2017. október 30., hétfő

Hey, Maslow

Nagyon sok mindent szerveztem a hétre, de előre elterveztem, hogy a hétfő reggelt nem sietem el. Talán a reggeleket és délelőttöket szeretem a legjobban itthon, mert olyankor csupa napsütés a lakás, meg a hangulat is teljesen más, mint hétvégén. A kutya is teljesen másképp viselkedik, tegnap egész nap aludt, míg ma eddig kb 15x engedtem ki, aztán be, aztán újra ki, mert házat őriz, ellenőriz, pörög, ugat, szaladgál, átmegy anyuékhoz, visszajön. Hát igen, neki nincsen őszi szünet, hétfőn dolgozni kell. Én is csináltam sajtos rántottát uborkával és pritamin (vagy kaliforniai) paprikával, mellé teát meg egy vaníliás, szójatejes kapucsínót. Mosok, befizetem online a csekkeket, aztán elviszem a kutyát a városba, veszünk mosószert, meg ami még elfogyott. Délután kozmetikushoz megyek, este meg már programom van. És lesz is, egész héten végig. 

Tegnap megkérdezte valaki, hogy mi a hobbim. Én is meg szoktam kérdezni, és egyetértettem a tegnapi beszélgetőpartneremmel, hogy az emberek nagy többsége ilyesmit szokott erre válaszolni, hogy zenét hallgat, meg szeret moziba járni. Igen, én is csinálom, mindkettőt, de szerintem egyik sem hobbi. Persze, már maga a kérdés is rossz, mi az hogy hobbi? És milyen választ várok? Hogy bélyeget gyűjt? Vagy repülőmodelleket épít?

Szóval talán arra vagyok kíváncsi ilyenkor, hogy mi az, ami lelkesíti, kikapcsolja, feltölti, és ezért időt fektet bele, rendszeresen gyakorolja. Azt látom, hogy nagyon kevés embernek van az életében olyan tevékenység, ami leginkább önmegvalósításként definiálható, avagy elérte a Maslow piramis csúcsát. Hódol valamilyen művészeti formának. Ír. Zenél. Színjátszik. Készít dolgokat. Értem én, kinek van ilyesmire ideje? Energiája? 

Na de mégis: oké, hogy szeret valaki zenét hallgatni (nem bakeliteket gyűjt, kiképezi magát jazz klasszikusokból és ott van minden fontos koncerten, csak szokott zenét hallgatni), vagy sorozatokat néz, esetleg sportolgat ezt-azt, de ezeket mindannyian csináljuk, nem?  És ahogy körülnézek: tényleg, a barátaim nagy része munka után örül, hogy él, nem hogy még önmegvalósítson is. Én sokáig énekeltem/próbáltam/zenekaroztam egy teljes állású nyelviskolás munka mellett, na azt biztosan nem csinálnám már. Nagyon szeretek bringázni, találkozni a barátaimmal, írni, főzni és sütni (ez az utolsó kettő, amihez legszívesebben nyúlok, ha totál lemerültek az elemek). 

De amúgy... Tegnap kiolvastam egy könyvet, ami a kedvenc olvasási módom, hogy belesüllyedek, és reggeltől estig utazom a történettel, de amúgy sokat mondok, ha hétköznap esténként fél órán keresztül nyitva tudom tartani a szemem a könyv fölött, így meg egy hónapig tart egy könyv. Nagyon szívesen készítenék dolgokat, mint ahogy a nagyim hímzett, kötött, vagy anyu patchwork takarókat csinált, de esélyem sincs. 

A barátnőim amúgy azt csinálják, hogy workshopokat tartanak, a múltkor volt csalamádé-eltevés workshop sponsored by Phoebe anyukája, most hétvégén meg makramé-nap lesz. A lényeg, hogy valamelyikünk megtanít valamit a többieknek.  Egyre többet látom, hogy lehet jelentkezni (igen borsos áron) mindenféle SK workshopokra, lámpa-, ékszer-, ruhakészítés, technika óra (komolyan). Ezek szerint van az embereknek ilyesmire igénye. 

Viszont a 75 éves apukám! Neki vannak hobbijai, nem is egy. 

