2017. július 3., hétfő

Pooooor piggy

Valaki mondta nekem a múltkor, hogy nem érti, hogy valaki, aki imádja az állatokat, és van kutyája, macskája, hogyan ehet húst. Kicsit szíven ütött a dolog, mert ez már nekem is sokszor eszembe jutott, hiszen teljesen odavagyok a bocikért, a kecskékért, a malacokért, meg minden állatért, ami él és mozog. Ha nekem kellene megölnöm az állatot, amit megeszek, akkor biztos, hogy soha többé nem ennék ilyesmit. Arról már nem is beszélve, hogy tisztában vagyok vele, hogy milyen pokoli körülmények közt tartják az állatokat, amik aztán a tányéromra kerülnek. Amikor gyerek voltam, nem egyszer láttam, hogy a nagymamám megtömi a libákat és a kacsákat és még mindig összeszorul a gyomrom, ha eszembe jut, mert az bizony kőkemény állatkínzás, borzalmas nézni. Leginkább igyekszem nem belegondolni ezekbe, de egy időben próbáltam boldog (haha), kapirgálós, nem nagyüzemi csirkét beszerezni, de egy idő után megint csak a növekedési hormonnal teletömött, nagyüzemi lidlis csirke került a kosaramba. 

Ráadásul tudom én azt is, hogy azzal tehetném a környezetemért a legtöbbet, ha nem ennék húst, hiszen a kérődző állatok tartásával rengeteg szén-dioxid és metán kerül a légtérbe, ráadásul egy csomó növényt azért termelünk (és locsolunk) hogy legyen mivel etetni az állatokat, amiket megeszünk. De talán mégiscsak az a legfontosabb, hogy azok az állatok cukik, és azért szenvednek, hogy nekem legyen mit ennem. És én annyira szeretem őket, hogy ezzel az erővel embert is ehetnék. De komolyan. Szóval eddig homokba dugtam a fejem, de nem tudom, lehet, hogy nem kéne.


Mondja ezt a lány, aki már gyerekkorában is arról volt legendás a családban, hogy kolbásszal ette a szalonnát, és kenyeret nem kért. Most mégis arra gondoltam, hogy itt a nyár, nyugi van, van időm recepteket böngészni és főzni, a piac pedig tele van szebbnél szebb idényzöldséggel, úgyhogy megpróbálom kicsit kiokosítani magam a témában és lecsökkenteni a húsfogyasztásomat, amennyire csak tudom. Nálam arra nincs esély, hogy teljesen vegetáriánus legyek, de az biztos, hogy most indokolatlanul sok húst eszem. Arról már nem is beszélve, hogy a mozgás mellett ez az a dolog, amivel szerintem a legtöbbet tehetem az egészségemért, hiszen a zöldségek tele vannak rostokkal, és sokkal könnyebben emészthetőek, mint a hús. Majd leadom a drótot, mi újság.

Ja és akkor tegnap este az öreg, alig élő macskám levadászta, és a konyhámban vacsorálta meg a kertünkben lakó süldő feketerigót. Mondjuk szerintem ez elég geci módja volt a vegetáriánus életmódról való véleménye kinyilvánításának, de ő legalább nem a lidlben veszi meg a friss húst, és az is tuti, hogy ez egy boldog rigó volt. Már addig, ameddig nem találkozott a macskámmal.

Ti erről mit gondoltok? Tapasztalatok?

39 megjegyzés:

  1. Én felszínes liba vagyok, rögtön az ugrott be, hogy akkor most belevetheted magad a vegán gasztroblogok elemezgetésébe és akkor majd milyen sok szépet látsz <3

    Én vegán koromban tanultam meg értelmesen alkotni ezt-azt a konyhában, akkor fedeztem fel, hogy egy csomó zöldséget nem csak 1-2 féleképpen lehet elkészíteni, ahogy azt addig anyutól láttam például.
    És hamarabb is elkészülnek a kaják, a fűszerek jobban érvényesülnek.

