2021. február 11., csütörtök

nem szeretem a szélt

Természetesen pont aznap kell mennünk oltásra, amikor sarkvidéki, orkánerejű szél fúj, valamint korcsolyapálya minden járda. Mindegy, már itthon vagyunk, minden rendben volt, ráadásul egy nagyon szimpi, fiatal pasi helyettesítette a 60+-os dokinőnket, és úristen, mennyivel jobb volt a hangulat! Közben ugye abban maradtunk, hogy nem váltok orvost, de most kicsit elbizonytalanodtam megint.  Egyszerűen nem is értem, hogyan engedhettem rábeszélni magam egy idős doktornőre, mikor az én stílusomhoz, világlátásomhoz, főleg, ha hosszú ideig és rendszeresen kell  együtt dolgoznunk, ezerszer jobban illik egy fiatal orvos. 

Hazafelé Dani elaludt, úgyhogy gyalog jöttünk haza, engem elfújt a szél, a cuccaim viszont hidegbiztosak, Barnitól kaptam csodálatosan meleg aláöltöző nadrágot és felsőt még mikor Dániába mentem, amihez nem kell úgy felöltözni, mint egy eszkimó, és mégsem fázol, nagyon szeretem. A Carhartt sapik pedig bármilyen időben melegen tartják az ember fejét. A hónap híre, hogy ideköltözött mellénk a Pagony, úgyhogy nagyon nagy a kísértés szinte minden séta alkalmával, hogy beugorjunk kicsit nézelődni, szeretem őket. Szeretnék még venni tőlük mesekönyveket, olyanokat, amikben nem egy mese van, hanem több, mint például a Szutyejev-féle Vidám mesék sorozat, amit már ronggyá olvastunk Daninak, szóval rövid, pár oldalas mesék, normál (pl állat, nem kufli) szereplőkkel, színes rajzokkal, hogy már most élvezhető legyen a kispocaknak, megköszönöm, ha ajánlotok ilyet (Lucától már lenyúltam a Mesél az erdőt, köszi!).

Én nem szeretem a hideget, a szelet meg kifejezetten gyűlölöm (nem úgy, mint Cicza kislánya, hehe), ideges leszek tőle, és a hajamnak is annyi, de most olyan jó volt kicsit kiszellőztetni a fejem, aztán megérkezni a szép, illatos, meleg lakásba, és kicsit blogolni, míg Dani alszik (még mindig nem ébredt fel a séta óta, medzsik). Hazafelé beugrottam a Budaiba citromos-vaníliás croissant-t venni, meg ezt a hidegen sajtolt levet, annyira szeretem, a zöld típusát mondjuk jobban, de ez is fantasztikus. Jaj, de hiányzik a gyümölcscentrifugám. 

34 megjegyzés:

  1. Ezt imádják a gyerekek itthon :https://www.kossuth.hu/konyv/3355/fogd-ra-a-jetire
    Ebben több rövid verses mese van.

    Ja, meg ajánlom Donaldsont. Tőle bármit, ezredszer olvasva is imádom mindet.

    VálaszTörlés
  2. Kisvakond-sorozat? Kippkopp? Nekem anno mindkettő nagy kedvencem volt :)
    (És az új Pagony boltvezetője pedig az egyik barátnőm :))

    VálaszTörlés
  3. Donalsonra plusz egy, nagyon cuki az összes mesekönyve (Bot Benő, Macskazene, A majom mamája... stb.)
    A 3-5-8 perces mesék sorozat is szuper, csak ajánlani tudom.
    Mi is imádjuk a Pagonyt... :)

    VálaszTörlés
  4. Lehet ezek is megvannak a Vidám mesék mellett,A sün akit meg lehetett simogatni, A nyúl aki senkitől sem félt

    VálaszTörlés
  5. https://www.pagony.hu/a-roka-zoknija
    Ez a sorozat zseniális, a róka zokniját álmomból felkeltve is tudom.

