2020. május 9., szombat

oooh béjbi

Pénteken voltam ultrahangon, ahol megint kiderült, hogy a bébi cuki, pont úgy növekszik, ahogyan kell neki, és minden rendben. Az egyetlen aggódnivaló, hogy nagyon vérszegény vagyok, annak ellenére, hogy már két hónapja szedek vasat, és a doktornő azzal ijesztget, hogy ha ez 2 hét múlva is így lesz, akkor be kell feküdnöm a kórházba 5 napra, hogy intravénásan töltsenek fel vassal. Ha nem lenne vírus, be lehetne menni minden nap csak az infúzióra, de így most nincs ilyen opció. Hát ha valamit nem szeretnék, akkor az a kórházba fekvés, úgyhogy emeltük az adagot, és nagyon igyekszem megfelelően hasznosítani a vastablettákat. 

Közben, amennyire várom, hogy ott legyünk már, megszülessen és velünk legyen a babánk, épp annyira ijesztő is, hogy mennyire telik az idő, és mindjárt szülők leszünk élesben is. Az nagyon sokat segít, hogy Barni iszonyúan lelkes, ő nagyon-nagyon várja már a bébit, hogy bárcsak már a jövő héten megszületne - nyilván ne szülessen meg hamarabb, mint kéne, hanem azt szeretné, ha ott lennénk már, ha itt lenne a 9 hónap vége hamarosan.

Hát, szerintem nagyon hamarosan itt lesz. 

Szinte mindenünk megvan, a legtöbb dolgot kapjuk, és a következő 1-2 hétben be is gyűjtünk mindent, ami még esetleg hiányzik. Fú, azért van bennem egy nagy adag zizi.

Ja, és még a védőnőmmel van egy olyan sztori, hogy eddig 3 találkozóm volt vele megbeszélve, egyszer 50 percet vártam rá (mondjuk mikor megérkezett, kedves volt és tette a dolgát), másodszorra egyszerűen nem jelent meg addig, míg tudtam rá várni (akkor még dolgoztam), és a kolléganőinek kellett hívogatni, hogy hol van (otthon volt még Gödön, el sem indult még otthonról), utólag sem hívott fel, nekem kellett megint jelentkeznem, a harmadik alkalom pedig most pénteken lett volna, és most sem volt ott a rendelőben a megbeszélt időpontban. Felhívtam, és nemes egyszerűséggel elfelejtette a találkozónkat. Bocsánatot kért, de a következő megoldása is az lett volna, hogy hívjam fel szerda délelőtt, és akkor meg tudja majd mondani, hogy esetleg mehetek-e hozzá szerda délután. Én végtelenül türelmes és elnéző ember vagyok, de ezen nagyon kiakadtam, úgyhogy hétfőn panaszt teszek és kérek új védőnőt. De tényleg, ki, és milyen pozícióban engedhet meg magának ilyesmit 3 alkalomból háromszor? 

monika forsberg

33 megjegyzés:

  1. Vason kivul szedsz meg valami vitamint?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. persze, gondolom a szedés-felszívódás miatt kérdezed, ezeknek nagyon utánajártam, és mindkét dokim kiképzett, mit, mikor, hogyan, mivel, mit ne.

      Törlés
    2. Majdnem. En szeretnek tippet kerni. :) Egesz eletemben szivok felszivodassal, a masodik szulesem utan veratomlesztest kaptam az intravenas vas melle. Azt tudom, h C vitamin kell vele egyutt, es magnezium, kalcium nem jo, de fogalmam sincs, mivel lehet meg novelni a hatekonysagot, vagy mire utal a rossz felszivodas. Az az nogyogyaszaim nem nagyon mondtak okosat, a max. tanacs az volt, h szedjek Krauterblutot, mert az jobb. Kosz...

      Törlés
    3. mint a mellékelt ábra mutatja, én sem tudom a titkot, mert hiába tartok be minden szabályt, nekem sem szívódik fel valami miatt. én is kb ezeket tudom, meg h éhgyomorra kell bevenni, kajálás előtt minimum fél órával, plusz azt, h mit érdemes enni (forrásom az internet)

      Törlés
    4. :(

      Remeltem, hatha a te dokid tud valami okosat, hogy a rossz felszivodas xy vitamin (vagy akarmi) hianyara utalhat.
      A D vitaminon is mar honapok ota dolgozom, megadozist szedek, alig megy feljebb. A multkor mondta valaki, hogy A vitamint kene nezetni melle. Na, ilyet se talaltam eddig az interneteken, pedig en is jobbara onnan probalom osszeszedegetni az infot. De semmi. Viszont ez elgondolkoztatott, hogy a vasnal lehet-e valami specko osszefugges. Megorultem, hogy szembejott a tema.