    Régen úgy voltam vele, hogy nem eszem cuki állatot, de amit amúgy sem szeretek, az jöhet. Például a madarakat nem szeretem, a malacokat viszont igen. De aztán rászoktam a baconre is egyszer.

    VálaszTörlés
  2. (ja, és tudooooom, nem helytálló a "vegán koromban" megfogalmazás, mert nem is voltam vegán, csak a növényi alapú étrendet követtem, a mögöttes filozófiával nem azonosultam)

    VálaszTörlés
  3. Én "kezdő vegán vagyok" (két éve!), de teljesen sosem leszek az, bármennyire is át tudom adni magam a filozófiának, mert én pl a sajtról soha, de SOHA nem tudnék lemondani.
    Ezalatt az idő alatt nagyon sokat tanultam a vegánságról, a mit mivel lehet helyettesíteniről, és arról, hogy milyen a megítélése itthon azoknak az embereknek akik vegánok. A kezdeti lelkesedés után megtanultam, hogy ez pontosan olyan, mint Jehova Tanújának lenni (vagy álljon itt bármilyen más szélsőséges vallás), ha nekiállsz hirdetni a tanaidat, a legkedvesebb barátságaid is veszélybe kerülhetnek. Ráadásul vidéken vegánként étterembe menni gasztrológiai öngyilkosság. :)
    Ha másik vegánnal találkozom, lesajnálva nézegeti a bőr cipőm (akkor is, ha "vegánná válásom" előtt vettem), és kioktat, hogy depedig igenis baj, hogy eszem sajtot. Mert a baj nem azzal van, ahogyan használjuk az állatot, hanem azzal, hogy használjuk őket egyáltalán.
    Szóval, soksok tanulmányozás, és lelki sérülés után (videók vágóhidakról, beszólások húsevőktől), én arra jutottam, hogy nem az fogja megadni egy ember értékét, hogy eszik e húst. Mindenkinek, mindig van hová fejlődnie és legtöbbször azt látom, hogy az emberiségnek bárcsak az lenne a legnagyobb problémája, hogy tömegével gyilkolják az állatokat. (Lásd előző posztod ;))
    Szuper téma egyébként, és iszonyú cuki a kép :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na pont ez a "lesajnalas" amit irsz veri ki a biztositekot a legtobb embernel. Illetve nalam az is amikor egy ujszulottet igy nevelnek kezdettol... en szemely szerint nem tartom normalis dolognak, de nem sajnalok le senkit aki csinalja, elfogadom ha o igy gondolja.

      Törlés
    2. Pontosan. Egyébként meg mindenki úgy él, ahogy akar, csak másra ne erőltesse ezt rá... A húsról azt hiszem én se fogok tudni soha lemondani, de annyi jó vegán recept van és egyre jobban barátkozom velük :) Milonka, továbbra is kérünk kajafotókat :D

      Törlés
    3. Köszi, Adél, a kommentet:), nagyon érdekes olvasni a nézőpontodat. Szerintem nem kell ennek fekete-fehérnek lennie, sztem is enyhén szólva szűklátókörűség belekötni a cipődbe, vagy abba, hogy parmezánt reszelsz a paradicsomos spagettidre, hiszen rengeteget teszel azzal, hogy nem eszel húst.

      Törlés
  4. A családban nem egy ember él haszonállat tartásból...sajnálnám, ha tönkremennéne.
    De pl. az avokádó termesztés is elképesztő ökológia károkat okoz.http://m.divany.hu/offline/2016/11/13/hipszter_kajatrendek_amik_artanak_a_kornyezetnek_es_a_gazdasagnak/

    VálaszTörlés
  5. személyszerint azt a részt látom belőle hasznosnak, hogy sokkal több és változatosabb zöldséges recept kerül a repertoárba.
    az eszmei hátterével sose fogok kibékülni. lásd állattartásból élők, avokádós cikk, stb. (tán a chinoáról is olvastam hasonlót?)
    meg akkor már miért nem valami, ami sokkal aktuálisabb a mi életterünkben? állatmentés, magyar mélyszegénység, petpalackok, kapszulás kvk és nejlonzacsik bojkottja, komposztálás, napelemek, kistermelők és kiskereskedők támogatása... mind közelebbi téma. ezt se szoktam érteni, persze elfogadom.
    még a pozőrködést is.