    Mici

    VálaszTörlés
  6. <3 :)
    nálunk nagyon mentek a szöveg nélküli böngészők, az én gyerekkoromból is megmaradt (peti és a kifli, peti és a sárkány) meg egymillió újat is kellett venni (nálunk "vidám nyüzsgés" és "keress, találj, mesélj" sorozatok lettek), tök szépek vannak és kifogyhatatlan meseforrás mind. a mesél az erdő is csodálatos egyébként, meg hát a tesz-vesz város is ugyanilyen klasszikus.

    VálaszTörlés
  7. A Mesel az erdo a legkedvencebb gyerekkori mesem volt, imadtam. A legeslegeslegjobb rajz benne pedig a manos reszben a manolak duplaoldalas abraja, orakon at tudtam nezegetni. ❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen!!!! Úristen én is, a másik ilyen a tündéres ábra volt amin épp mind utaznak ki-ki a saját módján

      Törlés
    2. Ó igen! Meg a sárkányosban a különféle sárkányok, az egyiknek répa volt lógatva az orra elé :)

      Törlés
  8. Remélem, nálatok is lesz sikere a Mesél az erdőnek :) Kippkoppra szavazok én is, pl. a Kippkopp és a hónapokban 12 mese van, plusz a végén egy (vagy két?) vers. A mesék rövidek, sok kép van hozzájuk.

    VálaszTörlés
  9. Nagy veszélyben lennék egy közeli Pagonnyal...
    Sokatokkal hasonló az ízlésünk :)
    Mesél az erdő itt is kedvenc, illetve az utána következő részek is - nekünk a 2. és 3. van még meg, törpék és óriások, ugyanúgy szuperek
    Ahogy a többiek írták, Donaldson-Schefflertől bármi, viccesek, gyönyörű grafikával, rímelő szövegekkel. :)) (A majom mamája szuper kisebb gyerekkel is, meg A tölgyerdő meséi sorozatból A róka zoknija és a 3 másik pici kihajtogatós) - igaz ezek csak egy mesét tartalmaznak, viszont annál jobbak
    Vidám mesék is remek, nekünk is megvan a másik kettő, azok nem lettek nagy kedvencek
    Nekünk a böngészőkből az évszakosak váltak be, a nagy alakúak: Susanne Berner: Őszi böngésző, Téli böngésző, stb. kettő van nekünk plusz az Éjszakai böngésző, máig szoktuk nézni, pedig 5 éves múlt. :) Ugyanígy Bernertől a "Szia, Misu!" 4 rövid mesét tartalmaz (kevés szöveg, sok kép) ugyanúgy szép grafikával, óriási kedvenc volt 1-3 éves kora között.
    Kihajtogatósok közül még Hohó, kié ez a popó tetszett nekünk, és A telhetetlen hernyócska, aminek mondjuk a grafikája nem tetszik, de jó lapozgatni, a kis lyukakba mindig betette a kisfiam a kis ujjait. :) - azt hiszem nekünk inkább önálló könyveink voltak, nem olyan, amiben több rövidebb van

    VálaszTörlés
  10. Jaj de jók, köszi köszi mindenkinek!!! ❤️

    VálaszTörlés
  11. Nálunk most ez megy, igaz itt már 5 és 3 évesek a kölykök, de néma csendben hallgatják, karácsony óta már másodszor kezdtük előlről:

    https://napraforgokiado.hu/konyv/az-50-legszebb-klasszikus-mese

    VálaszTörlés
  12. Az én kisfiam nagyon szerette a Pipp és Polli sorozatot. Aztán, ott van Boribon, szerintem a kicsiknek az való, a Kipp-kopp már nagyobbacskáknak való inkább, mert hosszabb és bonyolultabb a szöveg. Aztán ott van még Berg Judit és a Maszat könyvek, nálunk az is nagyon nyerő volt, a gyerekeim imádták, és az is az egészen kicsiknek való. Berg Juditot amúgy is nagyon szeretjük, az egészen kicsiktől a kamaszokig mindenkinek van megfelelő könyve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy felejthettem el, a Boribon még mindig kedves számára...:) van több is...

