2017. május 22., hétfő

Quinoa

A múltkor kölest kaptam köretként valami husi mellé, amikor ebédet rendeltem, és nagyon ízlett. Ezen felbátorodva körülnéztem alternatív köret-ügyben, és örömmel láttam, hogy mindenféléket lehet kapni, bulgurt, quinoát, árpát, kuszkuszt. Első körben vettem egy zacskó quinoát, otthon át akartam tenni a zacsiból egy dobozba (mert rend a lelke mindennek), majd sikerült úgy kinyitni, hogy az apró gyöngyöcskék 90%-a beterítette az egész konyhámat. Vagy egy órán keresztül takarítottam, de szerintem még 1-2 évig fogok találni itt-ott elrejtőzött quinoa magocskákat. Amit nem borítottam ki, az viszont megfőztem, és egész finom volt zöldfűszeres csirkemell mellé, meg uzsira eperrel és lekvárral.

7 megjegyzés:

  1. tudtom még ajánlani egy kiló szezámmag kiszórását a konyhakőre ;)

    VálaszTörlés
  2. Nálam a bulgur és kuszkusz a favorit... mondjuk ezekkel is volt már, hogy beterítették a fél konyhát :)

    VálaszTörlés
  3. Nálam a kuszkusz ver mindent :) elég forró vízzel, zöldséglével felönteni, lefedni és megfőzi magát abban öt perc alatt - és az íze is jobban bejön bármelyik másiknál :)

    VálaszTörlés
  4. Férfi lévén nem vagyok odáig ezekért az alternatív köretekért, a kuszkusszal és a kölessel a világból ki lehetne kergetni, de bulgurból egész jó rizottót lehet csinálni és a hajdinának is vannak ehető formái.

    VálaszTörlés
  5. A bulgur és a kuszkusz az búza más méretű töreke, szóval nem meglepő, ha ízlik nekünk, a búza íze elég ismerős. A hajdinát nem bírom megenni egyedül. Ez se igaz, mert elnyammogom, de nincs jó íze.
    A kölest tök sokáig nem főztem meg rendesen, csak ahogy puffadt kicsit leszűrtem :D aztán láttam hogyan kéne szinte szétfőzni.

    VálaszTörlés
  6. ez a quinoa az én fantáziámat is izgatta, csak megláttam az árát :D

    de pl bulgur for president, a kuszkusz türelmesen vár a kamrában kipróbálásra,
    de pl a te főzőstílusodhoz sztem abszolút illik az eddig olvasott receptek alapján

    meg még van egy csomó izgi dolog, amibel kibontáskor beteríthető a konyha :D ,)
    (nekem szerintem bármivel sikerülne)

    VálaszTörlés
  7. én a quinoát imádom, a köles is jó, de a múltkor nagyon elrontottam a főzését (?) és mancsos volt...bulgur és kuszkusz is rendszeresen van nálunk, az áruk viszont nagyon húzós.Az árpa nem tetszett, a férjem szereti a hajdinát, de én a szagától émelygek néha, ha nincs más megeszem. Egyedül azt szeretem amikor anyósom sült ropogós kacsána tölti az almás hajdinát, az bejön :)

    VálaszTörlés