2015. február 8., vasárnap

A kép csak illusztráció

Most egy kicsit kötekedni fogok, jó? 

Sokat használok grafikákat, illusztrációt, hogy szebbé tegyem a blogom. Nagyon szeretem őket, annyira vidámak, színesek, öröm rájuk nézni. Persze felmerülhet a kérdés, hogy van-e ehhez jogom, hiszen mások munkáját használom a saját céljaimra, és nem fizetek érte (kivéve, ha a nappalim falára akarom őket kitenni, mert akkor igen). Már számítottam rá, hogy valaki megtalál, és rám szól, de még nem történt ilyesmi.  Egyre többet látom, hogy mások is, ti is rászoktatok erre, én már felismerem a blogokon megjelenő grafikákat, a legtöbbet jól ismerem. Megértem én, nem mindenki rajzol olyan jól, mint Tamko, aki maga illusztrálja a kis személyes történeteit. 

Viszont van egy kicsi rossz érzésem a dologgal kapcsolatban**. Amire én nagyon odafigyelek, az az, hogy ha nem a saját fotóimat használom, hanem valami szép kis odaillő illusztrációt, akkor megkeresem az eredeti alkotót és forrást, odabiggyesztem a kép alá a nevét, és hivatkozom. Nálam még itt, az oldalt található fotókat is tudjátok kattintani, már aminek megtaláltam a forrását, mert nem mindig sikerül. Igyekszem. Egy ideje a fotókkal is ezt teszem. Azért csinálom így, mert tudom, hogy érték, munka van mögötte, szeretném, ha tudnátok, ki készítette, és hogy ha valakinek tetszik, és érdekli, akkor elérje, megvehesse, akár az alkotó saját oldalán, vagy a society6-en (ahonnan újra szállítanak Magyarországra)*. Ez egy gesztus, nem sok, de ennyit igazán megtehetek, megérdemli a készítő. 

Mit gondoltok?


*A Pinterest nem egy forrás. Ott kell kattintani egy pluszt, hogy megtaláld az eredeti lelőhelyet.
**Ugyanez igaz az idézetekre. Gyakran olvasok idézeteket blogposztokban/-ként, de az, hogy kitől, miből idéz az illető? Az bizony nincs ott. 

10 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik, hogy mindig odaírod a forrást, pont azért, mert rá tudok keresni, megnézni az alkotó többi munkáját is. És igazad van, így fair. Valahogy az idézeteknél nem zavar annyira, hogy nincs ott a forrás, talán azért, mert a szöveg könnyebben kereshető, de nem tudom.

    VálaszTörlés
  2. én annak örülök, hogy felhívtad a figyelmemet Tamko szupi rajzaira!

    VálaszTörlés
  3. Én informatikusként mindig teljesen ki vagyok rajta akadva, hogy az emberek second thought nélkül letöltenek mindenféle szoftvert, filmet, zenét, akármit, és ha szóvá teszem, hogy hékás, akkor még nekik áll feljebb! Magyarországon egyszerűen uralkodik az a totál primitív nézet, hogy a szellemi vagy művészeti tevékenység az nem munka (hiszen a produktum "számomra csak szórakozás"). Odáig nem képesek eljutni az emberek, hogy a szerző-készítő-fotós-akármi mennyi munkát, órát, időt, pénzt ölt ebbe, és neki is meg kellene élni ebből. Ok, rendben, hogy a munkanélküli segélyből nem futja a 40 ezer forintos office csomagra, hogy az oneletrajz.doc-ot megszerkesszem, de arra is van open office... ja hogy azzal meg kell tanulni bánni?
    Nevetséges, hogy még mindig ez a rohadt kommunista szemlélet van, hogy ami a kezem ügyében elérhető, az az enyém ("kihúzok egy fiókot, és ott van előttem benne egy zseton, akkor az nem lopás" - VV Dennis), a magántulajdon és a munka tisztelete az nem létezik, és ha valamin meg lehet spórolni 2 forintot, akkor meg is KELL, és erre még büszke is.

    Na abbahagyom, mert megint felidegesítem magam, az meg árt a szépségnek :D

    VálaszTörlés
  4. Én a gáz kategóriába tartozom, nem jelölök, csak ritkán. Amikor elkezdtem blogolni, akkor kitaláltam, hogy mindent rendesen megjelölök, hogy honnan van (egyetemen úgyis hozzászoktam ehhez :P), aztán rájöttem, hogy órákig kattintgathatok, keresgélhetek, mire egy képnek az eredeti forrását megtalálhatom (mivel csak google-ben keresek) és elkezdtem utálni a blogolást. Úgyhogy inkább abbahagytam, feladtam a minden-fotóhoz-forrásmegjelölést.
    Cserébe én sem nyafizok, ha az én dolgaimat újrahasznosítják. Kaptam már e-mailt barátnőtől, hogy vagy talált egy ugyanolyan idióta szóhasználattal bíró embert, mint én vagy lenyúlták a szövegemet. Hát az utóbbi volt. Váljék egészségére :) Egyetlen egyszer morogtam, amikor olyan videót találtunk, amikor úgy nézett ki, hogy x tartja az edzést és a tornázókról való vágóképek viszont az én edzésemen készültek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az nem mentség, hogy tőled is nyúlnak. :)

      Törlés
  5. Azt gondolom, igazad van!

    Én néha megjelölöm, néha nem. Megjelölöm, amikor egyértelmű és nem kell keresgélni a forrást. Nem jelölöm meg, amikor túl sok idő menne el ilyesmikre (grrr, lustaság), ezért már ott tartok, hogy nem mindenáron rakok képet.

    Mindenesetre most megyek, és ahol nincs, oda rakok forrást. ;)

    VálaszTörlés
  6. A férjem fotós, nem ismeretlen a téma. Egyrészt persze igazad van, másrészt szerintem az alkotó is tisztában van a kockázattal. Ha nem akarja, hogy használják, felteszi a képet vízjellel, vagy olyan méretben, ami miatt aztán használhatatlan lesz. De hivatkozni illik, tiszta sor.

    VálaszTörlés
  7. Tisztában vagyok vele, hogy én miattam született leginkább ez a bejegyzés. Régebben jelölgettem minden képet, és csak biztos forrásból származó képet tettem fel, mondjuk többnyire saját képet használtam. Mostanában többnyire telefonon írok és nem használok Pinterestet, hanem weheartitet. Ott sajnos nincsen megjelölés. Telefonról meg nehéz ezt abszolválni. Mostanában kezdtem el az illusztrációkat használni, és igazad van, meg kell jelölni a forrást. Nyilván nem tiszteletlenségből tettem, de köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. :) Mostantól figyelni fogok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézd meg a többi blogot, másoknál is ugyanez a helyzet, egy ideje érik bennem ez a poszt. És nem írtam volna meg, ha nem lennék biztos benne, hogy nyitott fülekre találnak a soraim, úgyhogy meg ne sértődj te se!:)

      Törlés
    2. ennél jóval több kell ahhoz, hogy megsértődjek:) tényleg örülök, hogy felhívtad rá a figyelmemet.

      Törlés