2013. október 30., szerda

The kids - a mystery

Ígérem nem váltok át gyerekes blogba, mert bár egyre többször tölthetem az időmet a két bátyám gyerekeivel, én azért csak kibicként, esetleg műkedvelőként alkothatok véleményt a kicsikről és a gyereknevelésről. Nekem sokkal több tapasztalatom van kutyanevelésben, és bár szerintem az sem egy könnyű szakma (ül! pacsit! jaaaaj ne vadászd le a macskát, na mostmár mindegy), azért ne hasonlítsuk össze a kettőt.

Tegnap 3 gyerekkel, két elsős fiúcskával és egy 3 és fél éves kislánnyal töltöttem a napot, és itt is aludtak mindannyian a kinyitott kanapémon. Jól ismerjük és imádjuk egymást, és én ezt az egészet nagyon élvezem. Sőt, őszintén szólva megtisztelőnek érzem hogy van kedvük velem lenni és itt aludni. Mindenesetre a friss, intenzív élmény elgondolkodtatott.

1. A családomban lévő gyerekek teljesen normálisak: okosak, cukik, barátságosak, óriási dumájuk van. Külön-külön nagyon könnyen kezelhetőek, szót fogadnak, de ha együtt vannak, az intelligenciahányadosuk úgy 20 pontot esik, felhúzzák egymást, megpróbálnak egymásra licitálni hülyeségben és rosszalkodásban, és egy idő után már a csillárról lógnak, vagy indiánüvöltve ugrálnak a szekrény tetejéről, miközben repkednek a fingós-hányós "poénok" (persze túlzok, de nem sokat). Ezt hogy lehet mondjuk 10 éven át állandó jelleggel bírni energiával és türelemmel? Én már egy nap után is megkönnyebbültem mikor leléptek reggeli után. 

2. Azok a szülők, akik hangoztatják hogy ők nem engedik hogy a gyerekek meséket nézzenek (TV, számítógép), azok vagy hazudnak, vagy azonnal árulják el, hogy mi mással tudják lekötni a gyerekeket, amíg nekik főzni/takarítani/stb. kell. 

3. Alapvetően nem tartok itthon kenyeret, édességet, pudingot, felvágottat, vagyis olyan dolgokat, amikről azt gondolom hogy nem kellene sokat ennem belőlük, pedig ha van itthon, akkor a legegyszerűbb dolog kivenni őket a hűtőből. Így rákényszerítem magam hogy azt egyem ami itthon van (zöldséget, gyümölcsöt, magokat, müzlit), vagy főzzek. Viszont ezt gyerekek mellett nem teheted meg, mert aránylag sokszor kell őket megetetni, és ők mézes, bundás meg májkrémes kenyeret kérnek, virslit, tojást, sült császárszalonnát, sütit, kekszet (tipikusan mindig mindenki mást kíván), és mindezt gyorsan. Gyümölcs még csak-csak, de zöldség? Hahaha. Volt egy lány a tanárképző tanfolyamon, aki azt mesélte, hogy ő a gyerekeinek répát és szárzellert rak ki amikor játszanak, és nem is kívánnak mást, de bennem vannak kétségek hogy ez a)normális b)igaz. 

És a gyerekekkel enni jó, mellettük diétázni szerintem kizárt. Arról már nem is beszélve, hogy miután megreggeliztünk (én menüileg a tojásos-császászalonnás fiúcskához csatlakoztam), ott maradt egy szelet vajas-mézes kenyér amit csak nem hagyhattam megszáradni, egy szelet májkrémes kenyér amit Bobekkel feleztünk el, meg úgy egy liter mézes-citromos tea a bögrékben, amit szintén nem hagyhattam kárba veszni. Futni akartam délelőtt (mert ugye az esti spinning helyett tömegzuhanyozás volt a program), de maximum gurulni tudnék elmenni. Felmerül a kérdés: hogy csinálják az anyukák hogy 2-3 gyerek után nem 1 tonnát nyomnak? 

4. Én bevallom, szoktam emelgetni a szemöldököm, mikor egy családnál minden csupa ragacs/morzsa/koszos edény/elöl hagyott ennivaló/játék/kupleráj. Mostantól minden szemöldökemelgetést megkövetek, én most 2 órát pakoltam és suvickoltam utánuk. Hogy lehet egy lakást a gyerekek mellett tisztán/szinten tartani?

5. Akarok én gyereket?

12 megjegyzés:

  1. :) nna. vannak nekem is ilyen concernjeim, hogy szépen magyarul foglmazzak:) mondjuk engem a kupi eleve nem zavar, de amúgy kb. pont ilyesmiket szoktam gondolni gyerekezés közben-után, mint te. rengeteg energia, figyelem, fárasztó, 24 órás szolgálat. de aztán meg az meg olyan jó amikor szeretnek és őszintén kimutatják.

