2014. szeptember 24., szerda

Positivity

Nemrég Tamko írt egy nagyon kedves posztot az optimizmusom kapcsán, mint írja, szeretné ezt eltanulni tőlem. Tegnap pedig Zavarnál láttam, hogy említi a blogom, "erő merítés és okulás céljából", gondolom, ő is a pozitív gondolkodásra gondol, mint követendő példára. Biztosan igazatok van, és én is észreveszem magamon, hogy ilyen szempontból más vagyok, mint sok körülöttem lévő ember, tényleg teljesen hiányzik belőlem az önsajnálat és a rosszindulat is, nem szoktam keseregni olyan dolgokon, amiken nem tudok változtatni, és nagyon tudok örülni az apró dolgoknak - amiért egyébként megkaptam már, hogy felszínes vagyok. Én szerintem szerencsés csillagzat alatt születtem, értem ez alatt azt, hogy normális, jó fej családom van, akiktől örököltem ezt a gondolkodásmódot, a párkapcsolati mizériáktól eltekintve nem volt különösebb tragédia az életemben, szeretem a munkám, van hobbim, és nincsen hitelem. 

Sokan tudjátok, hogy tavaly nyáron vége lett a házasságomnak egy teljesen értelmetlen, rajtam kívülálló ok miatt, derült-égből-villámcsapás-szerűen, egyik napról a másikra. Engem is ugyanúgy agyoncsapott a dolog, mint ahogy bárki mást megviselt volna, őrületes csalódás volt, jó ideig nem tudtam elfogadni ami történt, úgy fél évig nyugtatókkal tudtam csak aludni, feketének, kilátástalannak láttam a jövőm, és volt olyan, hogy úgy láttam, ennyi, nincsen értelme az életemnek. Mindent szinte nulláról kellett újrakezdenem, mert külföldről költöztem haza, a lakásomba, szüleim mellé, nem volt munkám, nem volt jövőképem, várt rám egy válás. Aztán csináltam sok mindent, lassan újraépítettem a dolgaimat, elkezdtem dolgozni a suliban, lettek magándiákjaim, pörögtem sokat, és csak olyasmiket csináltam, amiről úgy éreztem, nekem jólesik. Szépen lassan jobban lettem, aztán ott volt a hosszú nyár, ami szerintem végleg meggyógyított, és jött az augusztus, mikor megismerkedtem ezzel a fiúval, a többit meg már tudjátok. Nem tudom, mi volt a titok, talán az, hogy türelmes voltam magammal, vagy az, hogy végül nem vesztettem el a reményt, de most azt gondolom, hogy az ember bármiből, tényleg, bármiből fel tud állni, és újra meg tudja találni önmagát.

Nem csak Tamkonak jutott eszébe, hogy ezt a képességet, továbbadhatnám másoknak is, hanem nekem is. Hiszen kívülről nézve mások problémája annyira egyszerűnek, könnyen megoldhatónak tűnik, nem? Így próbálkoztam ezzel, tanácsot adni, barátoknak, bloggereknek, vagy csak elmondani, hogy kívülről ezek a megoldhatatlannak tűnő problémák hogyan festenek. Lehet, hogy egyszerű lélek vagyok, de azt gondolom, hogy ha valami nem jó az ember életében, azon változtatni kell. Persze, sokszor nem megy, tudom én, mert a családtagjainkat nem válogathatjuk meg, az anyagi problémákat megoldani nagyon nehéz, stb. De annyi olyan helyzet van, ami szerintem megoldható, vagy csak az is segítene szerintem, ha az ember kicsit másra koncentrálna és könnyebben venné a dolgokat. Vagy kilépne szar kapcsolatból (ami a mániám, hogy inkább egyedül, mint egy kilátástalan, boldogtalan, energiavámpír kapcsolatban), vagy keresne más munkahelyet, vagy találna egy önmegvalósítós hobbit, sportolna, vagy igyekezne örülni annak, ami van, ahelyett, hogy azon sírna, ami nincsen, vagy azon, hogy minden milyen szar - mint ahogy a diákjaim, a gyönyörű, fiatal, gondtalan tinik is sokszor gondolkodnak az iskolában, ahol tanítok. 

