2015. május 4., hétfő

Mizu?

Én nem olyan régen kezdtem el blogokat olvasgatni, csupán néhány évvel ezelőtt, talán 2009-ben. Akkoriban mutatta egy barátnőm (Évi) Lenszirom blogját, ami annyira magával ragadott, hogy kb. 2 nap alatt visszaolvastam több évnyi sztorit. Akkor jöttem rá, hogy ez mint irodalmi műfaj is megállja a helyét, ha igazán jó írók, belevaló szerzők blogjaira bukkan rá az ember, egy huszonéves lány mindennapos kalandjai is izgalmas szórakozást jelenthetnek. Többek közt olvastam egy lány (tormacsillus, tudod, nála voltál interjúzni egyszer) blogját, akit szegről-végről ismertem is, ő egy nagyon szép, hipervagány csaj volt, szuper kalandokkal, cuki kiskutyával, irigylésre-méltó pasival, tele életimádattal és pozitív életszemlélettel, és nagyon nagyvonalúan osztotta meg az információkat magáról és a régi és az új kalandjairól. Voltak képek róla, kajákról, amiket főzött, a kiskutyiról, a ruháiról, a lakásáról, mindenféléről, és közben nagyon helyes stílusban mesélt. Imádtam olvasni, egy-egy posztja teljesen feldobta a napomat - gondolom, ismeritek az érzést. 

Aztán szakított a barátjával, és abbahagyta a blogolást (azt a blogot, legalábbis), nekem pedig egész komoly űr keletkezett az életemben, mint mikor az ember a végére ér egy hosszú, nagyon izgalmas könyvnek, és nem nagyon tudja elképzelni az életét a főszereplők nélkül. Akkoriban találtam ki, hogy ha nincs olyan blog, amire vágyom, színes, informatív, pozitív, akkor majd én írok magamnak - úgyis csupa boldogság és izgalom volt akkoriban az életem (basszus). Aztán kiderült, hogy írni egy blogot sokkal nagyobb kaland, mint olvasni (úgyhogy mindenki írjon). A sors fintora, hogy én is bezártam egy blogot azóta, egy darabig terápiaként írtam egy titkosat, és azóta itt van ez nekem - vannak ugyan hullámvölgyek, de még mindig nagyon szeretem. Mindig szem előtt tartottam, hogy főképp magamnak írok, főképp nekem kell töltődnöm belőle, és csak olyasmiket osztok meg, ami nekem jólesik, mindezt kreatívan, ízlésesen, színesen tálalva, hogy amikor kész egy poszt, jól essen ránézni, és azt érezzem, hogy igen, ez tényleg én vagyok. És tök jó, hogy lehet benne panaszkodni, szomorkodni meg vidámkodni is, receptet leírni, szidni vagy dicsérni a pasimat, bármit, amihez kedvem van. Ha csak azt mesélem el, hogy szuper volt a hétvége, vagy fuck this shit, nincsen kedvem dolgozni menni, az is jó. Ez az én kicsi, színes naplóm. 

Viszont nem tudom nem észrevenni, hogy a blogfeedem, amiben szerintem több, mint 50 blog van könyvjelzőzve, alig frissül, 2-3 új poszt ha feltűnik naponta. A nagy kedvencek közül már alig ír valaki (tisztelet a kivételnek), még a zárt blogok is nagyon szűkmarkúan bánnak az információkkal, a legtöbben pedig maximum heti egy bejegyzést osztanak meg. Kicsit úgy érzem, lecsengett egy éra. Vagy már nem divat énblogolni, és hagyjam én is a picsába? Esetleg kiöregedtünk, felnőttünk? vagy mindenki zárt blogot nyitott, ahová engem nem hívott meg (de hívjon!)? Vagy mi újság? 

claudia tremblay

És hogy kell új, izgi (és nem mű fesön-)blogokra rátalálni? 

38 megjegyzés:

  1. Talán egyszerűen kevesebb az időnk, többet élünk, mint írunk az életről, bár nekem ez is periodikus, van olyan, hogy nincs kedvem pötyögni, máskor meg muszáj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem amit le akarunk írni, arra szakítunk időt, amikor sokat írt mindenki, akkor is csináltak mellette egymillió dolgot IRL. De oké, legyen így: és mindenki egyszerre van vele ugyanígy?

      Törlés
  2. Sokan elmondták már előttem is, meg nem is ez a poszt lényege, de jólesik olvasni is a blogot, nemcsak neked írni. Akkor is, ha komolyabb, akkor is ha vidám, és tele van pörgéssel.

