2018. szeptember 22., szombat

trouble is

Nagyon sokat gondolkodtam rajta, hogy leírjam-e, elmeséljem-e, hogy etikus-e ennyire személyes dologról beszélni egy nyitott platformon, de szerintem nagyon fontos téma. Az egyik legjobb barátnőm idegösszeroppanást kapott, pszichiátrián van, nyugtatják, altatják. Egy ideje, majdnem egy éve megváltozott, méghozzá nagyon. Mi, a többi barátnőjével együtt éreztük, hogy valami baj van, nagy. De mivel nem fogadta el a sem a kritikát, sem a segítséget, valamint újra és újra borzasztóan furcsán viselkedett, minta nem is önmaga lenne, és némileg ellenünk fordult,  egy ponton nekem elegem lett, elengedtem a kezét. Eltávolodtunk egymástól. Aggódtam, de úgy éreztem, nem tudok, nem tudunk mit tenni. Vártunk. Nyáron úgy tűnt, kezd visszatalálni önmagához, és talán mi is egymáshoz, de aztán rengeteget dolgozott, a rohadék főnöke teljesen kikészítette, nem voltunk, nem voltam ott, mikor kellett volna, és végül ez lett. 

Az utolsó 1-2 napban halálfélelme volt, rettegett, tudta, hogy szétesik, és egyedül volt ezzel. Végül annyira kontrollt vesztett, hogy az a csoda, meg az iszonyatosan nagy szerencse, hogy nem történt nagyobb baj. Írt nekünk, és nem nyíltan, de így utólag visszaolvasva kért segítséget, és egyikünk sem rohant, hogy vele legyen. Én dolgoztam, de nagyon rossz érzésem volt, pár óra múlva írtam neki, hogy találkozzunk, de addigra már késő volt, meg a telefonját is elveszítette, nem kapta meg az üzeneteimet.

Gyomorszorító a tudat, hogy úgy ismerjük ezt a lányt, mint a tenyerünket, nagyon nagyon szeretjük őt, tudtuk, hogy baj van, nyilvánvaló volt, hogy pszichológushoz kellene mennie, és mégsem sikerült megakadályozni a teljes összeomlást. Abban reménykedem, hogy most jó kezekben van, diagnosztizálják, ha gyógyszerrel, akkor azzal, de megtanítják őt együtt élni azzal, ami történik vele. A családja szuperjó, segít helyrerakni a szétesett életét, és mikor visszakapjuk őt, akkor mi is itt fogjuk várni, és többet nem engedjük el a kezét. 

Viszont azt gondolom, hogy nagyon keveset tudunk a mentális betegségekről, nem tudjuk őket felismerni, és fogalmunk sincsen, mit kell tennünk, ha szemben találjuk magunkat egy ilyen helyzettel - akkor sem, ha olyan emberről van szó, akit nagyon szeretünk. Szitokszónak számít kimondani, hogy valaki bipoláris, borderline-os, vagy egyéb mentális betegsége van. Most így utólag sincs fogalmam, hogy mit kellett volna, mit lehetett volna tenni. Hogyan mondod el valakinek, elmondod-e, hogy megváltoztál, rossz irányba mész, mikor ő is nyilvánvalóan küzd a démonaival, vagy próbálja elfogadni, szeretni önmagát? Hogyan küldesz el valakit pszichológushoz, főleg, ha tudod, hogy pénze sincsen rá? Beleszólsz-e azokba a dolgokba, amikben szerinted rossz úton jár? Erőlteted-e a barátságot, ha nem megy? Mennyire vagy hibás, ha ennyire rosszra fordulnak a dolgok, pedig láttad, hogy jön a katasztrófa?

Annyi ember depressziós körülöttem, biztosan ti is ismertek olyat, aki küzd ezzel. Van olyan barátnőm, akit bíztattam, hogy kérjen orvosi segítséget, és talán volt valamennyi ráhatásom, hogy egy időben kicsit helyrejött, és azóta is igyekszem odafigyelni, hogy hogy van, és segíteni, ha tudok. De igazából tudom, hogy sokszor nincs jól, de ritkán találkozunk, nem foghatom mindig a kezét, nem lehetek mindig ott vele, nem kereshetek neki pasit vagy új barátokat, hiszen nekem is megvan a saját életem, meg hát... amúgy is. Nem oldhatom meg a problémáit, az életét. 

