2022. november 15., kedd

Veggies

Ma elmentem edzeni, és még szaunáztam is! Annyira siralmas a kondim, és annyival jobban érzem magam azonnal, hogy megint megfogadtam, hogy amilyen gyakran csak tudok, amint akad egy órám, elrohanok sportolni, és nem állok neki keresgélni, hogy mit lehetne épp suvickolni/főzni/pakolászni/insert random housework here. Nem is értem, hogy ezt miért csinálom. 

Utána csináltam ebédre bundás cukkini rudacskákat meg karfiolt, pont erre vágytam, és Dani is nagyon elégedett volt (ő hatalmas zöldségevő). Most megint nem bírok húst enni - volt nemrég egy rövid időszakom, hogy nem ettem, annyira jó volt, sőt, fogytam is. Néha iszonyú kényelmes csak átmenni anyuhoz egy jó kis gulyáslevesre vagy rántott húsra, és nem könnyű nemet mondani, mikor amúgy kialvatlan vagyok és hatalmas segítség, hogy épp nem kell főznöm. De náluk még a zöldséglevesbe is belefő egy komolyabb pulykaszárny (true story), és egy ideje úgy érzem, hogy nem úgy eszem, ahogy nekem jólesik, és nem is érzem túl jól magam a bőrömben. Nem akarok vegetáriánus lenni, de nekem heti egyszer-kétszer bőven elég lenne húst enni

Na de múltkor, mikor Barniról tudtam, hogy minden nap 3x jókat eszik a munkahelyén, lementettem egy csomó csodálatos receptet a Pinterestről, és végig is főztem (sütöttem) őket. Halál egyszerű, kb köretekről van szó, és nekem nincs is szükségem bonyolultabb kajákra. 

Íme a kedvenceim:

Parmezános cukkini, avagy Dani kedvence


Ezt karácsonyi menübe ajánlják. Én hús nélkül, dióval és céklával csináltam meg, elképesztően finom. Tényleg ott lesz a karácsonyi asztalon is. 

Citromos, fokhagymás, ropogós mandulás brokkoli. Magában. villával, a tűzhely előtt állva ettem meg az összeset, kihűlni sem volt ideje. 

És a karfiolos verziója. 

És ha ezeket nézegeti az ember, akkor a Pinterest hasonlókat kezd feldobálni... Rengeteg van, és annyira jók.

14 megjegyzés:

  1. hó, de guszták, köszi az inspirációt!

    VálaszTörlés
  2. szerintem a cukkininek nincs olyan verziója, ami ne lenne finom <3
    Nálam a standard gyorskaja, amikor cukkini, répa és gomba felszeletelve megy bele a tepsibe, el van magával és fekete meg sima szezámmaggal megszórom, mielőtt megeszem (amikor nem vagyok lusta, meg is pirítom).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De ezeknek nem ugyanaz a sütési idejük, az nem baj? Mire a répa megsül, a cukkini meg a gomba megpunnyad. Ami nekem tanulság volt az ezer pinterest recept tanulmányozása során, hogy érdemes külön sütni az egy fajta zöldséget a sütési idő miatt, meg hogy mindennek megmaradjon a saját íze (ezt mondjuk én woknál már régóta alkalmazom), meg hogy szépen, rendben, egy sorba érdemes lerakni őket, így szebben/egyenetesebben/gyorsabban megsülnek.

      Törlés
    2. én ropogósan szeretem a répát így (de anyu szerint hajlamos vagyok félkész ételeket enni), nekem ízlik. A légkeverésesben szétterítve nagyobb tepsiben, mint szükséges lenne, pont jóra szokott sülni (szerintem).

      Törlés
    3. jóó, hát az anyukák meg mindent túlfőznek, nem? :D

      Törlés
  3. Hűűű, az a karfiol, az csodagyönyörű!

    VálaszTörlés
  4. Próbáld ki a morzsás karfiolt tejföllel. Egy fej karfiolt akár egészben, akár rózsáira szedve megpárolsz sós vízben (én puhára szoktam, mert úgy szeretem), aztán tepsibe be, morzsa rá, aranybarnára sütni és mehet rá a tejföl. Nálam ez az, amit a tűzhely fölött eszek meg azonnal :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld el, hogy volt az az exem, akivel 10 évig voltam együtt még a húszas éveimben, és az ő anyukája ezt gyakran csinálta, nagyon szerettem! Eszembe is jutott nem olyan rég, hogy hogyan készülhetett, de valami bonyolultabbra gondoltam. Köszi, hogy leírtad!

      Törlés
  5. Köszi Milonka az inspiralo posztot; ma ebedre megfőztem azt a kelbimbós vörösáfonyásat, mert annyira jol nezett ki:) A furcsa kajákat általában gyanakvással szemlélő Boci először nem is akarta megkóstolni, majd aztán mégis, és hipphopp eltűntette az egészet- a sós bacon, az édes vörösáfonya, a pörkölt dió na és a kelbimbó együtt tényleg izgalmas harmóniát képez!:)

    VálaszTörlés
  6. Én évek óta ilyen zugolvasó-fajta vagyok, és nem nagyon kommentelgetek, de ezek a színes-szagos recepetötletek most nagyon jól jöttek.. Mióta külföldön dolgozik a férjem, teljes étel-apátiába süllyedtem, de most megint kedvem lett alkotni valami finomat. Nagyon inspiráló a blogod, köszi, hogy annyi éve lankadatlan csinálod:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi, nagyon kedves vagy, és örülök, hogy kicsit kimozdultál a számomra is jól ismert étel-apátiából:)!

      Törlés
  7. Hú, de klassz recipék, köszi! ès örülök, hogy a szegény cukkinit is szereti valaki :) Szerintem csak ilyen formában élvezetes, amúgy brrr :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is imádom a cukkinit! :) vajon párolva és rántva is nagyon finom szerintem!

      Törlés