2020. november 24., kedd

nem akarok beleszólni

Azt hiszem, nekem az a legnehezebb az anyuka-szerepben, hogy lehetetlenség mindenkinek megfelelni. Itt már tényleg annyira nehezen írok le bármit (meg egyébként IRL is iszonyúan meggondolom, hogy kinek mit mondok), mert ha elmesélem, hogy alszik, nem fáj a hasa, akkor dicsekszem és nagy az arcom, ha meg elmondom, hogy ma pont nem aludt jól, most épp valami nehéz, akkor panaszkodom, pedig amúgy nekem milyen könnyű, ha tápszert vagy cumit adok a gyereknek, és megpróbálom kicsit beleilleszteni a mi életünkbe, pl elviszem magunkkal ide-oda, akkor szar és önző anya vagyok, ha elmesélem, hogy nekem ezzel a gyerekkel csodás, és tök szépen elvagyunk, és _nekem_ ez vele nem nehéz, akkor nemes egyszerűséggel hazudok - vagy értitek, BÁRMI újság van, előre hallja az ember a véleményeket. Igazából nem értem, miért foglalkozom bárkivel, miért akarok mindenkinek megfelelni, miért hagyom, hogy ráüljön az itteni mondandómra, de hát ez van, a 80-as évek gyermeke vagyok, anyukám úgy nevelt, hogy jó kislány legyek. Pedig hát tényleg, f@sznak se kell, hogy mindenki szeressen (pardon my French, de tényleg).

Mindenesetre abban, hogy tudjak nevetni ezen az egészen, a többi anyukán, de főleg magamon, nagyon sokat segít ez a három csaj, köszönöm nekik, hogy vannak. 💜

30 megjegyzés:

  1. Igen, kár, hogy mindenki bele akar szólni.
    Én kb nem is merek panaszkodni, ha vmi alvásmizéria van, mert "ja hát én még mindig háromóránként kelek, te el vagy kényeztetve", bocs és akkor nekem már nem is lehet rossz??

    VálaszTörlés
  2. Kitartás, ez később sem lesz jobb. :/

    VálaszTörlés
  3. ne foglalkozz vele, de most tényleg!
    :-)
    tök jó vagy, tudod ezt Te is

    VálaszTörlés
  4. Tényleg nem lesz jobb. Nem értem miért...

    VálaszTörlés
  5. A három csaj tényleg zseniális! Tudsz róluk valami közelebbit? Kik ők? Ki írja a szövegeket, stb?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, itt egy jo interju veluk: https://wmn.hu/juzer/53742-nem-akarok-beleszolni-nem-az-en-gyerekem-de-na--igy-lehet-vicces-videokkal-erzekenyiteni

      Törlés
    2. ha beköveted a három lányt külön-külön, nagyon szépen kiderül, ki-kicsoda.

      Törlés
  6. Saját érdekedben meg kell tanulnod figyelmen kívül hagyni, ill. meg sem szabad hallani ezeket az embereket, mert csak magadnak okozol rossz időszakokat.
    Mivel mindig voltak, vannak, és lesznek is ilyen emberek.
    Jól csinálod, csináljátok ahogy teszitek, nagyszerű emberek, és most már nagyszerű szülök is vagytok, és valóban nem kell megfelelni mindenkinek, hiszen nem is lehetséges, mert ami az egyiknek jó, vagy tetszik, elfogadott, az a másiknak nem, vagy egészen másképpen.

    VálaszTörlés
  7. De, hogy konkrétan ezeket mondja valaki illetve valakik? Engem kb csak biztatott mindenki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ezek konkrét példák a kommentjeimből és mások bejegyzéseiből ollózva.

      Törlés
    2. Furak az emberek. Nem mondom, hogy sosem voltam kicsit irigy, mikor valakinek csípőből tok jól megy minden a gyerekkel, én meg hónapok óta nem aludtam, de ezt azért inkább magában tartja az ember, mert a saját bizonyítványa...

      Törlés
    3. de ugye azért tudod, h a gyerekek nagyon különbözőek, és egyáltalán nem lehet ráhatása senkinek, hogy neki milyen jut?

      mármint el is lehet rontani a dolgokat, persze, no de többnyire azért az ilyen különbségek a szerencsén múlnak, az meg senkinek a bizonyítványa

      Törlés
  8. Bennem a szülessel teljesen átkattant valami, egyszerűen onnantól egyáltalán halálosan nem érdekel senki ítélete, véleménye, kéretlen tanácsa. Meg se hallom, de nem is nagyon találkoztam vele.

    VálaszTörlés
  9. Nekem a ne foglalkozz vele is ugyanolyan "nem akarok beleszólni" tanács :)

    Megértem, amit írsz, gyerek nélkül is sok olyan helyzet van, amikor kéretlen tanácsot adnak, vagy valaki nulla empátiát mutat. Szerintem ezekre nem megoldás a "szard le" meg a ne foglalkozz vele, mert egyrészt aki ilyen, annak elég nehéz vagy lehetetlen megváltoznia, másrészt meg elég fárasztó úgy élni az életet, hogy kb. cenzúrázod magad, mert tudod előre, hogy a reakció rosszabb lesz, mintha nem mondanál semmit.

    Brené Brown jól bemutatja ezt a problémát. Imádom ezt a kis videót.

    https://www.youtube.com/watch?v=1Evwgu369Jw

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem így gondoltam, hanem, hogy én pont mintha a szüléssel kaptam volna egy hatalmas adag leszarom tablettát, pedig én ultra szorongós vagyok.

