2021. március 10., szerda

bite me

 ...és hát Dani. Egész délután nem bírtam letenni, zokogott, ha egyedül hagytam akár egy percre is, ami tőle nagyon fura. Alig aludt, bömbölt akkor is, mikor megcsináltam az esti papiját, és aztán hatalmas könnyekkel a szemében, hüppögve tolta be az utolsó falatig, mert hát enni azért kell. Az az érzésem, hogy jön a foga, ami nem szokatlan az ilyen korú babáknál, és általában sajnálgatják őket ilyenkor, mert persze szenvednek, de mi nagyon drukkolunk, mert 8 hónapos elmúlt, és még egyetlen foga sincsen. Nagyon reméljük, hogy ez nem marad így örökké.

34 megjegyzés:

  1. Édeske, igen, lehet beindultak a fogak. Vannak nagyon extrémen elhúzódó fogzások, az én gyerekeimnél is pl, akiknek féléves koruktól ömlött a nyáluk, de foguk az nem jött. A fiam első foga egyéves korában, a kislányomé egyéves kora után jött ki, a kislányomnak kétévesen is csak 4 foga volt, már fogásznál is jártunk vele, hogy mi az isten van, de mondták, ritkán, de van ilyen. Aztán kétéves kora után beindultak, most lassan 3,5 lassan már meglesz a 20. foga :D , de nem aggódunk miatta. Nekem és a férjemnek is későn jött a fogunk, a gyerekek is ezt örökölték, később is fognak kiesni majd a tejfogaik (emlékszem, nekem még 13 évesen is esett ki tejfogam) és azt szokták mondani, hogy általában jobb a foga azoknak, akiknek hosszan tud mineralizálódni az ínyben (nekem egy tömött fogam van 38 évesen, férjemnek egy se, de nem hiszem persze, h a mi példánk általánosan bizonyító erejű lenne :) ).

    VálaszTörlés
  2. Simán van baba, akinek még ennél is később jön az első foga :)) viszont olyan baba nincs, aki fogatlan maradt volna! Szóval ezen sztem ne aggódj :)
    Hajrá, Dani, hajrá, fogak!

    (Majd biztosan mások is mondják, meg biztos tudod, de ez, hogy se letenni, se egyedül hagyni nem lehet anélkül, hogy sírna, akár a szeparációs szorongás is lehet. Anyway, hajrá, Dani! És persze hajrá, szülők!)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk mindkét gyerek 8 hósan kezdte a szeparációs szorongást.

    VálaszTörlés
  4. Ja, a kisebbnek az első foga 11 hónaposan jött ki, de akkor aztán beindult, 1 hónap alatt 8:-)

    VálaszTörlés
  5. kis muci, nagyon aranyos lehet :-)

    VálaszTörlés
  6. Nálunk is a legnagyobbnak 10 hósan jött kis az első foga, és 16 hónapos koráig 2 db foga volt, de ezekkel is vígan evett darabosat is. Bezzeg a kicsinek 16 hónapos korára 16 foga volt.
    A nagynak haja sem volt, apja már parókát és protkót vizionált neki, most meg iszonyat mennyiségű, dús, hosszú haja van, gyönyörű.

    VálaszTörlés
  7. Együttérzésem, a fogzás mindent felülír, amikor már tök jól mennének a dolgok. De egyszer kinőnek azok a fogak és minden foggal csak még cukibbak lesznek.

    Mi most minden Dentinox reklámnál meghallgathatjuk a hulló fogú 5,5 évestől, hogy "Ilyet nyalogattam Apa ujjáról, amikor bújtak ki a fogaim" :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is az a kedvenc fogás, rögtön az anyatej után 😂 #hellójobbfölsőegyes

      Törlés
  8. Lehet még a szeparációs szorongás is... 8-10 hónapos kör körül szokott beindulni...