És rájöttem, hogy nem, nem tudom átadni ezt a képességet. Mert mindig azt a választ kapom, hogy ja, igen, igazad van, DE. Mindig ott van az a de. Ez van, nem megy másképp. Nem tudok, és nem is akarok változtatni, mert, mert DE. Értitek, nem akarom én az észt osztani, nem vagyok egy Coelho, sőt, már nem akarom megváltoztatni a világot vagy a barátaimat sem, tudom, hogy mindenkinek a saját problémája a legnagyobb, tanácsot is csak akkor adok, ha kérik, és elfogadom, ha valaki negatív, és sajnálja önmagát. Mert kicsit azt hiszem, hogy ez a tulajdonság, a pozitív gondolkodás nem tanulható. Nekem legalábbis senkit nem sikerült megtanítanom rá. 

katt

10 megjegyzés:

  1. De, de, de!! Én egy picit eltanultam, még a régi blogodból.

    Egyébként jobban megfogalmaztad, mint én. Mert nem is a rózsaszín szemüveget irigylem, hanem a tettrekészségedet. Hány olyan emberrel találkozunk életünkben, akik ÉVEK ÓTA panaszkodnak ugyanarra - és ha belegondolunk, annyi idő alatt simán léphettek volna, akár új diploma megszerzésével új munkát, vagy ahogy írod is, a rossz kapcsolatból kilépve stb. A te hozzáállásdban az a jó, hogy (javíts ki, ha nem így gondolod) feltételezed, h mindenki maga dönt a saját sorsáról, és dönti el végső soron h hogyan akar élni: boldogan vagy keserúen.

    VálaszTörlés
  2. Húúúúú, ez a bejegyzés most nagyon betalált, mert éppen most van a családon belül egy ilyen helyzet.
    Nem szoktad néha megkapni azoktól akiknek segíteni szeretnél, hogy “de neked könnyü, mert te ilyen VAGY”? Én ezen tudok a legjobban csodálkozni. Mert az, hogy nem marad a padlón, hanem feláll és éli tovább az életét, az mindenkinek a SAJÀT döntése. És az aki egy sarokban pityereg évek óta tök ugyanúgy felállhatna, mert neki is ugyanannyi energiájába kerülne, mint neked. Csak te összeszedted hozzá minden erödet, akkor is ha nem volt könnyü, a másik meg pont ezt nem teszi meg. Az emberek annyira hajlamosak elfelejteni azt, hogy egy-egy élethelyzetet mennyi küzdés elöz meg néha, és csak azt látják, hogy de jó Ilonkának/Mancinak/Bözsinek.
    Mondjuk ugyanakkor inkább gondolja mindenki azt, hogy de jó nekem, mert nekem tényleg tök jó kis életem van, még akkor is, ha nem mindig volt/van/lesz egyszerü. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. OK, nem olvastam, de Tamkó is ilyesmit írt. (Kb fél órája pötyögöm be a hozzászólást, mert közben vasúti sínrendszert kell építenem.)

      Törlés
  3. Az a tapasztalatom, hogy az emberek akkor kepesek tanulni töled mashogyan gondolkodast, amikor jol vannak. Ha bajban vannak, nem erzik jol magukat, akkor nem megy. Adhatsz tanacsot, elmondhatod a velemenyedet, de nem elhetsz helyettuk. A helyzet többnyire szar, de meg nem annyira, hogy tullepje a kuszöböt. Ezert nem birnak tenni semmit. Ahogy jo tanarom mondta egyszer: az a beteg, akit nem nyom elegge erösen a szenvedes, nem fog valtozni. A te kuszöböd vsz. alacsonyabb, egyszeruen azert, mert a szuleid eleg szeretet pakoltak beled gyerekkorodban, megtanultad töluk becsulni es szeretni önmagadat. Es akit szeretsz, annak jot akarsz.

    VálaszTörlés
  4. A kulcs valóban egyrészt a saját akaraterődben van, másrészt mit hozol a szüleidtől: hatalmas energiát jelentenek ők, ahogy ők tanítottak meg élni, gondolkodni. Nem mindent ismertem teljesen a múltadból (csak ahonnan ez a blog indult), de le a kalappal, mi mindenen mentél keresztül, és tettél azért, hogy boldog lehess. És minden élethelyzetből hoztál ki boldog pillanatokat! Nagyon találó bejegyzés, öröm volt olvasni!

    VálaszTörlés
  5. Van ennek neve is: tanult tehetetlenség - mármint annak, ahogyan a többség reagál a krízishelyzetekre. Persze ennek történelmi, vallási okai vannak és a többség csak ezt hozza otthonról, mert így éltek generációk óta a családban. Drága Ilonka, te azért vagy unikum, mert vagy a tanult tehetetlenséggel találkozik az ember vagy az erőszakos pökhendiséggel és a kettő között az a fajta letisztult bátorság és életigenlés, ami ebből a blogból árad, nagyon ritka. Volt szerencsém 6+ évet külföldön élni, nekem nagyon hiányzik ez a hozzáállás.
    (Én csak azt nem értem, hogy a francba keveredtél össze a volt férjeddel?)

    VálaszTörlés
  6. Többször elszállt a mondanivalóm, de ez csak arra volt jó, hogy pöndörítsem, mit is akarok.

    Akik olvasunk téged, talán különbözünk az élethelyzeteinkben. (Én például úgy fogalmaznék, hogy állapotbéli kötelmeim rabjai vagyok, és rajtam múlik, mennyire jókedvűen teszem.

