliek engem ennél kb csak a dinoszauruszokkal lehet jobban lázba hozni (Jurassic Park, ahh). Szóval csillagvizsgálós bejárást kapott tőlem, és tegnap volt a napja. 

Most így utólag már tudom, hogy nem volt annyira jó ötlet január elejére időzíteni egy majd' két órás szabadtéri programot, de hát fene sem gondolta, hogy a csillagvizsgálókat nem fűtik (mert bepárásodna az üveg) és a túravezetőnk a szabad ég alatt tervezi elmesélni a magyar csillagászat rövid (nem) történetét? Sajnos ott, fent a hegyen jóval hidegebb van, mint a városban, és hát tegnap ott is dermesztően hideg volt. Én nagyon jól felöltöztem, de szerintem nincs az az irhabunda és UGG csizma, amiben nem fázol, ha két órán keresztül a szabad ég alatt ácsorogva elmélkedsz az űrkutatásról. 

Érdekesnek egyébként érdekes volt minden, de annyira le volt butítva minden info, hogy így utólag azt gondolom, hogy sokkal több, naprakészebb infóval is elbírtunk volna. A gyönyörű főépületbe, ahol a csillagászok dolgoznak, sajnos nem mehettünk be, pedig arra iszonyú kíváncsi lettem volna. Bemehettünk viszont két, apró csillagvizsgáló épületbe, amiknek nyitható a tetejük, és az egyikben ott van a legnagyobb, legrégibb magyar távcső. Ott a vezetőnk kinyitotta nekünk az épület tetejét, na az olyan volt, mintha valami filmben lettünk volna. Majd becsukta a tetőt, és AKKOR bele lehetett nézni a távcsőbe, és megnézni az épület felnagyított tetejét. Ezen eléggé felbasztam magam, miért nem akkor nézhettünk bele a lencsébe, amikor nyitva volt a tető? 

Na, hát ilyen volt, én kissé csalódott voltam, csillagot/eget egyáltalán nem láttunk, utána meg még úgy fél órán keresztül reszkettem az autóban. El sem tudom képzelni, milyen lehet ilyen időben hajléktalannak lenni és az utcán aludni, én két óra alatt, a kurvameleg kabátomban és az uggomban azt gondoltam, hogy ennél jobban már nem lehet fázni. Mondjuk utána beültünk a Városmajor mellé a Fiókába, közvetlenül a kandalló (vagy mi az) mellé kaptunk asztalt, rendeltünk tatárt meg sajttálat mézzel, lekvárral, magokkal meg szárított gyümölcsökkel, kaptunk meleg zsemléket, meg én egy pohár Malbecet, és visszatért a világbéke. 

Viszont otthon megnéztük még a Hosszúlépés. Járunk? programjait, és kb mindegyikre el akarunk menni. Majd ha már nem lesz ilyen hideg. 

4 megjegyzés:

  1. A setamuhely szervezésében szoktunk barangolni. Érdekesek az általad írt túrák is.

    VálaszTörlés
  2. Hú, egy nyári éjszakán ez egy tökéletes csillagvizsgálós program:

    http://csillagda.net/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, az egy nagyon klassz hely!
      bár mi nyáron pont nem tudtunk eget nézni a felhőktől, ki se nyitották azt a részt, szóval lutri :/

      de amúgy én is ajánlom, meg a környéket is nagyon!

      Törlés
  3. Magyarósi Csabáék is csinálnak tök jó budapesti túrákat: http://egynapavarosban.hu/ (bal oldalon van egy túrák gomb, ott lehet választani, mert vannak csapatépítős programok is)

    VálaszTörlés