    nyilván mindenki maga dönt és azt csinál, amit akar, amíg nem bánt vele másokat - és nem akar erőszakosan téríteni.
    mert ez az a pont, amire viszont ugrok.
    mert ha én nem szólok be neki, ugyanezt az elfogadást várom vissza. amint elkezd piszkálni kéretlenül, hogy szerinte rosszul csinálom, ott bukta is a toleráns hozzáállást. mert semmi köze. élni és élnihagyni. a marketing, ismeretterjesztés még oké, ez már nem.

    meg amennyit eddig láttam belőle, hogy kik és miért, ez is csak egyféle talajvesztett emberek "vallása", ugyanolyan, mint az ezoirányzatok, a homeopátia, az oltásellenesség meg szekták, "megtérések".

    persze senkit nem akarok megbántani, ez csak a magámvéleményem, ha már itt feltették a kérdést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt eleg szuperul megfogalmaztad!

      Törlés
    2. én (több, mint egy évtizede vegetáriánus, a férjemmel együtt, állatvédő, állatmentő) úgy gondolom, hogy van összefüggés - azt látom a környezetemben, hogy aki vega vagy vegán, az környezettudatosabb is és általában érzékenyebb a társadalmi problémákra. legalábbis nekem sok ilyen ismerősöm van. gondolom ők - az erőszakos térítőkkel ellentétben, bár én ezzel a tipussal nem nagyon találkoztam, maximum elbeszélések alapján - kevésbé "láthatóak", mivel nem szoktuk ezt a homlokunra írni, általában névtelenül és/vagy zárt csoportokban tesszük a dolgunkat. rólam például sok közvetlen kollégam sem tudta évekig a vegaságot, akinek feltűnt, hogy sosem eszem húst és rákérdezett, annak elmondtam, de én úgy gondolom, mindenki döntse el maga, hogyan él (amíg másokat nem zavar). NEKEM így nyugodt a lelkiismeretem, pedig korábban én is szerettem a húst

      Törlés
    3. igen, valószínűleg kevésbé láthatóak, mint a szélsőségek...

      "ez is csak egyféle talajvesztett emberek vallása" - utána gondolkodtam, h hozzá kéne írni: persze biztos nem csak, de remek gyűjtőhely, csak lusta voltam :D akkor most pótoltam :)

      Törlés
    4. Ki mondta, hogy választani kell? Sokszor van, hogy valakiről kiderül, hogy harcol egy jó ügyért, például az állatkínzás ellen, mire az a válasz, hogy na és az éhező gyerekek?

      És amúgy is, ki dönti el, hogy melyik ügy a jobb? Az egyetlen, ami támogatásra érdemes?
      Ha valakinek az állatok és a környezet a legfontosabb, akkor tegyen azért. Ez nem jelenti azt, hogy a mélyszegénységben élők pedig dögöljenek meg. Nem kell konfliktust kreálni, pont akkor nem, ha valaki a maga módján valami pozitívat tesz.

      Állítólag a vörös hús elhagyása jobban segít a környezetnek, mint felhagyni a vezetéssel. Ha valaki csak ennyit tesz, akár a saját egészsége, akár a környezet szempontjából, az mégis kinek és hol probléma?

      Azt se mondta senki, hogy ha nem eszünk húst, akkor avokádóval és quinoával egészítjük ki az étrendünket. Főleg Magyarországon, ahol annyi minden megterem.

      Ahogy én látom, nem megvenni a húst egy passzív tevékenység, mégis segíti a földünket. Ilyen egyszerűen, passzívan, nádja, az általad felsorolt problémák nem oldahatók meg, de még egyszer, ahogy mondtam, ez nem vagy-vagy kérdés.