      Hat, koszi, akkor en is csak imadkozom tovabb a felszivodasert, mert ha igy megy tovabb, megint tok anemias leszek a vegere. :) Remelem, az emelt adag bevalik, es nem kell korhazba menni!

      Törlés
    5. Szinvaltodzemulany, biztos utánanéztel már de azért biztos ami biztos megjegyzés h óvatosan az A vitaminnal! Le lehet szoktatni a szervezetet az A vitamin termelesrol ha sokat szed az ember, utána nem termeli mar magától a szervezeted. Wtf.

      Törlés
    6. Koszi! <3 Nem, ennek meg nem neztem utana, es A vitamint egyelore nem is nagyon szedek kulon, csak azt javasoltak, hogy nezessem meg a szintjet.

      Törlés
  2. Sajnos sokan. Másfél évig újítottuk f3l a házunkat, tudbék mesélni, ki mindenki nem jött vagy órákkal később vagy mégsem és stb.

    VálaszTörlés
  3. Azért kemény a védőnő. Neki kellene hívogatnia inkább, nem fordítva. Jobb az elején megválni tőle tényleg. A lényeg, hogy a picúrral minden ok. Nekem a céklalevet mondták még, közvetlen szülés után, majdnem kaptam vért. De mondtam inkább iszom a céklát, amúgy is szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lehet másikat választani és lemondani sem.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. köszi, most így lehet 'de igen' 'de nem' játékot játszani:), de holnap mindenképp utánajárok és megkérdezem a kerületi védőnőknél, aztán kiderül, legfeljebb majd összeszorítom a fogam, a véleményemet amúgy már tudja. mindenesetre nem gondolom, hogy érdemes ilyesmit szó nélkül hagyni.

      Törlés
    4. Hát ez tényleg elég durva! Elvileg a védőnő nem szabadon választott, csak a gyerekorvos, de gondolom azért neki is van főnöke (mármint a védőnőnek), aki nem fogja a buksiját megsimogatni ezért a hozzáállásért. Nyilván látja rajtad h normális vagy, meg jársz dokihoz; de still.

      Törlés
    5. Pár éve volt 2 olyan gyerek akihez nem engedték be a szülők sem a védőnőt sem a gyerekorvost és mindkét gyerek meghalt, ha jol emlékszem fényevők voltak mindkét gyerek szülei. Akkor változott a szabályozás és sem választani sem lemondani nem lehet a védőnőt.

      Törlés
    6. No, mi nem vagyunk fenyevok, de en biza 19 evvel ezelott vegul kicsuktam a vedonot, es a telefonjat sem vettem fel.
      Pedig ugy indultam, h ugy biztam benne, mint a Messiasban. 7 gyereket szult, vedonoi diplomaja van, biztosan tudja a tutit.
      De amikor azt mondta, dietaztatni kell a gyereket, es mi, elso gyerekes barmok ezt be is vettuk - es igy felboritottunk a gyereknel sok mindent - plusz nem tole kellett megtudnom, mert nyilvan nem tudta, hogy a babak tobbnyire vagy nagyon kilot vagy nagyon hosszt gyarapitanak... es a mi gyerekunk a gombolyodes utan eszement, honapokon at tarto nyulasba kezdett: az elso eveben 31 centit nott, volt, hogy honapokig csak hosszra, vegul meg csokkent is a sulya, hiaba zartuk ki mar jo ideje a vedonot az okos tanacsaival egyutt...
      A gyerekorvosunk viszont hiper-szuper, modern szemleletu, alapvetoen felesleges gyogyszereket es kezeleseket mellozo pasi. Bolcsibe kerulven rengeteget volt a gyerek beteg, de egeszseges felnott lett belole ugy, h max 5-szor kapott antibiotikumot (ebbol egy mar felnottkent, 4-szeres bolcsessegfogmutet utan...)

      Törlés
  4. Ez a védőnős sztori durva, nem is hallottam még ilyet....kérj másik védőnőt, jogos

    VálaszTörlés
  5. ❤️
    Pont ugyanígy érzek a bébi érkezésével kapcsolatban!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)) egyébként elolvastam a 31. heti fejezetet a terheskönyvben, ahol követem a dolgokat, és nagyon vicces, kb szóról szóra ezt írják, hogy bizonyára így érzel:). és tényleg!