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jó poszt.
    Én olvastam a régi blogod (is), rátaláltam egy másik blogon és 4 nap múlva azt vettem észre, hogy minden egyes szabad percemben a blogod olvasom már 4 napja :)
    Épp valamelyik nap jutott eszembe az a blog, és arra gondoltam, úgy olvasnám újra, mert a hangulata nagyon magával ragadó volt és itt kell szégyenlősen bevallanom, nem tudom, hogy csinálod, de a te blogod a kedvencem...pl. reggel, mikor kinyomom az órát, mindig előveszem a telefont és a bloglistát megnyitom, hátha frissítettél. :)
    Tényleg olyan, mint egy könyv, az ember várja , mi történt a szereplőkkel.
    Annyira egyedi vagy, annyira színes...

    A blogolás fontos...nem tudom...szerintem aki blogot ír, és aki blogot olvas, az tudja, hogy ez mit jelent...

    VálaszTörlés
  4. "Vagy már nem divat énblogolni, és hagyjam én is a picsába?" Na az hiányzik meg a hetes eső! :) Ha nem divat, hát lebagózom, én ilyen divatjamúlt vagyok és most szeretem az énblogokat, tiéddel az élvonalban!

    Engem az sem érdekel, hogy nem tudok olyan érdekes lenni, mint mások, ahogy írod, önterápiának, naplónak ez kiváló műfaj. Ha unalmas, ha nem.
    Ha meg ritkán írok, az tényleg az időhiányból fakad vagy azért, mert már végképp úgy érzem, nem történik semmi, gondolatok sincsenek, leáll a vérkeringés (és akkor ilyenkor még be is szól egy troll :D , isteni...).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó, hát nem gondoltam komolyan, hogy abbahagyom. És édesek vagytok, de nem azt akartam kiprovokálni, hogy dicsérjetek ám. :) Csak tényleg azt nem értem, miért ilyen kevés blogposzt születik másoktól mostanában, és ha születik, akkor is alig írnak valamit. Bezzeg, te egész sokat írsz, meg vagy dicsérve!:) Megtalált egy troll? Mesélj!

      Törlés
  5. szerintem most van az énblogok reneszánsza!
    én majd írok ám most már lassan.
    sőt, igazából egy anonim blog kéne a kalandjaimnak, hogy le merjek írni mindent. vagy egy tévésorozat :)

    VálaszTörlés
  6. 2006-ban kezdtem el blogolni, akkoriban még freeblogos voltam. Jártam blogtalikra, szuper jó társaság verbuválódott össze, és olyan szerencsésnek mondhatom magam, hogy nagyon sok barátot köszönhetek annak az időszaknak és a blognak. Aztán behalt a freeblog, mindenki szétszéledt, vagy abbahagyta az írást, én is egy kis időre. Aztán újra kezdtem, mert kellett egy hely, ahol kidumálhattam magam. Viszont alig pár régi motorost találtam újra meg.

    Aztán néhány hónapja, mintha megint kinyílt volna az énblogok csodálatos birodalma! Milonka, Tamkó, Bezzeg, Sensitive, Pillanat, Nancy... csak kapkodom a fejem! Elképesztőek, csodásak és bátrak vagytok csajok! Sose hagyjátok abba!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon drukkoltam,hogy ne az legyen a poszt vége:én is befejezem
    Én három blogot olvasok(jó néha belepillantok többe is) de csak ebben a háromban találom meg amire szükségem van:-) Szép fotók,érdekes története,és valami plusz,kinél mi:D
    Remélem még sokáig olvashatlak!Ez is dícséret lett,elnézést:-)

    VálaszTörlés
  8. na még csak az kellene, h abbahagyd! annyira furi, h fogalmam sincs, h hogy akadtam rá még a régi blogodra, én is visszaolvastam kábé az egészet, sutyiban, munkaidőben.. ez már csak így megy :)
    az a csaj meg annyira szimpi volt, kár, h nem jött össze az az állás, szívesen dolgoztam volna vele :)

    VálaszTörlés
  9. A bejegyzést olvasva végig arra gondoltam, hogy "csak abba ne hagyja, csak abba ne hagyja". Nagyon szeretem olvasni a blogodat, a stílusodat, hogy annyira más vagy mint én. Próbálok példát venni a gondolkodásmódodról is. Mindig azonnal kattintok, ha látom, hogy újat írtál! :)

    Nagyon hiányoznál! :)

    (Én sokszor azért nem írok, mert csak nagyon rossz (értsd negatív) dolgokat tudnék, és azt nem hiszem, hogy bárki is szívesen olvasná, nálam ez egyértelműen a lelkiállapotomtól függ. Csak akkor megy, ha kint vagyok a csigaházból, illetve azt is be kellett látnom, hogy nem is tudok jól írni..)