      Törlés
    5. "azzal tehetném a környezetemért a legtöbbet, ha nem ennék húst" - asszem, a poszt ezen részére reflektálva írtam pont, h én ezt nem szoktam érteni. én.
      utána meg, h mindenki maga dönt ebben, meg amíg nem akar "téríteni", stb, én ugyan nem szólok bele kéretlenül, ha hülyeségnek tartom is, amiben a másik hisz, legyen az bármi. neki joga van hinni benne, nekem jogom van hülyeségnek tartani. max nem leszünk barik, mert nem vagyunk egy hullámhosszon, mint 'legrosszabb eshetőség'.

      "Sokszor van, hogy valakiről kiderül, hogy harcol egy jó ügyért, például az állatkínzás ellen, mire az a válasz, hogy na és az éhező gyerekek?"- biztos sokszor van, de egyrészt nem így értettem, másrészt meg ez akkor nem olyan, mintha az elismerésért harcolna, nem is a jó ügyért?
      ha a jó ügyért harcolna, örülne, h felmerül a téma és alkalom adódik kulturáltan ismeretterjeszteni kicsit, nem?

      pont Fruzsi írta a saját példáját, h nem tűnnek ki, csak teszik, amit helyesnek gondolnak, és h ezek a témák együtt járnak... szemben az általam ismert harcos-térítős változattal. (ahol sztem a jóügy pl csak eszköz, ürügy inkább.)
      én azt nem vitattam.

      nem gondolom, h konfliktust kreálnék. ez az én véleményem, amin szerintem baromira nem múlik, h mások mit tesznek v nemtesznek ezután, kérdezték, elmondtam, nem látom, hol itt a "támadás".

      Törlés
    6. Lehet, hogy félreértettelek, ami az "eszmei hátterével sose fogok kibékülni" félmondatból adódhat, mert az én szememben a vegetáriánus/vegán táplálkozásnak, vagy akár csak a húsfogyasztás csökkentésének van eszmei értéke.

      Persze, szegény állattartásból élők, igen. De munkák folyton tűnnek el, mert változik a világ. Azért fenntartani a húsfogyasztást, hogy az állattartásból élők továbbra is megéljenek, nekem elég gyenge és buta indok. Ha vannak más, környezetkímélő és állatbarát megoldások, akkor talán azt kellene támogatni, nem azokat, amik rombolják a földet.

      Félreértetted, amit a jó ügyért való harcolásról írtam. Persze, hogy az ügy és nem az elismerés a lényeg. Én csak azért írtam ezt, mert úgy éreztem, te is nagyjából így érveltél azzal, hogy "meg akkor már miért nem valami, ami sokkal aktuálisabb"
      Ezért írtam azt, hogy miért kell egy pozitív dologra egy másik pozitívval rákontrázni? És nem értem, miért aktuálisabb az állatmentés az állatok meg nem evésénél? Vagy miért aktuálisabb a környezet megóvása ily módon, mint a PET palackok használatának csökkentése?

      Ilonka biztos azért írta azt, hogy így tud a legtöbbet tenni a környezetért, mert húst rendszeresen fogyaszt, ellenben legtöbbször biciklivel és tömegközlekedéssel közlekedik, legalábbis, ahogy én látom a posztjaiból.

      Bár még nem találkoztam „harcos-térítő változatokkal”, az internetes kommentekből látom, hogy milyenek tudnak lenni. Én ezt sajnálom, mert úgy érzem, maguk alatt vágják a fát, miközben ők tényleg csak jót akarnak másoknak, az állatoknak és a földnek. De ezek az emberek sokszor hihetetlenül nagy állatbarátok, akik tényleg saját kudarcuknak érzik minden egyes állat halálát, és úgy érzik, minden lehetőséget meg kell ragadniuk a helyzet megváltoztatására.