      Törlés
    2. a védőnős posztodhoz üzenem zárójelben, hogy nekem ez a sztori kellett ahhoz, hogy utánanézzek és megtudjam, hogy ez hogy védőnői szolgálat, nem is létezik máshol, döbbenet! (olyannyira, hogy pár éve Hungarikummá is nyilvánították.) annyira kíváncsi vagyok, itt hogy fog ez alakulni - főleg a szülés után, mert addig még értem, hogy elég a nőgyógyászati személyzet.

      Törlés
    3. Vera, Angliaban van védõnõ, szerintem. Szinte biztos vagyok, hogy a tesomhoz jartak.

      Törlés
  6. Sajnos nem lehet védőnőt váltani már :(

    VálaszTörlés
  7. Esetleg a Krauter Blut-ot kipróbálhatod, engem a szülés után az tett rendbe (előtte sajnos nem hallottam róla, én is vénás vasat kaptam hetente 3x hónapokig és rá is ment az egyetlen használható vénám).

    VálaszTörlés
  8. Nekünk 6 év alatt 4 védőnőnk volt, ebből 3 csak gondot okozott, megbeszélés nélkül jött ebédidőben, felcsengetett, mert erre járt és nálunk ült egy órát. Elavult tanácsai voltak, mint a 3 óránként szoptatás. Úgy tűnik, neked is sikerült kifogni egy ilyet:)
    A vasat nagyon szigorúan kell szedni, előtte, utána nem ehetsz bármit és bármikor, ha ezeket nem tartod be kb semmit nem ér a beszedett tabletta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi szépen! nyilván a dokik is nagyon pontos instrukciókkal láttak el, és én is kiképeztem magam, hogy mikor, hogyan, mivel kell bevenni, mi akadályozza a felszívódást, mit érdemes enni stb, szóval ebben feketeöves vagyok.

      Törlés
  9. Èn sok hasznàt nem vettem egyiknek sem.Kötelező nyűg volt.
    Okè,nyilvàn vannak olyan csalàdok ahol rendszeres ellenőrzès kell,de sokuk pont azt nem veszi komolyan.
    Nyilvàn nem mind,de sokuknak ez inkàbb valami kényelmi állàs.Mindig àlljàl kèszen,aztàn meg elfelejti,hogy bejelentkezett.Ilyen tapasztalatom nekem is volt.

    VálaszTörlés
  10. Nem tudom, hátha segít, nekem annak idején segített. Nagyon sokféle vastabletta van, és mindnek más a vivőanyaga, mással van kombinálva, érdemes próbálgatni, váltani másra. Nekem az első szülésem után volt iszonyatos a vérképem (HGB 55-ös volt, 80 a transzfúziós határ, szóval tényleg alig éltem), és az első felírt vasra meg sem rezdült a dolog, aztán váltottunk, és 2 hét alatt visszaállt 120-ra! Hátha sikerül találni valamit, ami jobban beválik.
    Védőnőt szerintem nem lehet lecserélni, viszont úgy sincs semmi értelme, nekem pl. az első kapaszkodj meg, egyszer sem jött, nem foglalkoztam vele. Az utolsó az lelkes volt, akkor meg azt kívántam bár ne jönne inkább, mert miatta nem tudok aludni. :))
    És minden tiszteletem a tiéd, én minden nap elmondok egy hála imát, hogy nem most vagyok terhes, ez így rohadt nehéz lehet.

    VálaszTörlés
  11. Ma hallottam egy ismerősömtől éppen, nem értek hozzá, de azért ideírom, hogy a lányának nem szívódott fel a vas és kiderült, hogy gluténérzékeny, de semmi tünete nem volt, csak annyi, hogy nem szívódott fel a vas valamiért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uh, ezt az infot en is nagyon koszonom! Tok mas kapcsan felmerult mar bennem a gluten, de errol az osszefuggesrol meg nem hallottam.

      Törlés
  12. Vörös húst nem ehetsz? "Az ásványi anyagok közül pedig kiemelendő a vastartalom, amely a vörös húsok színét is adja, valamint a cinktartalmuk is jelentős. Ezek a húsból felszívódva kiválóan hasznosulnak szervezetünkben, szemben a növényi eredetű vassal."

    Innen: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/17437/voros-husok-es-belsosegek-fogyasztasa

    VálaszTörlés
  13. En is vashiannyal kuzdok, nekem az orvos a Now vasat irta fel, illetve laktoferrint kell hozza nyomatnom (GAL), esetleg kerdezz ra az orvosodnal, mit szol hozza, elmeletileg segiti a hasznosulast / felszivodast.

    VálaszTörlés
  14. vashianyosok: egyetek hantolatlan szezammagot es hozza savanyu kaposztat
    a szezammagban levo sok vas optimalisan szivodik fel a kaposzta c-vitaminjanak jelenleteben
    egy belgyogyasz

    VálaszTörlés