1. családfát kutat. 
2. mindent megjavít (úgy kell neki örömöt okozni, hogy szólsz, hogy valami elromlott. és azt meséli, hogy az fázis a legjobb érzés az egészben, hogy tudja, hogy meg tudja javítani, de még nem tudja, hogyan)
3. faliórákat javít. megvesz az interneten (ne feledjük, 75 éves) és a bolhapiacon (apukám nélkül nincs bolhapiac) lepukkant, egy csomó hiányzó alkatrésszel rendelkező, kb egy szemétkupacnak tűnő faliórákat, utánanéz (internet), hogy pontosan hogyan kéne kinéznie/működnie, megveszi, vagy ha nem talál olyat, leesztergálja (!!) a hiányzó cuccokat, majd számos munkaóra után kész a tip-top, csillogó, olajozottan működő, olyan-mint-az-új falióra. Nehézség, hogy apu ebből nem csinál (nem akar csinálni) pénzt, így mászkál utánunk, hogy szeretnél egy nemtommilyen csodás/faragott/fa/intarziás/központi vezérlésű/kakukkos/bimbamos/stb faliórát? Pont jó lenne a nappalidba! Szóval náluk úgy 86 óra van a lakásban szerteszét, nálam pedig a spejzben is működő darabok vannak. Valaki faliórát? 
4. Csípőspaprikákat termeszt. 
5. Bort, pálinkát készít (de minek, senki nem issza, főleg ő nem).
6. Kerékpárokat újít fel, javít, készít. 
7.
8.

És ezt még nem tudom, meddig tudnám folytatni. Munka mellett is csinált dolgokat, barkácsolt, javított, ilyesmik, de főleg azóta van 53 hobbija, hogy nyugdíjas, és már nem utazik. 

Szóval, nekünk is a nyugdíjig kell várni, míg lesz időnk, energiánk önmegvalósítani?


anna hoyle


Nektek mi a hobbitok? 

21 megjegyzés:

  1. De jó ez a könyves rajz! :)
    És szerintem ezek a "hétköznapi" dolgok, amiket felsoroltál, simán beillenek hobbinak, én legalábbis annak tekintem az olvasást, a kutya-cicát és a velük töltött időt, az edzést, a sok szép növényt az erkélyen, az utazásokat, finom dolgok megvásárlását/elkészítését/megevését, társasjátékozást a barátokkal, koncertekre járást. Szóval mindent, ami valóban örömet okoz, és nem csak a mókuskerék kötelező része.
    Szerintem ezek a dolgok csak onnantól számítanak üresnek, amikor valaki beírja a CV-be, hogy az olvasás a hobbija, de ha rákérdezel, hogy egyébként mit olvasott utoljára, akkor évekkel ezelőtti emlékeket kell feltúrnia az agyában. :)

    VálaszTörlés
  2. Apukád elképesztő! :) és akkor mi lesz a borral és a pálinkával?

    Klasszik hobbim a kórus (kettő is, biztos ami biztos:)

    VálaszTörlés
  3. Gombokat gyűjtök, keresztszemezek, foltvarrok,régebben postcrossing-oztam is.:)Szeretem nézegetni a különféle papírjaimat,pecsétjeimet,szeretek pecsételni,képeslapokat gyártani pl karácsonyra,a gyömgyfűzést is szeretem és beruháztam egy kezdő szappankészítőszettbe,de azt még nem próbáltam ki de majd nyáron.:)

    VálaszTörlés
  4. Megszeretném tanulni még a szépírást/kalligráfiát is:)

    VálaszTörlés
  5. Ó, de cuki apukád..emlékeztet az enyémre, csak neki az volt a hobbija hogy feltaláló volt. Mindig skiccelgetett mindenfél titokzatos dolgokat a TV újság szélére, (mint utólag kiderült, azok voltak a műszaki tervek) aztán egyszer csak megcsinálta őket. Így lett neki sk mobil liftje amivel fel lehetet furikázni dolgokat építkezéseknél egyik szintről a másikra meg nyomtatott áramkör rajzolója és még ki tudja mije:)
    Az én hobbim...azt tudod mi:)
    Szerintem amúgy az is hobbi, hogy blogolsz.

    VálaszTörlés
  6. Bárcsak 2009-ben írtad volna ezt a posztot, továbbíthattam volna az akkori pasimnak :D
    Ő faggatott egyszer erőszakosan, hogy de mi a hobbim és mondtam, hogy hát tulajdonképpen nincsen hobbim és akkor mondta, hogy ezt tök gáz, biztos van valamim. Aztán amikor megismertük egymást, akkor közölte, hogy dehát nekem van egy csomó hobbim, csak nem veszem észre. Mert akkoriban sokat olvastam, ami szerinte csak hobbi, szerintem csak próbáltam szórakoztatóvá tenni a napi 2x70 perc buszozgatást. Akkoriban sokat edzettem, napi 1-2 órát, ami szerinte hobbi, nekem meg akkoriban az volt, ami lenyugtatott és biztosította, hogy ne legyek bálna. Szerite hobbim volt a zenehallgatás, szerintem meg hát ez tök alap. A barkácsolást is hobbinak tekintette, de én meg úgy nőttem fel, hogy mindent mi csinálunk meg magunk, úgyhogy az, hogy otthon megjavítok ezt-azt, nem volt hobbi egyáltalán. Szóval szerintem tök relatív, hogy mi hobbi. Kinek mi.