      Törlés
    2. Ja, egyáltalán nem rád gondoltam meg senkire sem, csak általánosságban, mert én is szorongós vagyok, és egyszerű azt mondani, hogy "szard le" de ha menne, akkor nyilván nem is lenne probléma :)
      De ez tök jó, hogy a szüléssel eltűnt neked! Remélem nálam is így lesz, ha lesz gyerekem. Amúgy én sokszor gondolom vagy látom azt, hogy az anyaság sokakból hatalmas magabiztosságot és ilyen pozitívan vett nemtörődömséget hoz ki. Gondolom van benne valami olyan, hogy aki egyszer egy emberi életet létrehoz, annak átértékelődik az, hogy mi a fontos és mi a nehézség.

      Törlés
    3. Passz. Más dologgal szemben ugyanolyan szorongó vagyok, de a gyerekes dolgokkal meg laza lettem.

      Törlés
    4. @lilla tök érdekes, hogy a @melylevegoprojekt pont errol posztolt ma, hogy ez, h ‘ne is foglalkozz vele’ mennyire nem jo reakcio egy csomo esetben. (Mondjuk nalam sztem jo). https://www.instagram.com/p/CIBQW13qee8/?igshid=1r896te2lqvdb

      Törlés
    5. Na micsoda véletlen! És most még a YouTube-on is felugrott nekem Almási Kitti új videója, és annak is pont ez a témája :)

      Törlés
  10. Szia Ilonka! Én csak egy olvasód vagyok régóta, nincs kapacitásom saját blogra :) de most muszáj ideírnom neked: ne törődj a rosszindulatú kommentelőkkel, csinálj mindent úgy ahogy te jónak látod! Nincsenek kőbevésett szabályok, lényeg hogy jól érezzétek magatokat, mint kis család :) Azok akik kéretlenül másokat kritizálnak, megérdemlik a sorsukat! Sok boldogságot nektek! Mónika

    VálaszTörlés
  11. Ez annyira igy mukodik, es sajnalom, amiert ezt mondom, de annyira _magyar_ dolog! Az elet minden teruleten. nekem nincs gyerekem, de igy is tapasztaltam, mindenkinek mennyire hatarozott velemenyei es igenyei vannak az eletemet es a donteseimet illetoen. Ja, es soha nem eleg. Ha szinlgi vagy, miert nem pasizol mar. Ha pasid van, miert nem koltoztetek meg ossze. Ha osszekoltoztetek, mikor lesz az eskuvo, a gyerek. Ha gyerek van, mikor jon a kovetkezo. Es mindehhez csatolva van a burkolt/nyilt minosites. En is szeretek megfelelni az embereknek, es emiatt a hulye tulajdonsagom miatt viselem ezeket kulonosen nehezen, hiaba mondjak a szeretteim, hogy sz@rjam mar le. Most, hogy lassan fel eve elek Hollandiaban, olyan, mintha valaki levett volna a vallamrol egy oriasi sulyt, teljesen szokatlan, lebegos erzes: senki nem cseszeget a maganugyeim miatt. Beken vagyok hagyva, tiszteletben vagyok tartva. Amiota tudatosult bennem ez a felismeres, a hazakoltozes puszta gondolatatol is szorongas fog el. Es szerintem ez eleg szomoru. Szoval, egyutterzek, es el sem tudom kepzelni, milyen megterhelo lehet ez, ha az embernek a gyerkocerol van szo, ami egy annyira intim terulete mindenki eletenek, es annyira megerdemelne, hogy masok tiszteletben tartsak es tapintatosan kezeljenek minden informaciot, amit az illeto megoszt veluk! En mindenesetre imadom, amikor meselsz, mindegy, hogy konnyut vagy nehezet, szoval oriasi hala, hogy megosztasz velunk dolgokat itt. Ne csuggedj a beleszolok miatt. Koszonjuk. <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sokszor fogalmazódott meg bennem amit Dolly ir az utolsó sorokban, es ha nem bánja akkor idézem mert végre valaki jól leírta, en is "imadom, amikor meselsz, mindegy, hogy konnyut vagy nehezet, szoval oriasi hala, hogy megosztasz velunk dolgokat itt. Ne csuggedj a beleszolok miatt. Koszonjuk. <3" - nagyon halas vagyok neked/nektek (dolly, mia, bezzeg, mollybloom, violet, gyombi es akiket kihagytam nekik is <3) hogy irtok, ujra es ujra a fentről a lentről, az emberről. Nagyon sokat segit, inspirál, átlendít, többször, mint hinnetek. Koszonom/juk.

      Törlés
    2. Dolly, Dorka, nagyon cukik vagytok, köszönjük! 🥰😍😘

      Törlés
    3. Ahh, Dorka, annyira jól esett olvasni, hogy engem is belevontál ebbe, egészen meghatódtam! Köszönöm én is! 😭 Group hug! 🥰

      Törlés
  12. Nekem a kedvencem, amin a mai napig nevetnem kell, ahányszor eszembe jut: 3 hónapos bébi a kezemben, 35 fok, mélygarázs lift, és egy vadidegen férfi kérdezgeti, hogy miért nincs a gyereken zokni, meg fog fázni. Tényleg szurkoltam, hogy felérjünk, mielőtt kitör belőlem a nevetés.

    VálaszTörlés
  13. Nekem a testúlyom, alkatom ilyen szorongós téma. Lassan 40 vagyok, de minden beszólás bánt.

    VálaszTörlés