2017. július 7., péntek

Vegamilonka

Még csak annyit akartam hozzáfűzni a múltkori vega poszthoz, hogy az utóbbi hónapokban többször rajtakaptam magam, ahogy mondjuk állok a lidl húspultja felett, vagy anyukám elém rakja a rántott csirkecombot, esetleg sütés előtt átnézem a kacsamellet, hogy megfelelően megtisztították-e - szóval nem egyszer előfordult, hogy belegondolok, hogy mi lehet a története ennek a darab húsnak. És már többször előfordult, hogy elment az étvágyam - szóval gyanítom, hogy nekem tényleg itt az ideje, hogy változtassak az étkezési szokásaimon - nem extrém módon, hiszen szerintem eddig is ügyesen ettem, de még tudatosabban, egészségesebben kezdjek el főzni és táplálkozni. 

Úgyhogy szombat óta nem ettem húst, egyelőre nagyon jólesik, és egyáltalán nem kívánom, pedig 5 nap alatt 4 súlyzós edzést csináltam. Persze közben igyekszem odafigyelni a fehérjebevitelre (erre mondjuk szívesen hallanék ötleteket, tudom: tofu, tojás, tejtermékek, csicseriborsó, magvak, bab, borsó, lencse...?), de mondhatom, hogy minden oké. 

Nagyon jók és inspirálóak voltak a kommentek a poszthoz, köszi szépen mindenkinek, aki írt, főleg a vegáknak, vegánoknak, nagyon érdekes volt hallani a történeteket (szívesen veszem, ha van még kedvetek mesélni hasonló tapasztalatokat). És mivel többen is azt írtátok, hogy hasonlóan vagytok a húsevéssel, mint én, hogy szeretitek a húst, de jólesne változtatni, arra gondoltam, én megosztom itt majd a tapasztalataimat. Első körben csak annyi lesz szerintem, hogy igyekszem keresni opciókat a hús helyett, hogy ne legyen alap, és közben sokkal több zöldséget enni, megtartva időnként a halat és a tenger gyümölcseit - ha van kedvetek, tartsatok velem. 

Közben körülnéztem vega-ügyileg, és az a bajom a legtöbb recepttel, hogy értem én, hogy csicseriborsó fasírt, meg nem tudom, de nekem ezek a receptek pont ugyanolyan bonyolultnak tűnnek, mint anyukám főztje, én rendes fasírtot sem szoktam csinálni. Nem akarok hosszan, ezer hozzávalóból összerakni dolgokat, bepanírozni, meg kisütni olajban - az én stílusom a konyhában ez a 10 perc alatt valami finomat abból, ami a hűtőben van. Vannak persze a szuper curryk, amik a kedvenceim, olyat már posztoltam, de ha akad más is, ami bejön, akkor kiteszem ide, jó? 

14 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a húst, viszont engem is sokszor furdal a lelkiismeret a húsevés miatt. Vannak olyan időszakok, amikor meg egyszerűen nem esik jól, olyankor simán elvagyok vega kajákkal. Meg főzni is nagyon szeretek, a húsmentesség meg egyfajta kreatív kihívást is jelent, úgyhogy szívesen kísérletezem.
    A húsos és a zöldségfasírtokat egy ideje már sütőben, sütőpapíron sütöm, azóta sokkal szívesebben készítem el, mert amíg sül se kell mellette állni, összeállítani meg szintén nem tart sokáig. (mióta van egy szuper konyhai aprítógépem, azóta meg pláne nem ^^). Most olvasva téged újra kedvet kaptam a vega ételekhez. :) Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is sütőpapíron sütöm és nekem pont ezek a gyorskajáim. Amikor csak összekeverem és bedobom a sütőbe és teszek-veszek. Oké, nem szépek, mert én lusta vagyok szépre formázni, inkább csak plattyantom őket, de a hétvégén unokatesómmal csináltunk szépeket is és az is kb 2 perccel tartott tovább. Nekem az egyik kedvencem a reszelt répa, reszelt cukkini, kis zab, útifűmaghéj, víz, fűszerek, szezámmag és platty a sütőpapírra.