Arra lennék kíváncsi, és nyilván azokat kérdezem, akik értenek ehhez, vagy személyes tapasztalatuk van, hogy szerintetek mit lehet tenni egy ilyen helyzetben? Ti mit tennétek, mit tettetek? És aki a másik oldalon áll: mit várnátok, vagy mi az amit szeretnétek kapni, és el is tudnátok fogadni a barátaitoktól? Mit érdemes tenni ilyenkor? Mennyire lehet beleavatkozni a másik életébe, akár erőszakkal is, egy ilyen helyzetben?

13 megjegyzés:

  1. Szerintem te már ezzel a bloggal nagyon sokat teszel, elképesztően pozitív vagy, a 26 pofára esés után is hiszel abban, hogy van értelme és a következő majd jó lesz. Pont a napokban gondoltam rá, hogy írok neked meg Martinenak(nem pasi ügy, ha valaki nem olvassa). Nekem mindkettőtök kitartása és pozitív szemlélete nagyon sokat ad.
    Hogy mit lehet tenni és mennyire szabad beavatkozni, nagyon nehéz kérdés. Én túl vagyok egy ilyenen, egyszerűen túl nagy volt a nyomás, semmi nem sikerült akkoriban ami foleg azért volt nagyon nehéz mert én 10 éves koromtol arra készültem, hogy majd jó lesz ha elvégzem az egyetemet és hat egyik pofaraeses érte a másikat. Nagyon őszintén azt gondolom, hogy nem tudsz a másik után nyúlni, ha a nyomás túl nagy, akkor is az, ha ott van melletted valaki. Valóban kezelni kell megtanulni és ehhez profi segítség kell és egy partner (férj, feleség, élettárs) akinek a te életed pont annyira fontos, mint a sajátja. Ha valaki nem tudja kezelni a feszkot az általában egy tünet és mélyebb oka van, azt kell megtalálni és ehhez pedig profi segítség kell. Nekem nagyon sokat segített a mindfullnes, az Onkológiai Intézetben van ingyenes csoport kedd reggelenként, ha érdekel küldök linket. Igazad van, tényleg nem tudunk sokat a mentális betegségekről, akinek van szégyelli, ha másnak van nem tudjuk mit csináljunk, rosszabb esetben minden kapcsolatot megszakítunk. A családunkban volt egy súlyosan depressziós fiú aki öngyilkos lett végül, neki aztán tényleg mindenki segíteni akart és nem engedte, elüldözött mindenkit maga mellől. Én láttam ezt az oldalt is és azt gondolom, hogy nem tudsz segíteni, ha a másik nem akarja.

    VálaszTörlés
  2. Egy-két mellényúlás óta jóideje nagyon szigorúan tartom magam ahhoz az alaptézishez, hogy annak segítek, aki kéri, abban, amiben kéri.

    VálaszTörlés
  3. Mindannyiunknak meg kell kuzdeni problemakkal. Van, aki erosebb lelki alkat, van, aki gyengebb. Azon kivul h biztatjuk a masikat a pozitiv szemleletre, es h meghallgatjuk, sztem tobbet nem lehet tenni. Mindenkinek meg kell tanulnia egyedul megbirkoznia a demonjaival.
    Egyetertek az elottem szoloval, h az ilyen blogok mint a tied es martine-e, rengeteget segitenek.