    VálaszTörlés
  10. Jó, hát ne nekem kedveskedjetek, úgy látom, félre ment az üzenet, hanem mindenki üljön le és írjon hosszú és tartalmas, képekkel ellátott bejegyzéseket. Nincs ugyanis mostanában mit olvasnom. Aki pedig eddig nem írt blogot, az kezdje el! :) (M. Gray-t mióta győzködöm, pl)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is kicsit gyorsabban kezdett verni a szívem olvasás közben és rettegtem, hogy valami elköszönés lesz a vége..
      Nem kedveskedés, csak őszinteség, nagyon nagyon szeretem a blogodat <3 teljesen magával ragadó

      Törlés
    2. Ha vki megmondja, hogy hogy kell nem egyesével láthatóvá tenni egy év posztjait, én megcsinálom :). De sajnos magamtól nem jöttem rá.
      Szóval help pls és megnyitok ;)

      Törlés
    3. Nem értem a problémát! Nyisd meg úgy kompletten, nem? Vagy van a blognak olyan része, amit nem akarsz publikálni?

      Törlés
    4. Ja és Annalight a technikai szakember, ő mindig mindenben szokott tudni segíteni.

      Törlés
    5. Sziasztok! A kezelőpultban ki tudod őket jelölni, majd nyilvánossá tenni.

      Törlés
  11. En is meszeppentem egy pillanatra, de örulök, hogy nem tamadtak blogpusztito gondolataid :) Jo itt olvasni.

    VálaszTörlés
  12. mi is a minap elmélkedtünk azon, hogy senki nem ír.
    Meg azon is, hogy régen minden más volt. Én 2007-ben kezdtem írni, akkoriban szupernagy blogtalik is voltak, közös bandázások, de egyetlen ember van, akivel azóta is összejárunk, a többiekkel semmi. Pedig annak idején még közösen főztünk is egy bloggerpárosnak (akkoriban kábé annyit tudtam, hogy a teához hogy kell vizet főzni, a bolti vakondtúrás tortánál a banánt állítva tettük be a közepébe, mert úgy láttuk csak értelmét, szóval ez nagy szó volt, hogy közös főzésre vállalkoztam :D)

    VálaszTörlés
  13. egyetértek, frissüljenek gyakrabban a blogok!

    én úgy találok újakat, hogy ha vkinek bejönnek a kommentjei másnál, abba belenézek - nem túl szisztematikus, de többnyire beválik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk attól biztosan nem fognak, hogy én itt hisztizek :) Igen, én is úgy szoktam, de olyan, mintha bezárult volna a kör, és már nem találok újakat, bár ma a posztom kapcsán pont rátaláltam Rézangyalra meg Sensitive-re. :)

      Törlés
    2. engem a képeid fogtak meg, még mielőtt olvasni kezdtelek volna :)

      Törlés
  14. Egészen más, mondhatni szegmens célból kezdtem el blogolni 3 éve, mint ami most jellemző rám, legalábbis ami az olvasási szokásaimat illeti. A leírt témám ugyanaz maradt, de blogról blogra járva, más érdeklődési körből egyre több olyan színes személyiségre bukkantam, mint amilyen Te is vagy, aki tényleg színesen, magával ragadóan ír, fotóz :) Egy-egy érdekesen író blogger élete olyan, mint egy ablak egy teljesen más életbe, világba, amiről olvasni jobb, mint tini koromban bármely teleregény vagy pöttyös/csíkos könyvet volt! Szóval csatlakozom az előttem szólókhoz, fűre lépni szabad, blogolást abbahagyni neked tilos! :)

    VálaszTörlés
  15. Szívemből szóltál, éppen vadászom az új blogokat, és azt hiszem, nálam is érik egy bejegyzés erről, illetve a saját blogom fejlődéséről. Viszont azt veszem észre, hogy sokan azok közül, akiket 6-7 éve kezdtem olvasni már "felnőttek", gyerekek, család, kutya, nincs idejük emellett egy blogra úgy, ahogy régen, maximálisan meg is értem, sokszor nekem sincs időm normálisan leülni és blogolni, hát ha még lenne két pici gyerek mellettem.