      Meg olyat is szoktam, hogy amikor nem jól számolom ki, hogy mennyi párolt zöldség legyen ebédre, akkor azt is összekutyulom zabbal és álfasírtot csinálok belőle. Van, hogy rendesen hagymás-fokhagymás cuccal összekerve, masszívan fűszerezve, de van, hogy csak zöldfűszeresen.

      Törlés
  2. Bab, borsó, lencse, csicseriborsó, ezeknek elég magas a fehérjetartalmuk. Ha eszel tejterméket, a Pille markanevű joghurt, kefir és tejföl csak "nyomokban" tartalmaz zsiradékot es magas a fehérjetartalma. A csocseriborsó pedig arabbiata martassal, vagy peperonata-val mennyei :) . Erdemes a hüvelyeseket beáztatni felhasználás előtt egy éjjnyi időre, az áztatóvizet leönteni és amikor elkezded főzni, az első főzővizet is leönteni, így nem lesz...khm, gázos a helyzet a fogyasztasuk után. :) esetleg kiegeszitheted az étkezéseidet valamilyen fehérjeporral, legalább az edzések után.

    VálaszTörlés
  3. En is nagyon szeretem a hust.
    Viszont egyszer, nagyon regen egyben vettem meg a csirket. Nem elt mar!
    En majdnem elsirtam magam, amikor szet akartam szedni, azt gondolom azota is, nekem nincs jogom ezt csinalni vele.

    VálaszTörlés
  4. Szia! Én vegán vagyok 2 éve, és elég sokat kísérleteztem már kajaügyben. Az indiai jellegű kaják a kedvenceim, én főként sabjikat és curry-ket csinálok általában annyi és olyan zöldségekből, amiket épp megkívánok. Ha gyorsan megy a szeletelés, akkor ezek is nagyon egyszerűen és gyorsan megvannak. De tudom ajálani még a tésztaételeket is vagy az ázsaiai jellegű ételeket (veszek általában hozzá szószt meg mirelit zöldségkeveréket és üveg- vagy rizstésztát, aztán kb ennyivel már meg is vagyunk). Ha kicsit bonyolultabbra vágyom, akkor csinálok quesadillát (vegán sajttal, esetleg szójatejföllel, isteni) vagy rakott krumplit (ez is iszonyat finom szokott lenni gabonakolbásszal és füstölt sós lében pácolt tofuval). De ha már ezeket is unom, akkor kicsit szörfölök a neten, keresek vegán receptes blogokat és szépen elkönyvjelzőzöm a jobbakat.

    Vegaként a receptkeresés sokkal egyszerűbb, sőt a húsos receptek vegává alakítása is. Húspótlóként pedig tudom még ajánlani a szejtánt (búzahúsnak is mondják, lényegében búzafehérje, azaz maga a glutén kb, ezt porformában is lehet kapni, de láttam már előre elkészített, fűszerezett félkész változatban is - néz be a Biobarát Bioboltba, az egy kész aranybánya). Vannak nagyon jó gabonakolbik, grillkolbik (általában szójából), különböző ízesítésű tofuk (én pl. a Luntner bazsalikomos tofuját imádom, saliba isteni), és tofuvirslik is, de azt mondjuk maximum lecsóban vagy valamilyen levesben szeretem. Ja és ha Budapesten jársz és épp hambizni támadna kedved, tudom ajánlani a Vegan Love burgereit (övék a Magic Burger is).

    De amikor még ettem húst és halat meg minden mást, akkoriban is nagyon szívesen csináltam salátákat különböző zöldségekből, és tettem rá pl. egy olívaolajos tonhalkonzervet, isteni volt. De ezt a jó szokásomat máig megtartottam, csak hal nélkül - nálam a saláta az étkezések alapja, amit időnként szezonális zöldségekkel dobok fel vagy friss zöldfűszerekkel.