      Az állatok napjaink rabszolgái. Régen sokan a rabszolgatartást is közömbösen nézték, nem láttak benne semmi rosszat, és gondolom felháborodtak azon, ha valaki szót emelt a kegyetlenségek ellen. Ezek a mai vegán harcosok ugyanúgy harcolnak most az állatok jogaiért, mint anno egyesek az emberek jogaiért, és én tisztelem őket, mert mindenki utálja őket, ők mégsem adják fel : )

      Törlés
    7. Én is kicsit keménynek éreztem a kommentedet, Nádja, mert nekem is az jut eszembe, hogy a többi, amiket felsoroltál, nem zárja ki s húsfogyasztás elhagyását. Én sem használok PET palackot, sokszor támogatom a helyi termelőket, újrahasznosítom a kávé kapszulákat, kerékpárral közlekedem stb, szerintem léphetek a környezettudatossággal előre egyet úgy, hogy kevesebb húst eszem, és nekem is furcsa, hogy ezt nem pozitvumként látod. Én is azt olvastam ki a kommentedből, hogy elfogadod ugyan ("a pózörködést is"), mégis hülyeségnek tartod. Mondjuk tarthatod annak, értelek, de nálam ez egy sok összetevős történet, nem véletlenül támogattam meg sok irányból a posztban is. Nekem sosem jutna eszembe a talajvesztett emberekkel, ezotériával, oltásellenességgel stb. párhuzamot vonni itt (főleg, h nem a szélsőséges vegán életmódról beszélek, hanem a húsevés csökkentéséről, arról, hogy ne támogassuk a húsipart). Szerintem nagyon szimpatikus, ha valaki bármilyen szinten tudatosan étkezik, ahelyett, hogy minden szemetet válogatás nélkül betöm az arcába, ami, valljuk be, sajnos elég jellemző a magyar étkezési kultúrára (nem annyira, mint az amerikaira, de érted). Szvsz.

      Törlés
    8. pedig én a párhuzamot a szélsőségekkel vontam.

      a kéretlenül megmondós-térítős embereket pedig nagyon nehezen viselem, lehet, ez átment a fogalmazás hangvételébe is, srry.
      nem konkrétan neked szólt személyre a komment, nem is másnak,
      szívesen magyarázom bővebben, mire gondoltam, de magyarázkodni nem szeretnék.

      Törlés
  6. Én is az arany középútra szavazok, nem vagyok a szélsőségek híve. Bár én magamtól "vegánul" eszem, amúgy meg halat eszem meg max. csirkemellet, de olyan évente 2-szer ha van. De én elsősorban azért, mert így szeretem. Nekem undi, hogy rothad egy élőlény húsa a gyomromban és nem is szeretem a hús ízét, látványát, megfogni stb. Az meg csak bónusz, hogy így nem járulok hozzá a gyilkolászáshoz, a környezetromboláshoz és még olcsóbb is, szóval win-win.

    Szerintem már az is tök jó, ha valaki nyitott a vegetáriánus/vegán ételek iránt, és megpróbál legalább néhány ilyen napot tartani a héten.
    Én az indiai recepteket imádom, illetve a stir fryok is tök jók mindenféle ázsiai szószokkal.
    Csak azért írtam hozzászólást, hogy megoszthassam a mostani kedvenc vegán kajámat :)
    http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/sweet-potato-white-bean-chilli/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abszolút szimpik a nézeteid. Kipróbálom a receptet, köszi:)

      Törlés
  7. Én egy ideje már igyekszem csökkenteni a hús-és halfogyasztásunkat. Pár hete láttam egy szuper TED talk-ot a hétköznapi vegetarianizmusról. A srác csak hétvégén evett húst vagy halat. Én ezt szuper ötletnek tartom, szóval nálunk most ez a terv. Képtelen lennék teljesen lemondani a halálról, kagylóról, rákról, húsról. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Halálról:)? Mármint halról:))? Én is valami ilyesmiben gondolkodom.

      Törlés
    2. azt hiszem, akkor én a Fijú mellett ilyen hétköznapi vegán voltam. Én magamra száz évben egyszer főztem húsosat, a Fijú viszont hússal kajálós helyekre volt hajlandó menni és együtt mindig húsosat ettünk.