    Viszont én azt nem tudom, hol az új generáció? Aki most annyi idős, mint pl. amikor én kezdtem, és tiniproblémái vannak, otthagyta az első pasija, szarfej gimis tanárai vannak, nehéz témazárókat kell írnia, nehéz vizsgái vannak, nagy bulik, nagy szakítások, nagy összejövések. Szóval nem tudom, az "önkereső" generáció, aki azért indít blogot, hogy rendszerezze az érzéseit - én legalábbis azért indítottam. Amikor én elkezdtem olvasni a blogokat, mindenki ilyen fiatal volt, most meg alig tudok olyan blogot olvasni, ahol fiatalok írnak, mármint 20 alattiak. (ja, mert én már nagyon öreg vagyok nyilván) Vagy ti olvassátok a "new generationst"? Hol? :D (bocsánat, hogy összeszedetlen voltam, épp nagyon "dolgozom")

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ellie, mara és criollo új generációs, és ők nagyon cukik, szerintem őket érdemes követni (itt oldalt megtalálod őket a listámban). csak írhatnának gyakrabban :P

      Törlés
    2. Ööö, én csak szeretném itt megkérdezni, Lenszirom, hogy a te blogodhoz lehet-e hozzáférést kapni esetleg? :)

      Törlés
    3. Persze, lehet, csak mondj egy mailcímet, hova küldjem! :)

      Törlés
    4. Amúgy Lili, múlt héten kezdtem olvasni a blogod, és jól el is mentettem, mint olyan blogot, amit innentől olvasni fogok!

      Ilonka: köszi a tippeket, nézem!

      Törlés
    5. Köszi Lenszirom :)
      A címem: csikosgomba@gmail.com

      Törlés
    6. Szerintem a kicsi bloggerek màr twitterek:)

      Törlés
    7. Lili: küldtem elvileg! :)

      Törlés
    8. Igen, Lenszirom, megkaptam, köszi!
      A ma délutáni programom megvan... :)

      Törlés
  16. Én valamikor 2005-ben kedztem bloggolni, akkor még nyilvánosan, igazából az első gyerekem születése után láttam, hogy papíros naplóba valahogy sosem írok, de a gépen azért mégiscsak rögzítek néhány sort. Aztán egyre jobban, mélyebben mentem bele lelki dolgokba is, születtek sorban a gyerekek, nőttek, és egyre inkább úgy éreztem, hogy nincs jogom őket ennyire kiadni, másrészt én sem akarom magam annyira kiadni, viszont nagyon jó megörökíteni mindazt, amit érzek, gondolok. Így lett egyre zártabb a blogom, egyre kevesebb embert engedtem olvasni. Aztán meghalt a fiam, és utána sokan nem értették mi zajlik bennem, nekem meg egy idő után nem volt erőm elviselni a sok hülyeséget a letaglózó fájdalom mellett, így teljesen bezártam. Aztán amikor kiderült, hogy ismét babát várok, akkor beengedtem 3 embert, mert úgy éreztem szükségem van ennyi támogatásra, mert amúgy senki nem tudott róla, hogy mi a szitu. Aztán így maradt, olvassa ez a 3 ember, én meg meg tudok írni mindent, amit akarok. Terápia és napló is egyben. Kicsit sajnálom is, hogy gyerekkoromban nem volt, milyen jó lenne visszaolvasni.:-)

    VálaszTörlés
  17. Jó poszt!
    Tudom, én is több mint egy hónapja nem írtam friss bejegyzést. Nem tudom magam se, hogy mi akadályoz...mikor jól vagyok, akkor nem jut eszembe blogolni, mert pörögnek az események, mikor meg rosszul, akkor meg azt gondolom, hogy még csak az kéne nekem, hogy formába öntsem a bajaimat...
    Pedig általában, mint pl. most is, lenne kedvem írni.

    Ilonka, ha hihető, ha nem, sokat gondolok rád, szinte mindennap eszembe jutsz és a blogodat is töretlenül, nagyon szeretem, még ha az enyém nem is frissül mostanság.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gabesz, annyira kedves vagy, köszönöm! Én is sokat gondolok, rád, és még így másfél hónap szünet után is minden nap rákattintok a blogodra, hátha... Hiányoznak a kalandjaid. Remélem jól vagy! Épp valamelyik nap találkoztam a blogod egyik főszereplőjével (L), egy helyen kávéztunk, de hát ő nem tudja, hogy én ki vagyok. Nehéz volt nem bámulni leplezetlenül. :)

      Törlés