    Most nincs hobbim, mert tökre nincs időm, amikor meg lenne, addigra tök zombi vagyok. De tényleg-tényleg nagyon szeretnék megtanulni sminkelni és akkor mindenkit pingálnék, aki az utamba kerül, meg magamat is. Úgyhogy amint kicsit jobb lesz a munkahelyzet (alakul már, lassabban, mint szeretném, de egyre jobb azért), beiratkozom a sminkes tanfolyamra és az a hobbim. Addig meg az a várólistás hobbim.

    Najó, az most is a hobbim, hogy szeretek mindenféle edzést kipróbálni, olyat is, amit sosem fogok tanítani vagy mert távol áll tőlem, vagy mert nagyon közel és nem akarok belőle munkát csinálni. Tökre szeretek ilyen 2-4 órás edzős workshopokra járni, ahol meg is magyarázzák, hogy mit miért csináltunk. Szívem szerint kéthetente mennék ilyenre, dehát nem is tudom, mikor voltam utoljára. Cserébe jövő hétvégén pont megyek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. akkor jövő hétvégére szervezek valami szabadtéri, kirándulós programot:)

      Törlés
    2. :DDDD De ez csak félnapos lesz, úgyhogy vasárnap délutánra szervezz :D
      De most valami gumanc volt az univerzumban, mert tegnap is dolgoztam és hát milyen durva idő volt.

      Törlés
  7. Szeretek horgolni, sütni, kirándulni, mindenféle termést gyűjtögetni, hogy abból pl. adventi koszorú legyen...
    Szeretnék megtanulni normálisan fotózni, de ez most pakolópályán van.

    VálaszTörlés
  8. Az én apósom is ugyanígy készít faliórákat (bolhapiac kutatás stb) :-) én is el vagyok képedve mennyire ügyes...és náluk is van rengeteg falióra.... :-)

    VálaszTörlés
  9. Nekem a hobbim a kutyámmal való foglalkozás volt, meg az utazás, de most se kutyám, se pénzem utazni. Azon kívül utazáskor imádok fotózni helyeket ahol járunk de a fotózást nem nevezném hobbinak, mert nem a fotózás maga érdekel, hanem hogy minél több emlékezetes képem legyen az adott helyről.(képgyűjtés?) Ezen kívül néha hímzek, de mostanság elég ritkán, szeretnék mindenféle DIY dolgokkal foglalkozni de per pillanat nincs meg hozzá a hely meg ami szükségeltetik, és persze van egy "örökzöld" pszeudo hobbim, hogy megtanuljak kínaiul, de ez csak afféle butaság, úgy évente elkap a hév, egy hétig foglalkozom vele majd félreteszem mert sehogy se tudok megtanulni még alap dolgokat sem :D Amit "aktívan" űzök az megérteni mindenfélét, akkor is ha arra semmi szükségem nincs "miért nincs olyan tégla aminek az egyik oldala zárt lenne?" típusú kérdéseim vannak, amire meg kell keresnem a választ. Mivel néha napokig képes vagyok egy témát fejtegetni, lehetne akár ezt is hobbinak nevezni, csak miféle nevet adjak neki azt már nem tudom.

    VálaszTörlés
  10. nekem szerencsére ott a körmözés, azt simán be tudom dobni, mint hobbi :)
    ezen felül időszakosan különféle techikákkal ékszereket készítek néha. A főzés edzés sztem nem hobbi, de esetleg még egzotikumként ide sorolható az aerial jóga. ez a valóságban most leginkább annyi, hogy a nappali közepén fejjel lefelé lógok a hammockban, és az instán koreokra folyatom a nyálam, amiket soha nem fogok tudni megcsinálni, de jól hangzik, mint hobbi :D

    VálaszTörlés
  11. Én mindig azt érzem, hogy neked ezer hobbid van :-D
    Lehet, hogy így is van, csak te nem érzed őket kimondottan annak.

    VálaszTörlés
  12. Ez egy nagyon jó poszt, milonka! Szerintem az a hobbi, amit akkor csinálok, amikor időm van rá/időt szakítok rá úgy, hogy az nem kötelező, de engem kikapcsol és igen, talán önmegvalósít is. Jelenleg alkotófázisban vagyok, engem nem kapcsol ki az olvasás, pedig régen de sokat olvastam! De olvasás közben azt érzem, hogy azt a pici időmet is elk*rom, amit épp "magamra" fordíthatnék gyerek mellett. Így én most pl. főzök/sütök. Olyan ételeket, amik- ha valaki szeret a könyhában teremteni és egyébként van is hozzá érzéke- alapnak számítanak (már a rántottán a bundáskenyéren túl). Pl. szeretném megtanulni a szilvásbuktát és a kosárkát, hogy nevelőapámnak elkészíthessem (anno, az édesanyja, a mama készítette nagyüzemben a családnak), örömet szeretnék vele okozni. A tökéletes pizzatészta elkészítéséig rengeteg receptet próbáltam ki, míg eljutottam végre a megfelelőig, stb. És tök nagy boldogság az, hogy sikerült és akkor megkóstolják mások és rendelnek még egy adaggal. És emaitt pl. hegyekben áll a "cukrász" dobozomban a sütőkellékek meg dekorkellékek :D