      Törlés
  13. Marék Veronika: Boribon összes kötete és Berg Judit Maszat sorozata. És a Kisvakond :-) Kislányom mindegyiket szerette. Jaj de jó most Nektek, hogy Dani ilyen kis Nyuszifül. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez aranyos, én pont arra gondoltam, hogy milyen jó, hogy én már a legkisebbnek is regényeket olvashatok. :))) (Egy idő után azért ezek felnőttként borzalmasan unalmasak, sokadik gyereknek sokadszorra olvasva.)

      Törlés
  14. kicsiként úgyis még a szinte csak csupakép, max 1-1 mesécskére, versecskére épülő, keménytáblás lapozók mennek, meg a mondókázás, asszem mi anno mindenkinek a kerekítő könyveket vettük pl ajiba, de tán a ringató is jó...
    utána, kb kétévesen meg az ilyen felnőttként kicsit még agybuggyantó mesécskék, mint a boribon meg a maszat, annyira cuki lesz viszont, amikor csillogó szemmel újraolvastatja, hogy kitérdekel, nyilván :)) (unokaöcsémen látom)

    és akkor utána, 3-4 éves korában meg már lehet tobzódni a csodálatos választékban :))

    mondjuk azt nem értem, kuflikkal mi a baj, nyelvileg és fantáziavilágában is nagyon igényes és választékos, és legalább a felnőttnek is szórakoztató :)) de persze tudom, h nektek még évekig nem aktuális, csak meglepődtem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de pont ez a jó, hogy annyi féle mese van, hogy el lehet dönteni, hogy én Szutyejevet olvasok neki inkább, te meg Kuflikat (én azonnal raktam vissza polcra, hát mik ezek).

      Törlés
    2. Én sem tudok kibékülni a grafikájával és a nevekkel, pedig tudom, mekkora siker. Majd kiprobalom a gyereknél, lehet hogy bejön neki, de a “tisztább” képeket jobban szereti.
      Pettson és Findusz is cuki egyebkent, még eszembe jutott, de ez még arrébb van nektek. Nekunk mar nem fér tobb mesekonyv a szobajaba:) de ugyanazt a párat olvastatja időszakosan ujra es ujra:)
      Van egy kresz táblás vicces versikés rimelős konyvunk (Idenézek odanézek), ujra es ujra kéri, mar majdnem fejbol tudja.

      Törlés
    3. A Kuflik nálunk hatalmas kedvenc az 5 évesnek, tele van nyelvi humorral és ő már érti. De én is jól szórakozim rajta.
      És Szutyejevet us imádja, a kicsi is. Meg a klasszikusikat, Este van.., Cinege cipője, Ki hol lakik..., Iciripiciri, Török és a tehenek stbstb
      Bogyó és baboca hála istennek, nem tetszik nekik, de sajnos Maszat meg Kippkopp sem.

      Törlés
    4. Nekem évekig a Vidám Mesék volt a kedvencem Szutyejevtől, rongyosra olvastattam és nézegettem. Amint lesz babánk, neki is megveszem, mert szerintem alapmű. A legbájosabb grafikák és mesék a legapróbb korosztálynak. ❤

      Amit viszont soha nem akarok a gyerekem közelében sem látni, az Bartos Erika bármelyik könyve, főleg az APG sorozat, amiből az unokahúgaimnak kellett felolvasnom, amikor picik voltak.
      Totál agyhalál a könyvek szövege és még csak a grafikájuk sem szép (szerintem), sok gyerek mégis szereti BE műveit.

      A mai modern mesékkel még nem vagyok képben, a kuflikról hallottam már, de fogalmam sincs, miféle lények. 😅

      Törlés
    5. Én a Peppa malactól védem a házat, mint a pestistől

      Törlés
  15. Lehet, hogy majd csak kicsit később lesz jó, de a Pettson és Findusz is nagyon jó mesekönyv sorozat. Nagyon szép grafikája van és kedvesek a mesék. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, az is milyen jo! Raadasul vicces. Nagyon szeretem az olyan meseket, amiken kacagni szoktak a gyerekek. A Csetepate a kiskertben reszen egyszer konkretan rohogogorcsot kaptunk a legnagyobbal. Persze en mar csak azon rohogtem, ahogy o rohog.

