2021. február 5., péntek

kardamom és napsütés

Kedden egyáltalán nem hagytuk el a lakást, és szerdán is csak délután 5-kor mentünk el egy sétára, mert kellett sajt a vacsira főzött bolognai spagettihez. Annyira kiégettnek és nyűgösnek éreztem magam, hogy reggel még ahhoz is össze kellett szednem magam, hogy lezuhanyozzak és felöltözzek, aztán meg egyszerűen elfolyik a nap. Szomorú vagyok ilyenkor, mert tudom, hogy lehetne sokkal jobban csinálni, és nem akarom, hogy így teljen el ez az időszak, amit itthon töltök Danival, nem csak miatta, hanem főleg magam miatt. 

Aztán tegnap reggel arra ébredtem, hogy ezerrel süt a nap, teljesen beragyogta a lakást, világoskéken világított az ég, és Barni is telefonált, hogy 12 fok lesz. Úgyhogy letudtuk a reggeli köröket, Danit megetettem, bebugyoláltam a kezeslábasába, bedugtam a babakocsiba és elindultunk sétálni. Kivételesen nem itt Budán, vagy újlipóciában csatangoltunk, hanem átsétáltunk a hídon, és elgyalogoltunk az Országházhoz. A funkciójától és a lakóitól eltekintve nagyon szeretem azt az épületet és a környékét, és egész gyorsan odaértünk, talán 20-25 perc alatt. Dani már a hídon aludt, aztán elkezdett orkán erejű szél fújni, nem túlzok, egy zebránál úgy meglódította a babakocsit, hogy majdnem felborult, és később is egyszer. Nagyon jólesett a nagy, levegős tér, meg a gyönyörű épületek a régi TV székház körül, jót sétáltunk. Benéztünk az Artizán pékségbe, amit Violet ajánlott nekem többször is, de még sosem jártam náluk. Leálltam egy ideje a péksütikkel és a kenyérrel, de most kivételt tettem, és vettem három kardamomos csigát, egy gyümölcsöset, egy kókuszosat és egy simát. Nekem Svédország óta a kardamom a kedvenc fűszerem (ott a kávézókban a fahéj és a kakaó mellett kardamom-szórás is van kitéve), szoktam tenni bőven a banánkenyérbe és a kávémba is, meg amibe csak eszembe jut. A múltkor a Normában is vettem kardamomos sütit, azt kicsit száraznak találtam, de az Artizán-félében van vanília puding is, és ettől az egész cucc krémes, puha, épp csak egy kicsit édes, megőrülsz, annyira finom. Most majd oda kell járnunk sétálni mindig - vagy lehet, hogy jobb is, hogy nem a szomszédban vannak. 

Sajnos ma nem süt a nap, és nem is vagyok túlzottan motivált, hogy ekkora túrákat tegyünk. Igazság szerint még mindig pizsamában vagyok, de majd megkérdezem a Minit, hogy neki mihez van kedve.






20 megjegyzés:

  1. De klassz fotókat csináltál!
    Az idő is egyre jobb lesz, ezen felül drukkolok az eladás, majd a vásárlás sikeres lebonyolításához is, mármint úgy értem, hogy ne legyen bonyolult a lebonyolításuk.
    :-)

    VálaszTörlés
  2. Ez a kardamomos-vaníliapudingos csiga annyira jól hangzott, hogy muszáj lesz valahogy kipróbálnom itthon, kb. azonnal. Tényleg, Violet blogger jól van? Teljesen eltűnt, pedig őt is úgy szerettem olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jelen! :)
      köszi, hogy gondoltál rám, élek még, de már covidon innen, covidon túl. hamarosan több időm és kedvem lesz blogolni. kicsit kiégtem, meg ezer dolgom van, meló + tanfolyam, de fogok írni!

      Törlés
    2. Jaj de jó, megvagy, köszönöm, hogy válaszoltál, itt is hasonló a helyzet, szóval tökre megértem, hogy takarékon van az emberben a kommunikációs kedv mostanában, majd gyere, ha lesz energiád.