    VálaszTörlés
  4. szakemberkent en is azt mondom, h nagyon nehez segiteni vkinek, aki nem keri a segitseget, aki kuzd a demonokkal, de vmiert megse mer/akar/tud profi segitseget elfogadni.
    ami talan “konnyebb” szituacio, amikor vki egyertelmuen furcsa, bizarr, nagyon “kifordult onmagabol” (szoval akinel mondjuk - pszihiaterkent - mar felmerul, h nem elethelyzeti krizisben van, hanem vmi komolyabb, konkretan pszichotikus allapot fele halad). ilyenkor egyertelmuen a mihamarabbi beavatkozas segit, meg akkor is, ha ez fajdalmas. sokszor ugyis az “idegosszeroppanas” (azaz pszichozis) lesz ilyenkor a vege, es ha akarja, ha nem, korhazi kezeles, sokszor zart osztaly. de ez is nagyon-nagyon nehez laikuskent, es talan szakmabelikent is az lenne, ha a kornyezetemben tortenne... mi az a pont, ahol muszaj atvenni a kontrollt.
    remelem, hamar jobban lesz a baratnod es fog jarni jo terapiaba! a kornyezet tamogatasa pedig a legtobb, amit barmifele psziches problemaval kuzdoert lehet tenni, es legalabb annyit segit, mint a legjobban eltalalt gyogyszeres terapia, a gyakorlatban egyertelmuen ezt tapasztalom. a legdurvabb, tenyleges pszichiatriai betegsegeknek (szkizofrenia, bipolaris zavar) is jobb a kimenetele, a paciens eletminosege, ha van tamogato szocialis haloja.

    VálaszTörlés
  5. Nem mindenki engedi a segitseget, ez teny. Ha mindenkepp eroskodni akarok, akkor a csaladjaval beszelnék es egyutt talan elerunk valamit.

    VálaszTörlés
  6. Mindenképpen nagyon nehéz kérdés, velem előfordult már nem is olyan régen, hogy egy barátnőmre kvázi "raerőltettem" a segítségemet - és Ez pont jól sikerült és nem csak segít neki az a segítő akit találtam, hanem ő maga is úgy érzi hogy segít és nagyon hálás érte. Nagyon nehezen kezdek el erősödni valakinél hogy De én azt javaslom hogy ide menjen oda menjen kérjen ilyen vagy olyan segítséget, Általában én is azt gondolom hogy jobb megvárni amíg ő maga fordul segítségért valakihez, de épp az ominózus esetben annyira látszott hogy szüksége van rá, de egyszerűen úgy érezte hogy ő nem engedheti meg magának azt hogy ne egyedül oldja meg a dolgait, pedig kívülről évek óta látszott hogy egyedül vagy pusztán baráti segítséggel nem fog tudni kikecmeregni a helyzetéből hanem csak egyre mélyebbre tapossa magát. de olyan is volt akinek szintén próbáltam segíteni nem nagyon nyomul Auchan és mégsem fogadta el, és például tudom hogy nála nem fogok többet ilyennel próbálkozni mert tudok úgy segíteni ha nem kifejezetten kéri. Nehéz! Nagyon nehéz!

    VálaszTörlés
  7. Nekem annak idején egy kedves ismerős keresett profi és ingyenes segítséget, és minden rámerőltetés nélkül egyszerűen elküldte nekem az elérhetőségeket, pár kedves szó kíséretében. Pont olyat, aki nekem jó volt (mert tudta milyen lenne jó). De azt a lépést, hogy felhívjam őket már nekem kellett megtenni. Mondjuk én nem voltam ilyen szinten beteg, egyszerűen egy tragédia ért, amivel úgy éreztem már nem tudok egyedül megbirkózni.

