2015. április 6., hétfő

Slam, baby

Elkezdtem taglalni részletesebben a nyűgjeimet, de áááá, hagyjuk. Viszont van egy szép kis elmesélnivalóm, még pedig hogy úgy egy hónapja voltunk egy slam poetry esten. Youtube videókon hallottam már egy csomó szlemet, és főleg azért kezdett érdekelni, mert a már-már rocksztár fellépők közül személyesen is ismerek néhányat. Nekem úgy is bejött, van, hogy főzés mellé hallgatom az arcokat, és iszonyú szórakoztató, főleg, hogy régi barátom, a Kossuth rádió hányingerkeltően hallgathatatlan, én pedig a zenénél sokszor vágyom valami tartalmasabbra. Érdekes hallani, hogy ezek a srácok (és lányok) hogyan látják a világot, és milyen gyönyörűen, ötletesen tudják megfogalmazni. 

Na és úgy volt, hogy van egy diákom, akiről tök véletlenül megtudtam, hogy saját verssel indul a suli szavalóversenyén, aminek a szerelem volt a témája. Jóban vagyunk, és megkértem, hogy mondja el nekem a verset. És elmondta. Én meg majdnem hanyatt estem. Ez a fiú 17 éves, és egy olyan csodaszép, sokatmondó, modern, mai szerelmes verset írt, hogy képzeljétek, lúdbőröztem tőle. De ő mutál, és hadar, és hát ez nem tett jót a versmondásnak, úgyhogy felajánlottam, hogy felkészítem. Foglalkoztam vele kicsit, ami nagyon jót tett a dolognak, lelassítottuk a tempót, javítottunk az artikulációján, helyreraktunk néhány hangsúlyt, a gyakorlástól sokat tisztult a hangja is. Végül elértük, hogy a versenyen a kollégáknak is leesett az álluk, és különdíjat kapott.

Na és a lényeg, hogy elvittem őt egy slam poetry estre, és úgy tűnik, kedvet kapott, ír ilyesmiket, és szeretne majd fellépni, ez mennyire szuper? És most hétvégén elmentünk megint. Én annyi buta, motiválatlan, felszínes kölyökről tudok, és itt nem (csak) a saját gyerekeimről beszélek, hogy szívmelengető hallgatni ezeket a laza, bátor, okos, szókimondó fiatalokat (és nem annyira fiatalokat). És milyen jó volt úgy megérkezni, hogy az egyik vendég sztár szlemmer régi jó barátom, sokszor felléptünk együtt, ő írta az egyik szövegünket is, és azonnal megölelt. Jó érzés volt. És meghallgattuk őt is, és huh. Ezek a fiúk igazán maradandó dolgokat írnak. Büszke vagyok rájuk. 

5 megjegyzés:

  1. A slam estek annyira jók! Pár hónapja kezdtem el járni és teljesen beléjük vagyok szerelmesedve, összehoz egy csomó értelmes, gondolkozó embert. Legutóbb egy 17 (!!) éves fiútól megőrült az egész közönség :))

    VálaszTörlés
  2. már egy ideje készülök elmenni egy (két) ilyesmire, de most már nem fogok olyan hosszan tollászkodni... hol lehet ilyen programot találni? mindig csak utólag hallom/látom fb-n vagy youtubeon

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én innen szoktam megtalálni mikor és hol lesznek pontosan. https://www.facebook.com/SlamPoetryHungary?fref=ts

      Jövő hétfőn Budapesten ingyenes lesz :)

      Törlés