    VálaszTörlés
  9. ezt nem mondod komolyan, hogy NYOLC HÓNAPOS az a tegnap született baba????? fénysebesség!

    VálaszTörlés
  10. Hú nálunk 3 hónaposan jött ki az első 2 foga és 1 évesen 16 megvolt. Mondjuk addig nagyjából meg is haltam, de onnantól volt alvás éjjelente. Én fel nem foghatom hogy miért kell fájnia. Már úgy értem evolúciós szempontból mi értelme van, hogy a babáknak fájjon a hasuk, a foguk, az izmaik a növekedéskor, stb... Nyilván az ős anya is tökre kivolt a barlangban és nem tudott mit csinálni a picivel...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak evoluciosan: a szoptatas fajdalomcsillapito hatasu, fogzaskor (meg hasfajaskor, novekedeskor, laz, betegseg idejen) a legegyszerubb megoldas mellre venni. Ebbol persze a modern ember gyereknevelesi kerdest csinalt, de az osanya toke nem igazan volt ki, mert mas dolga se volt a barlangban ket bogyoszedes kozott, mint szoptatni. :) Mar csak azert is szerintem, mert igy a gyereksiras nem vonzotta oda a kardfogu tigrist, szoval nem nagyon volt ott nyuglodes meg alvastrening. :D

      Törlés
    2. Engem egy dolog nagyon érdekelne ebben a témakörben. Ha mindenre, de mindenre a szoptatás a megoldás, akkor hogyan nem tanulja meg a gyerek az, hogy bármi bajom van, akkor kaja kell. Mert a szoptatással kaja jön. Ha fáj valami, szomorú vagyok mindenre kaját kapok. Ami édes.
      Én ezt soha nem alkalmaztam, nekem egyszerűen nem fér bele az, hogy mindenre a kaja legyen a megoldás. Jó, mondjuk az én gyerekeim fogzás miatt nem különösebben sírtak. A hasfájásra meg pont szerintem nagyon rossz még ráetetni is.
      Az ősembernek teljesen mások voltak az életkörülményei, nem nagyon volt módja elhízni, de a mai ember sajna pillanatok alatt tud nagyon elhízni.

      Törlés
    3. Egyelőre gyerek hiányában nem tudom, releváns-e a véleményem, de én úgy tudom, hogy a "fájdalomcsillapító" komfortszoptatás során a babák csak minimális anyatejet vesznek magukhoz, mert ilyen esetekben a megnyugtatás, közelségérzet a fontos a számukra, nem pedig maga az étkezés/nasizás.
      De persze lehet, hogy ezt rosszul tudom.
      Mindenesetre értem a gondolatmenetedet, mert logikusnak tűnik egyébként, hogy ne biztosítsunk minden nyűgmegszüntetéshez nassolási lehetőséget, mert hosszú távon nem tesz jót a gyerek egészségének. Az anyatej ugyan nem árt egy cseppet sem, de tény, hogy az édes ízhez kötődik majd emiatt a testi-lelki fájdalom megszűnése. 🤷

      Törlés
    4. Cirmifül: van olyan, hogy komfortszopi, amikor nem feltétlenül eszik a baba, csak nyugtatja magát, meg van az a tény, hogy az anyatejben vannak fájdalomcsillapító anyagok, tehát ha anyatejet eszik a baba, az csillapítja a fájdalmát.

      Jobban örülnék, ha szakember válaszolna, hátha erre jár majd Zsófi, de biztos vagyok benne, hogy ez két dolog nem jár kéz a kézben, mármint az igény szerinti szoptatás, meg hogy majd mindenre a kaja lesz a megoldás.

      Törlés
    5. Böbe: szerintem ha tényleg kíváncsi vagy erre a témára, szerintem érdemesebb egy szoptatással foglalkozó csoportban feltenni a kérdést, ahol szerintem azonnal kapsz szakértő választ, mint random Molnár Ilonka blogján, mert ez itt eléggé OFF, nem?