    VálaszTörlés
  13. öööö én szeretnék faliórát :)

    amúgy én meg sem merek szólalni, én olyan szerencsés vagyok, hogy a hobbim a munkám és meg is élek belőle (ékszerész vagyok), eredetileg textiles voltam, de hűtlenné váltam és elcsábítottak a fémek, bútorfelújítok, bolhapiacozok, gyűjtöm a régiségeket és még sorolhatnám....apukád imádnivaló :)

    VálaszTörlés
  14. Én gimis koromban mindenfélét "DIY"-dolgot csináltam (csak akkor még nem így hívták :P), meg lovagolni jártam. Az egyetem mellett ezek átalakultak, lett belőle olvasás, színház. Aztán bejött a kéktúrázás, utazás, fotózás. Most parkolópálya van, mert felújítunk... alig várom, hogy ne a betonkeverés legyen a hétvégi progi, és belevethessem magam a bútorfestésbe és a kertészkedésbe :) Várólistás hobbim nekem is van sok... (agyagozás pl.).
    Amúgy nekem is az ugrott be, hogy Milonka annyi mindent csinálsz, az már felér 1-2 szigorú értelemben vett hobbival... + maga a blogolás ugye :)
    Ja, és én is szeretnék faliórát, de tényleg! (csak még előbb vakolni kell.)

    VálaszTörlés
  15. Gondolkoztam ezen a hobbi-kérdésen, és rájöttem, mi az egyik legkedvesebb hobbink családilag a szabadulószobák. Szülinapokon, suliszünetekben, vagy néha akár csak egy sima hétvégén is biztosan elmegyünk egybe.
    A másik, amire folyamatosan vágyom inkább, mint csinálom, sajnos, az valamilyen képzőművészet, festés, rajzolás pasztellel, szénnel, táblakrétával... Rém béna vagyok benne, és emiatt nehezen is fogok neki, egyelőre a mandalarajzolás ág tűnik a leginkább kézhezállónak számomra, de szorgalmasan mentegetem pinterestre, hogy maaajd még miket szeretnék megrajzolni.
    A harmadik, ha épp nem olvasok, filmezek, stb, akkor állandóan tanulok valamit, akár élőben, akár csak online, és nem bírok leállni. Nyugodtan nevezhetjük mániának is :)
    A negyedik pedig az erdei futás, de az már szinte szerelem.

    Apukád nagyon jó fej :) Az enyém egyrészt bakelitlemezeket gyűjt, már több ezer van neki, másrészt megszállottan rendezgeti a kertjét.

    VálaszTörlés
  16. A finnek nagyon hobbiorientaltak :D Mindenkinek van valami. Es kepzeljetek, a kötes itt nemzeti sport, mindenki, mindenhol KÖT, egyszeruen imadnivalo, ahogy a buszon, a konferencian, a sulidiszkoban (a felugyelö tanarok) szorgosan gyartjak a zoknikat. Ugy megtetszett, hogy megtanultam kötni a gyerekekkel a kezimunka-oran, es mar olyan ugyes vagyok, hogy kesztyut kötök!

    VálaszTörlés
  17. Húúú, nagyon tetszik a kérdésfeltevés, én inkább az a típus vagyok, aki szeret mindent hobbinak definiálni.:) Bár értem a problémát az olvasás/filmezés/zenehallgatás témakörnél, de én erre úgy tekintek, hogy ezek akkor tekinthetők hobbinak, ha van benne valamiféle tudatos önművelés. Tehát nem úgy hallgatsz zenét, hogy épp random szól a rádió, hanem gondolkodsz, alakítod/fejleszted a műveltségedet stb. Persze ez csak egy nagyon szubjektív definíció részemről.
    Nekem: sorozat-film-könyv-zene szentnégység, járok balettra, van zongorám (utóbbi kettő full amatőr szint), analóg fényképezés, én szeretek játszani is (gépen), színezők stb. És eszméletlen sok dolog érdekelne még ezek mellett. :) Kb. fél éve kezdtem el dolgozni, ami eléggé legyalulja az agyam, szóval egy része jelenleg csak passzív hobbi, de én azért foggal/körömmel ragaszkodom ahhoz, hogy majd a belátható jövőben újra felépítem őket. :)

    VálaszTörlés
  18. Phoebe nagyon szeretne egy bimbamos intarziás faliórát. :)

    VálaszTörlés