      Törlés
  3. az a sapkás kismedve, istenkém :DDDDDDDDDDD tényleg jók a képek és szerintem a tavasz már a kanyarban van

    VálaszTörlés
  4. Én úgy szeretem az ilyen posztokat!!! :-))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek a fotók, látszik hogy tiszta volt az idő. 17 éven át dolgoztam az V. kerületben, ebből 2001 -2012 között 11 évet a Parlament kb 1 km-es körzetében. És mikor már otthagytam, akkor nyáron kezdtem el a környéken sétálgatni és felfedezni hogy mik vannak. Pl. akkor bukkantam rá a József Attila szoborra. Nagy kár hogy lassan 9 éve még csak nem is jártam arrafelé...

    VálaszTörlés
  6. Ah de jó! Ott dolgozom a környéken és jövő héttől be is járok néha, szólj, ha legközelebb arra vetődtök, és csapódom egy sétára, vagy felfogom a szelet :)

    VálaszTörlés
  7. úúúú, pont vasárnap készülök az Artizánba menni! Most nagyon kedvet csináltál! :)

    VálaszTörlés
  8. Az Ötkerben laktam 13 évig. Az Artizán szuper pékség, de ajánlom Zsák Liszt Misit is (https://www.facebook.com/jacquesliszt/) a rakparton, az Apáczai Csere János utcában. Babkában verhetetlen!
    Vagy ha Budán maradnál sétálni a Minivel, akkor a Pékműhely vagy a Batthyány utcában (I. ker) vagy a Bartókon (XI. ker - én ide járok) is nagyon-nagyon szuper. Bár szerintem ehhez némi villamosozásra szükséged lesz. Viszont ha esetleg a Bartókot becélzod, akkor a Keletbe térj be egy fincsi kávéra, van mindenféle!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi! a bartók környékét még a bringázós időkből nagyon jól ismerem, én a Bélát sokkal jobban szeretem, mint a Keletet.

      Törlés
  9. Ja és én is voltam ilyen hangulatban, mikor babáztam. Ha újra csinálhatnám, biztos többet jönnénk-mennénk, de akkor valószínűleg erre a pizsis napra volt szükségem.

    VálaszTörlés
  10. Igeen a kardamom <3 Én is csak Svédországban ismertem meg, itt tényleg imádják. Most van a semla időszaka, ami egy farsangi péksütemény. A blogomban is áradoztam róla. Kardamomos, puha, omlós zsemle mandulás krémmel és tejszínhabbal megtöltve. Mmmmm. Imádom! Sajnálom, hogy a turisták kimaradnak ebből, mert csak január-februárban kapható, és hát ki jön ilyenkor Svédországba. De ha valaki mégis, akkor mindenképp kóstolja meg, de ne a boltit, hanem valami jó cukrászdait.
    Viszont amikor a jó kis magyar péksütiket említed, akkor csorog a nyálam utánuk. Van egy két fincsi svéd süti, de a magyar sütemények verhetetlenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pár éve pont februárban voltunk Malmőben egy hosszú hétvégére, és mindennap ettem egy semlát abban a kávézóban, ahová éppen beültünk, annyira megszerettem (de azt nem tudtam, hogy szezonális, mázli, hogy pont elcsíptük :)

      Törlés
    2. De jó! :) igen, legkorábban karácsony után jelennek meg, és március körül már elszórtan kaphatók csak, úgyhogy pont a főszezont fogtad ki :)

      Törlés
    3. uhhh, köszi, hogy megírtad, nagyon jól hangzik, és vajon esélytelen itthon semlát kóstolni?

      Törlés
    4. Azt nem tudom, hogy nincs-e a nagy Budapesten egy skandináv finomságokat is áruló pékség, ahol esetleg készítenek ilyenkor, de sajnos más lehetőséget nem tudok elképzelni, mert csak frissen jó, nemigen szállítható, szóval küldeni esélytelen.

      Elvileg házilag is elkészíthető, de valahogy én nem tudom elképzelni, hogy sokan próbálkoznának ezzel, mert akkor lesz egyszerre kb. 12 zsömle, szóval hacsak nincs egy nagy társaság, nem látom értelmét ennyit készíteni, mert hamar megszikkadnak a zsömlék. És még ahhoz is általában bolti mandulamasszát használnak. Persze az is elkészíthető házilag, de a semla szerintem az a fajta finomság, amit lehetetlen otthon cukrászdai minőségben megalkotni.

      Törlés
    5. de kóstoltad is? mert bár kidobja a google, h "even swedish semla", de a kínálatukban nem szerepel.

      Törlés