      Törlés
  8. van egy "meatless monday" mozgalom, aminek nem az a lényege, h hétfőn, de legalább a hét egy napján az ember ne egyen húst, és amiatt, mert ugye nagyon sok energia/víz az állatok tartása, feldolgozása stb.. én ezt tavayl szinte egész évbe, nagyon szigorúan, még nyaralás alatt is betartottam, de ha beszéltem erről valakinek, kb mindenki hülyének nézett
    pont gondolkodtam már, h újra kellene kezdeni, most lehet, h adtál hozzá egy löketet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez olyan, ugye, mint a húshagyó péntek, én is ismerek olyan családokat, akik tartják. Nekem ebben, Csilla, az a furcsa, hogy ezek szerint egy csomó ember minden nap eszik húst, én azért nem szoktam.

      Törlés
    2. Olyasmi lehet, de ez tényleg a környezetvédelemre van kihegyezve. Szerintm a legtöbb ember minden nap eszik húst, igen, igazából biztos vagyok benne, hogy én is. Lehet, h keveset, de valamiben mindig akad egy kis húsféle... kellene talán nekem is nézelődnöm zöldséges receptek között, hátha megihlet valami

      Törlés
  9. Én egy betegség után döntöttem úgy, hogy inkább kiiktatom a húsféléket az étrendemből. Kb 8 hónapig csináltam. Sok zöldséget, gyümölcsöt, tojást, és sajtokat ettem, no meg néha egy kis gépsonkát. A családnak megfőztem a husit, de nem ettem belőle. Hihetetlen módon legyengültem, úgyhogy visszatértem a húsevéshez. Hiába pótoltam, vagy legalábbis úgy gondoltam, hogy pótlom a husit szójával, magvakkal, változatos, és finom zöldségekkel, gyümölcsökkel, hiányzott a szervezetemnek a húsban található aminosavak, fehérjék, ásványi anyagok. Ma is vannak időszakok amikor kerülöm a husit, de hosszabb távon nem tudom megállni, hiányzik. Volt pozitív hatása is, szebb lett a bőröm, tisztábbnak éreztem magam, és az illatokat, aromákat is sokkal élesebben éreztem, míg "vega" voltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem mindenkinek megvan egy arány, amivel jól érzi magát. Van, aki tök jól működik 100% növényi kaján, mások meg nem. Az adott eü problémára, amire elkezdtem diétázni, nekem is jó volt a vegán étrend, de csinált helyette másikat. Felszívódási problémáktól is függ. Nekem az lett a jó arány, hogy heti 1-2x normális húst eszem, akkor még érzem a növényi túlsúly pozitív hatását, de még a negatív nem ér utol :)

      Mondjuk én mostanában elkurvultam, mostanában tök sok húsosat eszem (családhoz képest még mindig kevés, de magamhoz képest viszonylag sok).

      Törlés
  10. Hahó!

    Én lassan két éve nem eszem húst. Tojás és tejtermékek maradtak, de hús nem. Néha egy-egy felvágottat megkívánok, de ez is elenyésző.
    Tőkehúst egyáltalán nem kérek már. A két év alatt párszor megkóstoltam csirkét, marhát, de már nem kívánom egyáltalán.
    Személy szerint én eddig csak pozitív hatását észleltem. Nem vagyok fáradékony, az emésztésem is teljesen jó, a vérképem is. Sőt, a sportot is sokkal jobban bírom (futás, cross fitness, trx).

    Amúgy meg bazi jó receptek vannak a pinteresten is fent. A pasim eszik húst, de otthon én hús nélkül főzök, neki is. Remek jó a vega brassói, töltött paprika, fasírt és hasonló klasszik kaják.

    Én támogatom, hajrá!!!!!

