2017. március 30., csütörtök

hát jó

Ma volt olyan vizsga a kicsiknek a suliban, ahol a pincérnek meg a szakácsnak tanulók először próbálják ki magukat élesben. Mi meg olyankor tesztelünk a kis tankonyhánkban-tanéttermünkben. Leülsz, jön a pincérkisasszony, 15 éves, és úgy izgul, hogy remeg a hangja, mikor megkérdezi, hogy mit kérsz inni. Legszívesebben mondtam volna, hogy egy aperol spritzet, de csak vizet lehetett. Aztán annyira remegett a keze, hogy izgultam, hogy az ölembe önti a forró borsó levest, de nem. A lencsefőzelék és a tükörtojás (az elsősöknek csak nagyon egyszerű ételeket kell főzniük) között viszont eltelt 10 perc, de végülis külön-külön is finomak voltak.  

Így picit csúszott az itthoni diákom, jó későn végeztünk, majd miután kikísértem, elvittem a kutyát, megetettem, majd felmásztam a kanapéra, a fejemre húztam a puha patchwork takarót, amit anyukám varrt, és aludtam másfél órát. Ahelyett, hogy elmentem volna edzésre vagy futni. Idegesít, hogy hullámzom: egyik héten tele vagyok kakaóval és a csillagokat le tudnám hozni az égről, most meg szinte bénultnak érzem magam. 

Ma is néztem, hogy mikor felébredtem (reggel 6-kor), az egyik ismerősömnek már fent volt az IG-on a sztorija, hogy a napfelkeltét nézi a futótársaival valami budai hegytetőn. Nekem meg fél óráig tart reggel kimásznom az ágyból (oké, így is másfél órám van elkészülni, és 8-kor már órát tartok). De komolyan, hánykor kell ehhez lefeküdnie, 8-kor? 

14 megjegyzés:

  1. Szedsz vitamint? A D vitamin talan multkor is dobott rajtad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmm. Most h mondod, pár napja elfogyott a D vitaminom, de az durva lenne, ha a hiányának ilyen instant és durva hatása lenne.:(

      Törlés
    2. Igen az mondjuk elet drasztikus lenne! Mondjuk epp olvastam mashol hogy az ajanlott adagot szedte egy holgy es aztan megnezette es az also hatart sem érte el az eredmenye... :( Szoval amugy is lehet hogy meg lehet emelni.

      Törlés
    3. ha az "ajánlott adag" az volt, amit a régi vágású dokik mondanak, hogy kb 1000 NE naponta, akkor az halottnak-a-csók kategória annak, akinek eleve nem kielégítő. Oké, nekem vannak extráim (ami miatt több D vitamin kell), de 5-6000NE-t szedek naponta. Nyáron, ha ténylegesen többet vagyok kint, akkor kevesebbet, kb 4000 (nem tudom, pontosan, mert cseppet szedek és néha egy-két csepp ide-vagy oda nem számít). És így is ott vagyok, hogy már jó, már jó, de még így is csak a normális kategória alsó vonalán mozgok.
      Aki meg eleve D vitamin hiányról indul, még többet lehet.

      Törlés
    4. Nálam nagyon durván pozitiv hatása volt: én is az alsó határ alatt voltam még nyár végén, egy adriai nyaralás után is. Fél évig "túladagoltam", vagyis jóval többet szedtem belöle, mint hivatalosan szabadna, ez nagyon helyretett. Emlékszem, karácsonykor apósék látogatását és könnyed mosollyal abszolváltam, ami nagyon nagy szó. De csak az olajos változata segitett, a tabletta nem, és szökéknél, világos börüeknél állitólag nem olyan gyakori a d vitaminhiány.

      Törlés
    5. Hat igen azt hiszem 1000 vagy talan 2000 amit ajanlanak. Te mennyit szedtel Milonka?

      Törlés
    6. En a Bioextra 3000NE-t szedem, de nem minden nap. 7 napbol mondjuk 4-5x, de valszeg meg lehetne nyomni még akkor...

      Törlés
    7. Én csak terhesen szedtem d vitamint meg kb. ovis koromban. Kellene? Dokim sose mondta pl.

      Törlés
    8. 2200 ;) ezt szoktam szedni: https://www.napibio.hu/eurovit-oliva-d-2200-ne-kapszula-60db?gclid=Cj0KEQjw2fLGBRDopP-vg7PLgvsBEiQAUOnIXMy3swzG2fpi_82O_uhV9USlxMLD1wIHDr5nWpzss14aAgIH8P8HAQ
      vettem tegnap, ezen ne múljon

      Törlés
  2. én fél8-kor is el tudom játszani ezt az agóniával ébredést :D

    VálaszTörlés
  3. Nem nyolckor. Amikor én rendszeresen reggel jutok el futni - 6-kor már futok - akkor sokkal energikusabb vagyok egész nap és ha éjfélkor is fekszem le, másnap simán kipihenten ébredek ismét fél ötkor a futáshoz készülődve. :) Persze hozzá kell szokni, de utána sokkal jobb és hozzászokik a szervezet.:)

    VálaszTörlés
  4. Az én szememben mindenki egy hős, aki 7 óra előtt fel bír kelni, és bármilyen értelmesre tevékenységre képes, azon kívül, hogy néz ki a fejéből! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi.:)
      Világéletemben korán keltem, ahogy a szüleim is. Fél hatkor, és nekem jó így. Mondjuk nem is birom az éjszakázást, de az nem is az én világom. Mióta megvan a Kisember, sokszor még korábban kelek, mert neki vmikor 4 és 6 között jön el az ébredés és nem alszik már vissza. És ugye tökmindegy, hogy hétvége van-e:)

      Törlés
  5. A kornyezetemben szinte mindenki mosogatorongy mostanaban.
    Tok rossz, en is.

    VálaszTörlés