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de jo tema, ehhez hozza tudok szolni. :)

    1) en pontosan 23 honapja veszitettem el a turelmemet. Akkor jott az elso duhroham. Mi lesz velem 8 ev mulva? :/

    2) en egyetlen egy olyan csaladot ismerek, ahol a gyerekek nem teveznek, de a szuleik sem. Talan evente tizszer, akkor is dvd-n okos musort. Ettol fuggetlenul fantasztikus jo csalad, imadom oket.
    En mar duplazni szoktam: beultetem oket a tv ele es mini smartiest is nyomok a kezukbe, igy picit tovabb tart a csend.

    3) a franciak ebben tenyleg jok. Valoban nincs etkezes kozti nasi, csak uzsonnaidoben es tenyleg eszek zoldseget a gyerekek is. Az enyemekre az igaz, hogy nem nasiznak, de a zoldseg nekik is gusztustalan. Ezert trukkozni szoktam, azaz leturmixolom.
    A francia gyerekek meg a jatszoteren sem kapnak muanyag dobozkabol felcikkezett almt, repat, kolesgoyot. Megkapjak a suli vagy ovi utan az uzsonnat es kesz, a kovetkezo etkezes a vacsora. Persze a foetkezeseknel van desszert is.
    En tenyleg hazimalac vagyok es egy tonnat nyomok.

    4) eszmeletlen nehez rendet es tisztasagot tartanii. Nalunk lehetetlen. Probalkozom en, de ha itthon van mindenki, akkor szo szerint ot percig sem tart a rend es tisztasag. Zsibog az ember feje.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "az én gyerekeim nem nasiznak" - na és a minismarties? :) A dupla figyelemelterelés (TV+Smarties nagyon vicces!
      Tényleg ezt hallom a franciáktól, ők azért olyan vékonyak, mert fix időben esznek mindig, és közben nincs nasi.
      Te pedig nem is nyomsz egy tonnát!

      Törlés
    2. Hm, csunya ellentmondasba keveredtem. :) az uuuugy van, hogy amikor ovodaban vannak, akkor nincs nasi, csak uzsonna. Most oszi szunet van, ket heten at es most van nasi. Miattam. Nem birom szuflaval.

      Törlés
    3. Nem akartalak számonkérni, csak viccelődtem! :) mostanában mindenki nagy tisztelettel néz rám a családban, mert ha a kicsi sír valami sértődés miatt, és vígasztalhatatlan, akkor egyedül nekem hagyja abba, miután kicsit susmorgok a fülébe. Elárulom a titkot: azt szoktam súgni neki hogy ha abbahagyja a sírást, akkor kap egy zöld cukrot (dinnyés orbit drops). A hatás azonnali, és mindig működik. Szóval a minismarties-os technikát is tutira alkalmazni fogom!:)

      Törlés
    4. Ertettem en. Raktam en is smileyt. ;)

      Törlés
  3. Szia! Új olvasód vagyok, viszont régi anyuka (a gyerekeim már huszonévesek).
    Nálunk nem volt folyamatos evés, de soha nem is kértek sütit, kekszet, stb.A játszótéren vizet kaptak és annyi. Enni csak az asztalnál ettünk, nekem halálom a kenyérszeletet majszoló ténfergő gyerek. A zöldség nálunk sem volt nyerő, a gyümölcs inkább. Junk food-ot nem kaptak, amíg otthon voltam velük bizony főztem minden nap vacsorát.Szerencsére szerették a főzelékeket.
    Ami a maradékot illeti, azt sajnos vagy kidobod, vagy a kutyának adod:) Este pedig beleszámítod a kutya vacsorájába a napközbeni falatokat.
    Rend pedig kb. 20 évig nincs. Mostanában is csak ezért, mert félig kirepültek, hét közben nincsenek itthon.
    Én nagyon akartam gyereket, de még így is nagyon nehéz volt elfogadni, hogy fenekestül fölfordult az életem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv itt! :) Szóval igen, pont így képzelem. De azért az, hogy 20 évig nincs rend... Az kemény! :) van ez a hozzáállás, hogy ne a ti életeteket forgassa fel a gyerek, hanem őt illesszétek be a ti, saját rendszeretekbe. Hát ezt nem tudom hogyan lehet megvalósítani (sehogy?).

      Törlés
    2. Szerintem sehogy, hacsak nem akarod megtörni a gyereket. Mert ha igen, akkor lesz egy szép lakásod és egy idomított majmod:)))
      De tényleg, ha gyereked van akkor már semmi nem fontos, vagy nem annyira, hogy "kiverd" a gyerekből pl. a rendet. Persze ezzel sokan nem értenek egyet, ez csak egy vélemény.....

      Törlés
    3. Szerintem sehogy, hacsak nem akarod megtörni a gyereket. Mert ha igen, akkor lesz egy szép lakásod és egy idomított majmod:)))
      De tényleg, ha gyereked van akkor már semmi nem fontos, vagy nem annyira, hogy "kiverd" a gyerekből pl. a rendet. Persze ezzel sokan nem értenek egyet, ez csak egy vélemény.....

      Törlés
  4. ...és mit gondolsz erről most.. :) Anyukaként...

    VálaszTörlés