    VálaszTörlés
  11. ha szereted a húst, de zavar a ketreces csirketartás, az hogy antibiotikummal tömik őket stb, szerintem kis utánajárással találsz a környéken ősteremelőket, meg bio gazdálkodókat. a nagymarosi termelői piac szuper, de vannak tanyák is, ahol lehet friss kecsesajtot venni, húst rendelni stb. sokszor a hentes is hoz külön kérésre extrákat, ő azért eléggé képben van. de ismerek olyat is, akik többen megvesznek, levágatnak a termelőnél egy szürkemarhát/disznót és elosztják, lefagyasztják. a vadhús pedig ebből a szempontból a legjobb, ahhoz is csak pár kontakt kell, szerintem tudok is adni.
    persze ez drágább és macerásabb, de normális minőségű húst eszel, max ritkábban.

    szerintem a húsevésről átállni a nemhúsevésre fokozatosan érdemes. 5-6 éve vagyok vega, de az elején voltak emésztési problémáim.
    én örülök, hogy nem támogatom az ipari hústermelést és fogyasztást és örülnék, ha ezzel többen lennének így, mert a fogyasztók alakítják a piacot és annyira jó lenne általánosan a változatosabb, több zöldséges (esetleg halas) felhozatal a boltokban és az éttermekben is. ugyanakkor az országban annyira kispénzűek az emberek, hogy nagy általánosságban a legolcsóbb és legrosszabb minsőgégű húst fogyasztják, már ha egyáltalán arra is futja. szóval, nem tudom...

    VálaszTörlés
  12. Szia Ilonka!

    Nagyon örülök a témának és érintve érzem magam: kb. 18 éve vagyok vegetáriánus. Èn semmilyen negatív hatását nem éreztem a szervezetemben az átállásnál és azóta sem. Tudom, milyen izü a hús, de sosem kívántam meg azóta, pedig a családban mindenki húsevö és a párom is föz napi rendszerességgel húsos ételt. A vérképem és energiaszintem nem lehetne jobb. :) Èn gyerekként az állatok iránti sajnálatból és egy filmet megnézve döntöttem úgy, hogy holnaptól nem eszem húst. Azóta nem sokkolom magam inkább erröl szóló dokumentumfilmekkel, söt, senkit nem beszéltem még rá soha, hogy legyen vega, én az élni és élve hagyni elvet vallom (sajnos fordítva viszont nem mindig tapasztalom ezt). Vidéken még föleg a gasztronómiai egységekben eléggé gyerekcipöben jár a téma: jó, ha salátát tudnak szervírozni a "szegény" vegának. Mivel azonban külföldön élek, itt remek termékeket tudok kifogni, ráadásul ha jókor megyek (értsd: bolt zárása elött egy órával), akár féláron. Múltkor így "talált" meg egy csillagfürt-joghurtalternatíva, amit kétszer át kellett vizsgálnom, nem tartalmaz-e állati eredetü összetevöt (NEM! :) ). Szóval a kreatív fözés sok zöldségböl, gyümölcsböl megvalósítható és már pár húsmentes nap a héten is sokat segíthet a bolygónknak. :) (gyorgyi1987 voltam)

    VálaszTörlés
  13. Nem vagyunk egyformák. Sem az anyagcserénk, sem a hormonháztartásunk, vércsoportunk. Vannak, akik elég jól elműködnek a vega, vegán kajákon, és vannak, akiknek nem jól reagál rájuk a szervezete. Elvektől függetlenül.
    Az, hogy a húsok mellett törekszünk minél több zöldség fogyasztására, szuper, ennek a környezetre való áldásos hatása szintén. Én is próbálok arra figyelni, hogy legyenek húsmentes napok, és nincs is vele gondom.De hiányozna a hús, a 0 vércsoportom, fehérje/zsír anyagcserém mellett nem is lenne szerencsés, ha teljesen kiiktatnám a húst, halat, állati zsírokat.
    A vegánság meg, hát, nekem durván szélsőséges hozzáállás, amivel én ugye viszonylag nehezen azonosulok, de amíg engem békén hagynak, azt esznek, amit akarnak.
    Ja, és vegaként, vegánként is lehet nagyon egészségtelenül étkezni, elhízni, megbetegedni, szóval arany középút, mértékletesség, ilyenek.

