2016. szeptember 22., csütörtök

Angol

Na, nem bírtam ki, megint elvállaltam egy magántanítványt. Ez egy idő után nagyon fog fájni, de mindegy, majd ha akarok 1-1 pihenősebb hetet, lemondom őket. Most nagyon jó mindegyik diákom, van köztük két kislány, elsős gimis mindkettő, tündéri jó fejek, az egyiküket már több, mint egy éve tanítom, jó ideje gyönyörűen beszél. A másikat csak nyáron kezdtem el tanítani, ő hihetetlen fejlődést produkált nagyon gyorsan. Ezt nagyon szeretem, hogy mennyire 'kézzel fogható' a munkám eredménye, eljön valaki jó párszor, és tök jól megtanul angolul, pedig csak beszélgetek vele rengeteget, mindenféle feladatokat csinálunk, meg durván tolom a nyelvtant (imádom a nyelvtant), meg adok egy halom leckét. Mindkettőt elküldöm középfokúzni most ősszel, csináltunk egy halom feladatot, és basszus mindkettőnek simán, magasan meglesz. 

Amúgy ma már nagyon megválogatom, kit vállalok el, pl jöjjön házhoz, ne tanítani kelljen, csak kb irányítani a tanulását (én pl sosem mondom a magándiákoknak, hogy na ezt most írd le, hanem alapnak veszem, hogy ami új info, azt már vési is), készüljön minden órára, tudják, hogy mindent kikérdezek, amit előző órán tanultunk. Nem vállalok kicsiket, korrepetálást, motiválatlan tanulókat, akik azt hiszik, hogy attól, hogy fizetnek egy nyelvóráért, automatikusan belemegy a tudás a fejükbe (true story). Ez van, mivel meló után csinálom, és néha iszonyúan fáradt vagyok, nem fér bele, hogy számomra stresszes/unalmas/sok készülést igénylő legyen a magánórám, mert akkor nem tudok jó munkát végezni. Most viszont az összes diákom happy, meg én is, win-win. 

7 megjegyzés:

  1. Szia
    Nagyon jó ezt így olvasni, ügyes vagy nagyon, és ők is, sok sikert a lányoknak a továbbiakhoz!
    Előző posztodhoz nem tudtam semmit írni, csak gondoltam, hogy Atyaég, milyen parasztokkal élünk ezen a földön.

    VálaszTörlés
  2. te vállalsz olyat, amikor ketten együtt jönnek, hogy akkor ők barátok és milyen jó lenne együtt tanulni?

    (nekem eddig kétszer volt ilyen próbálkozás, szintfelmérőig jutottunk, aztán heló, mert a) rohadtul nem voltak egy szinten, de nem értették, ez miért gond b) látszott rajtuk, hogy inkább társasági esemény lenne nekik az óra, mintsem tanulás. Szóval csak kíváncsi vagyok. Mindig gondolkodom, hogy tök jó lenne két-három fős mini csoportot tanítani, de az elmúlt 15 évben egyszer volt párosom, egy házaspár, mindketten nulláról.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én vállalok, igen, mivel nyelviskoláztam sokáig, kiscsoporttól, különböző szintű-tudású emberektől nem jövök zavarba. Nekem működni szokott, sokat kell differenciálni, de oké szokott lenni.

      Törlés
  3. Most picit irigykedem, persze nem jogosan. Nagyon régóta szeretnék tanítani, de pont azért nem fogtam soha komolyan bele, mert pont olyanokat nem szeretnék tanítani, akiket te sem. Csak ezt, hogy választani lehessen, ki kell érdemelni, és addig hosszú és kemény az út...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem bármikor el lehet kezdeni válogatni :D Mármint ha nem a megélhetésed múlik rajta. Ha csak bármi egyéb mellett extraként kezdesz el tanítani, akkor simán lehet. Az csak ajándék, ha bejön, extraként kell rá tekinteni.

      Én mindig úgy tanítok, hogy az elején van egy szintfelmérő óra, eleve azt mondom, hogy nem csak arról szól, hogy megnézzem, milyen szinten van, hanem hogy módszerben, hozzáállásban egyetértünk-e, megbeszéljük a hogyanokat és eldönthetjük, hogy szimpatikusak vagyunk-e egymásnak. Ez nálam ingyen van, úgyhogy nyitottak szoktak lenni rá mindig. És nem egyszer volt, hogy nem lett belőle tanítvány. Vagy azért mert nem volt szimpi, vagy mert nem akarta vállalni, ami járt volna a terveihez (engem aztán ne hibáztasson, ha nem tud levizsgázni, miközben nem tanul :P).



      Törlés
    2. szerintem nyugodtan ki lehet szűrni a kezdetektől, hogy kit vagy hajlandó tanítani és kit nem, én kis kihagyással 7 évig tanítottam franciát, és az első év után rájöttem, hogy én teljesen kezdőket képtelen vagyok tanítani, és onnantól nem vállaltam kezdőket. persze nem ebből éltem, nyilván, így megengedhettem magamnak a szelektálást.
      próbaóra nálam is volt mindig, amikor meg nyelviskolában tanítottam, akkor a nyelviskola írta elő kötelezően, szerintem ez tök jó találmány.

      Törlés
    3. igazából én is csak azóta válogatok, mióta itt a suliban dolgozom, régen mindenkit elvállaltam, de így kb a fülem mögött is diákok voltak. Még gyerekeket is elvállaltam, pedig hozzájuk nem is értek. :)

      Törlés