    VálaszTörlés
  8. hát pontosan egy olyan esetet írtál le, amin most én is keresztülmentem az elmúlt hónapokban, ráadásul sokszor agresszióval szembesülve a kitartó és diszkrét segíteni akarásomra válaszul. az a szomorú ebben, hogy nem tudtam jót lépni: ha segítek, elutasítást kapok, ha nem segítek, akkor pár év múlva, támadás formájában megkapom, hogy "nem voltam ott, amikor kellett". (ez sajnos korábban megtörtént, 11 évvel az ominózus esetet követően - azóta hordozta ezt az általam nem is tudott sérelmet a barátnőm.) lehetetlen helyzeteket eredményez ez az állapot és én még így is nyilván próbálom kívülről nézni és nem magamra venni. de hát szörnyen sokat bántott ebben a helyzetben, amit a legnagyobb türelemmel próbáltam végigasszisztálni - miközben (más okokból) én is segítségre szorultam - és én ezzel éltem is. nem volt egy szerencsés kombináció. és továbbra sem tudom a megfelelő választ. szerintem nem lehet nem megpróbálni segíteni, olyan opció nincs, vagy csak nagyon későn jön el, de egy idő után fellép valami egészséges önvédelem. ilyenkor próbálja meg az ember ténylegesen "kiszervezni" a segítést és haladéktalanul szakértőhöz juttatni a barátját, barátnőjét, ha ezt addig még nem sikerült elérni. (ráadásul olyan érzésem is van mindeközben, hogy hát rólam páldául senki sem gondoskodik hasonló helyzetben - nyilván ennek egyébként az az oka, hogy előbb fordulok segítséghez, minthogy pszichotikus állapotba kerülnék, szóval tualjdonképpen még örülhetek is a "gondoskodás" hiányának.)

    VálaszTörlés
  9. én, a másik oldal: az a legnagyobb segítség, ha mellette vagy akkor is, amikor ez egyoldalú. és ha nem akarod megmenteni, inkább egy elfogadó, szerető teret adsz, ahol az egész nem szégyen, nem tabu, ahova beviheti a nehéz érzéseit, ha akarja, és elmondhatja 100x akár ugyanazt, h mennyire szar és mi szar és miért szar, de nevethet is veled pont úgy, mint máskor, ha épp arra van szükség. ahol ér kimondani, hogy szar, és h az élet normális része, h sokszor szar, és ér kivesézni is tényleg.
    jelen lenni, elfogadni, meghallgatni, figyelni, keresni, kérdezni, felajánlani, h amikor igény lesz rá, együtt gondolkodsz vele, mit lehetne, hogyan lehetne, esetleg technikai segítséget nyújtani a mindennapi dolgokban, ha az szükséges...
    szóval hogy így támogatni az ő belső munkáját, időről időre emlékeztetni az ehhez meglévő erőforrásaira, közben továbbra is egyenrangú félként kezelni, ... ilyenek.
    de közben úgy persze, h az ember megtartsa valahol a saját határait is, belevigye önmagát, amikor épp lehet, ha meg nem lehet, kitartóan mantrázni magában, h egyszer visszaáll minden kölcsönösre...

    azt a pontot felismerni, ahol be kell avatkozni - na, az nagyon nehéz, azt nem tudom, h lehet.

    VálaszTörlés
  10. Ha valaki eltöri a lábát például, vagy gyulladt a vakbele, és nem fordul magától orvoshoz, mivel lehet segíteni többet? "Pátyolgatással" fenntartani az állapotot, ami úgyis egy irányba halad, az biztosan a jó, amit egy barátért/idegenért tehetünk? Illetve, tapasztalat alapján, az, hogy egy bármilyen kapcsolatban az egyik fél az ápolt, a másik pedig az ápoló szerepét játsza, szerintem az egyik legmegterhelőbb leosztás a világon. Ez olyan iszonyatosan nagy felelősség, amit bűn társ, barát vagy bárki nyakába akasztani. Ha bármilyen más betegséggel került volna kórházba, éreznél bűntudatot? Gondolnád, hogy valahogy megakadályozhattad volna? Ugye, nem? Nehéz jól meghúzni, hol vannak a határaink, nyilván mindenkinél máshol indul be az én védelme. És jól látod, most került jó helyre, többet nem tudtatok volna tenni érte, legfeljebb odázni a még egy-két napig.

    VálaszTörlés
  11. En megfutamodtam. Elöször segiteni probaltam, nagyon egyedul voltam, nagyon gyengenek ereztem magam. Neki pszichozisa is volt,egy ev depresszio után, es egy nagyon kemeny idöszakot követöen en elszaladtam. A fejemre huztam a paplant, es csak sirtam, sirtam.
    Nem volt igazan jo hazassag (ja, mert az volt) elötte sem, de nekem sikerult a legnagyobb szarban elhagynom azt, akinek segitsegre volt szuksege.

    VálaszTörlés