    Remélem, tudtam segíteni :)

    VálaszTörlés
  5. csinaltam ugy fel evig a husnelkuliseget, fenntarthatosagi okokbol (de azota se eszem tul sok hust). akkor nagyon ramentem a vasra, az kitunoen bejott a kollath-reggelivel (viz, zab, kakaopor, eritrit-bar azota kezdem megkerdojelezni ezeket az edesitoket- mak, aszalt szilva. fuggo voltam, na. vasam is jo volt.
    a masik meg hogy a proteinnel se mindegy, milyeneket eszel, kombinalni kell a megfelelo aminosavakat (asszem, mar el is felejtettem, hogy volt ez). en foleg a nomeatathlete oldalan olvastam a cikkeket,neztem a recepteket, jok voltak. egyedul akkor hagytam abba mikor irt egy cikket arrol h lehet gyogyitani a rakot kajaval,es az ilyenekre ugrom, ezt leszamitva jo volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. gabonafélék, olajos magok és hüvelyesek elméletileg az alap, amiből a "fehérjekomplettálás" elveit követve lehet jókat enni.

      Én mindig raktam a salátámra valamilyen magot, akár dió, mogyoró, mandula, szezámmag, lenmag, ami épp volt. Nem sokat, de teljesen jó volt.

      Amikor én vegán kajálást követtem, heti 14-15 órát edzettem, amellé nekem kevés volt a kaja, de tök jó kis fehérjeporokat lehet találni vegán verzióban is.

      Törlés
  6. ezek között valami jó? http://www.ottolenghi.co.uk/recipes/vegetable

    VálaszTörlés
  7. Annyira hosszú kommentem született majdnem, hogy végül inkább elengedtem, mert nem tartozik szorosan ide, meg inkább megírtam bejegyzésbe nálam. A fehérjével nekem is voltak/vannak gondjaim, de ami biztosan jó, az a dió, bab, borsó, lencse, zab (fincsi zabkásák), avokádó, és csicseriborsó. Olvastam korábban, hogy konzervet veszel, ez a legegyszerűbb, és nagyon jó receptek vannak hummuszra pl. A vegán receptek elsőre riasztóan bonyolultak, javaslom, hogy vesd be a kreativitásod, és helyettesítsd számodra elérhető dolgokkal. :)

    VálaszTörlés
  8. Az Ikea mirelit zoldsegfasirt golyoit ajanlom! Imadom, van benne csicseriborso, kukorica, repa, borso.. :)

    VálaszTörlés
  9. Ma hallottam, szimpi: flexetarian. Aki alapvetően vega, de néha eszik húst is.
    Ez voltam én régen, amikor udvariasságból megettem a nagymamám töltött káposztáját karácsonykor :)

    VálaszTörlés
  10. Tejterméket, tojást azt eszel? Vagy ezeket sem?

    VálaszTörlés
  11. Én december óta vagyok vegán, gyakorlatilag egyik napról a másikra váltottam hatalmas húsevőből. Életem egyik legjobb döntése volt! :) Bár nem magam miatt hoztam meg ezt a döntést (etikai okokból), mégis úgy érzem, én profitálok ebből a legtöbbet. Pedig azt hittem, nagyon nehéz lesz, tele lemondásokkal (imádtam a húst!), sírás-rívás és fogaknak csikorgatása... most pedig már látom, miért mondja minden vegán, hogy így élni a világ legjobb dolga... mert tényleg az, semmi pénzért nem mennék vissza. Az elején nehéz volt, nem tudtam, mit egyek, pár hétig ugyanazt a pár receptet ismételgettem. Most már úgy vagyok, hogy fél éve gyakorlatilag nem készítettem el ugyanazt az ételt kétszer. Ajánlom a mit ettem ma - vegán csoportot, annyira jókat főz mindenki, kb. minden második receptet lekönyvjelzőzök, hogy kipróbálnám. Ismét úgy vagyok vele, mint régen, hogy ha megkérdezték, miket szoktam enni, nem tudtam rá válaszolni, mert mit mondjak?! Mindenféle finomságot. Nem füvet és fényt. :)
    A fehérjehiánytól pedig nem kell tartani, ha nem éhezel, akkor elég fehérjéhez is jutsz, nem kell nagy ügyet csinálni belőle.

    VálaszTörlés