    VálaszTörlés
  14. Tavaly sikeresen benyaltunk egy szalmonella fertőzést, én már sírva könyörögtem, hogy hívjunk papot aki feladja az utolsó kenetet.
    Szalmi barátom után nem kívántam a húst bő három hónapig (egészen pontosan az "egybe" húst, a fasírtot megettem két hetente egyszer, de na...), pedig előtte inkább két szelet rántott csirke között volt a zsemle, mint a zsemlében a husi :)
    Tanulságos időszak volt, és egyben borzasztó is.

    VálaszTörlés
  15. Nekem több vegán és sima vega barátnőm is van, mellettük rengeteget tanultam és kóstoltam, bagyon-nagyon finom kajákat. Nekem a vegánság nagyon extrém, de igyekszem szabadketreces, de legalább mélyalmos tojást venni mindig például.

    Én egy időben serényen elhatároztam, hogy vega leszek, de csak addig jutottam, hogy tudatosan figyelek rá ha tudok, hogy ne egyek annyi húst, változatosan próbálok főzni. Pont úgy vagyok vele, mint Te, hogy ha nekem kéne bármit tenni az állattal, csak répákat rágnék, amúgy mindig dilemmázom ezen, hogy teljes önbecsapás ez, amit művelek. Vettem és kaptam is pár vega és vegán szakácskönyvet is, azt is előkapom időközönként, imádok kísérletezni. Nem minden jön be, például a tofus/gabonakolbászos vegán rakott krumplim ehető volt, de hát az eredetihez képest gyászos :D ennek ellenére szoktam csinálni mondjuk füstölt tofuból vega burgert, ajjj olyan finomat :) Én azzal vígasztalom magam, hogy az is haladás, hogy ha nyitott szemlélettel vagyok felé és figyelek tudatosan.

    VálaszTörlés
  16. Sajnos nekem is csak az erőszakos, áltudományos vegánokhoz volt szerencsém, akik vallásszinten űzik a dolgot, érvekre nem nyitottak, irritáló divat stb., viszont lassan kezdem megérteni, hogy nem csak ilyenek léteznek, ami szerintem király dolog.
    Nekem az a véleményem, hogy valójában a növények fogyasztásával is gyilkolunk, kizsákmányoljuk a termésüket stb. Oké, hogy nagyon különböző élőlények, mint mi, de attól még felfogják a környezetüket, válaszolnak is arra, kommunikálnak egymás között (pl sérüléskor olyan illatanyagokat bocsátanak ki magukból, amivel jeleznek a fajtársaiknak, hogy para van, erre ők megpróbálnak védekezni.) Igen, értem, hogy a növénynek nem úgy fáj, mint egy aranyos cuki bocinak, de attól még ez is károkozás egy másik élőlénynek. Mellesleg nem ez a két véglet van, ott vannak a puhatestűek, rovarok stb. Tehát én arra a konklúzióra jutottam, hogy minél közelebb áll hozzánk egy másik faj evolúciósan, annál jobban tudunk empatizálni a fájdalmával. Ez szerintem egy folyamatos kontinuumnak fogható fel, aminek a hozzánk közeli felén ott vannak az emlősök, majd madarak, gerinctelenek, növények, algák stb.
    Viszont minden ember ÖNKÉNYESEN húz valahol egy határvonalat, hogy mit hajlandó megenni és mit nem. Én pl. nem eszem embert :D Más meg a növény-állat határvonalat jelöli ki. Ezzel csak arra akarok utalni, hogy ha valaki önkényesen erkölcsi határvonalat húz valahová, akkor az nem lehet egy általános igazság alapja. Viszont képezheti mindenki szubjektív igazságát. :) Bocsi a filozófiai okfejtésért, az erkölcsi részt illetően én erre jutottam, a tudományos oldal meg túl hosszú és komplikált lenne.

    VálaszTörlés