2019. november 4., hétfő

food, also known as comfort

Jó érzés volt reggel, hogy nem kellett korán mennem, és le tudtam ülni kicsit blogolni. Szeretem amúgy a rendszert, jobban értékelem ilyenkor a lecsípett fél órát, mint amikor egész nap ráérek, és vagy folyamatosan találok magamnak valami tenni- vagy mennivalót, vagy egyszerűen elfolyik a nap. Illett az időjárás az őszi szünet végére illő gyászhoz, nagyon fáradtnak tűnt a suliban mindenki, meg hideg is volt, remélem, holnapra bemelegszik az épület. 

Most pedig sül a sütőben egy tepsi rakott krumpli, úgyhogy megint ráérek. Nagyon jókat főztem a szünetben, egyszer szűzérme mellé szerettem volna valamit, hogy ne legyen olyan száraz, és egy fél kiló szőlőből csináltam mártást úgy, hogy a husi szaftjára ráöntöttem a félbevágott szőlőszemeket, kicsit kevergettem, majd felöntöttem egy dl fehérborral meg egy kis alaplével, összefőztem, a végén pedig picit sűrítettem rajta. Mindketten nagyon szeretjük a gyümölcsöt húsok mellé, de ez kivételesen isteni lett. Ezen fellelkesülve két nap múlva megcsináltam ugyanezt a szószt sült csirke mellé szilvából. Na nekem azóta az a kedvenc ételem, Barni továbbra is a szőlős verzióért lelkesedik.

Az Alessióban én mindig sütőtökkel töltött raviolit eszem, szerintem annál finomabb téli étel nincsen a világon, csodálatosan készítik. Találtam hozzá receptet, most is minden hozzávaló ott van a hűtőben, de megint megfutamodtam, már nem először. A házi tészta ijeszt meg, még sosem gyúrtam, lehet, hogy majd anya segítségét kérem az első adaghoz.

Egy ideje pedig nem tudom, mit ennék reggelire, a zabkását unom, meg néha nem esik jól, a zöldség-gyümölcs turmix után gyorsan éhes leszek, szendvicset meg nem nagyon szoktam reggel enni (illetve úgy általában nem nagyon). Az egy citrom leve meleg vízzel továbbra is elmaradhatatlan szokásom, felkelés után az ez első ceremóniám -nem tudom, jót tesz-e, ártani tutira nem árt. Svájcban volt szokásom Finn Crispet, ilyen kétszersült-szerű kenyeret enni banánnal reggelire minden egyes reggel, és most visszatértem rá, csak wasa kenyérre rakom és citromot csöpögtetek rá. Isteni a mandulatejes kávém mellé, reggel már az ébredés pillanatában várom, hogy reggelizhessek.

16 megjegyzés:

  1. Ne felj a gyurastol. Szivd fel magad, es vagj bele, aztan meglatod, hogy semmi ordongosseg. Az a lenyeg, hogy akkor jo a teszta, ha par perces gyuras utan elvalik az edeny falatol meg a kezdre sem ragad ra. Nem lehet elrontani, mert addig probalkozhatsz, amig akarsz. Ha ragacsos, lisztet teszel bele, ha szaraz es rugalmatlan akkor meg folyadekot. Es ezt barmeddig eljatszhatod. :)

    Azt a szolos szoszt mivel surited? Tejszin? Liszt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi! egy pici kukoricakeményítővel, kb egy kiskanálnyi.

      Törlés
    2. Nahat, tenyleg, a kukoricakemenyito! Nem is ertem, valahogy elfelejtkeztem errol a dolgorol, pedig epp agyaltam, hogy glutenmentesen kene egy ideig ennem, es mivel suritsek. De csak a rizsliszt jutott eszembe. Pfuj. :)

      Törlés
  2. A reggeli a legnehezebb szerintem! Én mostanában görög joghurtot eszem, teszek bele granolát (most legjobban a DM-ben kapható Hester's life granolákra függtem rá, cukor-és mindenmentesek, sokféle ízben), kókuszchipset, meg vagy banánt, vagy most épp friss áfonyát, de már gondoltam rá, hogy almát is belereszelhetnék. Ha olyanom van, még cukormentes lekvárt is pöttyintek bele. Jó laktató, persze nem annyira, mint egy tojásos reggeli, de tovább kitart, mint a zabkása..

    VálaszTörlés
  3. Szoktál rántottát is reggelizni, azt nem kívánod mostanában?:) Vagy mondjuk nem tudom, mit gondolsz a chia pudingról, az is egy tök jó alternatíva és még hiperegészséges is. Én mindig teszek bele kókuszreszeléket, az az egyik legjobb része!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. csak hétvégén szoktam tojásos reggelit csinálni, nem tudom, miért:). én a zabkásába, meg a turmixokba szoktak chia magot tenni.

      Törlés
    2. Mondjuk megértem, az olyan ráérős reggeli. :)

      Törlés
  4. Én meg 16 órás koplaláson vagyok, este 6 és másnap dél között nem eszem semmit. Az eleje nehéz volt, de most mar isteni jó! Nagyon sok pozitív hatását érzem a koplalásnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Huha, de ez miert jo? Ugy ertem, a csapbol is az folyik hogy a koplalas nem jo, de valami oka biztos van hogy ezt csinalod.

      Törlés
    2. Nuc, keress rá, hogy intermittent fasting. Az ész nélküli koplalás nem jó, de a böjtnek évezredes kultúrája van. Ésszel csinálva egészséges. (Persze, akinek szüksége van rá diéta vagy más céljából. Csak úgy, hobbiból aligha létfontosságú.)

      Törlés
    3. Én is kíváncsi vagyok, Merylla!

      Törlés
  5. múminos bögre honnan? Mo-n nem lehet ilyet beszerezni, igaz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem tudom, van-e itthon ilyen, én Svédországban kaptam.

      Törlés
    2. Mugli.hu-n, bogrebolt.hu-n is lattam, online biztos lehet csomo helyen. Ha fizikai boltot keresel, akkor esetleg a Flying Tigert Copenhagent meg lehet kerdezni, szokott-e naluk lenni. Kinai szazforintos bolt az is, de vannak specko skandinav mintaik. De ha nem talalsz, es nincs kapcsolatod eszaki orszagban, akkor szivesen megkerem tesomat, hogy vegyen neked kint egyet, es hozza haza karacsonykor. :)

      Törlés