2020. január 18., szombat

Minden jó, ha a vége jó

Kicsit már elegem volt a rám nehezedő nyomásból, még pedig, hogy Barni szerint nem veszem eléggé komolyan ezt a terhességet (?), mert 
a) nincsen nőgyógyászom (már akinél szülni fogok, ugye)  és nem járok terhesgondozásra. 
b) nem olvasgatom a terheskönyveket.

a) Nőgyógyászom ugye azért nem volt, mert a váci nőgyógyászomat nem szerettem, és amúgy sem ott akarok szülni, és mert az eddigi vizsgálatokat (elég maximalista módon egyébként) egy magánklinikán végeztettem el, ott szülni viszont több csillió forintért nem akarok. És bár ismerősök-barátok ajánlottak kb 23 szülész-nőgyógyászt, és persze mindnél szült valaki, aki nagyon elégedett volt vele, nekem viszont pont ugyanannyira nem volt kötődésem egyikhez sem, szóval fogalmam sem volt, kihez menjek, vagy hogy mi alapján kellene választanom.

b) Nyilván azt követem, hogy mekkora a bébi, meg mije van már meg, meg mindenféle jellemzőket, de ha van egy kis időm, akkor leginkább takarítok, főzök, vagy alszom. Majd olvasgatom a terheskönyveket az utolsó 2-3 hónapban, mikor már nem dolgozom. 

Na, és végül úgy lett nőgyógyászom (khm... a héten), hogy gondoltam, bízom amegérzéseimben, és én valami miatt a friss, modern gondolkodású, fiatal nőkhöz (nőgyógyászokhoz) vonzódom, így felhívtam az egyiket, aki szimpi volt (Violet ajánlotta egyébként), de kiderült róla, hogy már Angliában él. Ekkor megkerestem egy másikat, aki szintén fiatal (nálam fiatalabb) nő, felvette a telefont, találkoztunk, beszélgettünk egy órát, tündéri, halál laza a stílusa, pont úgy gondolkozik mindenről, ahogy én szeretném, ha a nőgyógyászom gondolkodna, minden kétségemmel kapcsolatban  (természetes szülés vs. császár, gátmetszés vs. gátvédelem stb) tök őszintén lehet vele beszélgetni, megértett és meg is nyugtatott, két villamosmegállónyira dolgozik tőlünk egy szuper helyen, ráadásul egy csodás szülésznővel, és szülhetek ott OEP-finanszírozottan. 

Nekem olyan fura volt egyébként, hogy Barni bármennyire feszül ezen az egészen, de mivel OCD-s, és mégis teljesen át kell, hogy adja ebben a kontrollt a zen buddhista, hippi csajának, aki szarik mindenbe, mert hogy hej' ráérünk arra még, teljesen megértem, hogy ez nem könnyű neki. 

Na de a lényeg, hogy most már mindketten nagyon elégedettek vagyunk! Megyek, olvasgatok egy kis terheskönyvet is (kb 10-et kaptam karácsonyra, nem tőle). 

Légyszi, ne ajánljatok nekem további nőgyógyászokat és szülésznőket:)!

19 megjegyzés:

  1. Egyetlen terhes könyvet se olvastam. Ami fontos/érdekes volt nekem azt vagy megkérdeztem a nogyogyaszomtol vagy a neten megnéztem. Még egyben vannak a gyerekek. 😉

    VálaszTörlés
  2. És terheskönyveket? :)
    Egyébként én sem olvastam egyet sem. Gyereknevelőst is csak egyet...

    VálaszTörlés
  3. En olvasgattam oket, kivancsisagbol. Egy dolgot bantam meg utolag, es szerintem ezt nem hangsulyozzak elegge, csak, amikor mar kb. keso, h a szoptatast is meg kell tanulni, fel kell ra kesziteni a testet. Ha meg egyszer kismama lennek, ezzel a temaval tobbet foglalkoznek szules elott.

    VálaszTörlés
  4. Jol csinalod. Szerintem az utolso 2-3 honapban is nyugodtan hanyagolhatod a terheskonyveket. Barninak meg uzenem, hogy a legtobb no az elso terhesseget tudja a leglazabban venni, es ez epp igy jo. :) Ja, ajanlhatok egy jo nogyogyaszt? Esetleg helyet, ahol klassz terhesruhakat lehet venni? Korhazat? Szulesi poziciot?