    Jó téged olvasni. A viszonylag szabad élethelyzeteden túl az optimizmusodat, a bátorságodat, az intelligenciádat - sokaknak példá adsz ezzel, és ez nagyszerű dolog (még ha most pirul is az orcád a dicsérettől.)

    Itt vagyunk sokak, olvasunk, és a lehető legjobbakat kívánjuk.

    (+1 négyeshatos jóság, csaknekedcsakmost: napfölkelte idején, ha a Margit hídon kinézel a villamoson a vár irányába, csodát látsz: a felkelő nap fényét ezer ablaküvegben, fényes narancssárgán. Csodaszép. Próbáld ki egyszer. (aki rendszerese erre jár, kb. egy évben pár héten át látja: ősszel + tavasszal kb. egy héten át, + még egyzser ugyanaz, óraállításkor.) (Minezt csak azért említettem, hogy a nagyon lényeges dolgoknál maradjak:))) Üdv neked + a fotósbudainak:))

    VálaszTörlés
  7. szerintem sem tudsz másokat szánt szándékkal megváltoztatni. de kétségtelen, hogy példája vagy valami ritka, sokak számára új dolognak, hogy így is lehet... gondolkodni, élni, satöbbi... adhatsz ízelítőt, ébreszthetsz vágyat erre és mutathatsz új perspektívákat, amiből át lehet emelni kinek-kinek a saját életébe.

    te nem tudod, milyen az, amikor pl valaki olyan közegből jön, ami a kilátástalanságot sulykolja és a szenvedésre szocializál ( - és itt még csak nem is kell semmi durvára gondolni, kívülről szépen működő családok sora nevel önmagát nem becsülő, "vesztes" felnőttet a gyerekekből). ezért te nem láthatod, hogy aki nem kapja meg az alapcsomagban ezt a hozzáállást, annak mi munka van egy picurka változtatásban is.


    olyan dolgok ezek, amik sok érintettben sose tudatosulnak. ha mégis, el kell viselni, felfogni, haragudni, gyászolni, minél jobban megismerni, mi miért van (minden mindennel összefügghet és a változatok száma kb végtelen lehet, ahány ember, annyi), feltérképezni a lehetséges célokat, megkeresni a módját a változtatásnak,és kitartóan próbálkozni. (valahogy így megy ez tudatosan.)

    (és pl pszichológushoz járni még a pszichológushallgatók között is stigmatizáló lehet... kissé paradoxon...)

    az, hogy milyen beállítás fut a háttérben szép csendben, automatikusan, nehezen újraprogramozható... lehetséges, de időigényes és munkás.

    meg aztán ott van a fejlődés természetes ritmusa, amit hiába erőltetünk.. el lehet mondani ezerszer a megoldást, ha még nem érett meg rá, nem ugyanazt fogja kiérteni a szavakból. (saját magamból kiindulva.) meghallgatja, aztán majd egyszer csak eljut odáig, hogy meg is értse, meg is élje, és akkor majd történik valami belül - és lehet, hogy látszatja csak évek múlva lesz..

    a fejlődés már csak ilyen magányos feladat, élethosszig, és az ember csak önmagához mérheti, hiszen mindenki egyedi, és minden részterületen máshonnan indul, mint mások.

    VálaszTörlés
  8. hát ez kisregény lett... :D és kicsit ijesztő.. mindegy, a lényeg, hogy jelentős változások aprócska benyomásokkal és hétköznapi semmiségekkel is kezdődhetnek. :) meg némi ilonka-féle színes-zamatos blogbejegyzéssel...

    és...ööö..igen, nyilván én a durvább eseteket vettem alapul (mondjuk, hogy szakmai ártalom és sajátélmény egyben), a blog olvasóinak ez valószínűleg idegen, senki ne vegye magára... :)

    VálaszTörlés
  9. Szerintem azzal változtatsz másokon, hogy írsz, ők pedig elgondolkodnak a dolgokon, a dolgaidon, összevetik az élettel, a saját tapasztalataikkal, és talán egy kicsit másként tekintenek a szar dolgokra. A saját életemből is tudnék ezer példát, amikor a szarból jó lett, ha normálisabb lennék, de most nem vagyok, ezért annyira jól esett olvasni, hogy az élet bizony megy tovább. Aztán pedig jóra is fordulhat, még jobbra is. Nem mintha nem tudtam volna, de mint a gyagya gyereknek, kell a megerősítés.
    Biztos, hogy alapvetően más a személyiségünk, bár az apró dolgoknak én is nagyon tudok örülni, és ez minden csak nem felszínesség, eddig még azt is hittem, hogy optimista vagyok, de az önsajnálat nekem bizony barátom és a kétségbeesés is. A könnyedség, a nem belemerevedés ami tetszik nekem a blogodban.

    VálaszTörlés