      Törlés
    2. ÉRdekes, mi a könvytárból hoztunk ki Pettsont, de se nekem, se a gyerekeknek nem tetszett, örültem, hogy nem vettük meg, hanem könyvtáraztunk.
      Ja ez is egy ötlet, persze nem most, de mi minden gyerekkel könyvtártagok voltunk gyak. 1 éves koruktól, így sok-sok könyvet kipróbálhattunk, és ami nem jött be, azt legalább nem vettük meg fölöslegesen.

      Törlés
    3. De mi is rengeteget olvastuk a kemény lapos könyveket, Iciri-picirit, A három nyulakat, meg ezeket, amik versesek, tehát a ritmus is felkelti a gyerek érdeklődését, nem csak maga a szöveg.

      Törlés
    4. Megvettem az összes Pettsont, mert szerintem szuper, erre a gyerekeknek nem tetszik. Az 5 evést nem fogta meg, a 2 és fél éves szerint meg ijesztő (??).

      Törlés
    5. Szerintem 5 evesen meg kicsi hozza, es azt is sejteni velem, a 2 evesnek miert lehet ijeszto. :) Nem baj, nem kell mindenkinek ugyanannak bejonnie. Nekem peldaul a Szutyejev volt rettenetesen ijeszto pici koromban (foleg az, amikor a libanak pavatollai, pelikancsore meg kakastaraja lett - brrrr), mikozben tobb generacio nagyon kedves, szeretett mesekonyve. Szerintem a gyerekek mar kicsikent is tok erzekenyek az abrazolasmodra, es ha nem tetszik nekik a rajz, a hozza tartozo meset se fogjak szeretni. Azt meg, hogy melyik fog bejonni nekik, nehez elore tudni...
      En se szoktam elore bevasarolni, vagy elviszem oket a konyvesboltba nezelodni magammal, vagy olyat veszunk meg, amit mas baratoknal mar lattak, es tetszett nekik. Illetve mindig kapnak csaladtol, baratoktol ajandekba. Az persze rizikos. De a Pettsont pont szulinapi ajandekba kapta a nagy egy ovis pajtastol, en sem ismertem elotte. Szerencsere bejott neki nagyon.

      Törlés
  16. Mazsola és Tàdé. Anno én is szerettem, lányom is odavolt érte. 😊
    Fésűs Éva: Csupafül 22 meséje.
    Lényegében az összes Fésűs Évát, Bálint Ágnest imádtuk - és én sem untam.

    VálaszTörlés
  17. elnézést, hogy a 46. kommentet hagyom a témában :D de ma jutott eszembe, hogy az ikeának van egy cuki, egeres mesekönyve ami nálunk nagyon bejön! simán csak képek vannak rajta, halál egyszerű de nagyon szép, a kisegér almát eszik, dobol, alszik meg ilyesmiket csinál és indokolatlanul sokáig lehet valamiért nézegetni és olvasgatni azt a pár oldalt.

    meg amit a pagonynál nyertem mesekönyv, és elvileg nagyobbacska gyerekeknek szól, az is fantasztikus kincs, mint kiderült. zsiráf és irány az ágy a címe és van benne egy csomó rövidebb mesécske, egyszerű történettel bár a nyelvezete nem feltétlen a kétévesek alapszókincse, de szerintem pont tök jó. és te jó ég, élvezem olvasni!!!! mert aranyos és a lehetőségeihez képest vicces! és amúgy apás mesekönyv, vagyis általában apa szokott benne főbb szerepet kapni, ez szerintem egy normál felállásban nagyon jó és ritka kincs. (nem normál felállásban meg szóban behelyettesíthető anyára :D)

    VálaszTörlés