    VálaszTörlés
  5. En is Nulla konyvet olvastam; egyetlen egyet kaptam egy baratnomtol, aki amerikaban szult es ott vette a konyvet is. Ha valamiben nem voltam biztos, akkor fellapoztam, es kb ennyi.
    Mondjuk azt a reszt nem ertem h nem jarsz terhesgondozasra: ha nincs rendesen toltve a kiskonyved, nem fogsz csedet meg gyedet meg ilyesmiket kapni. (Ennel tobb ertelmet nem latom ensem a terhesgondozasnak, a vedonotol aztan a nullanal is kevesebb info jon sztem.)

    VálaszTörlés
  6. A kiskönyvhurcolástós terhesgondozás annyiban fontos, hogy különben nen kao az ember utána pénzbeli ellátást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg családi adókedvezmény, ami a terhesség 91. napjától jár.

      Törlés
  7. Én ezt tudom, és nem is arról volt szó, h nem fogok járni (és majd egy bokor alatt hozom világra a gyermekemet egyedül), hanem hogy a 12. héten még nem kezdtem el:).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is arra gondoltam h egy bokor alatt fogsz szulni :D. De nem tudtam hanyadik hetben vagy es hogy erted ezt a nem jarok terhesgondozasra dolgot. Engem konkretan leszar a vedono, sztem tobb mint 2 honapja nem jartam nala, de azert a pecsetelet osszeszedtem, merthat mi lenne az emberrel a rengeteg gyed nelkul a kesobbiekben :D!

      Törlés
    2. A védőnői pecsét nem is számit bele a gyes-es dolgokba. :) Négy darab orvosi pecsét kell, amiből az egyik lehet a fogorvosé is. Ha valaki akarja, szerintem kábé az utolsó három hónapban összeszedi, ami a lóvéhoz kell. :)

      Törlés
  8. Úúú!! Én egyetlen terhes könyvet kaptam, azt is Ranschburg írta és iskolába járásig szól a gyereknevelésről és pszichológiáról (Amúgy tetszik, elolvastam a szülésig), szóval tudsz ajánlani a 10 könyvedből valamit, ami kicsit bioszosabb? Nézem az appokat is, de még mindig vágyok egy kis enciklopédia szerű könyvre, ami biológiailag mesél a terhességről:D (1-2 héttel vagyok mögötted:D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D
      https://ujkonyvek.hu/Arlene-Eisenberg--Sandee-Hathaway--Heidi-Murkoff.Az-a-9-honap--9789633553527?gclid=Cj0KCQiAmZDxBRDIARIsABnkbYTPGS1no4WBs62ArB4RK-iEFo6HCUmS7kWgLzVM9EQ89Nj8gSTMlNQaAvEkEALw_wcB

      ez állítólag szuper, az sem annyira biosz, de ami ebben nincsen benne, az szerintem nincs is. iszonyúan vastag, és van egy második része, szóval ezzel elleszel egy darabig:)

      Törlés
    2. +1 ehhez.

      Szules, szoptatas temaban pedig Ina May Gaskin konyvei.

      Törlés
    3. ehhez app is tartozik (What to expect) :)

      Törlés
  9. Minusz bokorban szules meg csillagnezes vajudas kozben. Marhara hippi, de ha ezeken tul tud lepni az ember, akkor jo alap ahhoz, hogyan lehet (kene) hozzaallni fejben a dolgokhoz.

    VálaszTörlés
  10. Szintén OCDsként tökre megértem Barnit :) És ezek még „csak” a könyvek, a babakocsi kiválasztására simán rádobtam 1 hónapot (a legjobb ajánlat megtalálására meg még legalább annyit).
    Én rengeteg könyvet, netes cikkeket, blogokat, stb elolvastam (lásd feljebb: OCD), az elmúlt 6 év és terhességi/kisgyerekes amnézia után az egyetlen könyv amire emlékszem az Vicki Iovine: The Best Friends' Guide to Pregnancy: Or Everything Your Doctor Won't Tell You. Nem túl informatív a legújabb étkezési trendekről az mondjuk bizonyos, de nagyon jól leírja az anya szemszögéből a terhességet.

    VálaszTörlés
  11. egyetlen terheskönyvet sem olvastam, vessetek a mókusok elé. mondjuk szerencsére a baba sem olvasott ilyet, úgyhogy neki is minden új volt :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg a saját orvosi tankönyveimre hagyatkoztam, és az első baba napra pontosan akkor csinált mindent, mint a könyvben, mert ugye sejtette, hogy mi az elvárás. :-D (Mondjuk a fogzást nem tudom hogyan időzítette.)

      Törlés