      Törlés
    6. Nem vagyok szakértő, de a nagyobb, jelenleg 5 éves. Kb fényevő nem érdekli az evés, de még az édesség sem. Jelentem 2 éves koráig szopott, volt komforszopi is.
      Tesója 2 és fél, szintem 2 éves korig szopott, volt komfortcucc is. Na, ő meg imád enni és mindent, és cseppet sem édesszájú.

      Törlés
    7. Böbe, a kérdésed burkolt ítélkezés, ne haragudj. "Neked ez nem férne bele"? Miért, szerinted az összes igény szerint szoptató anyának belefér, hogy nassolásra szoktassa a gyerekét (feltéve, hogy az elméleted helyes)? Komolyan, ha tényleg kíváncsi vagy, meg lehet fogalmazni ezeket a kérdéseket úgy is, hogy ne az jöjjön le belőlük, hogy tökmindegy, mi a válasz, neked megvan a véleményed - a saját tapasztalatod alapján.

      Törlés
    8. Jajj, nem szerettem volna itt szoptatasi vitat generalni, van erre rengeteg forum (pont ahogy irtam, a modern ember ebbol gyereknevelesi kerdest csinalt - rogton fel is jott a kovetkezo kommentben).

      Az osembernek valoban masok voltak az eletkorulmenyei es nem pszichologizalt. En szeretem FElla humorat, es vicces vizualizalni, ahogy az osanya nyuglodik a kicsivel a barlangban. :) De nyilvan nem igy volt - epp az eltero eletkorulmenyek miatt.

      Szoptasson mindenki ugy, ahogy neki jo. Aki igeny szerint szoptat, az mar ugyis utanajart, hogyan is mukodik ez a dolog (nem megyek en sem bele, itt es most lenyegtelen), akit meg nem mozgat az iszsz taplalas, azt ertelmetlen gyozkodni, hiszen nem veletlenul nem ugy csinalja.

      A lenyeg, hogy elobb-utobb minden baba tuljut valahogy a fogzason, szerencsere, ki cicivel, ki Dentinoxszal, ki hang nelkul, vigyorogva. :)

      Törlés
    9. Hát én már nem is értem komolyan csendes figyelőként a lassan minden kommentszekcióban kialakuló bobe vs.többiek passzív agresszív vitát. Ne csináljátok már lányok, komolyan, olyan rossz nézni. :) (Tudom, ne nézzem.)

      Törlés
    10. Vera! Az igény szerinti szoptatás az szerintem teljesen mást jelent. Az igény szerinti szoptatás számomra azt jelenti, hogy ha éhes a baba, akkor megetetem, és nem ragaszkodóm az órához (hogy csak 3 óránként ehet pl.) Az én gyerekeim is igény szerint szoptak, tehát ha éhesek voltak mellre lettek téve tök mindegy mennyi idő telt el.
      Teljesen másra irányult a kérdésem. Ez csak egy felvetés volt, tudományosan érdekelne, nekem már teljesen mindegy, az én gyerekeim már nem szopnak régen, és többet nem szülök, csak sokszor megfogalmazódott bennem a kérdés. Nekem nem tök mindegy a válasz, egyszerűen érdekel. Nem is értem ezen miért bántódtál meg.
      Milonka, egyszerűen csak kapcsolódott ahhoz, amit írtatok és érdekelt.

      Törlés
    11. Nem, az igeny szerinti szoptatas nem az, amire te gondolsz. Az maximum az igeny szerinti etetes. Igeny nem csak az eves. De ha komolyan erdekel, es tenyleg olyan sokszor megfogalmazodott benned a kerdes, tenyleg eleg, ha beirod a keresobe. Rengeteg valaszt fogsz kapni a gasztrokolikus reflextol kezdve (miert segit a raetetes a hasfajason) egeszen addig, hogy van-e barmifele osszefugges az iszsz es az elhizas vagy barmilyen mas oralix fixacio es az edes iz preferalasa kozott. Keresd hiteles forrasokbol, tanulmanyokbol a valaszt.
      Azert banto, amit irtal, mert nem csak a kerdest tetted fel, hanem allast is foglaltal rogton, hogy ez szerinted amugy nem jo dolog a gyereknek.

      Törlés
    12. De megegyszer bocsanat, en voltam a hulye, hogy ha erintolegesen is, de bedobtam a temat, nem kellett volna. Gondolkozhattam volna elobb, hogy tul erzekeny.

      Törlés
    13. Köszi, Színváltószeműlány.

      Törlés
    14. Jaj, látom későn értem a buliba:( nekem nagyon tetszik az ősasszonyos elképzelés egyébként, és sokszor eszembe jutnak az emberszabásúak, hogy csak így fetrengenék valami fűfolton a gyerekkel, nem aggódnék azon hogy leesik bárhonnan (azt sejtem, hogy nem menne tőlem nagyon messze), de tudnék aludni!!!! Néha rettentő álmos vagyok, és ő nyilván nem, ketten vagyunk, és csak gúvad a szemem, hogy ne törje magát össze a gyerek:DDD

      Törlés
  11. Szegényke... Az én fiamnak 2 honaposan már látszottak az alsó fogak dudorkai, ilyenkor megcsak fogni se tudott semmit, vmi hűsítő ragokat amit a szájába tolhatott volna, szóval ebből a szempontból nem is rossz h meg csak most jönnek majd Dani fogai :)

    VálaszTörlés
  12. Wow, ez a kommentszekcio kicsit eros lett :). Ahogy vegigporgettem az jutott eszembe, hogy pl ezert nem vagyok tagja semmilyen anyukas csoportnak, mert mindenert IS a pokol tuzere lehet kerulni. Csaszar? Nem is vagy anya! 36 ora vajudas? Nem vagy te normalis, miert nem kertel csaszart! Szoptatas? Kinyulik a melled! Tapszer? Azt az ordog konyhajan fozik. Igeny szerinti szoptatas? Osanyaaaaaaaaa, biztos a hajad is zsiros meg a labad is szoros, el fog hagyni a pasid!
    Na mindegy, nem folytatom.
    Amugy a fogzas meg olyan, mint minden kb a gyerekezessel: az egyiknek meg sem kottyan, a masik meg 2,5 fel evet sir kis tulzassal. Erdemes kiprobalni/bevetni mindent: szoptatas, ha birod/nem faj/jonak iteled; dentinox, husito ragoka, van aki “jegkremnek” lefagyaszt anyatejet... aztan bumm, egyszer csak kinott minden fogacska. :)

    Kitartast, es hogy enis mondjak valami okosat: ha nem birod lerakni valszeg szeparacios szorongas lesz inkabb. Barni ugyan lassan egy eves, dehat ha kikerulok a latoterebol, teljesen ketsegbe esik. Ja, es mindenhova jon utanam a lakasban, illetve ha elkap, nem ereszt, a nadragomba kapaszkodva acsorog.
    Majd visszasirjuk, hogyha 45-ös lesz a labuk es rankcsukjak a szobajuk ajtajat. 🤷‍♀️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is tök későn értem ide, és csak félig releváns, de van ez a blogposzt a fiú nevelésről, ami most eszembe jutott és olyan megható, ha esetleg nem ismered(vagy bárki más):https://cupofjo.com/2018/12/raising-teenage-boys-advice/

      Törlés
    2. Jajj, a Cup of Joe! Imádom azt a blogot!

      Törlés
    3. Adri: szerintem nem maradtál le semmiről :D. Nem ismertem, köszi nagyon!

      Törlés
  13. Javult azóta a helyzet? 🤞🦷

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem volt azóta semmi, az az egy délutánunk volt ilyen.

      Törlés